Cum să îți îngrijești tenul și pielea după 40 de ani

Oamenii încep să observe apariția semnelor îmbătrânirii în jur de 30-40 de ani. Unele semne de îmbătrânire la nivelul pielii, precum ridurile de expresie de la nivelul ochilor si gurii in special, dar si petele hipercrome, cearcanele sau pierderea conturului ferm al ovalului fetei apar treptat si încet la unele persoane, în timp ce la altele pot deveni în mod rapid foarte vizibile. 

Odată cu înaintarea în vârstă, ciclul natural de regenerare a al pielii începe să încetineasca si sa isi piarda din eficienta, ceea ce înseamnă că are loc apariția ridurilor și reducerea producției de colagen și a fibrelor elastice din derm. Nu toata lumea imbatraneste insa, la fel.  S-au  identificat șapte factori de risc importanți pentru diferitele fenotipuri de îmbătrânire a pielii: vârstă, sex, etnie, poluare a aerului, nutriție, fumat, expunere la soare.

Fiind o interfață între corpul uman și mediul extern, pielea umană este în mod constant supusă modificărilor induse atât cronologic, cât și de mediu. Astfel, îmbătrânirea pielii poate fi clasificată ca intrinsecă sau extrinsecă, în funcție de factorii epidemiologici care afectează procesul de îmbătrânire a pielii. Imbătrânirea intrinsecă este atribuită factori cronologici și genetici, în timp ce îmbătrânirea extrinsecă este influențată de factorii de mediu.

Studiul VITALISsCE

îmbătrânirea pielii este însoțită nu numai de de degradarea colagenului și a fibrelor elastice,dar si subțierea epidermei, afectarea funcției fibroblastelor, modificări care afectează integritatea cutanată, vindecarea rănilor și funcția senzorială și imunitară. Mai mult, exista si o suprapunere a factorilor de risc pentru îmbătrânirea pielii și a cancerelor de piele, cu exemplul notabil al expunerii la UV.

Alte  semne frecvente  de îmbătrânire a pielii  pot fi dispigmentarea-  pete hiperpigmentate dar si decolorate, laxitatea, instalarea telangiectaziei si capilarelor sparte.

Potrivit specialiștilor, cele mai vizibile schimbări sunt:

•    scăderea elasticității pielii;
•    pigmentarea mai închisă a pielii;
•    dimensiunea porilor;
•    liniile fine pronunțate.

In cabinetele de medicina estetica se pot aplica o serie de proceduri menite sa previna au chiar sa trateze efectele imbatranirii cutanate prin terapii injectabile de tipul fillerelor și toxine precum cea botulinica, ce anuleaza mimica unor grupe de muschi, scazand vizibilitatea ridurilor. Exista  lasere care tratează petele hiperpigmentare și aberațiile vasculare, fototerapia de intinerire cu lumină  intens pulsată, resurfacing ablativ și peeling chimic, mezoterapia . Procedurile sunt insa costisitoare si nu lipsite de riscul efectelor  secundare.

Fie ca optezi sau nu pentru acest tip de proceduri, trebuie sa stii ca există o serie de agenți fără prescripție medicală, dar studiati științific, care se concentrează în mod special pe textura pielii, modificări pigmentare și elasticitate, ce sporesc în același timp eficacitatea acestor proceduri uneori costisitoare și dureroase.

Elemente esențiale anti-îmbătrânire

Cea mai mare parte a procesului de îmbătrânire este influențată de factori precum genetica, etnia, expunerea la soare și de ceea ce faci sau nu faci pentru a-ți îngriji pielea. Si modificările hormonale pot declanșa, de asemenea, transformari importante ale pielii; cel mai bun exemplu este acneea la adulți, amintindu-ți de perioada adolescenței, ori uscarea excesiva specifica perioadei de premenopauza si menopauza.

În cea mai mare parte, îngrijirea timpurie, în special între 20 și 30 de ani, cu tratamente locale este prima opțiune naturală de apărare împotriva îmbătrânirii. 

Vitamina C și retinoizii

Dacă ai 40 de ani și nu folosești deja produse anti-aging de îngrijire a pielii, acum este momentul! Pentru tratamentele personalizate, pe bază de rețetă, specialiștii utilizează vitamina C și retinoizi. 

Retinoizii, precum tretinoina, sunt folosite pentru a stimula colagenul, pentru a preveni și a trata ridurile existente și chiar pentru a lupta împotriva acneei. 

Există, totuși, un avertisment în privința retinoizii. Aceștia duc la fotosensibilitate, așa că utilizarea zilnică a protecției solare cu SPF ridicat (cel puțin 50) este o necesitate!

