Când și cum curățăm corect pensulele de machiaj

Pensulele de machiaj joacă un rol crucial în a te ajuta să obții acel look perfect. La urma urmei, ele te ajută să aplici fondul de ten, să te dai cu fard de obraz, de ochi, cu pudră și altele. Pensulele de machiaj ar trebui curățate în mod regulat – iată de ce, dar și cum să faci asta în mod corect. Curățarea pensulelor de machiaj este un aspect important al rutinei de frumusețe și nu ar trebui să fie neglijat, deoarece poate ajuta la menținerea sănătății pielii și prevenirea infectării cu bacterii.

Știi deja că pentru un machiaj impecabil este recomandat să folosești pensule. Dar ce te faci când vrei să obții un machiaj mai natural, iar numărul pensulelor este limitat și, mai grav, tocmai cu o zi înainte ai definit un machiaj mai intens? Acesta este doar unul din motivele pentru care trebuie să ai mereu pensulele curate. Nu mai vorbim despre igiena pensulelor ce poate afecta drastic sănătatea tenului, cauzând coșuri și alte probleme.

Dacă nu vă încadrați în situațiile de mai sus, lucrurile sunt un pic mai relaxate, în sensul că pensulele trebuie spălate cel puțin o dată la 2 săptămâni. Foarte important este ca măcar pensulele folosite în zona ochilor să fie spălate mai des, această zonă fiind mai sensibilă – bacteriile și murdăria acumulate la nivelul pensulelor pot cauza conjunctivite și tot soiul de alergii oculare.

Recomandările experților DOC.ro!

Pensulele murdare nu numai că îți agresează tenul, însă totodată nu îți permit să aplici uniform produsele de make-up, ceea ce înseamnă că nu poți obține un machiaj impecabil.

Când trebuie să curățăm pensulele de machiaj?

În general, pensulele de machiaj ar trebui să fie curățate după fiecare utilizare, deoarece resturile de machiaj și bacteriile pot rămâne pe ele și pot duce la apariția acneei sau altor infecții. Este important ca pensulele de machiaj să fie spălate cel puțin o dată la două săptămâni, dar astfel păstrarea lor de la un machiaj la altul trebuie făcută cu precauție. Mediul în care sunt păstrate nu trebuie să le permită așezarea prafului pe suprafața perilor, iar dacă se poate, se pot folosi și protecțiile pentru pensule. Pensulele folosite pentru machiajul ochilor este bine să fie spălate cât de des posibil, iar acest lucru fiind valabil pentru că ochii sunt o zonă foarte sensibilă care se pot irita ușor sau se pot produce chiar infecții. În plus, dacă nu ai un machiaj fix pe care îl repeți în fiecare dimineață, o pensulă curată la începutul machiajului îți permite să fi mereu creativ și să alegi culori noi.

În general, cu cât sunt folosite mai des, cu atât trebuie să fie curățate mai des. În plus, curățarea frecventă a pensulelor poate prelungi durata lor de viață și poate ajuta la menținerea formei și a calității lor.

Cum și cu ce spălăm pensulele și burețeii

Burețelul de fond de ten trebuie mult mai des curățat, evident dacă rezistă și nu se franjurează. Stilul "beauty blender" rezistă mai mult, însă necesită un săpun antibacterian special (lichid) pentru că este mai gros, iar germenii se dezvoltă în profunzimea burețelului.

Spălarea pensulelor necesită un brush cleaner. Acesta se pulverizează peste pensule și se usucă rapid. Pentru a intensifica procesul de curățare, după pulverizare se poate lua fiecare pensulă în parte și se șterge cu șervețelul uscat.

Personal, consider că o spălare minuțioasă se realizează în prealabil cu ajutorul săpunului antibacterian și abia apoi pensulele pot fi dezinfectate cu un brush cleaner.
Pentru spălarea cu săpun, trebuie neapărat să folosiți apă cât mai caldă - fierbinte (cât suportați) pentru a limpezi foarte bine părul pensulelor.

Cum speli pensulele de make-up, pas cu pas:

  • Udă firele de păr ale pensulelor cu apă călduță.
  • Pune-ți în palmă un bob de săpun lichid și apoi masează palma în zona respectivă cu ajutorul pensulelor.
  • Clătește apoi abundent pensulele, folosind tot apă caldă.
  • Scutură bine pensulele, pentru ca picăturile de apă să fie îndepărtate. 

Pont: dacă vrei ca firele pensulelor de machiaj să rămână moi în ciuda utilizării îndelungate și să nu se deterioreze, amestecă săpunul lichid cu care le speli cu puțin ulei de măsline. În acest fel, perii pensulelor vor fi hidratați în timp ce sunt curățați.

 

 

Uscarea pensulelor

După ce au fost foarte bine limpezite, acestea trebuie stoarse cu ajutorul unui prosop special, rezervat doar pentru pensule. Sunt de preferat prosoapele pufoase care absorb cât mai bine apa din pensule și astfel acestea se usucă mai repede. 

Apropo de uscare, pensulele ar trebui poziționate pe orizontală sau cu părul în jos. Doar așa apa nu se prelinge în zona unde mânerul de lemn este lipit de partea metalică. Dacă se udă de prea multe ori, această porțiune se dezlipește. 

Nu uitați să curățați și portfardurile, cutiile și sertarele în care păstrați pensulele și produsele de machiaj. Doar așa puteți avea certitudinea că procesul realizării machiajului este unul curat și sigur.

Cum îți dai seama că e cazul să îți cumperi alte pensule de make-up

Cu cât le îngrijești mai bine, cu atât mai mult vor rezista pensulele de machiaj. Asta înseamnă că dacă le speli în mod regulat, le depozitezi așa cum trebuie și nu le lași nedezinfectate mult timp, pensulele de make-up pot fi folosite ani la rând. 

Însă la fel ca orice alt lucru, și pensulele trebuie schimbate la un moment dat. Principalii indicatori ai necesității de înlocuire a pensulelor sunt: textura și mirosul. Dacă observi că pensulele tale au devenit aspre, cu toate că sunt din păr natural, ar trebui să te gândești să le înlocuiești cu unele noi, pentru că acesta este un semn al deteriorării. 

Un al doilea semn este mirosul. Dacă sesizezi că părul pensulelor a prins un miros neplăcut, nu mai sta pe gânduri – aruncă-le și cumpără-ți alte pensule noi în cel mai scurt timp.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“HOW TO CLEAN YOUR MAKEUP BRUSHES” - https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/clean-your-makeup-brushes#:~:text=Dirty%20makeup%20brushes%20can%20cause,every%207%20to%2010%20days. 
“Effectiveness of the Disinfection of Reusable Make-Up Applicators-Initial Experiences”, autori: Piotr Załęcki, Joanna Twardowska, Danuta Nowicka, Waldemar Andrzejewski - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35361322/ 
“How to Clean Your Makeup Brushes—and Why You Need to Do It” - https://www.health.com/beauty/how-to-clean-makeup-brushes 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0