Unghii mai frumoase cu ingrediente pe care le ai in bucatarie

Dacă îți dorești unghii mai puternice, mai strălucitoare, dar și mai lungi, nu trebuie neapărat să folosești produse cosmetice scumpe, din magazine, ci poți utiliza unele ingrediente naturale, pe care le ai deja în casă. Încearcă un ulei pentru unghii sau chiar oțetul de mere și vezi dacă obții unghii mai frumoase!

Unghiile sunt formate dintr-o substanță dură, translucidă și opacă, numită keratină. Keratina este o proteină fibroasă, întâlnită în multe țesuturi ale corpului uman, nu doar în unghii. Dacă te întrebai ce rol au unghiile, ei bine, acestea joacă mai multe roluri importante. Primul este acela de a proteja vârful degetelor și de a ajuta la prinderea obiectelor. 

Un alt rol important al unghiilor este acela de a oferi indicii despre sănătatea noastră generală. Schimbări la nivelul unghiilor, cum ar fi culoarea, textura și forma pot fi semne ale unor probleme de sănătate, cum ar fi deficiențele de vitamine sau anemia. Unghiile pot fi o sursă de informații pentru medicii care investighează diferite afecțiuni și boli. De exemplu, unele afecțiuni ale pielii sau boli ale organelor interne pot cauza modificări la nivelul unghiilor, cum ar fi schimbarea culorii sau texturii acestora.

Așadar, unghiile au un rol important în menținerea sănătății și funcționării normale a corpului uman, iar îngrijirea adecvată te ajută să ai unghii frumoase și sănătoase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum să ai unghii frumoase cu ingrediente din bucătărie?

Dacă îți dorești unghii frumoase, unele ingrediente la îndemână pot fi de un real ajutor. Nu strică să le testezi și vezi ce se potrivește pentru tine.

Ulei de cocos

Hidratarea unghiilor este extrem de importantă, iar uleiul de cocos este unul dintre ingredientele naturale care îți hidratează unghiile, creând totodată un strat protector pe suprafața acestora. Aplică ulei de cocos din belșug pe unghii după ce îndepărtezi oja și lasă-l să acționeze preț de 10-15 minute. Masează apoi și cuticulele cu uleiul, după care șterge surplusul cu un șervețel.

Ulei de semințe de in

Un alt ulei pentru unghii este cel din semințe de in. Bogat în acizi grași, dar și în antioxidanți și minerale care accelerează creșterea unghiilor, uleiul de in poate fi aliatul tău pentru unghii mai frumoase. Masează-ți unghiile cu ulei de semințe de in cel puțin o dată pe zi timp de o lună și vezi dacă observi rezultate.

Ulei de măsline și zeamă de lămâie

Uleiul de măsline este extrem de hidratant, în timp ce zeama de lămâie conține vitamine și antioxidanți de preț. De asemenea, zeama de lămâie curăță petele galbene de pe unghii. Pentru a te bucura de beneficiile acestui amestec, prepară un ulei de unghii din 3 părți de ulei de măsline la o parte de zeamă de lămâie, încălzește amestecul în cuptorul cu microunde câteva secunde și înmoaie-ți apoi unghiile în acest amestec. După 10 minute, scoate unghiile din vas și șterge-le cu un șervețel.

Vitamina E uleioasă

Vitamina E uleioasă pătrunde în unghii și în cuticule, iar un tratament cu vitamina E uleioasă aplicat zilnic, preț de două săptămâni, îți va fortifica unghiile și le va accelera creșterea. Ideal ar fi să aplici vitamina E uleioasă seara, înainte de culcare, pe unghiile spălate bine înainte.

Oțet de mere

Dacă ai unghii fragile și decolorate, oțetul de mere va remedia aceste probleme. Dacă îți cureți zilnic unghiile cu oțet de mere, acestea își vor recăpăta culoarea, dar vor deveni și mai puternice. Nu folosi oțet de mere dacă ai cuticulele tăiate recent pentru că va fi destul de dureros.

Ulei esențial de arbore de ceai

Alt ulei pentru unghii este și cel de arbore de ceai. Uleiul esențial de arbore de ceai este ideal pentru unghiile decolorate, dar și pentru unghiile degradate fie de lacul de unghii clasic, fie de manichiura cu gel. Amestecă două picături de ulei esențial de arbore de ceai cu o linguriță de ulei de măsline sau cu vitamina E uleioasă și masează-ți unghiile cu acest amestec. Lasă uleiurile să acționeze preț de 30 de minute, iar apoi șterge surplusul cu un șervețel, clătește-ți unghiile cu apă caldă și aplică o cremă hidratantă.

Usturoi

Dacă unghiile tale sunt degradate, taie pe jumătate un cățel de usturoi și freacă suprafața fiecărei unghiii cu aceste jumătăți câteva minute. Uleiurile din usturoi hrănesc și protejează, totodată, unghia, ajutând-o să se regenereze. La final, spală bine mâinile și unghiile cu apă și săpun.