Dacă fotosensibilitatea îți restrictionează interesul pentru retinoizi, vitamina C topică este o alternativă excelentă.

Vitamina C promovează creșterea colagenului, combate ridurile și chiar elimină problemele cauzate de razele ultraviolete ale soarelului. Vitamina C are putere antioxidantă abordând hiperpigmentarea, inclusiv cicatricile cauzate de acnee, dar și petele solare.

Deoarece aceleași procese de îmbătrânire care se întâmplă când ai 40 de ani continuă și la vârsta de 50 de ani, specialiștii avertizează că menopauza le poate amplifica. 

Modificarea nivelului de estrogen poate duce la uscarea pielii. Pierderea de colagen poate duce la laxitatea pielii de-a lungul maxilarului și din jurul ochilor. 

Expunerea la soare de-a lungul anilor precedenți, se va observa, de asemenea, în textura aspră a pielii și în apariția petelor solare. 

Un studiu restrans  a evaluat efectul de întinerire al serului cu retinol asupra pielii feței în concentrații de 0,3 și 0,5%, precum și orice îmbunătățiri ale strălucirii și elasticității pielii.  Treizeci și șapte de voluntari au fost incluși în studiu, după confirmarea toleranței. Formula inedită a fost aplicată o dată pe zi pe față timp de 12 săptămâni: o concentrație de retinol pe partea stângă și cealaltă pe partea dreaptă. Studiul inițial cu formula cu cristale lichide (vehicul de studiu) a fost efectuat timp de 8 săptămâni pe 28 de voluntari. Eficiența tratamentului a fost evaluată la momentul inițial și la 56 și 84 de zile după tratament utilizând adaptorul cu mai multe sonde și sistemul de imagistică Fotomedicus. PRIMOS a fost folosit pentru a măsura rugozitatea suprafeței pielii.

Metoda scalei vizuale analogice a permis determinarea rezultatelor de către 3 specialiști independenți.

Rezultatele au fost urmatoarele. Hiperpigmentarea pielii, neuniformitatea și ridurile au scăzut treptat pe parcursul tratamentului, atât în ​​partea stângă, cât și în cea dreaptă a feței. Evenimentele adverse au fost predominant iritarea pielii ușoare sau moderate. Simptome mai frecvente și mai intense au fost observate pe partea stângă (0,5%). In concluzie, retinolul din formula cu cristale lichide este sigur și oferă beneficii clinice semnificative asociate cu unificarea culorii pielii, a nuanței generale a pielii, a elasticității pielii și a umidității. Utilizarea regulată a retinolului are ca rezultat, de obicei, strălucirea pielii și reducerea semnelor de îmbătrânire. Constatările obiective au confirmat eficacitatea procedurilor.

În timp ce hidratarea pielii și utilizarea tratamentelor topice, cum ar fi retinoizii sau vitamina C, vor ajuta la catifelarea și netezirea pielii uscate și aspre, poate dorești să încerci dermarollingul cunoscut și sub denumirea de microneedling.

Microneedling

Microneedling-ul poate fi cheia pentru creșterea producției de colagen și de lastină. De asemenea, poate îmbunătăți cicatricile și ridurile fine, poate reduce hiperpigmentarea și poate întineri pielea.

Totuși, microneedling-ul necesită precauție. Dacă nu ai mai apelat la acest tratament, specialiștii recomandă ca, pentru început, să te consulți cu medicul dermatolog. 

Nu este indicat să îl folosești singură acasă decât dacă știi tot ce implică această procedură și dacă îți iei toate măsurile de precauție. Folosește instrumentul întocmai cum este sugerat în instrucțiuni! 

Transformă-ți pielea într-un burete pentru produse anti-antiaging

Ar trebui să alegi un produs de curățare facial conceput special pentru tipul tău de piele. 

Dacă pielea ta tinde să se usuce, optează pentru un produs hidratant. Ai ten normal sau mixt? Caută un produs de curățare cu spumă, care poate ajuta pielea să scape de excesul de sebum de suprafață.

Indiferent de tipul tău de piele, atâta timp cât nu este suprasensibilă, alege un produs de curățare care conține acizi alfa hidroxi (AHA). Acestea produse îți ajută pielea să absoarbă mai bine produsele de îngrijire facială pe care le aplici ulterior. 

De asemenea, dacă utilizezi un produs de curățare cu acizi alfa hidroxi, nu trebuie să investești, separat, și într-un produs pentru exfoliere – cu atât mai mult, cu cât folosirea lor împreună poate irita pielea!

