Cele mai comune mituri despre durerile lombare, demontate

Durerile lombare fac parte din categoria celor mai comune dureri in randul adultilor. Acestea pot avea o multime de cauze, insa medicul este cel in masura sa stabileasca tipul de durere de care suferi si cauzele acesteia.

 

Exista o serie de mituri despre durerile lombare, pe care insa specialistii le contrazic cu convingere – iata cele mai comune mituri despre durerile de spate, demontate!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerile de spate acute indica afectiuni foarte grave – FALS!

Durerile de spate intense nu trebuie neaparat sa aiba o cauza foarte grava. De asemenea, durerile acute nu trebuie sa aiba neaparat consecinte pe termen lung. E posibil ca un pacient sa experimenteze dureri de spate severe din cauza unei intinderi musculare, care se va remedia in cateva saptamani si nu va avea urmari pe termen indelungat.

 

Durerile de spate pot cauza paralizie – FALS!

Paralizia este rareori asociata cu durerile lombare. In general, durerile lombare si cauzele acestora nu au de-a face cu paralizia. Paralizia poate aparea numai in caz de tumori la nivelul coloanei vertebrale sau in caz de infectii la nivelul acesteia – iar aceste situatii sunt extrem de rare.

Persoanele active din punct de vedere fizic nu pot avea dureri lombare – FALS!

Este adevarat ca persoanele cu o conditie fizica buna au sanse mai mici sa aiba de-a face cu durerile lombare, comparativ cu persoanele sedentare. Pe de alta parte insa, unele sporturi pun presiune pe zona lombara, crescand riscul de aparitie a durerilor – este vorba despre sporturile precum gimnastica, golful ori voleiul.

Daca ai dureri de spate din tinerete, acestea se vor intensifica pe masura ce trec anii – FALS!

In general, durerile lombare sunt mai intense intre varsta de 35 si 55 de ani. Statistic vorbind, persoanele de peste 55 de ani acuza mai putine dureri de spate.

Coloana vertebrala este delicata si poate fi accidentata cu usurinta – FALS!

Coloana vertebrala este inconjurata de muschi, tendoane si ligamente care fac din aceasta o structura extrem de puternica, insa totodata foarte flexibila. Spatele nu necesita sa fie protejat dupa un episod dureros decat daca este vorba despre o fractura la nivelul coloanei vertebrale ori pacientul a trecut printr-o interventie chirurgicala.

 

 

Pentru diagnosticarea durerilor lombare este necesar un RMN – FALS!

Medicul ortoped poate diagnostica durerile lombare in urma unei examinari fizice si a anamnezei. RMN-ul este necesar daca situatia este mai complicata si medicul banuieste ca ar putea fi vorba despre o problema mai complicata.

Daca nu exista o cauza a durerilor lombare, problema e de natura psihica – FALS!

In unele cazuri, pacientul acuza dureri de spate, insa medicul nu reuseste sa depisteze nicio problema fizica. Este adevarat ca depresia si insomniile pot cauza dureri de spate, insa exista si alte probleme ce pot determina aparitia acestor dureri. Fibromialgia, de pilda, este una dintre afectiunile greu de diagnosticat, care are ca simptom (si) durerile lombare.

Repausul este tratamentul ideal pentru durerile lombare – FALS!

Este adevarat ca durerile acute de spate necesita una sau doua zile de odihna pentru a reduce presiunea pusa pe zona lombara, insa niciodata nu e recomandat un repaus mai lung de doua zile. Repausul prelungit nu va face altceva decat sa favorizeze durerile lombare. Pacientul trebuie sa faca miscare pentru a fortifica musculatura lombara, care sustine coloana vertebrala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0