Sare din Marea Moartă

Sarea din Marea Moartă conține peste 20 de minerale benefice, care pot face minuni pentru unghiile noastre. Dizolvă 1-2 linguri de sare din Marea Moartă într-un bol mic cu puțină apă caldă. Adaugă, dacă dorești, și câteva picături de ulei și câteva de lămâie, apoi înmoaie-ți unghiile în amestecul obținut. După 15 minute, clătește-ți unghiile și repetă operațiunea de 3 ori pe săptămână.

Ce mai poți face pentru a avea unghii frumoase și sănătoase?

Cum spuneam, unghiile sunt o parte importantă a corpului nostru și pot fi un indicator al sănătății noastre generale. Cu toate acestea, nu toată lumea are unghiile puternice și sănătoase, deci dacă ai unghii fragile, crăpate sau casante, iată câteva sfaturi simple care te pot ajuta să ai unghii frumoase și mai sănătoase.

Menține unghiile curate și uscate

Înainte de a începe orice tratament pentru unghii, este important să menții unghia curată și uscată de-a lungul zilei. Acest lucru înseamnă că trebuie să îți speli mâinile în mod regulat și să te asiguri că le usuci bine după fiecare spălare. Spălarea mâinilor se recomandă de mai multe ori pe zi (între 6 și 10 ori pe zi), mai ales înainte de masă, după mersul la toaletă și după ce au fost atinse suprafețe comune, des atinse de alți oameni.

Consumă alimente bogate în proteine și vitamine

Unghiile noastre sunt compuse din proteine și au nevoie de vitamine pentru a rămâne sănătoase și puternice. Prin urmare, pentru unghii frumoase, este important să consumi alimente bogate în proteine și vitamine, cum ar fi fructe proaspete, legume crude, carne slabă fiartă, la grătar sau la cuptor, pește fiert, la grătare sau la cuptor, nuci și semințe crude sau coapte.

Evită subțierea și lustruirea excesivă a unghiilor

Subțierea și lustruirea excesivă a unghiilor poate duce la fragilitatea acestora. Este indicat să tai unghiile cu unghiera și să folosești o pilă cu granulație mică pentru a le netezi marginile.

Folosește o bază pentru unghii înainte de a te da cu ojă

Atunci când aplici oja, este important să te dai mai întâi cu o bază de unghii, pentru a le proteja; ojele au pigmenți care pătrung în unghie și îi pot da cu timpul o culoare gălbuie și, în plus, conțin substanțe nocive pentru unghie. 

Dacă folosești des oja, alege sortimente de calitate, mai prietenoase cu unghiile, fără substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi formaldehida sau toluenul. Caută lacuri de unghii pe care scrie „free” alături de un număr - 7 free, 9 free, 20 free - deoarece acestea conțin mai puține substanțe nocive.

Folosește ulei pentru cuticule

Cuticula protejează unghiile împotriva infecțiilor și deci trebuie să fie menținută sănătoasă dacă vrei să ai unghii frumoase. Utilizarea regulată a unui ulei pentru cuticule poate ajuta la hidratarea și menținerea sănătății acestora.

Aplică o cremă hidratantă

Unghii, ca și pielea mâinilor, au nevoie de hidratare regulată pentru a rămâne sănătoase. Folosește, deci, o cremă hidratantă pentru mâini cu care masezi ușor și unghiile și cuticula pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a menține hidratarea.

Ce ingrediente să conțină o cremă pentru îngrijirea mâinilor și unghiilor?

O cremă pentru îngrijirea mâinilor ar trebui să conțină o combinație de ingrediente care hidratează, hrănesc și protejează. Glicerina este un agent hidratant natural care poate ajuta la menținerea hidratării pielii. Uleiurile de măsline, jojoba, cocos, migdale, argan și alte uleiuri naturale sunt bogate în acizi grași esențiali și pot ajuta, de asemenea, la hidratare.

Proteinele ajută la întărirea și protejarea unghiilor, iar vitaminele, în special vitamina E, ajută la creșterea sănătoasă a acestora. Unii producători pot include silicon sau alte ingrediente care ajută la netezirea suprafeței unghiilor.

Cum arată unghiile sănătoase?

Unghiile sănătoase sunt strălucitoare, netede și uniforme atât pe suprafață, cât și pe marginea liberă și nu sunt crăpate, rigide sau rupte. Patul unghial vizibil este roz, iar marginea liberă este albă. Alte caracteristici de dorit ale unghiilor includ o margine liberă care se extinde dincolo de patul unghiei, o suprafață strălucitoare și o ușoară curbă pe marginea liberă. 

Cuticulele trebuie lăsate la locul lor, nu tăiate sau împinse înapoi, deoarece servesc la ținerea la distanță a agenților patogeni. Suprafața unghiei nu trebuie pilită, deoarece acest obicei subțiază placa unghiei și o face predispusă la despicare. Printre bolile care pot afecta unghiile se numără onicomicoza, onicoliza și paronichia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Nail Health in Women 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7105659/
Studiul „Nail Health in Women”, apărut în Int J Womens Dermatol. 2020 Mar; 6(2): 73–79. Published online 2020 Feb 5. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.01.006, autori: Jessica K. Reineckea și Molly A. Hinshaw
eMediHealth - 10 Best Natural Ingredients for Your Hair, Skin, and Nail Health
https://www.emedihealth.com/skin-beauty/natural-ingredients-hair-skin-nails


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0