Purtarea unui strat interior potrivit poate transforma modul în care arăți în exterior

Dacă nu utilizezi un ser acum, ar trebui! Majoritatea serurilor conțin ingrediente anti-antiging eficiente care nu se găsesc, de obicei, în produse de curățare, creme hidratante sau uleiuri faciale. 

Dimineața aplică un ser care conține antioxidanți, precum resveratrolul și vitaminele C și E. Acești agenți puternici sting inflamația cauzată de radicalii liberi.

Noaptea renunță la amestecurile care conțin numai antioxidanți și optează pentru un ser cu retinol, un derivat puternic al vitaminei A, care ajută la repararea pielii prin accelerarea refacerii celulare, prevenind descompunerea colagenului și stimulând o nouă creștere a proteinei de fermitate a pielii. 

Retinolul este unul dintre cele mai eficiente ingrediente împotriva îmbătrânirii, dar poate deveni mai puțin eficient atunci când te expui la razele soarelui, așa că asigură-te că îl aplici numai noaptea. 

Dacă nu ai mai folosit niciodată un produs cu retinol, aplică serul o dată la două nopți, în prima lună, pentru a reduce posibilitatea unei iritații a pielii. 

Dacă pielea ta este suprasensibilă, evită să folosești retinolul și alege un ser făcut cu palmitat de retinil, o formă mai blândă, dar, totuși, eficientă de vitamina A. 

Peptidele, acidul hialuronic, sulfatul de heparan și alți glicozaminoglicani au fost încorporați în produsele de îngrijire a pielii și, deși încă lipsesc studii ample controlate, studii mai mici susțin includerea lor în produse cosmetice ca ingrediente eficiente pentru reducerea aspectului liniilor fine și a ridurilor superficiale și pentru îmbunătățirea acestora. decolorarea și hidratarea pielii.

Poartă protecție solară zilnic pentru o piele cu aspect mai tânăr

Deși factorul de protecție solară nu va elimina daunele provocate de soare pe care le-a suferit pielea ta până în acum, este cea mai bună modalitate de a preveni mai multe semne de fotoîmbătrânire, cum ar fi liniile fine, petele de vârstă și decolorarea, atat la nivelul tenului , gatului si decolteului, dar si la nivelul dosului mainii si labelor picioarelor. Daca porti des  fuste, nu uita de gambe,  pielea fiind foarte subtire si sensibila la acest nivel, mai ales dupa 40-45 de ani.

Un pont să cauți creme hidratante care oferă protecție cu spectru larg, adică filtrează atât razele UVA, cât și UVB, cu un SPF de cel puțin 30. 

Pentru beneficii optime, alegeți o cremă hidratantă SPF care include și enzime de reparare a ADN-ului, precum fotoliaza și endonucleaza, ingrediente care ajută la blocarea luminii ultraviolete la nivel molecular, reducând și mai mult riscul de fotoîmbătrânire.

Pentru noapte alege o cremă hidratantă sau cremă de noapte separată pe care să o utilizezi înainte de a merge la culcare. Dacă pielea ta este uscată, alege o cremă hidratantă cu peptide care poate ajuta la stimularea creșterii colagenului, care, la rândul său, va face ca pielea să pară mai fină și mai tânără. 

Dacă preferi senzația de pe piele pe care ți-o oferă un ulei facial, optează pentru un produs cu ulei de argan sau de marula. Ambele pot îmbunătăți elasticitatea pielii mai în vârstă, dar poate avea efect comedogenic in cazul tenului gras, cu pori dilatati.

Ceea ce mănânci este la fel de important precum ceea ce pui pe piele

Știi deja că dieta poate face minuni, cum ar fi să-ți transforme total modul în care arată corpul tău în câteva luni. 

Descoperirile sugerează că o dietă care conține mult zahăr sau alți carbohidrați rafinați poate accelera îmbătrânirea.O glicemie marita favorizeaza aparitia petelor hiperpigmentare, atat sub efectul ultravioletelor, cand are loc fenomenul de glicare, dar si din cauza afectarii microcirculatiei.

De aceea,mentinerea unei glicemii normale si constante si in general,  o dietă sănătoasă, bine echilibrată este la fel de importantă pentru o piele strălucitoare, cu aspect mai tânăr.

Experții recomandă alegerea alimente, precum:

•   iaurtul grecesc: sursă de top de probiotice și proteine ;
•   migdalele: bogate în grăsimi sănătoase și vitamina E;
•   afinele: o modalitate ieftină de a “mânca” mai mulți antioxidanți;
•   varza kale si alte fructe de culoare verde: bogate în flavonoizi si vitamina A,  care combat ridurile.

