Poluarea și impactul asupra pielii

Societatea modernă ne aduce numeroase beneficii și ne facilitează condițiile de trai, însă vine, la rândul său, cu un preț – cel al poluării. Emisiile de carbon, factorii de mediu și stresul oxidativ ne agresează pielea zilnic, iar consecințele pot varia, de la cazuri mai puțin grave, precum iritații sau îmbătrânirea prematură a pielii, până la afecțiuni severe, precum cancer.   

Stresul oxidativ și poluarea din aer   

Stresul oxidativ constă în supraproducția de specii reactive de oxigen (ROS), care ne atacă organismul, fără posibilitatea unei reacții naturale de apărare a acestuia. Supraproducția ROS este generată de 3 factori majori, care sunt legați de poluare, și anume: pulberile în suspensie (PM), ozonul de la nivelul solului și dioxidul de azot.    

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis, de curând, niște statistici îngrijorătoare cu privire la impactul poluării asupra populației. Așadar, 92% din populația urbană a lumii nu respiră un aer curat, în conformitate cu standardele OMS, iar, până în prezent, s-au constatat 6,5 milioane de decese (11.6% din totalul global de decese) asociate cu poluarea din aer

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În Europa, se estimează că fiecare locuitor pierde 1 an din viață din cauza expunerii la pulberile în suspensie, care favorizează apariția afecțiunilor inimii și plămânilor. Efectele poluării asupra pielii sunt, de asemenea, profunde, remarcându-se o incidență crescută a următoarelor afecțiuni:

  • Cancer de piele
  • Sensibilitatea pielii
  • Îmbătrânirea prematură a pielii
  • Uscăciune și aspect tern

Așadar, este important de înțeles faptul că poluarea nu ne afectează doar la nivel estetic, ci ea ne poate pune viața în pericol. 

Legătura dintre calitatea aerului și afecțiunile pielii

Cercetările recente arată o legătură directă între poluarea din aer și anumite afecțiuni ale pielii, precum acnee, eczemă și iritație. Astfel, microparticulele din aer, care conțin numeroși compuși chimici dăunători, alături de dioxidul de azot din aer, pot genera sau exacerba erupțiile acneice și eczema și pot determina apariția unor noi afecțiuni, precum dermatita atopică

De asemenea, persoanele care locuiesc în zone extrem de poluate suferă de mai multe afecțiuni ale pielii, cu un indice al deshidratării cutanate mult mai ridicat, și o barieră naturală a pielii afectată.
Deși cercetările în acest domeniu sunt, încă, la început, există un consens în privința unei serii de bune practici dovedite care ne pot proteja pielea, într-o anumită măsură, de efectele nocive ale poluării.

Măsuri antipoluare care ne pot proteja sănătatea pielii

Modalitățile prin care ne putem proteja pielea de factorii nocivi din aer sunt simple și la îndemâna oricui. Este nevoie doar de puțin timp dedicat zilnic unei îngrijiri corespunzătoare.

Curățarea eficientă 

Pielea feței este cea mai expusă la poluarea din aer, prin urmare este important să îngrijim cu mare atenție tenul. Un prim pas constă în curățarea temeinică, dar delicată, a tenului, seară de seară. Avem nevoie de o curățare eficientă pentru a înlătura toate impuritățile acumulate peste zi, care pot bloca porii și declanșa procese inflamatorii la nivelul pielii, dar suficient de blândă, pentru a nu dezechilibra bariera naturală a pielii. 

Un ingredient recomandat în produsul de curățare este cărbunele natural. Acesta are proprietăți purifiante, antiseptice și antibacteriene, fără a agresa țesutul cutanat. Cărbunele de bambus are acțiune dovedită de atragere și eliminare a toxinelor și poluanților reținuți pe ten.

Utilizarea produselor cosmetice bogate în antioxidanți

Antioxidanții reprezintă cel mai bun instrument de luptă împotriva stresului oxidativ, așadar este important să ne asigurăm ”doza zilnică”, atât prin alimentație, cât și prin produsele de îngrijire a pielii. Anumite produse cosmetice sunt special formulate pentru a combate efectele poluării asupra tenului. Acestea  au în compoziție ingrediente și antioxidanți care absorb substanțele nocive reținute de piele, oferind, în schimb, un aport mare de vitamine, minerale și antioxidanți. Odată absorbite în piele, toți acești nutrienți vor acționa, a doua zi, ca o a doua barieră a pielii, împotriva factorilor de mediu și al poluării din aer. 

Hidratarea corespunzătoare și protecția solară

Hidratarea corectă nu înseamnă doar un consum responsabil de apă, de aproximativ 2l pe zi, ci și utilizarea de produse hidratante la nivelul pielii. Acest pas, simplu și important, asigură menținerea funcțiilor pielii în stare bună, precum și echilibrul barierii naturale a acesteia. O cremă hidratantă, bogată în nutrienți și umectanți, cum ar fi glicerina, acidul hialuronic sau ceramidele, nu trebuie să ne lipsească din rutina de seară, precedată de curățare și tratament.

Dimineața, după o curățare blândă, este deosebit de important să aplicăm o cremă cu protecție solară care, pe lângă protecția de razele nocive UVA și UVB, luptă și împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii premature a pielii. 

Așadar, este nevoie doar de câțiva pași simpli pentru a ne feri de o bună parte dintre efectele neplăcute ale poluării din aer. Combinată cu un stil de viață activ  și o dietă echilibrată, îngrijirea corespunzătoare a pielii ne poate garanta o viață mai liniștită și sănătoasă.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: 
MDmag - The Impact of Pollution on The Skin
https://www.mdmag.com/medical-news/the-impact-of-pollution-on-the-skin


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0