Micropigmentarea sprancenelor - la ce riscuri te expune si cum te poti proteja

Femeile cu sprâncene foarte subțiri sau mai slab definite pot să apeleze la micropigmentare pentru a obține forma mult visată a acestora. Iată cum se realizează această procedură de micropigmentare sprâncene, la ce riscuri te expune și cum te poți proteja.

Știai că funcția reală a sprâncenelor este de a menține umezeala departe de ochi atunci când transpiri sau când mergi prin ploaie? Acest lucru se datorează faptului că forma arcuită a sprâncenelor ajută la devierea lichidului către altă parte a feței. Durata medie de viață a unui fir de păr din sprâncene este de aproximativ patru luni, părul din sprâncene având cea mai lentă creștere dintre toate firele de pe corpul uman. 

Încă din cele mai vechi timpuri, fiecare cultură avea propriul mod de a îngriji sprâncenele, deoarece sprâncenele bine aranjate îți pot pune în evidență ochii și îți pot oferi un aspect mai tineresc, în timp ce îți conturează fața. 

Micropigmentarea sprâncenelor constă în tatuarea cosmetică, cu efect semi-permanent, a golurilor dintre firele sprâncenelor, astfel încât să se obțină o formă plină, perfectă a acestora. Așadar, dacă apelezi la micropigmentare, persoana care se ocupă de tine trebuie să proiecteze forma sprâncenelor pentru a se potrivi cel mai bine trăsăturilor și dimensiunilor feței tale. Ce presupune această procedură, ce riscuri are și cât durează efectul?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Micropigmentarea sprâncenelor nu este permanentă

Spre deosebire de tatuarea clasică, micropigmentarea nu este permanentă – efectele sale persistă timp de 1-3 ani. Totuși, specialiștii recomandă și în această perioadă retușurile pentru intensificarea culorii, pentru că sprâncenele se decolorează după primele 6-8 luni. 
Procedura de micropigmentare sprâncene este similară cu cea a tatuării clasice, diferite fiind ustensilele folosite, precum și profunzimea la care se intră cu acele în piele pentru fixarea pigmentului.

Micropigmentarea oferă sprâncene definite, cu aspect natural, însă rezultatele acestea le vei obține la câteva săptămâni după realizarea procedurii. În prima fază, este foarte probabil ca nuanța sprâncenelor să fie foarte închisă și să te nemulțumească. Însă, după ce trece puțin timp și culoarea se fixează, aceasta va fi pe placul tău, așa că nu trebuie să te îngrijorezi.

Ce presupune procedura de micropigmentare sprâncene?

Este posibil să ai nevoie de mai multe ședințe până când să ajungi la forma dorită a sprâncenelor. Prima sesiune este și cea mai lungă – aceasta poate dura până la 2 ore. Însă la ședințele pentru retuș nu vei sta mai mult de 30 de minute.

Pentru confortul clientului, specialistul care face micropigmentarea sprâncenelor va aplica un anestezic local, pe bază de lidocaină, astfel încât zona să fie amorțită. Așadar, poate fi o procedură complet nedureroasă. După sesiunea de micropigmentare sprâncene, când efectul anestezicului local dispare, poate apărea disconfortul, însă acesta este minim și dispare cu ajutorul unei comprese cu gheață sau cu un antiinflamator.

Cât timp durează vindecarea după micropigmentare?

Imediat după realizarea procedurii de micropigmentare sprâncene, pielea se va exfolia. În cel mult 2 săptămâni, pielea ar trebui să fie curățată complet, iar sprâncenele ar trebui să capete aspectul final. În această perioadă, e important să menții zona curată, dar și hidratată. Nu vei expune pielea la soare, dar nici la apa din piscină sau mare, întrucât poți avea de-a face cu iritații.

La ce riscuri te expune micropigmentarea sprâncenelor?

Micropigmentarea vine la pachet cu aceleași riscuri ca tatuarea pielii – ceea ce înseamnă risc de transmitere a bolilor pe calea sângelui (hepatita C, HIV), risc de infecție bacteriană, dar și de reacții alergice. Este foarte important să alegi un salon de încredere, care respectă normele de igienă impuse pentru reducerea riscului de transmitere a unor boli.

Reacțiile alergice pot apărea din cauza pigmenților folosiți în cerneală, însă acestea sunt rare. Dacă știi că ai probleme cu alergiile, verifică înainte de micropigmentarea sprâncenelor care sunt ingredientele din acești pigmenți.

Un alt risc la care te expui când îți micropigmentezi sprâncenele, care însă nu ține de sănătate, este acela de a nu fi mulțumit de forma sprâncenelor după această procedură. Se pot face corecturi, însă acestea sunt dureroase și costisitoare, iar repararea sprâncenelor poate dura mai mult decât a durat pigmentarea inițială. Acest risc poate fi, însă, redus prin alegerea unui specialist în domeniu, care știe exact ce are de făcut și care oferă sprâncenelor forma în funcție de trăsăturile tale, nu în funcție de tendințe sau preferințe personale.

Cum te pregătești pentru micropigmentarea sprâncenelor?

