Machiaj ca la carte: 6 reguli de care ar trebui să ții cont

Un machiaj bine realizat poate pune în valoare trăsăturile frumoase ale feței și ascunde micile imperfecțiuni. De obicei, apreciem cel mai mult puterea machiajului atunci când avem un eveniment important și trebuie să mascăm cearcănele, micile imperfecțiuni și erupțiile acneice. Dar machiajul poate însemna mai mult de atât: o oportunitate să ne punem în valoare frumusețea naturală, într-un mod artistic și plăcut ochilor. 

Există o ordine precisă de aplicare a machiajului?

Experții în machiaj sunt de părere că nu există neapărat reguli, ci doar trucuri. Machiajul este o artă care poate fi interpretată după bunul plac. Cu toate acestea, există trucuri care îți pot îmbunătăți atât tehnica de machiaj, cât și rezultatele. Descoperă cele mai importante șase trucuri și sfaturi mai jos. 

1.    Pregătește-ți baza, înainte de orice

Orice machiaj reușit începe cu pregătirea feței, mai întâi. Dacă ai tenul uscat, este recomandat să începi cu o cremă hidratantă, înainte de a aplica restul produselor de machiaj, care pot deshidrata fața. Dacă ai ten normal sau gras, poți sări pasul cremei hidratante, direct către crema cu fotoprotecție. Este recomandat să alegi o cremă cu minim FPS 30, pentru a-ți proteja pielea de razele UVA și UVB.

Primer-ul este, de asemenea, o alegere bună, și poate fi utilizat imediat după crema hidratantă sau în locul acesteia. De obicei, tenul gras, cu pori dilatați, are cel mai mult de câștigat în urma folosirii unui primer, pentru că acest tip de produs ascunde porii, redând un aspect mai neted al pielii. 

2.    Uniformizează culoarea tenului și adaugă luminozitate în punctele-cheie

Cearcănele, cuperoza sau petele hiperpigmentare pot fi ascunse în timpul machiajului cu ajutorul produselor potrivite. Așadar, pentru cearcăne proeminente, te poți folosi de un corector roz sau portocaliu, în timp ce, pentru cearcănele superficiale, un anticearcăn va fi suficient. Un mic truc pe care îl poți folosi dacă suferi de cuperoză sau ai, pur și simplu, mici iritații în jurul nasului și a gurii (se întâmplă, adesea, de la frig): aplică puțin corrector pe aceste zone, după care foarte puțin anticearcăn, și vei obține un aspect și o culoare uniformă a pielii. 

Odată ce tenul arată frumos, poți accentua anumite puncte cheie ale feței cu puțin iluminator. Pentru un machiaj natural, este suficient să apeși degetul inelar de câteva ori în pulberea iluminatoare, iar apoi, să punctezi pomeții, vârful nasului și colțul exterior al spâncenelor. Dacă te pregătești pentru o seară în oraș sau un eveniment, poți aplica, cu ajutorul unei pensule, un iluminator mai intens, pe partea superioară a pomeților, la punctul de întâlnire al spâncenelor, în colțul exterior al sprâncenelor și pe vârful nasului. În felul acesta, vei arăta foarte bine în poze. 

3.  Adaugă un strop de culoare cu blush și pudră bronzantă

Odată ce fondul de ten, corectorul și anticearcănul au fost aplicate, poți da culoare feței cu puțin blush și/sau pudră bronzantă. Dacă ai, de obicei, culoare în pomeți, poți sări peste pasul de blush. Pudra bronzantă oferă tenului un aspect ușor bronzat și poate contrasta frumos cu albul tenului. De asemenea, un truc folositor este să folosești pudra bronzantă cu scop de conturare a feței. Așadar, ai două opțiuni: poți contura linia mandibulei, linia pomeților și nasul cu puțină pudră bronzantă, sau o poți aplica, discret și dispersat, pe zonele în care te bronzezi de obicei (nas, pomeți, frunte). Pentru efectul de bronzare, aplică pudra cu o pensulă mare și pufoasă, iar pentru conturare folosește o pensulă medie și densă. 

