Un tratament minim invaziv reduce durerile de spate

Un studiu prezentat recent la intalnirea anuala a Societatii de Radiologie din America de Nord (Radiological Society of North America) a evidentiat o scadere vizibila a durerii la pacientii cu dureri lombare si sciatica, dupa aplicarea unor terapii noi de radiofrecventa ghidata.

Durerea lombara este, alaturi de durerea de cap si problemele gastrice, una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care pacientii se prezinta la medic. Pentru multi dintre pacienti, durerea de spate este suficient de puternica incat le afecteaza viata si activitatile zilnice. Studiile spun ca cel putin 80% dintre noi suferim, cel putin o data in viata, de dureri lombare. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Problema nu sunt insa durerile lombare de scurta durata, cauzate de raniri, intinderi musculare sau miscari prea bruste, ci durerea cronica de spate, care dureaza cel putin un an, se extinde si in zona picioarelor sau a toracelui si scade mobilitatea pacientului. Aproximativ 20% dintre cei care se confrunta cu dureri de spate ajung sa dezvolte o afectiune cronica lombara.

Durerile lombare cronice pot fi cauzate de mai multe afectiuni, incepand de la afectiuni ale coloanei vertebrale, si pana la cele ale musculaturii spatelui.

Studiul care a incercat sa observe efectele unei terapii cu radiofrecventa ghidata a fost realizat pe 80 de pacienti, care sufereau in special de dureri lombare cauzate de hernia de disc. Acesti pacienti au fost supusi unei interventii minim-invazive, in timpul careia li s-a inserat in zona afectata o proba de marimea unui varf de ac, care emite energie sub forma de unde de radiofrecventa. Procedura se realizeaza cu ajutorul imaginilor oferite de Computerul Tomograf (CT), iar pulsatiile se aplica timp de 10 minute. Pentru ca proba se introduce cu ajutorul unui ac subtire, iar energia aplicata este slaba, aceasta interventie nu implica niciun risc pentru pacient.

Rezultatele sunt insa spectaculoase. 81% dintre pacientii tratati astfel au declarat ca nu mai resimt nicio durere, chiar si dupa o singura sedinta de 10 minute de tratament. 6 dintre pacienti au continuat cu o a doua sedinta, iar 90% dintre cei carora li s-a aplicat tratamentul au putut sa amane interventia chirurgicala.

Durerea lombara cronica se mai trateaza, de asemenea, cu fizioterapie si kinetoterapie. Fizioterapia este facuta la recomandarea medicului specializat in recuperare medicala. Kinetoterapia foloseste miscari usoare de gimnastica medicala, care detensioneaza anumite zone in timp ce fortifica musculatura spatelui.

Atat fizioterapia, cat si kinetoterapia trebuie folosite in mod regulat, nu doar in perioadele in care durerea se acutizeaza. Aceste terapii ar trebui folosite o data la cateva luni – in general, medicii recomanda folosirea acestora de doua ori pe an, din 6 in 6 luni.

 

 

Durerea lombara trebuie sa trimita imediat pacientul la medic daca se acutizeaza subit, daca este insotita de incontinenta fecala, de incapacitatea de a urina sau de slabiciune la nivelul picioarelor.

Si stilul de viata trebuie modificat in caz de dureri lombare. Stilul de viata sedentar favorizeaza aceste dureri, de aceea pacientul trebuie sa devina mai activ, sa faca miscare zilnic. Exercitiile cu greutati trebuie insa evitate, mai ales in caz de hernie de disc sau de probleme la nivelul coloanei vertebrale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0