Pentru rezultate optime și pentru disconfort minimum, se recomandă următoarele:

  • Renunțarea la cafea și la băuturi alcoolice în ziua procedurii, pentru reducerea anxietății, dar și a sângerării.
  • Evitarea expunerii la soare cu 3 zile înainte de procedura de micropigmentare sprâncene.
  • Evitarea pensatului cu 2-3 zile înainte de această procedură.
  • Renunțarea la peelingul chimic la nivel facial, dar și la alte tratamente faciale mai agresive cu 2-3 săptămâni înainte de micropigmentarea sprâncenelor.
  • Oprirea administrării aspirinei sau ibuprofenului cu 1-2 zile înainte de micropigmentare.

Cui îi este indicată procedura de micropigmentare sprâncene fir cu fir?

Tehnica de micropigmentare sprâncene fir cu fir asigură un rezultat optim și un aspect natural, deoarece specialistul lucrează în așa fel încât să ofere un nivel ridicat de realism. Procedura este indicată în special persoanelor cu sprâncene asimetrice, cu păr puțin în sprâncene sau foarte fin și alopecie parțială sau totală, desi oricine poate beneficia de îmbunătățiri pentru a avea sprâncene bine definite și complete.

Întrebări și răspunsuri despre micropigmentare

Procedura este dureroasă?

Fiecare persoană are un prag diferit de durere, dar, cum spuneam, se folosește un anestezic topic pentru a amorți zona și a reduce senzația de disconfort. Specialiștii spun că se întâmplă ca unii clienți chiar să ațipească în timpul procedurii de micropigmentare sprâncene.

Ce se întâmplă imediat după micropigmentare?

După procedură, poate apărea o oarecare roșeață și umflături minore, care ar trebui să dispară în câteva ore până la câteva zile. Cât despre aspectul sprâncenelor, de obicei, culoarea pare mai închisă în primele zile după procedură, dar se va estompa cam cu 40-50% în primele două săptămâni. 

Cât durează faza de vindecare?

Timpul exact de vindecare variază de la o persoană la alta, cert este că fiecare persoană primește instrucțiuni detaliate de îngrijire ulterioară și de ce produse să utilizeze pentru a ușura vindecarea, care durează de obicei aproximativ 4-6 săptămâni. 

Cât de des sunt necesare retușurile?

După prima sesiune de micropigmentare sprâncene fir cu fir, majoritatea oamenilor au nevoie de o altă sesiune pentru retușuri. Retușurile sunt recomandate la fiecare 12-18 luni pentru a menține forma și culoarea sprâncenelor.

Micropigmentarea sprâncenelor este sigură?

La fel ca în cazul oricărui tratament cosmetic, micropigmentarea sprâncenelor este sigură atât timp cât este făcută de personal calificat. Pentru a te asigura de felul în care se lucrează, întreabă direct despre igienă și sterilizare și ce pași vor fi urmați de-a lungul procedurii. Toate instrumentele folosite trebuie să fie sterilizate și de unică folosință pentru a evita contaminarea.

Micropigmentarea se aplică și în alte zone

Nu doar sprâncenele, ci și genele, pleoapele, buzele și scalpul sunt zone comune de tratament prin micropigmentare. Micropigmentarea este cel mai des folosită pe față – pentru a îmbunătăți aspectul sprâncenelor, genelor, pleoapelor și buzelor, dar este utilizată și pentru a camufla sau a îmbunătăți aspectul cicatricilor, pentru a uniformiza culoarea pielii și pentru a restabili culoarea zonelor de piele care și-au pierdut nuanța obișnuită.

Micropigmentarea poate fi o soluție ca urmare a intervenției chirurgicale reconstructive la nivelul faței, pentru a sublinia sprâncenele care se subțiază din cauza vârstei sau a unor afecțiunilor subiacente, pentru a camufla lipsa de culoare a pielii din cauza unei boli numite vitiligo, pentru a recrea o areolă (zona din jurul mamelonului) după o operație la sân sau ca o soluție de machiaj semipermanent pentru femeile care nu vor să folosească mereu fardurile clasice.

Micropigmentarea scalpului este folosită de tot mai mulți bărbați care au probleme cu căderea părului și se tund zero. Acest tip de micropigmentare mimează aspectul natural al foliculilor de păr reali prin depunerea pigmentului în piele cu un microac. Acest tratament oferă aspectul unui păr care a fost ras foarte de curând. Micropigmentarea scalpului este o soluție 100% eficientă pentru bărbații care se confruntă cu chelie, cu retragerea liniei părului spre spate sau cu rărirea părului.

Cum să obții sprâncene mai groase în mod natural?

  • Exfoliază zona sprâncenelor cu un scrub delicat (cum ar fi granule de zahăr amestecat cu puțin ulei), apoi curăță cu apă caldă.
  • Aplică un ser pentru îndeisrea și creșterea sprâncenelor.
  • Masează în sprâncene un ulei hrănitor, care susține creșterea sănătoasă a firelor de păr (ulei de ricin, ulei de cocos, ulei din scoarță de salcie, ulei de rozmarin, ulei de Salvia sclarea).
  • Perie zilnic sprâncenele spre în sus cu o periuță pentru a stimula circulația sângelui în zonă, apoi aranjează-le în forma dorită.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Micropigmentation
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11004-micropigmentation
NCBI - Complications of permanent makeup procedures for the eyebrow and eyeline
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8104296/
Studiul „Complications of permanent makeup procedures for the eyebrow and eyeline”, apărut în Medicine (Baltimore). 2021 May 7; 100(18): e25755. Published online 2021 May 7. doi: 10.1097/MD.0000000000025755, autori: Shoichi Tomita et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1