Cum se stabileste diagnosticul artrozei de sold (coxartrozei)

Coxatroza sau artroza soldului este o afectiune cronica, debilitanta, care apare in timp si este caracterizata de pierderea cartilajului dintre osul bazinului si osul piciorului.

Nu exista analize de laborator specifice care sa indice prezenta artrozei de sold. Discutia avuta cu pacientul si examenul fizic efectuat de catre medic sunt cele mai utile pentru elucidarea diagnosticului clinic de coxartroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diagnosticul paraclinic (cel care utilizeaza imagistica - computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara sau radiografia conventionala) se stabilieste prin metode similare celor utilizate pentru diagnosticul gonartrozei. 

Medicul poate solicita efectuarea unor analize mai complexe, de genul IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) pentru excluderea unor afectiuni de tip inflamator, cum ar fi spondilita anchilozanta sau poliartritra reumatoida, mai ales in cazul pacientilor tineri (cu varste intre 45-50 ani).

Deoarece artroza soldului poate iradia in spate (zona lombara), in zona inghinala sau pe picior, cuprinzand intreaga coapsa pana la genunchi, uneori este necesar diagnosticul difererential (cel care exclude alte posibile diagnostice inainte de formularea diagnosticului final). Devine, astfel, utila ecografia abdominala, radiografia coloanei toraco-lombare sau radiografia de genunchi.

 

 

Alte diagnostice posibile pot fi rupturile musculare, bolile inflamatorii, bursitele (acumularile locale de lichid care pot coexista cu artroza) sau tumorile.

In cele mai multe cazuri, insa, examenul fizic corelat cu radiografia conventionala de sold si cu simptomele pacientului (durere locala, varsta mai mare de 50 ani, dificultati in a merge si a efectua miscari de rotatie in articulatie) stabilesc, cu usurinta, diagnosticul de atroza a soldului.

Diagnosticul in coxartroza poate fi stabilit prin anamneza tipica, prin examinarea fizica a pacientului si prin mijloacele unei imagini obtinute in urma unei radiografii, pe cand ingustarea spatiului articular dintre osul femural si osul soldului reprezinta un semn indirect al pierderii cartilajului articular. Expertii spun ca imagistica prin rezonanta magnetica nucleara permite o examinare mult mai precisa a cartilajului si a labrumului soldului.

Bine de stiut

Simptomele raportate de pacient si examinarea fizica sunt cruciale in cazul in care medicul suspecteaza prezenta coxartrozei. Cu o simpla radiografie a pelvisului, prezenta artrozei de sold poate fi confirmata si ar putea fi chiar posibil ca medicul sa evalueze severitatea bolii.

In cazuri exceptionale, alte teste de diagnosticare, precum o scanare CT (computer tomografie) sau o scanare IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) ar putea fi necesare pentru un diagnostic corect.

Cel mai simplu test pentru a diagnostica artroza soldului este radiografia (utilizarea radiatiilor X). Facuta in timp ce pacientul sta in picioare, o simpla radiografie poate diagnostica afectiunea cu foarte mare acuratete.

Formele foarte usoare de artrita pot fi observate pe o scanare a oaselor sau la un RMN chiar inainte de a fi vizibile pe simplele radiografii, dar in realitate, aceste teste sunt folosite doar in anumite cazuri, la recomandarea medicului.

Testele de diagnostic pentru artroza soldului, inclusiv radiografiile si RMN-urile, in general, nu sunt dureroase si sunt bine tolerate de majoritatea pacientilor.

Examenul clinic

In timpul consultatiei, medicul va discuta cu tine despre simptomele tale si despre istoricul tau medical, va efectua examenul fizic si, dupa caz, va cere efectuarea unor teste, cum ar fi radiografiile.

In timpul examinarii fizice, medicul tau va cauta anumite semne/simptome ale artrozei de sold:

  • sensibilitate in zona soldului
  • gama de miscari pasive (asistate) si active (realizate de pacient)
  • crepitatii (o senzatie ca si cum ceva se "macina" in interiorul articulatiei soldului) ce apar o data cu miscarea
  • durere cand o presiune este plasata pe sold
  • probleme ce tin de modul in care pacientul merge
  • orice semne ce indica leziuni la nivelul muschilor, tendoanelor si ligamentelor din preajma soldului.

Metode imagistice

Radiografiile sunt cele mai importante. Aceste teste imagistice creeaza imagini detaliate ale structurilor dense, precum oasele. Radiografia unui sold afectat de artroza (numita si osteoartrita) poate sa arate o ingustare a spatiului articular, modificari in structura osului si formarea unor pinteni ososi, numiti osteofite.

Se poate apela si la alte metode imagistice

Ocazional, s-ar putea sa fie nevoie de o scanare RMN (imagistica prin rezonanta magnetica nucleara), o scanare CT sau o scanare a oaselor, pentru a se determina mai bine conditia oaselor si tesuturilor moi ale soldului afectat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0