Cum să arăți bine fără machiaj?

Există situații în care ești nevoită să renunți la make-up. Mai mult decât atât, însă, este chiar la modă să renunți la machiaj, fie și ocazional. Cum faci, însă, pentru a arăta bine atunci când nu te dai cu fond de ten, pudră și rimel?

La plajă, în timpul liber și în diminețile în care te trezești târziu, poți renunța la machiaj fără probleme, dacă îți îngrijiești tenul, astfel încât să arăți bine chiar și fără produse cosmetice pe față. Noi ți-am pregătit mai jos câteva îndrumări care te ajută să îți menții pielea frumoasă:

Descoperă soluțiile experților DOC

Folosești protecție solară?

S-a demonstrat că o cremă cu factor de protecție solară este cel mai eficient produs anti-aging din toate timpurile. Asta pentru că radiațiile ultraviolete sunt cele care accelerează procesul de îmbătrânire a tenului, favorizând apariția ridurilor. Tenul fiind protejat, nici petele, nici ridurile și nici alunițele nu mai apar pe față. Având deja un ten curat, grație folosirii zilnice și indiferent de sezon a cremei cu factor de protecție solară, lucrurile se simplifică.
Folosești scrub?
De cele mai multe ori, un exfoliant netezește atât de frumos tenul, încât dacă doar ai aplicat o emulsie după, nici nu mai vrei să irosești fondul de ten. Pentru a obține acest efect, trebuie să menții o constanță a aplicărilor, respectiv de două ori pe săptămână. Granulele abrazive sunt de dimensiuni diferite, în funcție de tipul de ten și zona unde se aplică. Poți folosi și un produs de exfoliere preparat de tine acasă: de pildă, un amestec de sare fină de masă și ulei de măsline poate îndepărta celulele moarte de la nivelul pielii, lăsând tenul curat și catifelat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai buzele hidratate?

Balsamul de buze aplicat conștiincios, de câteva ori pe zi, asigură un aspect sănătos al buzelor prin prevenirea uscăciunii. De asemenea, și buzele trebuie exfoliate cel puțin o dată pe săptămână pentru a arăta impecabil în orice moment, fie că porți sau nu ruj.

Te pensezi în mod regulat?

Sprâncenele îngrijite și corect pensate subliniază armonia trăsăturilor feței. Dacă îți pensezi, tunzi și, eventual, vopsești în mod regulat sprâncenele, chipul tău va fi în permanentă conturat, fie că aplici sau nu machiaj.

Îți hidratezi în fiecare seară tenul?

Un ten hidratat va arăta întotdeauna mai bine decât un ten deshidratat. Investește într-un serum hidratant de calitate, pe care să îl aplici în fiecare seară, pe tenul curat, înainte de culcare.
Hidratarea din interior este, de asemenea, foarte importantă, de aceea e bine să consumi multe lichide: 6-8 pahare cu apă sunt neapărat recomandate. Băuturile precum sucurile îndulcite trebuie evitate, întrucât zahărul în exces poate favoriza afecțiunile cutanate.

Iei suplimente alimentare?

Începând cu împlinirea vârstei de 25 de ani, producția de colagen de la nivelul pielii începe să scadă, și elasticitatea începe să se piardă. Există, însă, suplimente pe bază de colagen, biotină și vitamine precum E sau C, care promit să stimuleze producția de colagen, prevenind îmbătrânirea tenului specifică vârstei. Dacă ai tenul foarte uscat, este recomandat în mod special să apelezi la asemenea suplimente alimentare.

Îți tratezi afecțiunile cutanate?

Dacă suferi de acnee sau de orice tip de afecțiune cutanată, te vei simți mereu complexată când nu folosești machiaj. De aceea, e foarte important să îți tratezi aceste afecțiuni. Medicul dermatolog te va ajuta să îți rezolvi problemele cu acneea.

Mergi la cosmeticiană?

Din când în când, fă-ți timp pentru o sesiune de îngrijire a tenului la salonul de înfrumusețare. Tratamentele faciale îți vor menține tenul frumos și sănătos, de aceea e important să facă parte din rutina ta de înfrumusețare.

Ce vitamine te pot ajuta să ai o piele frumoasă și sănătoasă?

