Efectele cardiovasculare asociate cu antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Efectele cardiovasculare ale antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) sunt legate, in principal, de implicarea trombocitului (plachete sangvine) si a rinichiului.

Este cunoscut faptul ca trombocitul contine doar COX-1, a carei actiune duce la sinteza de TxA2, responsabil de contractia celulelor musculare netede si vasoconstrictie, cresterea agregarii plachetare, stimularea migrarii celulelor endoteliale si a angiogenezei, cresterea expresiei moleculelor de adeziune de pe celulele endoteliale, cu alte cuvinte are efecte protrombotice (coagulabilitatea sangelui).

In acelasi timp, prostaciclina are doua efecte semnificative la nivel circulator: relaxarea musculaturii netede arteriolare cu vasodilatatie arteriala si inhibarea agregarii plachetare, in conditiile pastrarii capacitatii trombocitului de a sintetiza TxA2.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

In cazul inhibarii selective a COX-2, se poate produce o scadere a sintezei endoteliale de prostaciclina, ceea ce va duce la un dezechilibru la nivel vascular, cu modificarea raportului dintre mecanismele antitrombotice versus protrombotice, ceea ce va face ca actiunea protrombotica a TxA2 sa fie dominanta.

In concluzie, toate aceste efecte cresc riscul de tromboze intravasculare.

Sunt studii care au tras un semnal de alarma in ceea ce priveste scaderea capacitatii protectoare a COX-2 in cazul ischemiei miocardice, cu marirea zonei de necroza in cazul infarctului miocardic si agravarea insuficientei cardiace.

Efectele la nivelul rinichiului au drept consecinta reducerea clearance-ului la creatinina, retentie azotata, retentie de sodiu si apa, cu favorizarea aparitiei de edeme, agravarea hipertensiunii arteriale si a insuficientei cardiace. In plus, scaderea sintezei de prostaciclina va conduce la hiperpotasemie (creste cantitatea de potasiu din sange).

Din punct de vedere practic, toate aceste date au o importanta foarte mare, multi pacienti cu gonartroza au comorbiditati in sfera cardiovasculara si, prin urmare, decizia terapeutica pentru gonartroza trebuie luata intotdeauna de catre un medic specialist.

Ce arata studiile despre efectele pe care le au antiinflamatoarele nesteroidiene

Studiile observationale si meta-analizele au aratat de-a lungul timpului ca administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), in special cand acestea sunt prescrise in doze mari si pe perioade lungi de timp, pot sa creasca riscul de afectiuni cardiovasculare.

Riscul trombotic crescut asociat cu folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene se datoreaza, in principal, selectivitatii ciclooxigenazei 2 sau COX2.

Doza folosita la pacienti, formularea selectata si durata tratamentului sunt alti factori care pot avea un impact semnificativ asupra riscului cardiovascular.

Expertii subliniaza ca medicii ar trebui sa monitorizeze indeaproape pacientii, pentru a se depista cresterile in valorile tensiunii arteriale, dezvoltarea edemului, deteriorarea functiei renale sau sangerarile gastrointestinale ce pot sa apara in timpul tratamentului pe termen lung cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Ce efecte adverse au aceste medicamente, mai ales daca pacientii sunt varstnici

Antiinflamatoarele nesteroidiene au un spectru mare de toxicitati clinice, desi frecventa efectelor variaza in functie de compusii din aceste medicamente. Pericolele antiinflamatoarelor nesteroidiene individuale sunt asociate cu caracteristicile lor farmaceutice, cum ar fi biodisponibilitatea, cat si potenta lor pentru inhibarea COX1 si COX2 (o enzima care apare in timpul inflamatiei).

E bine sa retinem ca efectele acestor medicamente sunt asupra sistemului renal, hepatic si cardiovascular si tot asupra acestor sisteme apar efect adverse, care sunt in special importante in cazul pacientilor cu boli reumatice, din cauza vartei pacientilor si a medicamentelor folosite.

Toxicitatile antiinflamatoarelor nesteroidiene sunt:

  • la nivelul sistemului gastrointestinal: dispepsia, esofagita, ulcere gastroduodenale, complicatii ale ulcerelor (sangerari, perforare), eroziuni ale intestinului subtire, colita;
  • la nivelul sistemului renal: retentia de sodiu, cresterea in greutate si edem, hipertensiune arteriala, acidoza tubulara renala tip 4 si hiperkaliemie (creste concentratia de potasiu din sange), insuficienta renala acuta, necroza papilara renala, nefrita interstitiala acuta, boala cronica renala accelerata;
  • la nivelul sistemului cardiovascular: insuficienta cardiaca, infarct miocardic, accident vascular cerebral, deces cardiovascular;
  • la nivelul sistemului hepatic: transaminazele crescute;
  • astm/alergii: boala respiratorie exacerbata de aspirina (la unii pacienti), eruptie cutanata
  • la nivel hematologic: citopenie
  • la nivelul sistemului nervos: ameteala, confuzie, somnolenta, crize / atac de apoplexie, meningita aseptica;
  • la nivelul sistemului osos: vindecarea intarziata.

 

Expertii americani au adus in discutie de mai multi ani riscul trombotic asociat cu antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Cei de la FDA (US Food and Drug Administration) avertizeaza ca antiinflamatoarele nesteroidiene care nu sunt pe baza de aspirina pot cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral:

  • Riscul poate sa apara chiar din primele saptamani de folosire ale unui antiinflamator nesteroidian
  • Riscul poate creste odata cu folosirea pe termen mai lung a medicamentului AINS
  • Riscul pare sa fie mai mare cand dozele sunt mai mari
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene pot creste riscul la pacientii cu sau fara boala cardiovasculara sau factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare
  • Pacientii cu boala cardiovasculara sau factori de risc pentru acest tip de boli au o probabilitate mai mare de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral ca urmare a folosirii AINS, decat pacientii fara acesti factori de risc.
  • Exista un risc crescut de insuficienta cardiaca ce vine odata cu folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Cardiovascular and cerebrovascular risk with nonsteroidal anti-inflammatory drugs and cyclooxygenase 2 inhibitors: latest evidence and clinical implications", publicat in 2017, in Therapeutic advances in drug safety, autori Andrea Fanelli, Daniela Ghisi, Pierangelo Lora Aprile, Francesco Lapi.
  • Studiul "Use of NSAIDs in treating patients with arthritis", publicat in 2013 in Arthritis research & therapy, autor Leslie J Crofford.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0