Cand trebuie sa ne ingrijoreze durerea lombara

Durerea lombara este o cauza importanta de prezentare a pacientului la un cabinet medical. Afecteaza persoane de toate varstele si mai mult de jumatate din populatie are cel putin un episod de durere lombara de-a lungul vietii. Afecteaza barbatii si femeile in aceesi masura.

 

Cum se manifesta durerea lombara

In functie de durata de manifestare a simptomelor, se imparte in durere lombara acuta si durere lombara cronica. Durerea acuta inseamna acea durere care se intinde pe o perioada de patru saptamani, in timp ce durerea cronica este cea care dureaza, la grade diferite de intensitate, o perioada mai mare de trei luni.
Cauzele durerii lombare sunt multiple.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Cand un pacient vine la un consult medical cu o durere de spate, el trebuie investigat pentru a se afla daca este o durere strict legata de coloana vertebrala sau este o durere iradiata de la nivelul organelor interne. De multe ori poate fi vorba despre o patologie renala sau a altor organe pelvine si durerea poate sa fie gresit interpretata ca fiind o durere vertebrala.

Diagnosticarea durerii lombare

Diagnosticul diferential trebuie sa vizeze si durerea lombara cauzata de neoplazii primitive sau metastatice.
De asemenea, consultul medical trebuie sa faca diferenta intre o durere lombara de cauza mecanica si durerea lombara de cauza inflamatorie.

 
 

Durerea de cauza mecanica este cea mai frecventa cauza de durere lombara. Durerea mecanica apare ca urmare a unui efort fizic mai mare si care se ameliorează la repaus. Durerea se insoteste de contactura musculaturii paravertebrale. Durerea de cauza inflamatorie, pe de alta parte, este acea durere cronica ce apare pe timpul noptii sau la repaus prelungit. Aceasta durere de cauza inflamatorie se insoteste de redoare matinala, sau senzatie de “intepeneala” cu o durata mai mare de 30 minute.
Pentru a stabili cauza durerilor lombare, pe langa un examen fizic amanuntit, medicul recomanda fie o radiografie de coloana, fie CT sau RMN. 

Tratamentul durerii lombare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul se face in functie de diagnostic. Astfel ca pentru durerea lombara de cauza mecanica, prima masura recomandata este repausul la pat. Tratamentul consta in administrarea unor medicamente care sa reduca inflamatia, durerea si care sa relaxeze musculatura. Se recomanda antilagice, antiinflamatorii si miorelaxante, acestea din urma trebuie utilizate doar cat timp persista contactura musculara. In cazurile de durere lombara persistenta se pot administra infiltratii locale paravertebrale, cu preparate cortizonice in asociere cu un anestezic local.
Tratamentul fizical este folosit pentru efectele sale antialgice si decontracturante
Sunt recomandate ultrasonoterapia, curentii interferentiali, curentii diadinamici, curentii electromagnetici, termoterapia, curentii galvanici.
Kinetoterapia in perioada acuta a durerilor urmareste o relaxare generala si o reducere a contracturii lombare paravertebrale. 
In cazul durerilor lombare cronice, se insista pe tonifierea musculaturii trunchiului si pe exercitii de mentinere a unei pozitii corecte a coloanei lombare si a bazinului.

Tratamentul balnear este recomandat pacientilor cu dureri lombare cronice
In marea majoritate a cazurilor, tratamentul medicamentos, de fizioterapie si kinetoterapie, este util in cazul durerilor lombare.
Indicatie de interventie chirurgicala au pacientii cu durere persistenta si recurenta in ciuda terapiei mai sus mentionate, durere care asociaza tulburari importante de sensibilitate ale membrelor inferioare, tulburari sfincteriene si sexuale.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0