Ce probleme indica durerea lombara in partea stanga

Durerea lombară este una dintre cele mai comune dureri în rândul adulților. Aceasta poate avea însă manifestări diferite, în funcție de cauza sa. De pilda, durerea lombară resimțită numai pe partea stângă poate indica anumite probleme de sănătate.

Durerea de spate se poate manifesta pe o singură parte a corpului, fie că este vorba despre o durere constantă, fie că vorbim, mai degrabă, de o durere care se manifestă episodic. Această durere poate fi ameliorată în anumite poziții, însă anumite posturi și mișcări o pot agrava.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Spatele inferior este format din cinci vertebre. Discurile dintre ele amortizează oasele, ligamentele, țin vertebrele în loc, iar tendoanele atașează mușchii coloanei vertebrale. Spatele inferior are 31 de nervi. Anumite organe precum rinichii, pancreasul, colonul și uterul sunt situate în apropierea spatelui inferior.

Toate acestea pot fi responsabile pentru durerea în partea stângă a spatelui inferior, așa că există multe cauze potențiale ale durerii de spate.

Cauze frecvente ale durerii lombare în partea stângă

De cele mai multe ori, degradarea țesuturilor care susțin coloana vertebrală sau anumite structuri ale acesteia, pe partea stângă pot duce la apariția durerilor de mijloc în partea stângă. Poate fi vorba despre mușchi,  ligamente sau articulații.

O afecțiune a unui organ din zona lombară, abdominală sau pelvină – rinichii, organele reproducătoare sau intestinele pot cauza dureri lombare pe partea stângă. Durerea în partea stângă a spatelui inferior poate fi cauzată și de leziuni ale structurilor din coloana vertebrală, inclusiv vertebrele, articulațiile coloanei vertebrale și țesuturile conjunctive. Cele mai frecvente probleme ale coloanei vertebrale includ:

Hernia de disc lombar

Un disc intervertebral se poate deplasa pe partea stângă a unui segment vertebral, provocând dureri de spate surde și dureri ascuțite, care trec prin șoldul stâng și în spatele piciorului stâng. Cel mai adesea, durerea la piciorul stâng este mai gravă decât durerea de spate. Durerea în partea stângă a spatelui inferior și durerea de picior pot crește după o ce stai o perioadă în șezut.  

Dureri ale articulațiilor fațete (osteoartrita)

Uzura articulațiilor cauzată de vârstă afectează în mod obișnuit una sau ambele articulații ale fațetelor din spatele vertebrei, ducând la rigiditate, disconfort și dureri surde. Un pinten osos pe partea stângă a coloanei vertebrale inferioare poate irita rădăcinile nervoase, provocând durere fulgerătoare prin șoldul stâng și în partea de jos a piciorului stâng.

Disfuncția articulației sacroiliace

Articulația sacroiliacă poate provoca dureri lombare și pelvine pe una sau ambele părți ale corpului dacă intervalul normal de mișcare este întrerupt. Prea multă mișcare în articulație poate provoca dureri de spate stângă inferioară și/sau dureri de șold, care pot radia în zona inghinală. Prea puțină mișcare provoacă, de obicei, dureri de spate în partea stângă inferioară care iradiază în fese sau în josul piciorului. Spondilita anchilozantă începe adesea cu dureri articulare sacroiliace.

Pietre la rinichi

Durerea în partea stângă a spatelui inferior de la o piatră la rinichi poate fi simțită atunci când o piatră se mișcă în interiorul rinichiului stâng sau se deplasează prin uretere, tuburile subțiri care leagă rinichii de vezică urinară. Alte simptome ale pietrelor la rinichi includ durere la urinare, dificultăți la urinare în ciuda unei nevoi persistente de a face acest lucru, sânge în urină și greață și/sau vărsături.

O infecție la rinichiul stâng poate provoca dureri surde sau intense de spate în partea stângă inferioară. Infecțiile renale debutează de obicei la nivelul tractului urinar și vezicii urinare, iar de acolo se pot răspândi la rinichi, provocând inflamație locală și durere la nivelul rinichilor. 

Printre simptomele infecției la rinichiul stâng se numără:  febra, greață și/sau vărsături și urinare dureroasă sau înțepătoare. Durerea este de obicei resimțită lângă coloana vertebrală deasupra șoldului și, de obicei, se agravează când persoana în cauză se mișcă. 

Boli ginecologice

Fibromul și endometrioza, două afecțiuni frecvente la femei, pot provoca dureri de spate în partea stângă inferioară. Durerea cauzată de endometrioză este de obicei sporadică, ascuțită și se simte ca un junghi și este cauzată de excesul de țesut uterin care crește în afara uterului. 

Alte simptome ale endometriozei sunt: dureri abdominale, oboseală și dureri severe la menstruație. 

Fibroamele - de obicei mase benigne care cresc în uter - pot provoca dureri de spate în partea stângă inferioară, precum și menstruație anormală, urinare frecventă și durere în timpul actului sexual.

Colită ulcerativă

O boală inflamatorie a intestinului, colita ulcerativă este marcată de inflamație persistentă mai ales la nivelul intestinului gros, numit și colon. Inflamația provoacă de obicei probleme digestive cronice, cum ar fi diaree, dureri rectale și scădere în greutate. Crampele abdominale sunt un simptom comun al colitei ulcerative, care provoacă dureri ascuțite de spate și abdominale pe una sau ambele părți ale corpului.

