Mit sau adevar: anumite tipuri de epilare favorizeaza aparitia firelor sub piele

Firele de păr crescute sub piele sunt extrem de inestetice și dau bătăi de cap multor femei. Acestea rămân sub piele chiar și după ce cresc, cauzând inflamație în zona rădăcinii. Cum faci să nu te mai pomenești cu fire sub piele: apelezi la ceara de epilat, la crema depilatoare sau la un aparat de epilat?

În prezent, există multe metode de epilare și fiecare femeie apelează la ce consideră că este mai potrivit pentru ea. De exemplu, epilarea cu zahăr este o metodă la modă, fiind potrivită mai ales pentru persoanele tinere, care abia încep să se epileze, deoarece este un procedeu destul de blând de îndepărtare a părului din orice zonă, dar și pentru persoanele cu piele sensibilă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Epilarea se poate face prin diverse metode

Epilarea clasică, cea cu ceară, precum și cea cu aparatul de epilat, sunt practicate de multe femei pentru durabilitate, deoarece astfel părul crește mai greu și, în timp, se mai rărește, dar și crema depilatoare sau aparatul de ras au fanele lor, deoarece sunt mereu la îndemână și nu implică durere. În ultimii ani, au devenit populare și alte metode de pilat, cum ar fi epilarea definitivă cu laser. Însă unul dintre neajunsurile epilării sunt firele de păr crescute sub piele. Ce e de făcut cu aceste fire și ce metodă de epilare este de ajutor în combaterea problemei?

Legătura dintre epilare și firele de păr crescute sub piele

Firele de păr sub piele nu reprezintă, în general, o problemă, însă uneori acestea se pot infecta sau pot lăsa cicatrici după vindecare. Există mitul potrivit căruia unele metode de epilare pot reduce riscul de fire de păr crescute sub piele. Unele voci spun că aparatul de ras reduce riscul de creștere a firelor de păr sub piele, în timp ce alte voci sunt de părere că doar ceara de pilat poate face acest lucru posibil. 

Firele de păr crescute sub piele pot avea cauze genetice

Ei bine, specialiștii în îngrijire sunt de părere că nu atât metoda de îndepărtare a firelor de păr este responsabilă pentru cele crescute sub piele ci, mai degrabă, predispoziția genetică. Fiecare fir de păr crește dintr-un folicul, iar unele persoane au foliculi de păr ai căror pereți sunt mai subțiri, ceea ce înseamnă că există riscul ca firul de păr să străpungă mai degrabă peretele foliculului, în loc să străpungă pielea. 

Așadar, în principiu, nu contează foarte mult cu ce te epilezi. Indiferent că preferi ceara de epilat, crema depilatoare, un aparat de epilat sau aparatul de ras, predispoziția pentru apariția firelor de păr sub piele are, mai degrabă, legătură cu structura foliculilor.

Ceara de epilat și aparatul de epilat cresc riscul de fire de păr crescute sub piele

Totuși, e bine de știut că îndepărtarea firelor de păr prin smulgere (cu ceară de epilat, cu aparat de epilat sau cu penseta) scoate complet rădăcina firului de păr din folicul, ceea ce înseamnă că există un risc de creștere a firelor sub piele, dacă acestea întâmpina dificultăți la străpungerea pielii.

Cum poți reduce apariția firelor de păr crescute sub piele?

Acestea fiind spuse, dacă favoritele tale sunt ceara de epilat sau aparatul de epilat, nu înseamnă că trebuie să renunți la aceste metode, mai ales că fac ca părul să crească mai greu și deci să te bucuri mai multe zile de o piele fină. Există, însă, câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de creștere a firelor de păr sub piele:

Exfolierea pielii

Înainte de a te epila, dar și între epilări, fă-ți un obicei din a-ți exfolia pielea. Îndepărtând celulele moarte de la suprafața pielii, vei reuși să facilitezi străpungerea acesteia de firele de păr. Poți folosi un scrub din comerț, dar și unul preparat chiar de tine din ingrediente simple. De pildă, poți amesteca puțin ulei de măsline cu gel de duș și cu zaț de cafea sau mălai, pentru a-ți masa apoi corpul, la duș, cu acest amestec. Sau, poți folosi pur și simplu o pereche de mănuși cosmetice ușor abrazive, pe care pui gel de duș sau săpun și te masezi de 2-3 ori pe săptămână.

Poți, de asemenea, să apelezi la periajul uscat, înainte de duș. Concret, poți folosi o perie de corp cu care să îți masezi regulat zonele de piele pe care le epilezi de obicei. Pe lângă faptul că reduci riscul de fire de păr crescute sub piele, periajul uscat poate contribui și la o circulație mai bună și la combaterea celulitei.

Hidratarea pielii

Pielea trebuie să fie hidratată înainte de epilare, după și între epilări. Pielea uscată împiedică firele de păr să iasă la suprafață, așa că uscăciunea trebuie combătută. Poate că nu îți găsești în fiecare zi timpul sau răbdarea necesare pentru hidratarea pielii, dar măcar de două-trei ori pe săptămână, după duș sau baie, imediat ce te-ai uscat cu prosopul și pielea e încă ușor umedă, folosește o cremă sau o loțiune hidratantă (care să conțină elemente precum glicerină, acid hialuronic sau unt de shea) pe brațe și pe picioare.

În acest fel, nu doar că ajuți firele de păr de sub piele să iasă mai ușor la suprafață, ci aspectul geneal al pielii va fi unul mai sănătos și mai elastic.

Purtarea unor haine lejere imediat după epilare

Indiferent de metoda de îndepărtare a firelor de păr aleasă - ceara de epilat, crema depilatoare, un aparat de epilat sau aparatul de ras - e indicat să porți haine lejere după epilare. Hainele mulate, mai ales cele din materiale sintetice, sporesc riscul de creștere a firelor de păr sub piele. Poartă, mai degrabă, haine mai lărguțe, din materiale naturale.

Când ar trebui să iei în calcul o vizită la medic?

Dacă respecți indicațiile de mai sus și ai grijă de pielea ta în mod regulat, firele de păr crescute sub piele ar trebui să devină doar o amintire. Însă, în cazul în care ai de-a face cu fire de păr crescute sub piele care s-au infectat și au devenit dureroase, e necesar să apelezi la ajutor medical. Medicul dermatolog îți va oferi tratamentul necesar și îți va face și o serie de recomandări pentru problema ta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - 7 WAYS TO REMOVE UNWANTED HAIR 
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/hair/remove-unwanted-hair
NHS - Ingrown hairs 
https://www.nhs.uk/conditions/ingrown-hairs/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0