Germofobia, tulburarea anxioasa care te transforma in sclav al curateniei

Germofobia este un termen folosit pentru a descrie frica patologică de germeni, bacterii, contaminare și infecție. Germofobia, cunoscută și ca misofobie, verminofobie și bacilofobie, este cel mai frecvent asociată cu tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC). 

Cum se manifestă germofobia

Germofobii sunt obsedați de curățenie și se simt obligați să curețe în exces, doar că, de fapt, ei suferă de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).

Aceștia s-ar putea trezi blocați într-un ciclu de comportamente repetitive care afectează calitatea vieții, similar cu tulburarea obsesiv-compulsivă (termen în limba engleză pentru obsessive-compulsive disorder - ocd).

În serialul televizat Monk, detectivul Adrian Monk lucrează pe străzile murdare din San Francisco, iar teama sa de microbi este așa de mare, încât se spală pe mâini de fiecare dată când dă mâna cu cineva. Monk a devenit un simbol pentru tulburarea obsesiv-compulsivă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În urma unui studiu, pacienții suferind de această afecțiune au spus că le place personajul, care iese câștigător chiar și atunci când afecțiunea sa îi afectează capacitatea de a lucra. Monk este un germofob, așa cum sunt denumiți cei obsedați de microbi și murdărie și care se simt obligați să întrețină ritualuri de spălare și curățare.

Simptome germofobie

Simptomele comune ale misofobiei includ comportamente care sunt folosite pentru a evita expunerea la germeni sau contaminare. Printre aceste simptome se numără 1:

  • Evitarea locurile despre care se crede că conțin mulți germeni sau murdărie
  • Frica extremă de a fi contaminat
  • Spălarea excesivă a mâinilor
  • Obsesia de a face mereu curățenie
  • Folosirea excesivă a produselor de curățare sau dezinfectare

Dacă aveții misofobie, este posibil să vă confruntați cu anumite simptome atunci când sunteți expus la murdărie sau bacterii, precum:

  • Palpitații cardiace
  • Tremor
  • Transpirație2

Aceste simptome pot apărea numai atunci când obiectul fobiei tale este vizibil, cum este atunci când crezi că ai intrat în contact cu germenii, cum ar fi când dai mâna cu cineva sau folosești clanța ușii.
Germofobii au tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), care poate lua diferite forme. De exemplu, există verificatori, obsedați de teama de a pierde controlul pornirilor agresive și a căror anxietate poate fi redusă doar dacă verifica ceva, dacă au închis focul aragazului, spre exemplu. Păstrarea lucrurilor, număratul și rugăciunile sunt și ele manifestări are bolii. De obicei, oamenii au mai multe forme de TOC.

De la ce vine dorința de a se spală?

Se crede că tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este cauzată de o anomalie în circuitele creierului. Scanări asupra creierului au arătat că activitatea cerebrală este diferită la oamenii cu TOC. Cel mai probabil, există și o componență genetică, mai ales când tulburarea începe din copilărie. Între 30 și 50% dintre adulții cu TOC spun că problema lor a început în copilărie sau adolescență.

De ce simt oamenii cu această afecțiune nevoia să se spele, în loc să verifice sau să numere? Încă nu se știe... Ce se știe însă este că toate tipurile de TOC îi fac pe oameni să își elibereze anxietatea din cauza unui gând intruziv, obsesiv. De exemplu, dacă o femeie se taie din greșeală, ea își spală rana, o unge cu cremă antibacteriana și o bandajează. Asta ar trebui să fie tot, doar că apar anxietatea și gândurile obsesive și încep să se întrebe: "Dacă au rămas bacterii microscopice?"

Persoana știe că este absurd ceea ce gândește, dar se simte obligată să spele tăietura a doua oară, doar ca să se poată liniști. Și s-ar putea să fie nevoită să facă asta din nou și din nou.

Când curățenia devine o problemă

La orice loc de muncă se găsește cineva obsedat după ordine. Poate e fata care își face în fiecare dimineața ordine și ține totul aranjat. E doar o perfecționistă sau suferă de TOC? La început, e greu de spus, pentru că TOC este o afecțiune ascunsă. Poate fi chiar șefa departamentului, care la prima vedere își ține lucrurile doar frumos aranjate și curate, dar și-ar putea ascunde ritualurile. Dacă aude că un coleg a răcit, s-ar teme că a luat contact cu vreun obiect pe care acesta l-a atins, așa că se va repezi în baie să se spele.

Simptomele germofobiei

Semnele TOC pe care un psiholog le caută sunt:

  • Obsesia de contaminare, care începe să îi acapareze persoanei viața și acțiunile
  • Individul are ritualuri de spălare sau curățenie care durează cel puțin o oră pe zi
  • Practicarea acestor ritualuri are ca scop reducerea anxietății
  • Persoana înțelege că obsesia față de microbi este ridicolă, dar se simte nevoită să se spele sau să se curețe din nou și din nou

Pe de o parte, oamenii care au TOC nu își doresc să fie așa cum sunt. Pe de altă parte, cei care au tulburare obsesiv-compulsivă de personalitate, care e mai puțin gravă ca TOC, se mândresc cu faptul că sunt nebuni după curățenie.

