Lombosciatica: ce este, cauzele aparitiei & tratament

1. Informații generale despre lombosciatică
   a. Cum se manifestă lombosciatica?
   b. De ce și când apare lombosciatica?
   c. Tipuri de lombosciatică
   d. Cum evoluează lombosciatica?
   e. Diagnostic lombosciatică
   f. Cum afectează lombosciatica stilul de viață?
2. Cu ce boli poate fi confundată lombosciatica?
3. Metode de tratament pentru lombosciatică
   a. Fizioterapia și kinetoterapia
   b. Tratamentul medicamentos 
   c. Tratamente naturiste
   d. Metode alternative de tratare a lombosciaticii
   e. Recomandări pentru corecția posturii
   f. Regimul de viață recomandat 
4. Cum se poate preveni lombosciatica?
   a. Adoptarea posturii corecte și corectarea posturii greșite
   b. Întărirea musculaturii și ridicarea corectă a greutăților
   c. Alimentația și stilul de viață 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre lombosciatică

Lombosciatica este durerea lombară acompaniată de iritarea nervului sciatic. Aceasta afectează mușchii, articulațiile, tendoanele și ligamentele din zona lombară și sacrală a coloanei vertebrale.

Cum se manifestă lombosciatica?

Lombosciatica se manifestă prin următoarele simptome:

  • Durere lombară, care pornește de la nivelul zonei lombare și poate coborî pe picior, până la degetele de la picioare
  • Durere la nivelul picioarelor, care se înrăutățește când stai jos
  • Durere de șold
  • Senzație de arsură la nivelul picioarelor
  • Durere acută care face statul în picioare dificil

De ce și când apare lombosciatica?

Lombosciatica apare atunci când nervul sciatic, care se întinde de-a lungul zonei lombare și a picioarelor, este iritat din diverse cauze și astfel apar durerile lombare, care iradiază către fese și picioare. Cauzele lombosciaticii pot fi diverse, începând de la stenoza spinală și hernia de disc și până la leziunile, infecțiile și tumorile de la nivel lombar.

Tipuri de lombosciatică

Lombosciatica este de două feluri:

  • Lombosciatica dreapta – este cea care afectează partea dreaptă a coloanei vertebrale, respectiv piciorul drept.
  • Lombosciatica stânga – este cea care afectează partea stângă a coloanei vertebrale, respectiv piciorul stâng.

Există anumiți factori de risc atunci când vine vorba despre lombosciatică:

  • Sarcina – kilogramele în plus și modificarea posturii coloanei vertebrale specifice celor 9 luni de sarcină pot crește predispoziția de a dezvolta lombosciatică.
  • Obezitatea – și excesul de greutate mărește riscul de lombosciatică, iar persoanele cu kilograme în plus care suferă de dureri lombare ar trebui aibă ca prioritate reducerea greutății.
  • Sedentarismul – stilul de viață sedentar predispune la afecțiuni ale coloanei vertebrale, printre care și lombosciatica.
  • Vârsta – lombosciatica afectează, cel mai des, pacienții cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani.
  • Sexul – bărbații sunt mai afectați de lombosciatică decât femeile.

Cum evoluează lombosciatica?

În peste 80% dintre cauze, durerile specifice lombosciaticii dispar de la sine în câteva săptămâni, poate chiar luni. Există situații în care este necesar tratamentul, însă de cele mai multe ori boala se ameliorează pe cont propriu. Riscul de recidivă a lombosciaticii este extrem de ridicat, așa că pacientul trebuie să își protejeze coloana vertebrală pentru a evita asemenea episoade dureroase. În cazuri extrem de rare, lombosciatica poate evolua în sciatică paralizantă, ale cărei efecte pot fi chiar și permanente.

Diagnostic lombosciatică

Medicul ortoped este cel care stabilește diagnosticul de lombosciatică, precum și cauza apariției acestei afecțiuni. Pacientul ar trebui să apeleze la medic dacă suferă de dureri persistente în zona lombară, poate chiar și la nivel fesier sau către picioare, mai bine de 3 săptămâni.

Medicul va realiza anamneza, o examinare fizică, apoi se va ajuta și de teste de imagistică precum radiografii, RMN sau CT pentru stabilirea diagnosticului.

În timpul examenului fizic, medicul va palpa punctele Valleix, puncte care sunt amplasate de-a lungul nervului sciatic și devin dureroase în cazul apariției lombosciaticii. Aceste puncte se află atât în zona lombară, cât și în zona fesierilor și a picioarelor, iar medicul va ști exact cum să le palpeze pentru a verifica afectarea nervului sciatic.

Cum afectează lombosciatica stilul de viață?

