Cosmeticele naturale cu miere, beneficii pentru ten, buze și păr

Produs apicol care conține în jur de 400 de substanțe organice, mierea nu este doar hrană, ci are o valoare terapeutică greu de contestat. Accelerează vindecarea leziunilor minore ale pielii, tăieturilor profunde, arsurilor și ulcerațiilor pielii. Totodată, hidratează pielea și buzele crăpate, fiind un ingredient întâlnit în produsele destinate îngrijirii tenului și buzelor.

Mierea este o substanță naturală, extrem de dulce și lipicioasă, care este creată de albine. Aceasta este bogată în compuși care au proprietăți antioxidante, umectante, antibacteriene, antiinflamatoare și antifungice. 

Din punct de vedere chimic, mierea este formată din zaharuri, în principal fructoză și glucoză, proteine ​​și aminoacizi, vitamine precum acid ascorbic (vitamina C), biotină, acid nicotinic, acid pantotenic, piridoxină, tiamină, enzime precum diastază, invertază, glucoză oxidază și catalază, minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier și cupru. Deși este un amestec atât de complex, mierea este un ingredient sigur, deși unele persoane pot prezenta alergii sau sensibilizare.

Mierea este utilizată și în industria farmaceutică

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mierea este folosită și în industria farmaceutică datorită proprietățile sale antimicrobiene. Acest lucru variază în funcție de diferite tipuri de miere, unele sunt agenți antibacterieni mai buni decât altele și depind, de obicei, de conținutul de apă al mierii (acesta trebuie să fie scăzut), de pH-ul pe care-l au (de asemenea, acesta trebuie să fie scăzut) și de activitatea enzimei glucoza oxidaza (cât de repede sau cât de mult poate elibera peroxid de hidrogen). 

Ce proprietăți are mierea

Hidratează intens pielea

Mierea reprezintă un amestec natural, care conține în principal fructoză și glucoză (zaharuri naturale, de aceea este dulce), dar are în compoziție și proteine, aminoacizi, vitamine, enzime, minerale. Efectul de hidratare este adesea atribuit conținutului său ridicat de zahăr (zaharurile formează legături de hidrogen între ele și apă) și aminoacizilor prezenți (în principal prolină, dar și arginină, alanină, acid glutamic, acid aspartic, lizină, glicină și leucină) 1.

Stimulează regenerarea celulară

Aminoacizii prezenți în componența mierii de albine sunt esențiali, ajutând la stimularea și accelerarea regenerării celulare, proces care poartă numele de angiogeneză. Mai mult, mierea de albine face minuni și pentru iritațiile minore, fiind eficientă și în tratarea acneei sau a buzelor crăpate/uscate. De aceea, este intens folosită în compoziţia multor produse cosmetice de îngrijire. Produsele de curățare facială care conțin miere sunt ideale, în special, persoanelor care suferă de acnee.

Ajută la estomparea ridurilor

După cum era de așteptat, mierea este folosită mai ales în îngrijirea pielii, datorită proprietățile sale hidratante, dar și pentru că ajută la estomparea ridurilor. Este un ingredient excelent pentru bebeluși sau pentru cei cu piele sensibilă. Totodată, fiindcă este bogată în antioxidanți, mierea are proprietăți unice care o fac un ingredient ideal pentru a fi utilizat în produsele antirid și anti-îmbătrânire. Radicalii liberi sunt preluați din mediul natural și se instalează pe piele provocând deteriorarea celulelor pielii. Datorită antioxidanților, mierea este capabilă să ajute celulele pielii să se repare și să se reînnoiască. Astfel, pielea pare mai fermă și mai strălucitoare.

Are vâscozitate ridicată

Pentru că are vâscozitate și densitate mare, mierea creează un strat protector pe zona pielii pe care este aplicată, păstrarea umidității la nivelul epidermei. 

Poate absorbi umezeala

Având proprietăți higroscopice, mierea atrage și absoarbe umezeala din aer. Acest lucru înseamnă că mierea, ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii și a corpului, este utilă în cicatrizarea zgârieturilor superficiale. În primă fază, mierea are efect calmant, iar apoi ajută la vindecarea rapidă, fără a lăsa cicatrici. 

Cosmetice naturale cu miere

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mierea se găsește în numeroase produse cosmetice, în cantități diferite, care variază de la 0,5-5% la produsele spumante, creme și emulsii și 10-15% în unele unguente. Mierea se găsește și în cantități mari (1-10%) în produsele pentru buze, cum ar fi unguentele pentru buze, în laptele demachiant, în cremele sau gelurile hidratante, în produsele de protecție solară, șampoane și balsamuri. Poate fi folosită chiar și în concentrații de până la 50% în produsele destinate îngrijirii pielii. 

Ca orice alt ingredient, mierea poate fi găsită în produsele cosmetice sub mai multe denumiri diferite, printre care: miere, miere hidrogenată sau cloruri. Este clasificată ca emolient (hidratează pielea) și umectant, ceea ce înseamnă că poate atrage și reține umiditatea atât de valoroasă pielii.

Mierea în combinație cu alte ingrediente

Uleiul de prune și mierea

Uleiul de prune (cunoscut și sub denumirea de uleiul de semințe de prune sau ulei de sâmbure de prune) este un ulei virgin presat la rece, extras din semințele prunelor. Specialiștii spun că acesta este de opt ori mai puternic decât uleiul de argan și de șase ori mai puternic decât uleiul de marula atunci când vine vorba de protejarea pielii și a părului de radicalii liberi. 

Specialiștii sunt de părere că uleiul de prune este un ingredient benefic în tratarea scalpului iritat și uscat. Chiar dacă uleiul de prune are numeroase beneficii pe cont propriu, acesta este foarte util și atunci când este combinat cu alte ingrediente. De exemplu, folosirea uleiului de prune împreună cu uleiul de ovăz este benefică pentru părul uscat, pe când combinația dintre acest tip de ulei și miere întinerește și curăță fața.

Gălbenelele și mierea

Mai mult decât simple flori, gălbenelele au fost utilizat de mii de ani pentru beneficiile lor pentru sănătate. De exemplu, erau utilizate ca tratament pentru afecțiunile pielii: accelerarea vindecării rănilor minore, mușcăturilor și înțepăturilor de insecte, eczemelor, mâncărimilor, arsurilor și hemoroizilor.

Specialiștii spun că aceste flori au proprietatea de a accelera creșterea unui nou țesut, de a crește fluxul de sânge în zona afectată, de a stimula producția de colagen, de a hidra pielea uscată. Capacitatea gălbenelelor de a grăbi vindecarea rănilor se datorează stimulării producției de celule epiteliale. 

Produsele cosmetice au ca ingrediente gălbenelele și mierea sunt acționează ca un excelent hidratant, deoarece mierea este bogată în antioxidanți naturali care au proprietăți anti-microbiene. Astfel, pielea devine netedă și suplă.

Extractul de brusture și mierea

Din vremuri străvechi, rădăcina de brusture a fost folosită pentru a trata afecțiunile pielii precum acneea, psoriazisul și eczema. În Franța e numită „planta regilor“pentru că are renumele de a-l fi vindecat de sifilis pe regele Henri al II-lea. Produsele cosmetice care au ca ingrediente extractul de brusture și mierea ajută la menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Honey in dermatology and skin care: a review”, publicat în Journal of Cosmetic Dermatology, autor Bruno Burlando PhD

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0