Exfolierea tenului: beneficii pentru sănătatea și frumusețea pielii

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea îşi pierde din elasticitate și fermitate. Astfel, apar ridurile, liniile fine și petele. Pentru că acestea sunt inestetice și foarte greu de acoperit, putem să întârziem cât mai mult acest proces printr-o îngrijire meticuloasă a feței. Un prim pas în ritualul de îngrijire îl reprezintă îndepărtarea periodică a celulelor moarte acumulate în exces.

Exfolierea presupune îndepărtarea celulelor moarte din stratul exterior al pielii. Acestea se strâng în grupuri, blocând porii, ducând astfel la un aspect tern și cenușiu al pielii. Din acest motiv, este important ca periodic să îndepărtăm celulele moarte acumulate în exces la suprafața pielii. 

De ce este important să ne exfoliem tenul?

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, exfolierea ajută pielea să capete un aspect mai tânăr și mai sănătos și facilitează asimilarea în piele a produselor aplicate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totodată, exfolierea regulată previne înfundarea porilor și crește producția de colagen, proteină responsabilă de elasticitatea pielii. 

Exfolierea este de 2 feluri: chimică și mecanică

Exfolierea mecanică se poate realiza cu anumite produse din comerț. De exemplu, cremele și gelurile care au în compoziție particule abrazive se aplică pe pielea umedă, după care pielea se masează. În felul acesta, sunt îndepărtate celulele moarte. În categoria exfolierii mecanice face parte și microdermabraziunea, o tehnică ce se bazează pe un dispozitiv special. Acesta folosește cristale de foarte mici dimensiuni, cum sunt oxidul de aluminiu, clorura de sodiu sau bicarbonatul de sodiu, care îndepărtează impuritățile.

Dacă este efectuată incorect, exfolierea mecanică îți poate irita pielea și poate duce la pierderea transepidermică de apă. Totodată, astfel de produse nu sunt recomandate persoanelor cu acnee papulo-pustuloasă, pentru că există riscul ca pustulele să se spargă. Astfel, infecția se poate extinde. Și persoanele care suferă de orice afecțiune microbiană, rozacee, diverse iritații, dermatite trebuie să evite folosirea unor astfel de produse cosmetice. 

Exfolierea chimică presupune folosirea unor produse care au în compoziție acizi exfolianți de tip AHA (acid glicolic și acid lactic), BHA (acid salicilic) și retinol. 

Acizii AHA sunt solubili în apă și sunt indicați celor care au hiperpigmentare ușoară, cum ar fi pete de vârstă, melasmă, cicatrici, pori dilatați, linii fine și riduri. Spre deosebire de aceștia, BHA conțin molecule solubile în ulei și pătrund adânc în piele și pori. Produsele care au în compoziție acid salicilic sunt recomandate persoanelor cu pielea uleioasă, cu puncte negre și predispusă la acnee.

Retinoizii sunt o clasă de derivați naturali și sintetici ai vitaminei A. Sunt folosiți pentru a calma pielea deteriorată de soare, pentru a minimiza semnele îmbătrânirii tenului și pentru a trata acneea.

Este important de știut că exfolierea chimică poate sensibiliza pielea și chiar cauza iritarea, înroșirea și descuamarea tenului dacă este efectuată incorect.

Cum alegi produsul potrivit pentru tine  

Când alegi un produs de curățare facială ține cont de următoarele recomandări:

Cumpără produse diferite pentru ten și corp. Nu trebuie să folosești pe față niciodată un scrub destinat corpului. Produsele de curățare corporale conțin, de regulă, ingrediente abrazive,care pot irita tenul.
Utilizează doar un produs de curățare facială. Deși poate fi tentant să cumperi un set complet de produse, nu ar trebui să folosești mai multe exfoliante în același timp. Utilizarea mai multor produse exfoliante pe aceeași zonă a pielii o poate deteriora. 

Cât de des ar trebui să îți exfoliezi tenul

În cazul în care tenul tău este mixt sau gras, recomandat este să-l exfoliezi de două ori pe săptămână. Pentru persoanele cu tenul uscat sau sensibil, peelingul facial trebuie efectuat o dată pe săptămână. 

Metode de exfoliere în funcție de tipul de ten

Exfoliere pentru ten gras

Dacă ai pori mari și exces de sebum, înseamnă că ai tenul gras. Pentru că excesul de sebum crește riscul apariției punctelor negre și a coșurilor, ar fi bine să folosești exfolianți chimici, atât AHA, cât și BHA. Persoanelor cu acnee le sunt contraindicate cremele și gelurile cu ingrediente abrazive, pentru că pot leza foarte mult pielea.

Exfoliere pentru ten mixt

Tenul mixt se caracterizează prin zona T mai grasă (frunte, nas, bărbie), pe când celelalte zone ale feței sunt uscate. Persoanele care au tenul mixt ar trebui să folosească un exfoliant pentru fiecare zonă în parte. Astfel, în zona uscată a tenului dă rezultate de durată un produs cu acizi AHA, iar în zona mai grasă, un produs cu acizi BHA.

Exfoliere pentru ten normal

Pentru producerea colagenului, poți apela cu încredere la exfolierea mecanică. Așa elimini cu ușurință celulele moarte de la suprafața pielii. 

Exfoliere pentru ten sensibil

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cazul tenului care se irită foarte ușor, este indicată evitarea produselor de exfoliere mecanică. O soluție pentru persoanele care au acest tip de ten ar fi folosirea unui produs cu acid lactic. Încearcă produsul mai întâi pe mână și așteaptă cel puțin 15-20 de minute ca să te asiguri că nu-ți provoacă o reacție alergică.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Does It Mean to Exfoliate? Why You Should and How to Start


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0