Un tratament minim invaziv reduce durerile de spate

Durerea lombară este, alături de durerea de cap și problemele gastrice, una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care pacienții se prezintă la medic. Pentru mulți dintre pacienți, durerea de spate este suficient de puternică încât le afectează viața și activitățile zilnice. Studiile spun că cel puțin 80% dintre noi suferim, cel puțin o dată în viață, de dureri lombare. 

Problema nu sunt însă durerile de mijloc de scurtă durată, cauzate de răniri, întinderi musculare sau mișcări prea bruște, ci durerea cronică de spate, care durează cel puțin un an, se extinde și în zona picioarelor sau a toracelui și scade mobilitatea pacientului. Aproximativ 20% dintre cei care se confruntă cu dureri de spate ajung să dezvolte o afecțiune cronică lombară.

Durerile lombare cronice pot fi cauzate de mai multe afecțiuni, începând de la afecțiuni ale coloanei vertebrale, și până la cele ale musculaturii spatelui.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Despre durerile lombare

Durerea de spate este de obicei definită ca durere, tensiune musculară sau rigiditate localizată sub marginea costală și deasupra pliurilor fesiere inferioare, cu sau fără durere de picior (sciatică). Prevalența anuală a durerii de spate cu dureri de picior care călătorește sub genunchi este între 9,9% și 25% .

Aproximativ 90% dintre pacienții cu dureri de spate vor avea simptome fără o cauză clară. Prezența problemelor rădăcinilor nervoase este un indicator al posibilei patologii subiacente: cea mai frecventă cauză a durerii radiculare lombare este hernia de disc intervertebrală (DH), urmată de operația eșuată a spatelui (FBSS) și stenoza spinală (SS).

Tratament dureri de spate

Medicația (analgezice, precum acestea) este o posibilă opțiune pentru tratamentul durerii radiculare, dar există o lipsă de dovezi care să susțină prescrierea unui anumit medicament. 

Intervențiile non-farmacologice neinvazive, care constau în exerciții fizice (biomecanice, aerobe, minte-corp sau o combinație de abordări) cu sau fără terapie manuală (manipulare a coloanei vertebrale, mobilizare și masaj) sau terapie psihologică au rezultate care adesea nu sunt de lungă durată.

Injecția epidurală cu corticosteroizi este utilizată pe scară largă în practica clinică de mulți ani, dar ar trebui recomandată ca mijloc de reducere a durerii pe termen scurt, deși nu se pot aștepta efecte pe termen lung, cu o rată a complicațiilor variind între 0% și 9,65% . Injecția transforaminală (TFESI) sub ghidaj radiologic pare a fi mai eficientă decât injecția epidurală. 

Când se recomandă tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală (discectomie, microdiscectomie și alte tehnici microchirurgicale) este de obicei recomandată la pacienții cu simptome severe și fără beneficii de tratament conservator sau în caz de afectare neurologică majoră. 

Chirurgia asigură o ameliorare mai bună a durerii de mijloc pe termen scurt în comparație cu îngrijirea conservatoare prelungită, dar nu au fost găsite diferențe semnificative între intervenția chirurgicală și tratamentul conservator după unul sau doi ani. Mai mult, intervenția chirurgicală este asociată cu mai multe efecte secundare.

Alte tratamente pentru durerile de spate

Durerea lombară cronică se mai tratează, de asemenea, cu fizioterapie și kinetoterapie. Fizioterapia este făcută la recomandarea medicului specializat în recuperare medicală. Kinetoterapia folosește mișcări ușoare de gimnastică medicală, care detensionează anumite zone în timp ce fortifică musculatura spatelui.

Atât fizioterapia, cât și kinetoterapia trebuie folosite în mod regulat, nu doar în perioadele în care durerea se acutizează. Aceste terapii ar trebui folosite o dată la câteva luni – în general, medicii recomandă folosirea acestora de doua ori pe an, din șase în șase luni.

Durerile de spate trebuie să trimită imediat pacientul la medic dacă se acutizează subit, dacă sunt însoțite de incontinență fecală, de incapacitatea de a urina sau de slăbiciune la nivelul picioarelor.

Și stilul de viață trebuie modificat în caz de dureri lombare. Stilul de viață sedentar favorizează aceste dureri, de aceea pacientul trebuie să devină mai activ, să facă mișcare zilnic. Exercițiile cu greutăți trebuie însă evitate, mai ales în caz de hernie de disc sau de probleme la nivelul coloanei vertebrale.

Ce este hernia de disc

Hernia de disc lombară este o afecțiune comună, adesea debilitantă, care afectează discurile care acționează ca perne între vertebrele coloanei vertebrale inferioare. Hernia apare atunci când materialul din centrul discului se umflă printr-o ruptură în stratul exterior dur al discului și pune presiune asupra rădăcinilor nervilor. Herniile de disc sunt adesea sursa de sciatică sau durere care iradiază în jos din partea inferioară a spatelui în picior.

Opțiunile de tratament conservator pentru hernia de disc variază de la medicamente pentru durere fără prescripție medicală până la injecții cu corticosteroizi direct în zona afectată a coloanei vertebrale. Cei care nu răspund la tratament pot necesita intervenții chirurgicale. În unele cazuri, întregul disc trebuie îndepărtat și vertebra fuzionată pentru stabilitate.