Tratamente tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

Cel mai eficient tratament combină medicația, de obicei un tip de antidepresiv cu psihoterapia.

O formă eficientă de terapie este Terapia Scurta Strategică, care se bazează pe prescrierea simptomului până scade anxietatea la stimul. Pacientului i se prescrie să se spele pe mâini la intervale fixe, un număr fix de minute până când dorința lui vă scădea și va realiza paradoxul situației.

O altă formă de terapie este cea cognitiv comportamentală, denumită prevenirea răspunsului sau terapia de expunere și răspuns.

Obiectul terapiei de prevenire a răspunsului este să încetinească implementarea ritualului. Cu cât o amâni mai mult, cu atât nevoia anxioasă de a pune în scenă ritualul va scădea.

Spre exemplu, un terapeut îi poate spune pacientului că, după ce se spală pe mâini o dată, trebuie să aștepte 15 minute pentru a se spala din nou. Timpul va fi crescut treptat, până când pacientul se poate spala o singură dată, fără a simți nevoia să revină asupra spălării. Un tratament reușit produce schimbări în activitatea creierului și, la majoritatea pacienților, remisia bolii.

Tratamente suplimentare 

Terapie cognitiv-comportamentală (TCC): efectuarea TCC vă ajută să înțelegeți de ce microbii vă fac inconfortabil. De asemenea, vă ajută să identificați mai multe metode pentru a recâștiga controlul atunci când aceste gânduri devin copleșitoare.

Medicamente: Medicamentele nu vindecă misofobia. Dar antidepresivele pot ajuta cu tulburările de dispoziție, iar medicamentele anti-anxietate vă pot ajuta să faceți față unei situații stresante.  

Reducerea stresului: yoga, meditația și alte tehnici de relaxare calmează mintea hiperactivă. Acest lucru vă poate să aveți gânduri pozitive, în loc să vă pregătiți întotdeauna pentru ce este mai rău.

Ce pot face membrii familiei

De multe ori, familiile fac greșeala de a-i lăsa în pace pe cei dragi care suferă de TOC. Un bărbat care își vede soția făcând curățenie de 3-4 ori pe zi se vă gândi la început că are cea mai grozavă sotie din lume. Însă, cu timpul, o va vedea cum își pierde din energie, cum devine iritabilă și cum ceva ciudat se întâmplă când face curat. Așa că e cazul să citească despre TOC și o va duce la medic pentru tratament.

Familia poate juca un rol important în a duce mai departe tratamentul răspunsului preventiv prescris de terapeut. După cină, soția se grăbește să debaraseze masa și să aducă înălbitorul, dar soțul îi va spune „Mai așteaptă 30 de minute, vom asculta niște muzică”. Iar dimineața va continua „Îmi las pijamalele pe jos și tot acolo vreau să le găsesc diseară”.

Dețin germofobii vreun secret neștiut de noi?

Ați putea crede că un germofob știe lucruri extraordinare despre răceli, gripe sau altfel de boli infecțioase, dar cel mai probabil v-ați înșela. Germofobii acționează din frici absurde, nu din cunoștințe.
De fapt, ritualurile de curățenie le pot crește riscul de a se îmbolnăvi. Folosesc mult înălbitor, iar mulți dintre ei petrec cel puțin 30 de minute în duș, astfel încât piele lor e uscată și crăpată.

De asemenea, cei ce studiază obsesiv informații despre microbi au, de obicei, o forma de ipohondrie și nu TOC. Aceștia își petrec timpul căutând informații, pe când cei care se spală sunt prea ocupați cu ritualurile ca să mai aibă timp pentru cercetare. 

E adevărat că spălatul mâinilor este cel mai important mod de a preveni bolile infecțioase, cum sunt răcelile, gripa, hepatita A, meningita și diareea de cauză infecțioasă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne spălăm pe mâini „până la os”.

Sfaturi pentru a te spală corect pe mâini

  • Udă-ți palmele și aplică săpun, apoi pune săpunul într-o săpunieră, astfel încât acesta să se poată scurge.
  • Freacă palmele energic, asigurându-te că acoperi toate suprafețele, timp de cel puțin 20 de secunde. Poți să numeri în gând ca să treacă timpul mai ușor.
  • Clătește bine și usucă-ți palmele. Într-o toaletă publică, poți folosi uscătorul de mâini sau prosoapele de hârtie.
  • Dacă nu ai la îndemână apă și săpun, folosește șervețele umede cu alcool sau gel dezinfectant.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Psychiatric Association - What Is Obsessive-Compulsive Disorder?
https://www.psychiatry.org/patients-families/obsessive-compulsive-disorder/what-is-obsessive-compulsive-disorder
1 Studiul „Germaphobia! Does our relationship with and knowledge of biodiversity affect our attitudes toward microbes?”, Front Psychol. 2021;12:678752. doi:10.3389/fpsyg.2021.678752, Robinson JM, Cameron R, Jorgensen A.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.678752/full
2 „A systematic review of thermosensation and thermoregulation in anxiety disorders”. Front Physiol. 2021;12:784943. doi:10.3389/fphys.2021.784943, Fischer S, Haas F, Strahler J.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.784943/full
 

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0