Durere lombară sau de rinichi: cum faci diferența între ele

Durerea lombară și durerea de rinichi sunt destul de asemănătoare, de aceea ele sunt de multe ori confundate de pacient. Există, însă, câteva diferențe majore, care te pot ajuta să identifici cauza durerii.

Durerea lombară poate fi cauzată atât de o contracție musculară sau de o întindere, cât și de o afecțiune a coloanei vertebrale. Pe de altă parte, durerile de rinichi sunt de obicei cauzate de pietrele la rinichi sau de o infecție renală. Cu toate că durerile provocate de rinichi pot fi similare cu cele de spate, există câteva diferențe majore între acestea.

Cum e relația ta cu somnul?
 
Rinichii sunt organe de mărimea unui pumn, în formă de fasole. Sunt situate în partea din spate a mijlocului trunchiului, în zona numită flanc. Sunt sub partea inferioară a cutiei toracice, pe partea dreaptă și stângă a coloanei vertebrale. Principala sarcină a rinichilor este să filtreze deșeurile din sânge și să producă urină pentru a elimina acele deșeuri - împreună cu lichidul suplimentar - din organism. Când te doare rinichiul, înseamnă de obicei că este ceva în neregulă cu el. Este important să determini dacă durerea ta vine de la rinichi sau din altă parte, astfel încât să primești tratamentul potrivit. Există mușchi, oase și alte organe în jurul rinichiului, așa că uneori este greu de spus dacă rinichiul sau altceva îți provoacă durerea. Tipul și locația durerii și orice alte simptome pot ajuta la indicarea rinichiului ca sursă a durerii.

Cum diferențiezi durerea de spate de cea de rinichi?

Statistic vorbind, sunt mai multe șanse ca durerea resimțită în zona lombară să fie o simplă durere de spate, nu o durere de rinichi. Asta pentru că dorsalgia joasă este mai frecventă decât durerea de rinichi. De aceea, mulți pacienți se tratează cu antiinflamatoare și masaj al zonei lombare, fără să suspecteze că, de fapt, pot să sufere de dureri din cauza rinichilor.

Deoarece rinichii tăi sunt localizați spre spate și sub cutia toracică, poate fi greu de spus dacă durerea pe care o simți în acea zonă vine dintr-o contracție musculară ori o întindere, sau vine de la rinichi. Simptomele pe care le ai te pot ajuta să afli care este sursa durerii. Locația, tipul și severitatea durerii sunt câteva dintre lucrurile care vor fi diferite, iar în funcție de acestea poți să afli dacă durerea este de la o problemă la rinichi sau la spate.

Localizare

Durerea lombară se resimte în zona mijlocului, însă poate să coboare ușor către fese sau chiar către picioare. Pe de altă parte însă, durerea cauzată de rinichi apare în zona dintre coaste și șolduri, de obicei pe o singură parte. Durerea de rinichi poate iradia către abdomen.

Durerea musculară se simte ca o durere surdă. Dacă un nerv a fost rănit sau iritat, durerea este o senzație de arsură ascuțită care poate călători pe fese până la partea inferioară a piciorului sau chiar în tot piciorul. Durerea musculară poate afecta una sau ambele părți, dar durerea nervoasă afectează de obicei doar o parte.

Durerea de rinichi este, de obicei, ascuțită dacă ai o piatră la rinichi și o durere surdă dacă ai o infecție. Cel mai adesea va fi o durere constantă, dar poate fluctua pe măsură ce piatra se mișcă, în cazul pietrelor la rinichi. Durerea nu se va agrava cu mișcarea și nu va dispărea de la sine fără tratament.

Manifestări

Simptomul principal al durerii lombare este durerea continuă care se agravează în timpul anumitor mișcări. De regulă, durerea apare după efort fizic – ridicarea unor greutăți, urcatul scărilor. Dorsalgia joasă se ameliorează în câteva zile, uneori chiar fără să fie nevoie de tratament medicamentos.

Recomandările experților DOC.ro

Alte simptome pe care le puteți experimenta împreună cu durerea de spate, includ:

  • Locul dureros arată umflat și se simte sensibil la atingere;
  • Un spasm muscular în zona dureroasă;
  • Amorțeală sau slăbiciune la unul sau ambele picioare (dacă durerea se datorează unei probleme nervoase).

Dacă descoperiți că aveți dureri de spate și nu vă puteți reține urina sau mișcările intestinale, ceva apăsă asupra nervilor spinali și ar trebui să fiți evaluat imediat de către un medic specialist. Această afecțiune, numită sindromul cauda equina, poate provoca leziuni severe pe termen lung nervilor spinali dacă nu este tratată imediat.

Durerea de rinichi este mai intensă și se manifestă episodic, în valuri. Durerile pot fi acompaniate de simptome precum frisoane, febră, greață, vărsături, modificarea culorii urinei, durere/ disconfort la urinare sau nevoia permanentă de a urina. De asemenea, mai pot exista și alte lucruri pe care pacientul le poate experimenta, precum o infecție recentă a vezicii urinare, sânge în urină (acest lucru se poate întâmpla cu o infecție sau pietre la rinichi), pietre mici la rinichi care arată ca pietrișul în urină.

Cum/ când este ameliorată durerea?

Durerea lombară se poate agrava dacă stai prea mult timp într-o postură, fie jos sau în picioare, așa că poate fi ameliorată în urma unei plimbări ori a unor exerciții de stretching ușoare.

Pe de altă parte, durerea cauzată de rinichi nu se ameliorează până când cauza acesteia nu dispare. Așadar, până când piatra nu este eliminată ori până când infecția renală nu e vindecată, nici durerea nu va dispărea, dar nici nu se va ameliora.

Când e cazul să mergi la medic

Indiferent de cauza pe care o bănuiești ca fiind responsabilă pentru durerea ta de spate, este important să mergi la medic dacă aceasta nu se ameliorează ori dacă este atât de puternică încât îți afectează calitatea vieții. De asemenea, este indicat să mergi de urgență la medic dacă durerile de spate sunt însoțite de febră, frisoane, greață sau vărsături, pentru că poate fi vorba de o infecție ce necesită îngrijire de specialitate.

Cum se tratează durerile de spate și cele de rinichi

Durerile de spate sunt tratate cu antiinflamatoare dacă e vorba de inflamație, cu relaxante musculare dacă e vorba despre o contracție musculară ori cu masaj, kinetoterapie sau fizioterapie dacă e vorba despre o problemă a coloanei vertebrale. În cazuri foarte severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru tratarea durerilor de spate joase.

Pe de altă parte, durerile de rinichi pot fi tratate cu antibiotice, dacă este vorba despre o infecție la nivelul tractului urinar. Dacă este vorba despre pietre la rinichi, durerea renală va dispărea după eliminarea pietrelor. În cele mai multe cazuri, pietrele de la rinichi sunt eliminate pe cale naturală, însă în cazuri foarte rare poate fi necesară o intervenție chirurgicală în acest sens.

Nu neglija durerile de spate, mai ales dacă observi că nu se ameliorează pe măsură ce trece timpul. Mergi la medic, tratează cauza acestora și, pe viitor, protejează-te astfel încât să previi instalarea acestor dureri.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Back pain - https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/#:~:text=A%20common%20cause%20of%20back,bone%2C%20cancer%20or%20an%20infection. 
Kidney Pain - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain#:~:text=Kidney%20pain%20vs%20back%20pain,and%20it%20often%20feels%20deeper.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0