Durere lombara si slabiciune la nivelul picioarelor - ce afectiuni indica

Durerea lombară este o afecțiune comună, cu multiple cauze. Dacă aceasta apare acompaniată de slăbiciune la nivelul picioarelor, poate trăda anumite afecțiuni.

Durerile de spate joase pot fi acute (persistă câteva zile) sau cronice (persistă câteva săptămâni și reapar). De multe ori, durerea de spate apare ca o consecință a adoptării unei posturi incorecte la birou, pe scaunul din mașină sau din cauza efortului susținut depus la locul de munca (ridicat greutăți, executat mișcări solicitante). Însă atunci când durerea de spate joasă este acompaniată de slăbiciune la nivelul picioarelor, cauzele pot fi mai grave, precum afecțiuni ale coloanei vertebrale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce afecțiuni poate trăda asocierea durerilor de spate cu slăbiciunea resimțită la nivelul picioarelor

Hernie de disc

Hernia de disc se poate manifesta prin aceste simptome dacă discul intervertebral herniat se află la nivelul coloanei lombare. Discul rupt, mai degrabă interiorul acestuia, poate pune presiune sporită pe anumite terminații nervoase, iar astfel apare slăbiciunea, durere de spate sau senzația de amorțeală la nivelul picioarelor.

Alte simptome ce pot apărea din cauza herniei de disc, pe lângă durere și slăbiciune în picioare: pierderea reflexelor la nivelul genunchilor/ gleznelor, durere persistentă, accentuată mai ales în timpul tusei/ strănutului.

Sciatica 

Sciatica apare adesea pe fondul herniei de disc, dar poate avea și alte cauze. Această afecțiune este caracterizată de o durere declanșată de compresia nervului sciatic. Acest nerv se întinde de-a lungul zonei lombare către fesieri. Pe lângă slăbiciunea în picioare și durerile lombare, sciatica se manifestă și prin senzație de arsură, dureri ascuțite și scurte, dar și amorțeală/ furnicături.

Sindromul piriformis 

Acest sindrom este de natură neuromusculară și apare atunci când mușchiul piriformis comprimă nervul sciatic. Alte simptome prin care se manifestă acest sindrom, în afara de durerile lombare și slăbiciunea la nivelul picioarelor, sunt furnicăturile și senzația de amorțeală la nivelul fesierilor.

Fibromialgia 

Este o afecțiune cronică care provoacă rigiditate și durere, care pot afecta spatele și picioarele.  

Printre alte simptome ale fibromialgiei se numără și:

  • dureri lombare
  • sensibilitate crescută la durere și temperatură
  • oboseală
  • dureri de cap
  • probleme de memorie și concentrare, pe care oamenii le numesc uneori „ceață fibroasă”
  • depresie și anxietate
  • amorțeală sau furnicături în mâini și picioare
  • dificultăți de somn
  • probleme digestive

Tratamentul potrivit variază de la persoană la persoană, dar în principiu se recomandă medicamente, inclusiv analgezice și antidepresive, terapie fizică și ocupațională, terapie cognitiv-comportamentală, terapii de relaxare, inclusiv masaj, meditație și yoga.

Artrită

Artrita este un grup de afecțiuni care provoacă inflamarea și durerea articulațiilor. Inflamația articulațiilor la nivelul coloanei vertebrale inferioare sau șoldurilor poate provoca dureri în partea inferioară a spatelui, care poate radia și în picioare.
 
Printre cele mai frecvente forme de artrită se numără:

  • osteoartrita, care reprezintă uzura treptată a cartilajului articular în timp
  • artrita reumatoidă și artrita psoriazică, care sunt afecțiuni în care sistemul imunitar atacă articulațiile sănătoase

Simptomele artritei pot varia foarte mult, dar de obicei includ articulații roșii, umflate și mobilitate redusă. Simptomele pot apărea și dispărea în cicluri sau se pot agrava în timp.

Planul de tratament va depinde de tipul de artrită și de severitatea simptomelor pacientului, dar va include adesea o combinație de modificări ale stilului de viață, terapie fizică și medicamente. Pentru persoanele cu artrită severă, specialistul poate recomanda intervenția chirurgicală.

O infecție la nivelul coloanei vertebrale

Infecțiile coloanei vertebrale sau ale țesuturilor din jurul acesteia pot duce la dureri lombare și sensibilitate. Dacă infecția irită sau afectează nervii spinali, aceasta poate provoca senzații de durere sau furnicături care iradiază până la picioare.

Alte simptome ale unei infecții ale coloanei vertebrale pot include febră, frisoane și umflături, roșeață sau căldură în zona afectată. Infecțiile coloanei vertebrale pot apărea dacă infecțiile din alte părți ale corpului se răspândesc la coloana vertebrală. Ele pot apărea, de asemenea, ca o complicație a unei intervenții chirurgicale, leziuni la spate, diabet, cancer și afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar.

În funcție de cauza infecției medicul va recomanda și tratamentul, care poate include medicamente antibiotice sau antifungice. Alte tratamente pot include drenajul chirurgical sau îndepărtarea țesutului infectat.

Spondilita anchilozantă 

Este o afecțiune cronică în care articulațiile și vertebrele coloanei vertebrale se inflamează, ceea ce provoacă dureri de spate și rigiditate. Afecțiunea se poate răspândi și în alte părți ale corpului, inclusiv coaste, șolduri, genunchi și picioare.

Alte simptome ale spondilitei anchilozante pot include:

  • flexibilitate redusă a coloanei vertebrale
  • mobilitate redusă
  • umflarea articulațiilor afectate
  • respirație dureroasă sau dificilă
  • oboseală

Nu se știe exact ce cauzează spondilita anchilozantă, dar persoanele cu anumite gene sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. De altfel, nici nu există un remediu pentru spondilita anchilozantă, așa că medicii concentrează tratamentul pe ameliorarea simptomelor unei persoane și pe prevenirea agravării afecțiunii.

