Durerea lombara cauzata de statul in sezut – de ce apare & remedii

Ai observat că după ce stai mult timp în șezut, fie pe scaun, fie că ești în mașină ori la sesiunea de yoga, durerea lombară apare? Iată cauzele care duc la apariția acestei dureri, dar și cum o poți combate!

Cauzele durerii de spate

Atunci când stai în șezut, mai ales dacă nu ai susținere lombară (un spătar, o pernă pusă în zona mijlocului), musculatura lombară, dar și cea abdominală, se încordează să mențină postura spatelui, curbura naturală a coloanei, precum și poziția în care stai. Astfel, mușchii devin foarte tensionați, se contractă și apar durerile de spate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cea mai solicitantă postură pentru zona lombară este cea în șezut, însă pe o suprafață plană, cum ar fi podeaua. Lipsa susținerii lombare necesită un efort sporit din partea mușchilor tăi, care cu greu reușesc să mențină postura dreaptă. 

Așadar, după o sesiune de yoga, în timpul căreia ai meditat stând nemișcată în șezut, nu ar trebui să te mire dacă apar durerile de spate. Totuși, este bine să știi că spatele nu este singura zonă în care te-ai putea confrunta cu dureri. Nici durerile de gât din șezut nu sunt neobișnuite și, de multe ori, aceste probleme apar odată cu durerile de spate. 

Cele mai frecvente cauze ale durerii lombare

Uneori durerea lombară apare după un accident sau în urma unei traume. Alteori, aceasta debutează din pricina unei afecțiuni, cum este sciatica sau stenoza coloanei vertebrale. Sciatica se dezvoltă atunci când un nerv este ciupit de-a lungul spatelui, ceea ce duce la o senzație persistentă de durere în jurul acelei zonei. Stenoza spinării apare atunci când măduva spinării „se strânge”, ceea ce duce la durere și slăbiciune.

 

Durerea de mijloc apare:

  • În urma unor leziuni mecanice sau funcționale;
  • Din cauza inflamaţiei;
  • În urma unei fracturi;
  • Din cauza unei infecții active;
  • Din pricina unor neoplasme (tumori).

Pacienții se mai pot confrunta cu așa-numita durere referită. Aceasta este durerea pe care o resimți deși altă zonă a corpului este în suferință, cum se întâmplă atunci când durerea de la o piatră la rinichi iradiază în partea inferioară a spatelui sau în jurul abdomenului.

Factori de risc durere lombară

Chiar dacă aproape toată lumea se va confrunta cu dureri de spate la un moment dat în viață, există câțiva factori care cresc riscul de a dezvolta astfel de neplăceri:

Sedentarismul

Durerea de spate este mult mai comună printre cei care sunt sedentari, arată statisticile. Motivul? Mușchii slăbiți ai spatelui și stomacului pot să nu susțină în mod corespunzător coloana vertebrală. Însă este important să știi că te poți alege cu dureri de spate și dacă faci exerciții fizice intense după o lungă perioadă în care nu ai făcut sport. Prin urmare, atunci când te apuci de sport, nu exagera cu intensitatea exercițiilor fizice, ci crește gradul acestora de dificultate pe parcursul mai multor zile.  

Creșterea în greutate

Cu siguranță știi că o alimentație bogată în calorii și grăsimi, combinată cu un stil de viață sedentar, poate duce la obezitate. Acest lucru poate afecta rezistența spatelui.

Factori de risc legate de locul de muncă

Dacă la locul de muncă trebuie să ridici greutăți, să împingi sau să faci tot felul de răsuciri, te poți alege cu dureri de spate. Însă și dacă jobul tău presupune să stai cât mai mult în fața unui laptop ori dacă ai o postură incorectă sau faptul că stai toată ziua pe un scaun inconfortabil sunt de vină pentru apariția durerilor de spate. 

Nivelul de stres

Știai că somnul insuficient, depresia sau anxietate pot favoriza apariția durerii lombare? 

Vârsta

Durerea de spate este mult mai întâlnită la persoanele care au peste 45 de ani.

Ereditatea

Și genetica joacă un rol în unele tulburări care provoacă dureri de spate. Așadar, dacă mama, tatăl tău sau a altă rudă apropiată se confruntă cu dureri de spate, și tu ai un risc crescut de a te confrunta cu astfel de neplăceri. 

Remedii durerea lombară

Menține-ți curbura naturală a coloanei vertebrale

Pentru a reduce riscul de dorsalgie joasă atunci când stă în șezut, trebuie să ne asigurăm că menținem curbura naturală a coloanei vertebrale. În acest sens, trebuie să ne urmărim linia coloanei și să corectăm acolo unde e necesar.

Nu sta picior peste picior

Dacă dorești să reduci presiunea pusă pe zona lombară, trebuie să modifici modul în care stai în șezut. Dacă stai pe un scaun, rulează un prosop și pune-l în curbura coloanei vertebrale, astfel încât să oferi susținere vertebrelor din această zonă. 

