Cum folosesti corect retinolul, astfel incat sa nu iriti pielea

Retinolul, un derivat al vitaminei A, este unul dintre cele mai puternice ingrediente atunci când vine vorba despre îngrijirea tenului. Începând de la tratarea acneei și până la combaterea ridurilor, retinolul pare să le facă pe toate. Ei bine, acesta poate cauza și iritații, fiind destul de agresiv cu pielea, așa că discutăm acum despre cum să îl aplici fără a avea probleme.

Retinoizii au fost introduși pentru prima dată în 1971 ca tratament pentru acnee, psoriazis, riduri și alte semne de îmbătrânire și unele tipuri de cancer, potrivit Colegiului American de Dermatologie Osteopatică. Primul retinoid de pe piață a fost tretinoin topic, potrivit Harvard Health Publishing, folosit pentru a trata acneea, dar mai târziu s-a descoperit că stimulează și refacerea celulară și estompează petele de pigmentare de pe piele.

Retinolul este o formă mai slabă de retinoid, care are nevoie de mai multe săptămâni pentru a demonstra că funcționează. Rezultatele se văd după aproximativ 12 săptămâni de utilizare constantă a retinolului. Printre beneficiile retinolului se numără acela că, fiind amestecat în creme hidratante, de exemplu, nu este la fel de iritant ca retinoizii și, deoarece este o formulă mai slabă, este mai blând cu pielea.

Eficiența retinolului este datorată faptului că acesta accelerează regenerarea pielii, vindecând astfel coșurile și combătând eczemele de la nivel cutanat, însă totodată stimulează producția de colagen și accelerează repararea țesuturilor dermice. Recomandarea noastră este ca, înainte de a încerca utilizarea retinolului pentru acnee sau pentru reducerea ridurilor, să se ceară sfatul medicului dermatolog.

Retinolul vine sub mai multe forme, inclusiv serumuri, loțiuni, geluri, unguente și creme cu retinol. Unele produse cu retinol se pot cumpăra direct, altele au nevoie de prescripție medicală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficiile retinolului

Iată care sunt beneficiile retinolului:

Combate semnele de îmbătrânire

Retinolul este popular pentru efectele sale anti-îmbătrânire. Persoanele care se confruntă cu semne de îmbătrânire prematură pot beneficia, de asemenea, de un astfel de ingredient. Retinolul ajută la reducerea și prevenirea liniilor fine și a ridurilor și stimulează producția de colagen, ceea ce face ca pielea să fie mai netedă și mai strălucitoare.

Ajută la uniformizarea aspectului pielii

Când aplici serumuri sau creme cu retinol, acesta stimulează refacerea celulelor pielii, ceea ce are ca rezultat producerea unui efect de exfoliere. Și persoanele cu pielea uscată și ternă ar trebui să utilizeze produse care conțin retinol. Acest ingredient îmbunătățește nivelul de elastină și colagen, care ajută la combaterea hiperpigmentării și lasă pielea mai strălucitoare. 

Tratează acneea

Acneea, o problemă cu care se confruntă mai ales adolescenții, dar care este des întâlnită și la adulți, poate afecta stima de sine. Produsele cu retinol destinate tratamentului acneei ajută la desfundarea porilor și, de asemenea, previne erupțiile viitoare. Dacă ai de-a face cu cicatrici post acnee, retinolul poate fi de ajutor și în această privință.

Ce probleme îți poate cauza retinolul, la nivel cutanat?

Un dezavantaj al produselor cosmetice care conțin retinol constă în faptul că acestea pot fi destul de agresive cu pielea, declanșând exfolierea ei, deshidratarea excesivă și chiar și apariția iritațiilor. Retinolul:

  • îți poate usca pielea, mai ales pe timpul verii sau dacă te expui în exces la soare.
  • îți mărește sensibilitatea la radiațiile ultraviolete, ceea ce înseamnă că te poți înroși mai repede sau poți avea senzația de piele care te strânge ori chiar usturimi atunci când te expui la soare. Poate duce la înroșirea pielii în zonele mai sensibile.
  • poate cauza mâncărimi la nivelul pielii – acestea însoțesc senzația de uscăciune a pielii.

Dacă senzația de usturime sau de mâncărime este accentuată după folosirea retinolului, spală-ți imediat fața și îndepărtează-l de la nivelul pielii pentru a evita iritațiile grave.

Cum să folosești retinolul fără să îți agresezi pielea?

Dacă pielea ta are sensibilitate la retinol, însă vrei neapărat să folosești produse care conțin acest ingredient, cum ar fi creme cu retinol, o poți face, însă este necesar să respecți câteva indicații.

Spală bine pielea înainte

Folosește un gel de curățare cu acțiune blândă și apă călduță pentru a îți curăța tenul înainte de a folosi retinol. Lasă pielea să se usuce complet și abia apoi poți aplica produsul cu retinol. Nu folosi scrub-uri sau alte produse cosmetice cu efect exfoliant.

Oferă pielii timpul necesar pentru a se acomoda cu retinolul

Acest lucru înseamnă că este recomandat să o expui la retinol în mod gradual. În primă fază, folosește o cantitate foarte mică de produs cu retinol pe ten, chiar dacă aceasta nu este suficientă pentru a acționa așa cum îți dorești. Apoi, pe parcursul a 1-2 luni, poți mări cantitatea folosită, astfel încât să ajungi la cea necesară. Concentrația poate conta, de asemenea: începe cu serumuri sau creme cu retinol care conțin o concentrație mai mică de retinol și, după ce le folosești pe acestea, alege un produs cu o concentrație mai mare de retinol.

Evită aplicarea zilnică

O altă metodă prin care poți folosi retinolul gradual constă în aplicarea acestuia o dată la 2-3 nopți, la început, și abia apoi în fiecare seară.