Tratamentul implică de obicei o combinație de medicamente, terapie fizică și modificări ale stilului de viață. În anumite cazuri,  medicul poate recomanda intervenția chirurgicală persoanelor cu leziuni articulare severe.

Stenoza canalului spinal lombar

Stenoza canalului spinal lombar este o îngustare a spațiului din coloana vertebrală inferioară care transportă nervii către picioare. Acest spațiu este foarte mic. Devine și mai mic dacă osul și țesutul din jurul său cresc. Este nevoie de mulți ani pentru ca acest os și țesut să crească.

Artrita, căderile, accidentările și uzura oaselor și articulațiilor coloanei vertebrale joacă, de asemenea, un rol în stenoza canalului spinal lombar. Pe măsură ce canalul spinal lombar se micșorează, nervii care trec prin el sunt strânși. Această strângere poate provoca dureri de spate, dureri de picioare și slăbiciune a picioarelor. Mulți adulți au acest tip de stenoză.

Persoanele cu stenoză au de obicei dureri de spate de cele mai multe ori. De asemenea, pot avea dureri de picioare, amorțeală sau slăbiciune. Durerea de picior și amorțeala debutează când te ridici și începi să mergi sau să faci exerciții fizice. Durerea de picior a fost descrisă ca o senzație de arsură sau înțepătură care poate începe în fese și se poate extinde până la picioare atunci când începi să mergi

De asemenea, s-ar putea să-ți simți picioarele obosite. Aceste simptome ale picioarelor sunt o afecțiune numită claudicație neuronală a picioarelor. Dacă ai stenoză de canal lombar, claudicația piciorului neural începe când te ridici, se agravează când mergi și se ameliorează când te oprești din mers.

Adesea, durerea de picior se ameliorează dacă te culci în pozițe fetală (pe laterale, cu genunchii susținuți la piept). Se crede că aceste poziții „deschid” canalul lombar și reduc presiunea de pe nervii care ajung la picioare.

Claudicația piciorului începe lent, dar se înrăutățește după un timp. Durerea de picior începe lent și se agravează pe măsură ce întreprinzi anumite activități. 

Odată ce știi că ai stenoză de canal lombar sau claudicație, ai mai multe opțiuni de tratament, în funcție de cât de grave sunt simptomele tale. Dacă durerea este ușoară și nu ai avut-o de foarte mult timp, poți încerca un program de exerciții sau un program de kinetoterapie, pentru a-ți întări mușchii spatelui și a-ți îmbunătăți postura. Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru inflamația oaselor din spate.

Dacă ai dureri severe de spate și claudicație, totuși, poate fi necesar să consulți un chirurg al coloanei vertebrale. Acesta poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a elimina presiunea nervilor din coloana vertebrală inferioară. Operația se numește laminectomie, deoarece părți ale coloanei vertebrale numite lamina sunt scoase pentru a face loc nervilor din canalul spinal. Această intervenție chirurgicală este sigură pentru majoritatea pacienților.

Când e cazul să mergi la medic dacă ai dureri lombare și slăbiciune musculară

Dacă durerea lombară se lasă în jos și provoacă și slăbiciune la nivelul picioarelor, e posibil să fie vorba despre o afecțiune gravă, de aceea este recomandat să mergi la medic pentru a descoperi cauza problemelor tale și pentru a primi un tratament adecvat. Medicul ortoped este cel în măsură să stabilească diagnosticul corect, dar și tratamentul.

Cum se tratează durerea lombara asociată cu slăbiciunea la nivelul picioarelor

Tratamentul este ales în funcție de afecțiunea depistată. În general, antiinflamatoarele și relaxantele musculare sunt primele metode de tratament folosite.

Rareori, poate fi necesară injectarea steroizilor în jurul nervului sciatic, pentru ameliorarea durerii. În cazul în care nici aceste injecții nu mai dau roade, poate fi nevoie de intervenția chirurgicală.

Repausul, compresele reci și calde, urmate de exerciții de intensitate moderată, dar și de masaj, pot ameliora aceste simptome.

Acupunctura poate fi foarte utilă în controlul simptomelor precum durerea lombară care iradiază către picioare. Aceasta poate fi folosită în mod regulat pentru întreținerea pacientului.

Cum să previi durerile de spate

Pentru reducerea riscului de apariție a durerilor lombare se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos și protejarea coloanei vertebrale. În acest sens, se va adopta o postură corectă a corpului, se va practica sport în mod regulat și se va limita efortul fizic ce ar putea pune coloana vertebrală în pericol.

Imediat ce apar astfel de dureri, mergi la medic și respectă recomandările făcute de acesta. Renunță să porți genti foarte grele pe umăr, nu mai ridica greutăți mai mari de câteva kilograme și folosește mișcări potrivite. De pildă, atunci când vrei să ridici ceva de jos, te vei apleca prin îndoirea genunchilor, vei ridica greutățile, apoi te vei ridica tot prin mișcarea genunchilor – în tot acest timp spatele va rămâne drept.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Family Physician - Lumbar Spinal Canal Stenosis: A Common Cause of Back and Leg Pain
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/1998/0415/p1839.html#:~:text=As%20the%20lumbar%20spinal%20canal,have%20this%20kind%20of%20stenosis.
National Institute of Neurological Disorders and Stroke - Low Back Pain Fact Sheet
https://www.ninds.nih.gov/low-back-pain-fact-sheet
Spine Health - Leg Pain and Numbness: What Might These Symptoms Mean?
https://www.spine-health.com/conditions/leg-pain/leg-pain-and-numbness-what-might-these-symptoms-mean

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0