Vitamina A

Atât stratul superior, cât și celelalte straturi din structura pielii noastre au nevoie de această vitamină, care previne daunele provocate de razele soarelui, întrerupând procesul care distruge colagenul. Pentru că vitamina A este un antioxidant, îi oferă pielii o oarecare protecție împotriva arsurilor solare. În plus, poate să contribuie și la vindecarea zgârieturilor și a tăieturilor.

Vitamina C

Această vitamină ajută rețeaua de proteine importante din piele să își mențină forma și, în același timp, este un antioxidant puternic, protejându-ne împotriva acțiunii radicalilor liberi. O cantitate prea mică de vitamina C în organism poate cauza învinețirea cu ușurință a pielii și sângerări gingivale, iar unele răni se vindecă mai lent dacă există un nivel prea scăzut de vitamina C

Grupul de vitamine B

Mai multe vitamine care fac parte din grupul B pot să îmbunătățească sănătatea pielii. Vitaminele hidrosolubile se găsesc sub formă de suplimente, în cazul în care medicul dermatolog îți recomandă anumite vitamine din grupul B. Cercetările efectuate în privința rolului suplimentelor cu grupul de vitamine B sunt promițătoare.

De exemplu, un studiu¹ a arătat că vitaminele B ar putea ajuta corpul să producă noi celule ale pielii. Studiul a arătat că unele combinații de vitamine au avut un impact pozitiv asupra proliferării celulelor, în special pentru keratinocite (celule producătoare de keratină) după 72 de ore.

Vitamina B3

Niacina (numită și vitamina B3) poate să ajute în cazul unora dintre semnele îmbătrânirii pielii. Unele studii² sugerează chiar că niacina poate să ajute la reducerea aspectului petelor maronii (numite și pete de bătrânețe) și a altor forme de decolorare a pielii, cum ar fi melasma.

Acidul folic

Vitamina B9 (numită și acid folic) poate întârzia semnele îmbătrânirii pielii, potrivit unui alt studiu³. Cercetătorii au descoperit că o cremă care conținea acid folic și creatină a contribuit la densitatea fibrelor de colagen. De ce este important acest lucru? Pentru că producția de colagen tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce cauzează apariția ridurilor și lăsarea pielii.

Vitamina B5

Acidul pantotenic (așa cum mai este cunoscută vitamina B5) poate să ajute atât în privința acneei, cât și în privința îmbătrânirii pielii. Un studiu controlat a arătat că persoanele care au luat suplimente alimentare cu vitamina B5, pe o perioada de 12 săptămâni, au observat reduceri semnificative ale acneei și ale inflamației pielii.

Vitamina E

Acest antioxidant și agent antiinflamator poate să absoarbă energia de la radiațiile ultraviolete care deteriorează pielea și care duc la apariția ridurilor, la pielea lăsată și la cancerul de piele. Vitamina E funcționează împreună cu vitamina C pentru a întări pereții celulelor.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - „Effects of Vitamin B Complex and Vitamin C on Human Skin Cells: Is the Perceived Effect Measurable?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29672394/
1. Studiul „Effects of Vitamin B Complex and Vitamin C on Human Skin Cells: Is the Perceived Effect Measurable?”, apărut în mai 2018, în Advances in Skin & Wound Care, DOI: 10.1097/01.ASW.0000531351.85866.d9, autori: Rembe J.D. et al.
Pub Med - A Double-Blind, Randomized Clinical Trial of Niacinamide 4% versus Hydroquinone 4% in the Treatment of Melasma 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21822427/
2. Studiul „A Double-Blind, Randomized Clinical Trial of Niacinamide 4% versus Hydroquinone 4% in the Treatment of Melasma”, apărut în 2011, în Dermatology research and practice, doi: 10.1155/2011/379173, autori: Josefina Navarrete-Solís et al.
Pub Med - Folic acid and creatine improve the firmness of human skin in vivo
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21332911/
3. Studiul „Folic acid and creatine improve the firmness of human skin in vivo”, apărut în 2011, în Journal of Cosmetic Dermatology, doi: 10.1111/j.1473-2165.2010.00543.x , autori: Fischer F. Et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0