Este de asemenea important să nu își încrucișezi picioarele sau să nu stai picior peste picior, ci cu genunchii lipiți sau paraleli și cu mâinile sprijinite pe brațele scaunului sau pe birou.

Folosește o pernă lombară pentru spate

Dacă te afli la volan, e important, de asemenea, să ai susținere lombară, iar în acest sens există o serie de perne speciale în comerț. Pentru ca spatele să stea într-o postură confortabilă, e recomandat să se apropie scaunul de volan, astfel încât genunchii să fie îndoiți pentru a se ajunge la pedale.

Dacă știi că urmează să stai pe jos la sesiunea de yoga la care participi, alege-ți un loc lângă perete, astfel încât să te poți rezema dacă simți că spatele este tensionat.

Recomandări cu privire la statul în șezut

Limitează timpul de stat în șezut cât de mult poți

Ideal ar fi să nu stai în această poziție mai mult de 10-15 minute din când în când, însă dacă nu ai de ales și trebuie să stai, asigură-te măcar că te vei ridica din oră în oră pentru a merge pe jos 5-10 minute.

Folosește sprijin pentru spate

Folosește sprijin pentru spate, fie că vorbim despre un suport special, fie că vorbim despre o pernă ori de un prosop rulat.

Nu sta cu tălpile lipite de podea

Folosește un suport de picioare dacă stai pe scaun, astfel încât tălpile să nu fie lipite de podea, ci să fie mai sus. Dacă limitezi timpul petrecut în șezut și înveți totodată și care e postura corectă în care să îți menții coloana când stai jos, în mod cert vei reuși să ameliorezi durerile lombare, dar și să le previi.

Poți apela la acupunctură

Acupunctura este un tratament complementar chinez, utilizat pentru a trata durerea din organism. Procedura presupune introducerea de ace fine sub piele. Ca să scadă intensitatea durerii, acele stimulează eliberarea de endorfine. 

Cum ameliorezi durerea de spate în timpul unei crize

Contrar credințelor populare, în timpul unei crize acute de dureri lombare, fă cât de multă mișcare poți și nu sta în pat. Plimbă-te și fă exerciții ușoare de stretching, pentru a accelera recuperarea și pentru a întări mușchii spatelui și mușchii abdominali. 

Un alt beneficiu al exercițiile fizice este că prin mișcare reduci riscul ca durerile de spate să îți dea iar bătăi de cap. Motivul? În urma efectuării de exerciții fizice sunt eliberate endorfinele, acele substanțe chimice, care ameliorează durerea și te fac să te simți mai fericit.

Exercițiile fizice s-ar putea să îți afecteaze spatele la început, dar nu provoacă nici un rău – așa că nu lăsa asta să te descurajeze. Dacă abia te-ai apucat de sport, începe ușor și crește treptat cantitatea de exerciții pe care le practici. Sesiunile regulate și scurte de exerciții fizice sunt o modalitate bună de a te împrieteni cu mișcarea.

În plus, este important să înveți tehnici prin care să ridici obiecte grele, astfel încât să nu-ți rănești spatele. În cazul unor pacienți cu dureri de spate ar putea fi utile corsetele lombare. Însă acestea trebuie recomandate de medic pentru că utilizarea zilnică a acestora  poate slăbi mușchii coloanei vertebrale și abdominale, întârziind recuperarea.  

Fă-ți masaj cu unguente antiinflamatoare, ia relaxante musculare dacă simți că e cazul, folosește compresele calde și reci și, dacă durerile nu dispar în câteva zile, mergi la medic. Pe viitor, pentru ca durerile lombare să fie tot mai rare, e important să îți fortifici musculatura din zona lombară. Cu cât mușchii din această zonă sunt mai puternici și mai rezistenți, cu atât mai mare va fi susținerea pe care aceștia o vor oferi coloanei vertebrale și structurilor acesteia. Iar asta înseamnă un risc mai mic de dureri lombare în urma statului în șezut.

Dacă durerile continuă să nu îți dea pace, este posibil ca medicul să îți recomande operația. Disfuncția intestinului sau a vezicii urinare și sindromul caudei equina  reprezintă cele mai clare indicații pentru operația la spate.  

Când trebuie să ajungi de urgență la medic?

Există situații când durerea de spate sau durerea care se deplasează pe picior este un semn al unei probleme grave care ar trebui să te trimită de urgență la medic. 

Printre aceste simptome se numără: 

  • Dificultatea de a controla urina sau de a urina
  • Pierderea controlului asupra intestinelor
  • Amorțeală în jurul spatelui sau a organelor genitale
  • Dificultatea de a sta în picioare
  • Durere de spate severă și continuă, care se agravează în câteva săptămâni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Orthopedic Institute of New Jersey - Back Pain From Sitting | Possible Reasons and Treatments
https://orthopedicnj.com/news/back-pain-from-sitting
National Institute of Neurological Disorders and Stroke - Back Pain
https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/back-pain
Versus Arthritis - What should I know about back pain?
https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/back-pain/
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Back Pain
https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0