Lombosciatica poate debuta brusc, cu dureri severe, de aceea poate afecta serios calitatea vieții pacientului, mai ales în primele zile de la apariția durerii. Poate fi nevoie de repaus la pat la debutul episodului dureros, pentru ameliorarea durerilor.

Pacientul trebuie să își adapteze apoi stilul de viață astfel încât să evite suprasolicitarea coloanei vertebrale și declanșarea unui nou episod dureros de lombosciatică. Stilul de viață sedentar trebuie, de asemenea, înlocuit cu unul mai activ, iar fizioterapia ar trebui să fie un aliat de preț în lupta cu această afecțiune.

Cu ce boli poate fi confundată lombosciatica?

Uneori, simptomele provocate de lombosciatică pot păcăli pacientul, această afecțiune putând fi confundată cu ușurință cu litiaza renală (pietre la rinichi). Și arterita poate fi condundată cu lombosciatica.

Metode de tratament pentru lombosciatică

Tratamentul pentru lombosciatică are rolul de a ușura simptomele în episoadele dureroase, dar și de a preveni apariția altor episoade.

Fizioterapia și kinetoterapia

Fizioterapia și kinetoterapia, de preferat practicate împreună, sunt adesea folosite de medici ca prim tratament în lombosciatică. Fizioterapia este recomandată încă din faza incipientă a episodului dureros, aceasta ameliorând durerile. Kinetoterapia însă este posibilă abia în a doua etapă, atunci când durerile specifice lombosciaticii sunt ameliorate și pacientul poate face exercițiile de gimnastică medicală. Masajul terapeutic este, de asemenea, extrem de eficient în tratarea lombosciaticii.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos în lombosciatică este folosit atunci când alte metode nu dau roade și durerile sunt prea greu de suportat. Acesta nu trebuie administrat pe perioade îndelungate, întrucât afectează mucoasa gastrică și totodată apare riscul de instalare a dependenței.

Analgezicele, relaxantele musculare și medicamentele antiinflamatoare sunt folosite în ameliorarea durerilor lombare și a celor cauzate de nervul sciatic. Infiltrațiile pot fi, de asemenea, folosite pentru calmarea pe termen scurt și mediu a durerilor cauzate de lombosciatică. Acestea reduc inflamația și, implicit, durerile cauzate de aceasta.

Tratamente naturiste

Durerile cauzate de lombosciatică pot fi ușurate și cu ajutorul unor metode naturiste. Acestea nu pot înlocui însă consultul de specialitate și tratamentul convențional pentru lombosciatică, ci e indicat să fie folosite, mai degrabă, în paralel cu acesta, pentru a-i spori eficiența.

Uleiul de ienupăr, de pildă, poate fi folosit pentru masarea zonei dureroase. Acesta are efect antiinflamator și ușurează durerile de spate. Compresele cu frunză de iederă zdrobite pot fi, de asemenea, eficiente în ameliorarea durerilor.

Metode alternative de tratare a lombosciaticii

Există și metode alternative care pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor cauzate de lombosciatică. Acupunctura, de pildă, are efect în tratarea acestor dureri. Și reflexotarapia, yoga ori masajul terapeutic și-au dovedit eficiența în tratarea lombosciaticii.

Balneoterapia este, de asemenea, folosită în tratarea lombosciaticii. Metoda balneară de tratament este recomandată numai după încheierea episodului dureros, pentru prevenirea revenirii durerii. Printre stațiunile recomandate pentru pacienții diagnosticați cu lombosciatică se află Băile Felix, Băile Govora și Ocna Sibiului.

Recomandări pentru corecția posturii 

Postura coloanei vertebrale este extrem de importantă pentru combaterea durerilor cauzate de lombosciatică, precum și pentru prevenirea acestora. Coloana vertebrală trebuie să fie menținută dreaptă, fie că stăm în picioare, mergem sau stăm în șezut. Pentru corectarea posturii coloanei vertebrale se pot folosi o serie de exerciții fizice, care reușesc să îndrepte coloana și să îi redea curbura naturală.

Regimul de viață recomandat 

În timpul tratării lombosciaticii este acceptat repausul numai în episoadele extrem de dureroase, cauzate de hernia în stadiu avansat. Chiar și așa, repausul nu ar trebui să dureze mai mult de o zi, poate două, iar apoi pacientul trebuie să adopte un stil de viață activ și să facă mișcare zilnic, pentru a accelera procesul de vindecare.

Bineînțeles, pacientul va evita mișcările care pun presiune pe coloană, și nu va ridica greutăți. De asemenea, pacientul poate folosi comprese reci și calde pentru a face durerea mai ușor de suportat.

