Uleiul de marula: proprietăți și întrebuințări

Folosești ulei de argan, ulei de cocos și ulei de jojoba, însă niciodată nu ai încercat uleiul de marula? Ei bine, acest ulei are o mulțime de beneficii pentru frumusețea ta așa că merită încercat. 

Uleiul de marula provine din fructele arborelui african cu același nume și este atât de apreciat de către specialiștii în frumusețe pentru că este un ulei organic nerafinat, obținut prin presare la rece, bogat în antioxianti, nutrienți și vitamine. 

Femeile din zonele rurale ale Africii au învățat de la mamele lor să obțină ulei din sâmburii fructelor de marula, în mod manual, și își câștigă traiul făcând asta.

Uleiul de marula este obținut din fructele arborilor de marula din regiunea sudică a Africii, condițiile climaterice de acolo fiind singurele care oferă un mediu perfect pentru ca arborele să producă fructe de calitate superioară. Fructele acestea conțin o cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decât o portocală. De secole întregii poporul african folosește uleiul de marula pentru a-și proteja pielea și părul în condițiile climaterice dure, dar și în timpul ritualurilor religioase.

Recomandările experților DOC.ro

Uleiul de marula este bogat în antioxidanți, vitamine și acizi grași esențiali, cum ar fi acidul oleic și acidul linoleic. Aceste substanțe îi conferă proprietăți hidratante, antiîmbătrânire și antiinflamatorii. În plus, uleiul de marula este ușor absorbit de piele și păr, fără a lăsa o senzație grasă sau uleioasă.

Studiile făcute de către oamenii de știință în ultimii ani au confirmat beneficiile uleiului de marula. Acest ulei are proprietăți calmante asupra pielii, este ușor absorbit în piele și se potrivește oricărui tip de ten, inclusiv tenului sensibil. De asemenea, uleiul de marula conține acizi grași care protejează pielea și părul de factorii poluanți, încetinesc procesul de îmbătrânire, stimulează activitatea celulară și hidratează în profunzile țesuturile.

Compoziția chimică a uleiului de marula

Uleiul de marula este alcătuit preponderent din acizi grași monosaturati și antioxidanți naturali. Compoziția grasă a acestuia este alcătuită din: acid oleic în proporție de 70-78%, acid linoleic 4-7%, acid alfalinoleic (0,1-0,7%), acid palmitic (9-12%), acid stearic (5-8%) și alți câțiva acizi grași. 

De asemenea, uleiul de marula conține și cantități notabile de flavonoizi, catehine și steroli.

De ce și cum să folosești uleiul de marula pentru piele

Beneficiile uleiului de marula pentru piele

  • Uleiul de marula se potrivește oricărui tip de piele, fiind ușor de absorbit în piele și nefiind deloc uleios.
  • Hidratează pielea fără să îi ofere un aspect încărcat sau uleios. Câteva picături de ulei de marula sunt suficiente atât pentru ten, cât și pentru gât și decolteu. 
  • Înmoaie pielea, fiind hidratant și ușor de absorbit în piele, așa că poate fi folosită pe zonele cu pielea îngroșată precum coate sau genunchi
  • Tratează acneea și estompează cicatricile. Proprietățile antimicrobiene fac din acest ulei unul ideal pentru tratarea acneei.
  • Uleiul de marula este bogat în antioxidanți, care ajută la combaterea stresului oxidativ, un factor important în procesul de îmbătrânire a pielii. Prin utilizarea regulată a uleiului de marula, pielea poate fi protejată împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi și pot fi reduse ridurile și liniile fine.
  • Uleiul de marula are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Prin urmare, poate ajuta la reducerea inflamației, roșeții, mâncărimilor și uscăciunii asociate acneei.
  • Poate proteja împotriva daunelor cauzate de mediu. Uleiul de marula îți poate proteja pielea împotriva efectelor dăunătoare ale elementelor de mediu, cum ar fi razele soarelui, vântul rece și poluarea. În timp ce dormi, se spune că ajută procesul natural de reînnoire a pielii pentru a inversa daunele. De asemenea, fortifică pielea din interior cu un amestec de substanțe nutritive hidratante și hrănitoare.
  • Uleiul de marula are nutrienți benefici care ajută la menținerea elasticității și supleței pielii. Aplicarea acestuia de două ori pe zi poate ajuta prin menținerea la distanță a hiperpigmentării și a vergeturilor pe care multe femei le dezvoltă adesea. Cu toate acestea, sunt disponibile cercetări limitate care să dovedească această afirmație.

Cum folosești uleiul de marula pentru piele:

În ceea ce privește modul în care poți folosi uleiul de marula pentru hidratarea pielii, există mai multe variante din care tu o poți alege pe cea mai potrivită pentru tine. În primul rând, poți folosi uleiul de marula seara, pe post de cremă hidratantă pentru noapte. Apoi, poți adăuga câteva picături de ulei de marula în crema de zi sau în fondul de ten, pentru un plus de hidratare.

 

 

De ce și cum să folosești uleiul de marula pentru podoaba capilară

Beneficiile uleiului de marula pentru păr:

  • Protejează firele de păr de radiațiile ultraviolete, dar și de căldura excesivă așa că poate fi aplicat pe păr înainte de expunerea la soare, precum și înainte de expunerea la agresiune termică.
  • Hidratează firele de păr în profunzime, redând părului tău aspectul de păr frumos și sănătos.
  • Combate electrizarea părului, blocând cuticula firelor de păr.

Modul de folosire a uleiului de marula pentru păr: 

Folosește câteva picături de ulei de marula pe păr, înainte de expunerea la soare sau înainte de coafarea cu placa de îndreptat părul ori cu alte instrumente cu aer cald. Adaugă ulei de marula în balsamul tău de păr ori în masca hidratantă pe care o folosești săptămânal.

Măsuri de siguranță

Nu există riscuri specifice, bine documentate, asociate cu uleiul de marula. În schimb, unele persoane care au alergii la nuci pot fi alergice la marula.

Dacă te îngrijorează o potențială reacție, înainte de utilizare fă un test cutanat:

  • Pe partea interioară a antebrațului, aplică trei sau patru picături de ulei de marula.
  • Așteaptă 24 de ore.
  • Dacă nu există niciun semn de urticarie, roșeață sau iritație, totul este în regulă.

Evită zona ochilor în momentul în care aplici uleiul de marula pe ten. Dacă îți intră ulei în ochi, încearcă să speli bine zona pentru a scoate imediat uleiul. Dacă nu faci acest lucru, poți avea probleme de vedere.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Safety and efficacy of Sclerocarya birrea (A.Rich.) Hochst (Marula) oil: A clinical perspective”, autori: Baatile Komane, Ilze Vermaak, Beverley Summers, Alvaro Viljoen - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26528587/ 
“Anti-aging potential of extracts from Sclerocarya birrea (A. Rich.) Hochst and its chemical profiling by UPLC-Q-TOF-MS”, autori: Tinotenda Shoko, Vinesh J. Maharaj, corresponding author Dashnie Naidoo, Malefa Tselanyane, Rudzani Nthambeleni, Eric Khorombi and Zeno Apostolides - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804067/ 
“An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease”, autori: Helioswilton Sales-Campos, Patricía Reis de Souza, Bethânea Crema Peghini, João Santana da Silva, Cristina Ribeiro Cardoso - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278117/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0