4.  Pudra este importantă pentru setarea machiajului

Pentru multe persoane, pudra nu face parte din ritualul machiajului, dar artiștii în make-up sunt de părere că, fără pudră, machiajul nu este complet și nici nu va rezista foarte bine mai multe ore la rând. Pe lângă stabilizarea machiajului, pudra împiedică apariția sebumului pentru mai mult timp, așa încât, pe parcursul zilei, vei avea nevoie de mai puține retușuri. Atenție, însă, dacă ai riduri de expresie, pentru că pudra le poate accentua. Pentru a evita evidențierea ridurilor, aplică un strop de cremă hidratantă în plus, pe zonele problematice, pentru a umple ridurile, așa încât pudra să nu aibă spațiu de infiltrare între cutele pielii, sau evită, pur și simplu, aplicarea pudrei pe acele suprafețe ale pielii. 

5.  Rimelul și rujul sunt, împreună, cireașa de pe tort

Rimelul completează machiajul ochilor, în timp ce rujul creează un echilibru între partea superioară a feței, mai machiată, și cea inferioară, unde nu se intervine cu mai multe tipuri de machiaj. Pentru rimel, este important să alegi o formulă care să răspundă în mod specific nevoilor tale. De exemplu, dacă ai gene scurte, dar distanța dintre arcadă și pleoapa superioară este mică, este recomandat să optezi pentru un rimel care oferă alungime medie și mult volum. În felul acesta, genele vor părea mai pline și nu vor atinge, la fiecare clipire, arcada, ceea ce poate duce la murdărirea părții superioare a ochiului. De asemenea, nu te limita la o singură aplicare a rimelului. Pentru a te bucura de potențialul real al unui rimel bun, aplică-l în două straturi, pe fiecare rând de gene superioare. Nu uita de genele de pe pleoapa inferioară, dar aici e suficient un singur strat.

Un alt truc util este ca, atunci când te-ai murdărit din greșeală cu rimel, să aștepți câteva secunde până se usucă, apoi să ștergi ușor cu un bețișor pentru urechi. Dacă încerci să cureți pata imediat, se va întinde pe pleoapă și va fi mai dificil să corectezi greșeala. 

Nu în ultimul rând, culoarea rimelului poate conta foarte mult în încadrarea potrivită a culorii ochilor și a machiajului. Nu, nu vorbim despre rimeluri în nuanțe extravagante, ci de culori neutre, cum ar fi, pe lângă clasicul negru, maro, castaniu și gri. Deși pot fi mai greu de găsit, pentru anumite persoane, cum ar fi persoanele cu păr și sprâncene blond deschis sau cărunte, aceste nuanțe

În ceea ce privește rujul, pentru un rezultat mai bun, începe prin a-ți contura buzele cu un creion de aceeași nuanță, sau de nuanță apropiată, cu rujul. Prin contur poți crea și un efect de volumizare a buzelor, dar vei putea și aplica rujul mai ușor, respectând linia conturului. De asemenea, dacă intenționezi să aplici un ruj cu efect mat sau rezistent la transfer, ține cont de faptul că acest tip de produse usucă buzele, deci e recomandat să aplici, înainte de orice, un balsam de buze hrănitor. 

6.  Investește în pensule de calitate și într-o oglindă mică pentru machiaj

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj pe care le folosești, fără o aplicare potrivită, nu te vei putea bucura de rezultate foarte bune. Așadar, este recomandat să îți faci o trusă de pensule esențiale de calitate, care vor permite o aplicare mai fluidă a produselor de machiaj. De asemenea, o oglindă cu lumină led, pentru machiaj, te poate ajuta să aplici cu mai multă precizie anumite produse, cum ar fi tușul, rimelul sau produsele pentru sprâncene. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Glamour – How to apply make-up (artists techniques and tricks)
https://www.glamour.com/gallery/how-to-apply-makeup-makeup-artists-techniques-and-tricks 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0