Nu folosi produse cu retinol mai mult de o dată pe zi

Dacă ai senzația că folosind de două ori produsul cosmetic vei accelera rezolvarea problemei tale, e bine de știut că acest lucru nu este adevărat. Utilizarea retinolului de două ori pe zi va cauza, în mod cert, inflamație.

Protejează-te când te expui la soare

Ideal ar fi să eviți, pe toată perioada folosirii retinolului la nivel cutanat, expunerea la soare. Dacă acest lucru nu este însă posibil, asigură-te că folosești o cremă cu protecție solară (factor de protecție 30 sau mai mare), care acționează precum o barieră care oprește radiațiile ultraviolete. Evită produsele cu retinol dacă ai arsuri solare, pielea lezată sau alte iritații ale pielii.

Ce spun studiile despre efectul retinoizilor?

Un studiu recent a evaluat efectul de întinerire al unui serum cu retinol asupra pielii feței, precum și orice îmbunătățiri ale luminozității și elasticității pielii. Retinolul a fost utilizat în concentrații de 0,3 și 0,5%. 37 de voluntari au fost incluși în studiu, după confirmarea toleranței. 

Formula a fost aplicată o dată pe zi pe față timp de 12 săptămâni: o concentrație de retinol pe partea stângă a feței și cealaltă concentrație pe partea dreaptă. Studiul inițial cu formula cu cristale lichide a fost efectuat timp de 8 săptămâni pe 28 de voluntari. 

Eficiența tratamentului a fost evaluată la momentul inițial și la 56, respectiv 84 de zile după tratament, de către trei specialiști independenți. Rezultatele au arătat că hiperpigmentarea pielii, lipsa de uniformizare și ridurile au scăzut treptat pe parcursul tratamentului, atât pe partea stângă, cât și pe cea dreaptă a feței. Evenimentele adverse au fost iritarea ușoară sau moderată a pielii. Simptome mai frecvente și mai intense au fost observate pe partea stângă (unde s-a folosit concentrația de 0,5%). 

Concluzia cercetătorilor a fost că retinolul din formula cu cristale lichide este sigur și oferă beneficii clinice semnificative asociate cu uniformizarea nuanței pielii, a elasticității și a umidității. Utilizarea regulată a retinolului are ca rezultat nu doar o piele mai strălucitoare, ci și reducerea semnelor de îmbătrânire.

Într-un studiu și mai recent, oamenii de știință au încercat să îmbunătățească eficacitatea terapeutică a retinoizilor utilizați în cosmetică folosind două strategii: îmbunătățirea activării receptorilor de acid retinoic RAR indusă de retinoizi și inhibarea hidroxilării acidului retinoic. Potrivit acestora, camforul a crescut activarea RAR precum și eficacitatea terapeutică a retinolului in vitro și ex vivo. 

În ceea ce privește inhibarea hidroxilării acidului retinoic în țesutul pielii, prolinamidoetil imidazolul și câteva substanțe fitochimice (apigenină, baicalin și luteolină) au arătat că inhibă hidroxilarea acidului retinoic mediată de keratinocite. Experimentele in vitro și ex vivo au arătat, de asemenea, că acești inhibitori de hidroxilare ar putea îmbunătăți efectul terapeutic al acidului retinoic.

Rezultatele unui studiu pilot care investiga eficacitatea retinoizilor în ce privește reducerea aspectului ridurilor și acțiunea lor asupra fotoîmbătrânirii au arătat că amplificatorii au sporit eficacitatea retinoizilor. Prin dezvoltarea unei strategii pentru a atinge un nivel superior de eficacitate a retinoizilor cu o doză mai mică, acest studiu contribuie la creșterea beneficiilor pentru persoanele care folosesc retinoizii nu numai pentru uz cosmetic, ci și pentru uz medical.  Astfel, se oferă o bază pentru dezvoltarea de produse pe bază de retinoizi și mai bune în viitor.

Așadar, retinolul poate fi chiar foarte eficient în tratarea acneei, dar și în estomparea ridurilor fine și în menținerea pielii frumoase și sănătoase, însă trebuie să îl folosești în mod corect, pentru a reduce riscul de iritații. Dacă, indiferent de strategiile adoptate, pielea ta nu agreează acest ingredient, mergi la medicul dermatolog și cere-i o alternativă mai blândă.

De asemenea, este obligatoriu să mergi la medicul dermatolog și dacă ai folosit retinol și pe pielea ta se pot observa semnele unei alergii. Poate fi necesar un tratament, iar medicul este cel în măsură să ți-l recomande pe cel mai potrivit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Retinol
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol
Pub Med - Enhancement of Efficacy of Retinoids through Enhancing Retinoid-Induced RAR Activity and Inhibiting Hydroxylation of Retinoic Acid, and Its Clinical Efficacy on Photo-Aging
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36365229/
Studiul „Enhancement of Efficacy of Retinoids through Enhancing Retinoid-Induced RAR Activity and Inhibiting Hydroxylation of Retinoic Acid, and Its Clinical Efficacy on Photo-Aging”, apărut în Pharmaceutics. 2022 Nov 8;14(11):2412. doi: 10.3390/pharmaceutics14112412, autori: Seongsu Kang et al.
Karger - A Clinical Anti-Ageing Comparative Study of 0.3 and 0.5% Retinol Serums: A Clinically Controlled Trial
https://www.karger.com/Article/Abstract/508168
Studiul „A Clinical Anti-Ageing Comparative Study of 0.3 and 0.5% Retinol Serums: A Clinically Controlled Trial”, apărut în Skin Pharmacol Physiol 2020;33:102–116, https://doi.org/10.1159/000508168, autori: Zasada M., Budzisz E., Erkiert-Polguj A


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0