Dacă se urmează un tratament medicamentos, este recomandată adoptarea unei diete echilibrate, cu 3 mese pe zi și 2 gustări, altfel medicamentele pot ataca mucoasa gastrică provocând dureri și arsuri.

Pacientul care suferă de lombosciatică ar trebui să doarmă pe o saltea fermă, care să îi ofere susținerea de care are nevoie și să asigure coloanei vertebrale postura corectă. O saltea prea moale va accentua durerile.

Cum se poate preveni lombosciatica?

Lombosciatica, precum mai toate afecțiunile coloanei vertebrale, poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin protejarea coloanei vertebrale.

Adoptarea posturii corecte sau corectarea posturii greșite

Postura coloanei vertebrale ar trebui să fie una corectă, astfel încât să se evite orice fel de problemă. Dacă răul a fost deja făcut și coloana nu are o postură adecvată, este indicată corectarea acesteia cât mai curând.

Statul pe scaun, la birou, pentru perioade îndelungate poate cauza, dar poate și agrava, durerile lombare. Asta pentru că adesea adoptăm o postură incorectă a coloanei vertebrale, care poate pune presiune pe zona lombo-sacrală. Tendința naturală a oamenilor este de a se cocoșa atunci când stau la birou, iar asta înseamnă că ligamentele, discurile intervertebrale și chiar și vertebrele sunt suprasolicitate, punându-se totodată presiune și pe terminațiile nervoase.

Înălțimea scaunului, cea a biroului precum și postura adoptată au un impact asupra coloanei vertebrale – iată cum să îți corectezi postura atunci când stai la birou:

  • Coatele la unghi de 90 de grade – scaunul ar trebui să fie atât de sus încât coatele să îți atingă biroul însă totodată să formeze un unghi de 90 de grade.
  • Tălpile lipite de podea – tălpile ar trebui să fie lipite de podea, iar picioarele ținute astfel încât genunchii să creeze un unghi de 90 de grade.
  • Abdomenul orientat către față – posteriorul trebuie să fie lipit de scaun, însă abdomenul tras ușor către față, astfel încât zona lombară să se arcuiască, menținând curbura naturală a coloanei vertebrale.

Postura coloanei vertebrale poate fi corectată cu ajutorul unor exerciții fizice. Un kinetoterapeut îți poate indica exercițiile pe care să le faci pentru corectarea posturii coloanei vertebrale. Pe lângă gimnastică medicală, și yoga te poate ajuta să corectezi postura coloanei vertebrale.

Există și unele echipamente care pot face corectarea posturii mai ușoară. De pildă, corsetul medicinal poate ajuta la îndreptarea posturii coloanei. Există pe piață și corsete dotate cu magneți care îmbunătățesc circulația sangvină și despre care se spune că ajută la îndreptarea spatelui.

Și ortezele toracolombosacrale sunt folosite de unii pacienți pentru corectarea posturii coloanei vertebrale și, astfel, a întregului corp.

Indiferent de echipamentul pe care vrei să îl folosești pentru îndreptarea coloanei vertebrale, este necesar să te consulți cu medicul ortoped, care e în măsură să îți spună dacă alegerea făcută este sau nu bună. Există afecțiuni în care folosirea unor asemenea echipamente este contraindicată, făcând mai mult rău decât bine.

Întărirea musculaturii și ridicarea corectă a greutăților

Întărirea musculaturii joacă un rol important în tratarea durerilor cauzate de lombosciatică. Asta pentru că o musculatura puternică reușește să ofere susținere coloanei vertebrale, reducând astfel presiunea pusă pe nervul sciatic. Pentru întărirea musculaturii sunt recomandate exercițiile fizice, precum și adoptarea unui stil de viață activ în general.

Ridicarea corectă a greutăților este, de asemenea, importantă întrucât poate preveni declanșarea durerilor specifice lombosciaticii. Greutățile trebuie ridicate astfel: se îndoaie genunchii, coloana menținându-se dreaptă, apoi se iau greutățile și se îndreaptă ușor genunchii pentru ridicare. În acest fel, riscul de accidentare este redus la minimum.

Alimentația și stilul de viață 

Dieta trebuie să fie una sănătoasă și echilibrată astfel încât să se evite acumularea kilogramelor în plus, care ar putea cauza probleme la nivelul coloanei vertebrale, din cauza presiunii puse pe aceasta. Stilul de viață ar trebui să fie unul activ, să se evite sedentarismul, dacă se dorește evitarea durerilor de spate. De asemenea, ar trebui să se protejeze coloana vertebrală prin realizarea corectă a unor activități precum cele casnice. Niciodată coloana nu se răsucește brusc, nu se forțează și nu se agresează.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Sciatica
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/neck-and-back-pain/sciatica
Cleveland Clinic - Sciatica 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12792-sciatica


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0