De ce este bun uleiul de avocado pentru pielea ta

Ești fan avocado? Pe lângă gustul delicios pe care îl are, din el se obține și uleiul de avocado, care este un ingredient excelent pentru mese savuroase și sănătoase. De asemenea, este o sursă excelentă de antioxidanți, acizi grași esențiali, minerale și vitamine și îți poate ajuta și pielea să rămână curată și sănătoasă!

Uleiul de avocado are numeroase beneficii pentru piele, cum ar fi hidratarea intensă a mâinilor uscate sau protecția solară naturală. Îl poți aplica direct pe piele sau îl poți amesteca cu produsele tale preferate de înfrumusețare.

Ce beneficii îți aduce uleiul de avocado?

Antioxidanții și agenții antiinflamatori din uleiul de avocado îți ajută pielea să rămână netedă, puternică și elastică. Poți cumpăra ulei de avocado din orice farmacie sau de la plafar și îl vei îndrăgi de la prima utilizare deoarece:

•    calmează mâncărimea pielii
•    vindeca pielea crăpată
•    reface pielea uscată
•    hidratează și emoliază pielea după duș
•    protejează pielea de radiațiile ultraviolete
•    protejează împotriva leziunilor

Uneori, uleiul de avocado este definit drept un ulei esențial, dar acest lucru nu este tocmai corect. Gros și de culoare verde, uleiul de avocado este de fapt un ulei purtător.

Studiul VITALISsCE

Uleiurile esențiale sunt lubrifianți foarte concentrați distilați din părțile aromatice ale unei plante, cum ar fi rădăcina sau frunzele. Uleiurile purtătoare sunt presate din semințele, miezul sau alte părți grase ale fructelor și sunt folosite pentru a ajuta la diluarea uleiurilor esențiale. Uleiurile esențiale se evaporă și au mirosuri puternice, în timp ce uleiurile purtătoare nu au aceste caracteristici.

Principalele beneficii ale uleiului de avocado sunt de a calma și de a hidrata, așa că ține cont că ar putea să nu fie potrivit pentru tine dacă ai pielea grasă. 

Ce spun cercetătorii?

Cercetătorii au studiat dacă uleiurile naturale precum uleiul de avocado pot fi benefice pentru pielea ta. Acest lucru funcționează indiferent dacă folosești ulei de avocado singur sau îl combini cu un alt agent, cum ar fi crema ta de față.

Beta-carotenul, proteinele, lecitina, acizii grași și vitaminele A, D și E găsite în uleiul de avocado ajută la hidratarea și protejarea pielii de razele UV dăunătoare și, de asemenea, cresc metabolismul colagenului. Un studiu din 2015 a constatat că o cremă topică pentru piele obținută din uleiuri de avocado, arbore de ceai, emu și jojoba a avut efecte antimicrobiene semnificative.

Uleiul de avocado poate ajuta, de asemenea, la vindecarea rănilor. Un studiu din 2013 a descoperit că acidul linoleic, acidul oleic și alți acizi grași monosaturați din uleiul de avocado pot accelera vindecarea rănilor.

Rezultatele de mai sus provin din studiile pe animale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a studia aceste efecte ale uleiului de avocado asupra oamenilor.

Unele dovezi sugerează că uleiul de avocado poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul în plăci, o afecțiune cronică autoimună care provoacă leziuni groase, solzoase și roșii pe piele. Un studiu din 2001 a descoperit că uleiul de avocado amestecat în crema cu vitamina B 12 ar putea ameliora simptomele psoriazisului pentru o perioadă mai lungă decât terapia tradițională cu vitamina D 3. Cercetătorii susțin că o cremă cu vitamina B 12 care conține ulei de avocado ar putea fi folosită ca tratament topic pe termen lung pentru psoriazis.

Cum folosești uleiul de avocado pe piele

Poți folosi uleiul de avocado în rutina de îngrijire a pielii într-o varietate de moduri. Poți masa uleiul pe piele, îl poți aplica pe ten ca mască sau îl poți adăuga la loțiunea de duș. Poate fi folosit în fiecare zi sau de câteva ori pe lună, fără efecte adverse. 

Nu știi sigur cum să începi să îl introduci în rutina ta? Încearcă următoarele moduri:

•    Ca loțiune pentru pielea crăpată: Maseză pielea cu ulei de avocado, după baie. Poți folosi uleiul de avocado singur sau poți adăuga câteva picături la una dintre loțiunile de corp.
•    Ca ulei facial hidratant: Umple 2/3 dintr-o sticlă de 100 ml cu ulei de avocado. Alege un alt ulei hrănitor, cum ar fi tamanu sau emu și folosește-l pentru a completa sticla. Adaugă trei - patru picături de ulei esențial, cum ar fi lavandă sau trandafir. Pune capacul și agită bine. Toarnă puțin uleiul în palmă, tamponează-ți degetele și aplică-l pe față. Poți folosi uleiul și ca hidratant pentru mâini. Uleiul poate rezista până la un an dacă ții sticla ferită de lumina soarelui.
•    Ca mască facială home-made: Taie un avocado bine copt în cuburi și adaugă o cantitate mică de ulei de avocado. Folosește o furculiță sau o lingură pentru a-l pasa într-o pastă uniformă. Aplică pasta pe față și las-o să se usuce timp de 10 până la 15 minute. Poți spăla masca de avocado cu apă caldă sau cu un produs de curățare a feței, în funcție de tipul tău de piele.
•    Ca o cremă naturală anti-îmbătrânire pentru piele: amestecă 1/4 cană de ulei de avocado cu 2 linguri de ulei de cocos, 2 linguri de ceară de albine, 1/2 linguriță de ulei de vitamina E și 1 lingură de unt de shea într-un borcan de sticlă. Pune borcanul, fără capac, la bain-marie. Se amestecă ingredientele pe măsură ce se topesc în borcan. Odată topită, toarnă crema într-un borcan mai mic și las-o la rece până se întărește amestecul. Pune capacul și păstrează crema la loc răcoros.

Riscuri și precauții

Studiile asupra efectelor secundare ale uleiului de avocado sunt relativ puține. Ca în cazul oricărui produs, este bine să faci mai întâi un test pe o porțiune mică de piele pentru a exclude orice alergie.

Pentru a face acest lucru, freacă o cantitate de ulei pe interiorul antebrațului. Dacă nu ai nicio iritație sau inflamație în decurs de 24 de ore, uleiul ar trebui să fie sigur pentru utilizare.

Dacă ești alergic la avocado, consultă medicul înainte de a utiliza ulei de avocado.

Dacă te-ai decis să îl folosești, este posibil să vezi beneficiile uleiului de avocado aproape instantaneu pe pielea ta. Cu toate acestea, pentru a vedea rezultate spectaculoase, va trebui să utilizezi uleiul în mod constant, pe o perioadă mai lungă de timp.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Effect of Semisolid Formulation of Persea Americana Mill (Avocado) Oil on Wound Healing in Rats" 

Dreher, M. L., & Davenport, A.J. Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 

Sumit, K., Swarnkar, V. Sharma, S., & Baldi, A. Herbal cosmetics: Used for skin and hair. Inventi Rapid: Cosmeceuticals


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0