Suplimentele utile in antiaging

Administrarea orală de antioxidanți sub forma de  suplimenti dupa varsta de 35-40 de ani s-a dovedit a fi  eficienta pentru combaterea efectelor agenților  chimici și fizici de filtrare UV și poate reduce deteriorarea ADN-ului care duce la îmbătrânirea pielii și chiar dezvoltarea cancerului de piele. Includerea acestor substanțe în dieta zilnică ar putea fi o abordare utilă în intervențiile anti-îmbătrânire, cu  beneficii aspectului pielii, intarzie procesele de imbatranire si reduce riscul de cancer de piele.

  • Acizii grasi omega 3  O atenție deosebită a fost acordată efectului antiaging al acizilor grași polinesaturați omega-3 (n-3 PUFA) responsabili pentru numeroase funcții celulare, cum ar fi semnalizarea, fluiditatea membranei celulare și întreținerea structurală. De asemenea, reglează sistemul nervos, tensiunea arterială, coagularea hematică, toleranța la glucoză și procesele inflamatorii, care pot fi utile în toate afecțiunile inflamatorii si de senescenta.
  • Vitamina E s-a demonstrat că suplimentarea cu alfa-tocoferol îmbunătățește hiperpigmentarea facială. Ichihashi și colab., într-un studiu in vitro folosind celule de melanom umane cultivate și melanocite umane normale, au arătat că alfa-tocoferolul inhibă activitatea tirozinhidroxilazei și suprimă melanogeneza. Astfel, vitamina E poate fi un agent de" albire"pentru tratamentul hiperpigmentării, inclusiv afecțiunilor legate de vârstă sau cele care decurg din expunerea la soare. Unele cercetări indică, de asemenea, că vitamina E prezintă puternice proprietăți fotoprotectoare, de fermitate, de hidratare și anti-îmbătrânire, precum și de îmbunătățire a elasticității, structurii și moliciunii epidermei și dermului.
  • Seleniu suplimentarea cu seleniu este o strategie importantă pentru inhibarea ridurilor, deoarece poate inversa deteriorarea luminii ultraviolete și poate juca un rol anti-îmbătrânire a pielii.Kim şi colab. a arătat că un extract de inimă de ton bogat în seleniu a îmbunătățit sinteza colagenului și a promovat proliferarea fibroblastelor pielii, având astfel efecte anti-îmbătrânire și antirid. Aceste studii indică faptul că suplimentarea cu Se ar putea fi o nouă strategie pentru combaterea îmbătrânirii pielii și a fotoîmbătrânirii.
  • Zinc S-a demonstrat că zincul administrat oral sau local are aplicații terapeutice în îmbătrânirea pielii (o cremă cu malonat de cupru-zinc 0,1% aplicată local timp de 6 săptămâni a redus semnificativ ridurile) ; melasma (o soluție de sulfat de zinc 10% aplicată local de două ori pe zi timp de 2 luni a redus semnificativ scorurile MASI); keratozele actinice (o soluție de sulfat de zinc 25% aplicată local de două ori pe zi timp de 12 săptămâni a fost sigură și eficientă, în special la pacienții cu leziuni multiple de keratoză actinica)  xeroderma pigmentosum (o aplicare locală de 20% a unei soluții de sulfat de zinc timp de 4 luni până la 2 ani a îmbunătățit toate tipurile de leziuni ale pielii, a înmuiat pielea, a deschis culoarea pielii și a curățat pielea de keratoza solară și de micile malignități); eczema (o cremă 0,05% Clobetasol + 2,5% sulfat de zinc aplicată local a fost eficientă în eczemele mâinilor) ; rozaceea (100 mg de sulfat de zinc oral de trei ori pe zi au fost eficiente după 3 luni de terapie); iar alopecia areata (5 mg/kg/zi, în trei doze divizate, de sulfat de zinc oral a indus creșterea semnificativă a părului după 6 luni.

Apelează la un expert 

Cele mai bune alimente și produse cosmetice te pot ajuta, dar uneori ai nevoie de un expert pentru a repara probleme mai complexe. Printr-un consult la dermatolog poți afla care sunt produsele potrivite pentru pielea ta și chiar îți poate sugera tratamente minim invazive pentru a netezi ridurile, a-ti reda un ten mai  luminos si un aspect mai odihnit.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

Defining skin aging and its risk factors: a systematic review and meta-analysis, 2021, Qi Yi Ambrose Wong  Fook Tim Chew

A Clinical Anti-Ageing Comparative Study of 0.3 and 0.5% Retinol Serums: A Clinically Controlled Trial, 2020 Zasada M.  · Budzisz E. Erkiert-Polguj A

Prevention: „5 Rules For Younger Skin After 40”, https://www.prevention.com/beauty/g20477792/5-rules-for-younger-skin-after-40/
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0