Sarcina

Durerea de spate unilaterală poate apărea în timpul sarcinii, pe măsură ce copilul se dezvoltă și corpul mamei se adaptează. Durerea poate varia de la o durere surdă, constantă, la o durere ascuțită, ca un junghi. Exercițiile, întinderile, odihna și unele terapii complementare pot ajuta la ameliorarea durerii.

Pancreatită

Această afecțiune implică inflamația pancreasului, care poate provoca dureri abdominale superioare care se răspândesc în cadranul stâng inferior al spatelui. Pacienții pot descrie durerea lombară ca pe o senzație surdă care poate fi agravată de anumite preparate culinare, în special de alimentele bogate în grăsimi.

Fractură de stres

Activitatea fizică repetată, cum ar fi ridicarea de greutăți sau practicarea sporturilor precum tenisul, canotajul și gimnastica pot încorda coloana vertebrală, ducând la o fractură de stres. Zona se poate răni când o atingi, iar durerea poate fi prea severă pentru a răspunde la tratamentele fără prescripție medicală. Majoritatea cazurilor se vindecă de la sine în șase până la opt săptămâni, dar singura modalitate de a obține un diagnostic corect este în urma unui consult medical de specialitate.

Întinderea unui tendon sau entorsa musculară

O entorsă musculară este cea mai frecventă cauză a durerii lombare. O întindere reprezintă o întindere a unui tendon sau a unui mușchi, în timp ce o entorsă este o ruptură sau întindere a unui ligament. Entorsele și întinderile apar de obicei atunci când ridici ceva foarte greu sau când îți întinzi excesiv mușchii spatelui.

Aceste leziuni pot provoca umflături, dificultăți de mișcare și spasme ale spatelui.

Este foarte important ca pacientul să înțeleagă care este cauza exactă a apariției durerii lombare pe partea stângă pentru a o putea trata corespunzător. Medicul este cel în măsură să stabilească diagnosticul corect, precum și tratamentul adecvat în funcție de cazul fiecărui pacient. Uneori, pot fi recomandate teste suplimentare, cum ar fi ecografii, tomografii și/sau teste de sânge. Este important să mergi la medic dacă sunt suspectate afecțiunile descrise mai sus.

Când e cazul să mergi la medic din cauza durerii lombare în partea stângă

Dacă durerea lombară este ameliorată cu medicamente, cu comprese calde/ reci sau cu modificări la capitolul stil de viață, nu e necesar un consult medical de urgență. 
Majoritatea durerilor de spate pot fi tratate acasă și ar trebui să dispară în câteva săptămâni.

Apariția unor simptome suplimentare, cum ar fi febră sau durere severă, care persistă mai mult de câteva zile, poate fi un semn al unei cauze subiacente mai grave, cum ar fi o ruptură de disc, o fractură sau o infecție.

Dacă însă durerea nu se ameliorează, ba chiar se agravează și afectează activitățile zilnice precum mersul, dormitul sau statul în picioare, e indicat să se meargă la medic pentru un consult.

Ajutorul medical de urgență este necesar atunci când durerea lombară în partea stângă e acompaniată de următoarele simptome:

  • Durere severă în zona abdominală
  • Amețeală, confuzie, respirație scurtă
  • Febră, frisoane
  • Greață, vărsături
  • Dureri la urinare sau urină în sânge
  • Incontinență urinară/ fecală
  • Slăbiciune musculară, furnicături în anumite zone

Oricare dintre aceste simptome poate indica prezenta unei afecțiuni grave, care necesită îngrijire medicală de urgență.

Remedii durere lombara în partea stângă

Odihna 

Oferă spatelui prilejul de a se reface prin asigurarea odihnei. Specialiștii ne avertizează însă, spunând că nu trebui să prelungim odihna mai mult de câteva zile întrucât astfel durerile de spate sunt favorizate.

Comprese calde și reci

Compresele calde ajută la relaxarea musculară și stimulează totodată circulația sangvină. Oxigenarea adecvată a musculaturii va ajuta la refacerea rapidă a țesuturilor și astfel la ameliorarea durerii. Dacă durerea lombară este cauzată de inflamație, compresele reci, cu gheață, pot reduce inflamația și pot calma astfel durerile.

Analgezicele 

Medicamentele cu efect analgezic pot contribui la calmarea durerilor lombare așa că pot fi folosite, însă de preferat la recomandarea medicilor, mai ales dacă pacientul suferă de afecțiuni gastrice.
Modificarea, pe o perioadă limitată, a activității – până la ameliorarea durerii, se vor evita perioadele îndelungate de stat pe scaun, la birou ori în mașină, la volan. Totodată, se vor evita activitățile precum spălatul vaselor, care pun presiune pe zona lombară, accentuând durerea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Back Pain
https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain
The American College of Obstericians and Gynecologists -Back Pain During Pregnancy
https://www.acog.org/womens-health/faqs/back%20pain%20during%20pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn
American Association of Neurological Surgeons - Herniated Disc
https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc
Arthritis Foundation - When Back Pain May Mean Arthritis
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/where-it-hurts/when-back-pain-may-mean-arthritis
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Definition & Facts for Pancreatitis
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/pancreatitis/definition-facts
 

 
 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0