Esti vesnic obosit? Cauza poate fi cortico-suprarenala

Stilul de viata agitat, programul de munca care adesea depaseste 8 ore, precum si stresul cotidian pot fi obositoare.

 

Cafeaua si alte produse asemanatoare iti ofera energia de care ai nevoie pentru o perioada, insa la un moment dat, oboseala te ajunge si nu stii cum sa procedezi pentru a face fata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca esti atat de obosit incat seara iti este greu sa adormi, iar dimineata te trezesti la fel de epuizat ca atunci cand te-ai culcat, e posibil sa suferi de oboseala cortico-suprarenala.

Glandele cortico-suprarenale  secreta hormonii stresului precum adrenalina si cortizolul. Hormonii produsi de aceste glande joaca un rol important in controlarea stresului, dar si in mentinerea sanatatii aparatului reproducator, in buna functionare a metabolismului si in reglarea tensiunii arteriale.

 

Adrenalina si noradrenalina sunt eliberate in situatiile extreme, in care organismul declanseaza o reactie de tipul “lupta sau fugi” pentru supravieturire. Spre exemplu, atunci cand ai un accident de masina, inima incepe sa iti bata mai repede, apare respiratia accelerata si viteza de reactie este mai mare. Acesti hormoni asigura un supliment de glucoza si oxigen creierului si extremitatilor, pentru a face fata situatiilor limita.

Cortizolul este hormonul eliberat dupa expunerea indelungata la stres. Acesta are rolul de a regla functiile organismului care raspund expunerii la stres prin modificari metabolice, schimbari cu privire la sistemul imunitar, precum si accelerarea tensiunii arteriale.

Ce este oboseala de natura cortico-suprarenala

Oboseala suprarenala apare atunci cand glandele suprarenale nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Mai exact, organismul este expus la stres intens si secreta tot mai multi hormoni precum cortizolul si adrenalina, asa ca productia celorlalti hormoni este neglijata si apar dezechilibre majore in organism.

Cauzele "oboselii cortico-suprarenale"

  • Stresul
  • Dieta bogata in carbohidrati rafinati precum zaharul, faina alba si cerealele procesate
  • Consumul excesiv de cafea
  • Nicotina
  • Alcoolul
  • Expunerea la pesticide
  • Expunerea la metale grele
  • Lipsa somnului

 

 

Simptome oboselii cortico- suprarenale

  • Sensibilitate la lumina puternica
  • Senzatie de “nod” in gat
  • Incapacitatea de a face fata situatiilor stresante
  • Irascibilitate si tendinta de a plange frecvent
  • Slabiciune, oboseala
  • Tensiune la nivelul gatului, capului si umerilor
  • Infectii frecvente
  • Pierderea libidoului
  • Pofte alimentare ( de regula de alimente foarte sarate sau foarte dulci)
  • Alergii
  • Urinare frecventa in timpul noptii
  • Acumularea kilogramelor
  • Probleme digestive

Tratamentul oboselii cortico-suprarenale

Oboseala suprarenala trebuie tratata imediat ce este identificata pentru ca afecteaza calitatea vietii tale. De altfel, oboseala este cel mai frecvent simptom al bolii Addison. Un alt simptom inițial comun al bolii Addison este dezvoltarea unor pete de piele care sunt mai întunecate decât pielea din jur (hiperpigmentare).

Insuficiența suprarenală secundară este hipofuncția suprarenală datorată lipsei hormonului suprarenalicorticotrop (ACTH). Simptomele sunt aceleași ca și pentru boala Addison și includ oboseală, slăbiciune, scădere în greutate, greață, vărsături și diaree, dar există, de obicei, mai puțină hipovolemie.

În timp ce diagnosticul de oboseală suprarenală reprezinta inca un subiect de controversa stiintifica la nivelul medicilor,  insuficiența suprarenală este o afecțiune reală care apare atunci când glandele noastre suprarenale nu pot produce suficienți hormoni si trebuie tratata prin administrarea substitutiei hormonale specifice.

Medicii fitoterapeuti sau endocrinologii care subscriu la teoria "oboselii suprarenale " recomandă tratarea afecțiunii cu suplimente pe bază de plante, cum ar fi:
rădăcină de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra)
rădăcină de maca (Lepidium peruvianum Chacon)
rădăcină aurie (Rhodiola rosea)
Ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus)

de asemenea, studiile arata ca suplimentul Phosfatidilserina poate suprima natural nivelul crescut al cortizolului si  ajută organismul să mențină un răspuns sănătos la stres, daca este administrat zilnic in cantitati de 500-600 mg. In plus, fosfatidilserina a fost asociata cu  îmbunătățirea dispoziției generale a persoanelor care o iau. Mulți utilizatori de suplimente cu fosfatidilserina raportează o perspectivă pozitivă și mai puține sentimente de stres.

In alta ordine de idei, trebuie sa faci cateva schimbari in ceea ce priveste stilul de viata, dar si schimbarea tiparelor de gandire este necesara pentru prevenirea altor episoade de oboseala suprarenala.

Relaxarea joaca un rol important in combaterea stresului asa ca trebuie sa acorzi mai multa importanta acestui aspect. Practica un sport care te relaxeaza, acorda mai mult timp hobby-urilor tale si fa exercitii de respiratie. Vei reusi astfel sa iti relaxezi corpul, iar apoi si mintea.

Combaterea stresului este la fel de importanta. Poti apela la ajutorul unui psihoterapeut, care te va invata cum sa iti controlezi gandurile si corpul astfel incat sa nu cazi in capcana tiparelor de gandire care accentueaza stresul. Fa-ti un obicei din a incheia ziua cu activitati placute, care sa diminueze treptat stresul si efectele acestuia.

Masajul, gradinaritul, pictura ori coloratul, lectura unei carti bune, o plimbare intr-un parc sau pe strazi linistite sunt cateva exemple de activitati care te-ar putea ajuta sa elimini stresul din viata ta,sa te deconectezi de la problemele presante ori macar sa diminuezi impactul pe care acesta il are asupra organismului.

Dieta sanatoasa te va ajuta sa te simti mai bine asa ca incearca sa elimini alimentele nesanatoase din alimentatie, prajite, semipreparate, bogate in aditivi, conservanti, E-uri, cum sunt cele de la fast-food.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consuma in schimb multe fructe, legume, cereale integrale si nu uita de efectele curative pe care le au plantele medicinale. Ceaiul de tei, musetelul si ginsengul sunt eficiente atunci cand vine vorba despre combaterea stresului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie : "Associations between Sleep, Cortisol Regulation, and Diet: Possible Implications for the Risk of Alzheimer Disease", 2016,  F. Pistollato, S.Sumall Cano, Inaki Elio .https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942871/ 

Merk Manual msd- proffesional -version

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0