Analgezicele opioide in tratamentul gonartrozei

Studiile arata ca si analgezicele opioide au beneficii in ceea ce priveste functia articulatiei asociata cu durerea, la pacientii care sufera de gonartroza. Chiar si asa, cand stim ca opioidele sunt folositoare in tratamentul durerii cronice, ele trebuie luate cu masura, in doze mici, pentru ca exista riscul ca pacientii sa dezvolte o dependenta fata de aceasta clasa de medicamente.

Tratamentul gonartrozei are drept scopuri:

  • Educarea pacientului in privinta bolii sale
  • Reducerea durerii de genunchi
  • Mentinerea si optimizarea functiei articulare
  • Prevenirea sau intarzierea progresiei distructiei articulare.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Tratamentul medicamentos al gonartrozei cuprinde mai multe clase de medicamente (numite trepte terapeutice) la care se apeleaza, in functie de raspunsul pacientului la treapta anterioara de medicament.

Una dintre aceste clase este reprezentata de medicatia antialgica de tip opioid. In aceasta clasa intra codeina, tratamadolul, etc. Acestia agenti sunt utilizati, in mod frecvent, la pacientii cu gonartroza refractara.

Gonartroza refractara reprezinta durerea de genunchi care persista in ciuda folosirii antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS) sau a paracetamolului in dozele corecte, pentru un interval suficient de timp. Astfel, medicul indica trecerea la acest tip de tratament daca AINS sau paracetamolul s-au dovedit a fi ineficiente, slab tolerate si/sau contraindicate pacientului cu gonartroza.

 

 

Opioizii sunt recomandati pentru durerea de tip muscular (aparatul musculo-ligamentar) sau scheletal (articular) si si-au aratat eficienta in multiple studii. Ei sunt frecvent utilizati ca si combinatie medicamentoasa alaturi de paracetamol pentru controlul durerii moderate-severe de tip artrozic, dar insumeaza astfel si numarul de reactii adverse.

Reactiile adverse comune date de opiode sunt: greata, constipatia, ameteala, somnolenta, varsaturile. Utilizate pe termen lung, in doze mari, opioidele pot determina dependenta. Curele scurte de opioide usoare de tipul tramadolului sau codeinei sunt recomandate pe termen scurt, in puseele acute de boala, pentru a obtine remiterea durerii, daca sunt bine tolerate.

Cand sunt indicate opioidele?

Folosirea opioidelor pentru tratarea durerii artrozice, in dozele corespunzatoare si cu pacientul atent monitorizat, poate fi utila atunci cand metodele conservative de tratament au dat gres.

Specialistii spun ca opioidele, in cazul artrozei genunchiului, au potentialul de a inregistra mai putine complicatii asociate, care ar putea pune viata pacientului in pericol, decat alte abordari farmacologice folosite deseori in acelasi scop.

Atunci cand sunt folosite ca parte dintr-o abordare multimodala pentru a controla durerea, opioidele sunt un tratament sigur si eficient pentru durerea articulara, inclusiv pentru durerea in cazul gonartrozei.

Pacientii la care medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt contraindicate sau cei la care terapia combinata, pe baza de acetaminofen (paracetamol), tramadol si AINS, s-a dovedit ca este ineficienta ar putea incepe sa ia doze mici de opioide, la recomandarea medicului, pentru nevoile lor - in cazul acesta, durerea de genunchi.

Prescrierea opioidelor este importanta in cazuri speciale

Expertii spun ca, in cazurile speciale, medicamentele puternice pentru calmarea durerii, precum lidocaina, hidrocodona sau oxicodona pot ajuta pacientii cu durere artrozica, fiind vorba de o durere cronica. Din cauza efectelor secundare ale acestei clase de medicamente, medicii prescriu opioide doar acelor pacienti cu durere severa, care nu pot lua un antiinflamator nesteroidian (AINS) sau doar acelor pacienti care asteapta sa aiba loc interventia chirurgicala pentru inlocuirea articulatiei afectate. Daca alte tratamente nu functioneaza pentru a calma durerea de genunchi, medicul poate prescrie un alt medicament inrudit cu opioidele, tramadol.

Efecte adverse si precautii

Medicul tau curant va decide daca ai nevoie de aceasta clasa de medicamente pentru a trata durerea cand suferi de gonartroza. Retine ca opioidele pot provoca unele efecte adverse grave daca le folosesti pe o perioada lunga de timp, inclusiv dependenta (adictia).

Cu toate acestea, cand iei opioidele exact asa cum ti-au fost prescrise de medic, aceste calmante pot fi aliati siguri si vei vedea ca functioneaza bine impotriva durerii artrozice.

Nu uita ca opioidele te pot face sa te simti ametit, adormit, vei avea dificultati de concentrare, ti-e greu sa gandesti limpede si iti cauzeaza si constipatie. Nu trebuie sa conduci autoturismul si nici sa folosesti utilaje sau echipamente periculoase atunci cand iei pentru prima data aceste medicamente. Totodata, ar fi bine sa eviti aceste activitati daca iei opioide pe termen lung, iar medicul tau iti va explica ce alte efecte adverse pot sa apara in urma administrarii.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

  • Studiul "The use of opioids in the treatment of osteoarthritis: when, why, and how?", publicat in Current Pain and Headache Reports, in 2005, autori: Goodwin JL, Kraemer JJ, Bajwa ZH.
  • WebMD - https://www.webmd.com/osteoarthritis/oa-pain-relief-risks-benefits#3-7

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0