O tehnică alternativă, radiofrecvența pulsată ghidată de CT (pRF) aplică energie printr-un electrod sub ghidare CT porțiunii nervului responsabilă cu trimiterea semnalelor de durere.

Ce este radiofrecvența pulsată (PRF)

Astăzi, terapia pentru tulburările coloanei vertebrale permite tratamentul definitiv al simptomelor și afecțiunilor folosind diferite tehnici și tehnologii. Din diferitele terapii disponibile, radiofrecvența pulsată este printre cele mai puțin invazive. Tratamentul durează câteva minute, iar o ședință a fost suficientă la un număr mare de pacienți tratați.  

Radiofrecvența pulsată (PRF) este o tehnică non-invazivă relativ nouă, care se bazează pe administrarea intermitentă a curentului de înaltă frecvență, evitând creșterea temperaturii dincolo de nivelul critic de 42°C, descris ca pragul de afectare neuronală. Astfel, radiofrecvența pulsată se bazează pe un mecanism de acțiune diferit față de radiofrecvența continuă convențională (CRF), în care temperatura crește cu ușurință peste această valoare critică din cauza administrării continue, inducând încălzirea țesuturilor și coagularea termică.

Radiofrecvența pulsată a arătat rezultate promițătoare în multe domenii de aplicare, inclusiv diferite afecțiuni ale durerii coloanei vertebrale, cum ar fi durerea radiculară cervicală, boala coloanei vertebrale degenerative posterioare, patologia legată de disc, durerea articulației sacroiliace, spondilolisteza și infecții 1.

Terapia de radiofrecvență ghidată, de ajutor în durerile lombare

Un studiu prezentat recent la întâlnirea anuala a Societății de Radiologie din America de Nord (Radiological Society of North America) a evidențiat o scădere vizibilă a durerii la pacienții cu dureri lombare și sciatică, după aplicarea unor terapii noi de radiofrecvență ghidată 2.

Studiul care a încercat să observe efectele unei terapii cu radiofrecvență ghidată a fost realizat pe 80 de pacienți, care sufereau în special de dureri lombare cauzate de hernia de disc. 

Acești pacienți au fost supuși unei intervenții minim-invazive, în timpul căreia li s-au aplicat direct la rădăcinile nervoase din apropierea coloanei vertebrale, la persoanele cu durere acută de spate, care nu a răspuns la tratamentul conservator, un electrod, care emite energie sub formă de unde de radiofrecvență. Procedura se realizează cu ajutorul imaginilor oferite de Computerul Tomograf (CT), iar pulsațiile se aplică timp de 10 minute. Pentru că proba se introduce cu ajutorul unui ac subțire, iar energia aplicată este slabă, această intervenție nu implică niciun risc pentru pacient.

Radiofrecvența pulsată creează o modulare nervoasă, reducând în mod semnificativ inflamația și simptomele asociate acesteia, au declarat autorii studiului. Oamenii de știință au studiat abordarea la pacienții cu dureri de spate de la hernie de disc lombară care nu au răspuns la un tratament conservator prelungit. La 128 de pacienți, tratamentul pRF a fost administrat direct sub ghidare CT la rădăcina nervului. Tratamentul a fost aplicat timp de 10 minute.

Prin comparație, un grup de 120 de pacienți a primit una până la trei sesiuni de injecție cu steroizi ghidată de CT pe aceeași țintă anatomică fără pRF. Rezultatele sunt însă spectaculoase. 81% dintre pacienții tratați astfel au declarat că nu mai resimt nicio durere, chiar și după o singură ședință de zece minute de tratament. Șase dintre pacienți au continuat cu o a doua ședință, iar 90% dintre cei cărora li s-a aplicat tratamentul au putut să amâne intervenția chirurgicală.

Rezultatele la un an au demonstrat că pRF ghidat de CT a fost superior strategiei de injecție. Pacienții care au primit pRF au observat o îmbunătățire generală mai mare a scorurilor de durere și dizabilitate în primul an. 

Ameliorarea durerii de picior a fost mai rapidă la pacienții care au prmit pRF și au raportat, de asemenea, o rată mai rapidă de recuperare percepută. Probabilitatea de recuperare percepută după un an de urmărire a fost de 95% în grupul pRF, comparativ cu 61% în grupul de pacienți care au primit injecții.

Cui este recomandată terapia de radiofrecvență ghidată

Având în vedere rezultatele acestui studiu, specialiștii au ajuns la concluzia că această terapie este recomandată pacienților cu hernie de disc și compresie a nervului sciatic ale căror simptome nu beneficiază de terapie conservatoare.

Utilizarea pRF, de asemenea, ar putea îmbunătăți rezultatele pentru pacienții care urmează să primească injecții cu corticosteroizi. De altfel, este important de menționat că efectul radiofrecvenței pulsate este rapid și nu are efecte adverse.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Radiological Society of North America - Pulsed Radiofrequency Relieves Acute Back Pain and Sciatica
https://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?ID=2045
1 Studiul „A comprehensive review of pulsed radiofrequency in the treatment of pain associated with different spinal conditions”, Br J Radiol. 2017;90(1073):20150406, Facchini G, Spinnato P, Guglielmi G, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28186832/
2 „Pulsed radiofrequency for low-back pain and sciatica”, Expert Review of Medical Devices, Volume 17, 2020 - Issue 2
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17434440.2020.1719828
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0