Exfoliere mecanică vs. exfoliere chimică - care este mai eficientă?

Procesul natural de regenerare al pielii presupune eliminarea celulelor moarte, pentru a permite crearea de celule noi, o dată la aproximativ 30 de zile. Uneori, celulele moarte nu se elimină în totalitate de pe suprafața pielii, ceea ce poate duce la congestionarea porilor, aspect tern sau la descuamarea pielii de pe anumite zone de pe corp sau față. Aici intervine rolul exfolierii pielii.

Așadar, exfolierea se referă la procesul de înlăturare a stratului de celule moarte de la suprafața pielii cu ajutorul unui produs cosmetic, fie pe bază de acizi (exfoliere chimică), fie pe bază de microparticule (exfoliere mecanică), sau cu ajutorul unei ustensile de exfoliere (perie sau burete natural).  

Beneficiile și dezavantajele exfolierii

Exfolierea ajută la redarea aspectului luminos și uniform al pielii, contribuie la atenuarea cicatricilor post-acneice, la eliminarea petelor pigmentare și la formarea de erupții. În plus, efectuată înainte de ritualul de seară, permite o absorbție mai bună a substanțelor active din produsele de îngrijire a pielii. Pe termen lung, exfolierea poate stimula producția de colagen, proteină esențială în sănătatea pielii. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dezavantajele sunt asociate cu supraexfolierea, care poate destabiliza bariera naturală a pielii, rezultând în iritație, rozacee și, uneori, agravarea unor condiții preexistente, precum acneea. De asemenea, anumite produse de exfoliere mecanică, precum scrub-urile cu particule abrazive, pot duce la apariția microleziunilor pe suprafața pielii. 

Exfolierea mecanică

Orice produs cosmetic ce necesită gomaj manual (mișcările circulare de răspândire și acționare a produsului) intră în categoria exfolianților mecanici. Aici se numără scrub-urile, periile din păr natural, bureții marini, etc. Cel mai mare avantaj al exfolierii fizice stă în accesibilitate. Poți efectua exfolierea rapid, în orice moment al zilei, acasă, cu produse refolosibile, precum periile și bureții sau cu scrub-uri făcute în casă, din zaț de cafea sau zahăr brun și miere sau ulei de măsline. De asemenea, rezultatele sunt vizibile imediat. 

Este important ca, după exfolierea mecanică, să îți masezi bine pielea cu o loțiune hrănitoare, pentru a evita iritația și deshidratarea. Dacă preferi scrub-urile și loțiunile exfoliante gata preparate, există numeroase variante disponibile pe piață, dar trebuie să ai grijă la lista de ingrediente. Așadar, este important să alegi un exfoliant blând, chiar dacă nu ai piele sensibilă, pentru că, adesea, produsele destinate pielii normale sau mixte pot fi mult prea agresive. 

De asemenea, evită microparticulele abrazive, precum pulberea din coajă de nuci sau din sâmburi de caise, în favoarea celor care se dizolvă la contactul cu pielea. În acest fel, eviți lezarea pielii și obții rezultatele dorite. Nu în ultimul rând, ai grijă să masezi cu blândețe produsul pe piele, nu prin frecare sau mișcări scurte și apăsate. 

Exfolierea chimică

Exfolierea chimică se referă la eliminarea straturilor de celule moarte cu ajutorul unor substanțe speciale, precum acizi BHA și AHA sau anumite substanțe enzimatice. În timp ce exfolierea mecanică poate îmbunătăți aspectul pielii pe moment, exfolierea chimică oferă rezultate mult mai dramatice, precum atenuarea liniilor fine, reducerea petelor pigmentare, a cicatricilor post-acneice, iar unele tipuri de acizi pot ține acneea în frâu.

La fel ca în cazul exfolierii mecanice, însă, supraexfolierea cu acizi poate duce la iritarea pielii și la dezechilibrarea barierei naturale, așadar introducerea unui asemenea produs în rutină, indiferent de tipul de piele, se face treptat, începând cu 2 seri pe săptămână. De altfel, este important ca în timp ce folosești acizi BHA și AHA să aplici protecție solară. În caz contrar, există riscul să te alegi cu pete. 

Acizii de tip AHA cuprind mai multe tipuri, cum ar fi acidul glicolic, lactic, citric, tartaric și malic. Acizii AHA reprezintă categoria mai blândă de acizi, ce oferă o exfoliere delicată și sunt, în special, utilizați pentru redarea luminozității pielii, aspectului uniform și neted, precum și pentru tratarea petelor pigmentare, atenuarea liniilor fine și stimularea producției de colagen. Dacă ai tenul normal, sensibil sau uscat, acizii de tip AHA sunt pentru tine.

Acizii de tip BHA se referă la acidul salicilic, de fapt, care este un acid solubil în ulei, ceea ce îl face perfect pentru tenul mixt, gras sau predispus la acnee. Așadar, un produs pe bază de BHA poate ține sub control producția de sebum, reduce frecvența apariției coșurilor, diminua aspectul de pori dilatați, dar este la fel de bun și în componenta anti-aging, stimulând producția de colagen și atenuând liniile fine și cele de expresie. 

Ce tip de exfoliere este pentru mine?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Obiectiv vorbind, atât exfolierea mecanică, cât și cea chimică, sunt opțiuni bune, care oferă rezultate vizibile în aspectul pielii, dar trebuie folosite cu grijă, cu produsele potrivite și fără a supraexfolia.
Pentru rezultate pe termen lung, exfolierea chimică este mai avantajoasă. Cu toate acestea, dacă te pregătești pentru un eveniment special și vrei ca pielea ta să aibă o luminozitate aparte, exfolierea mecanică este un truc la îndemână. În concluzie, te poți bucura de ambele alternative, atât timp cât nu le folosești în tandem și respecți recomandările enumerate mai sus.

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Does It Mean to Exfoliate? Why You Should and How to Start
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/meaning-of-exfoliating#faqs
Into The Gloss – Everything You've Ever Wanted To Know About Exfoliating, Explained
https://intothegloss.com/2016/10/physical-exfoliation-vs-chemical-exfoliation/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0