Varza de Bruxelles este foarte sanatoasa - iata cum sa o gatesti

Varza de Bruxelles este foarte sanatoasa, stii asta deja, insa iti este greu sa o introduci in alimentatia ta? Iata cum sa o gatesti, astfel incat tu si cei dragi tie sa beneficiati de nenumaratele sale proprietati.

Varza de Bruxelles este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina esentiala pentru coagularea sangelui. Totodata, aceasta este o sursa bogata de antioxidanti, fibre, dar si de minerale ori vitamine precum acidul folic. Asadar, ar fi pacat ca aceasta sa nu se regaseasca in alimentatia ta si a familiei tale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti folosi varza de Bruxelles astfel incat sa prepari o garnitura, la fel cum o poti folosi si pentru a gati un fel principal – iata cateva retete gustoase si sanatoase, pe baza de varza de Bruxelles.

Varza de Bruxelles gratinata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 60 g de varza de Bruxelles
  • 3 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui
  • ¼ cana de ceapa maruntita
  • 2 linguri de faina (poate fi integrala)
  • ¾ cana de lapte
  • ¼ cana de smantana
  • ½ lingurita de cimbru uscat
  • ¼ lingurita de nucsoara macinata
  • sare si piper dupa gust
  • 1 ¼ cana de branza la alegere

 

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.

Intr-o cratita cu apa clocotita cu sare, opareste varza de Bruxelles in jur de 3-5 minute. Lasa apoi varza la scurs.

Intr-o tigaie, incinge o lingura de ulei vegetal. Caleste usturoiul si ceapa 2 minute, timp in care vei amesteca incontinuu. Adauga apoi faina si mai lasa 1 minut, apoi incorporeaza treptat laptele, smantana, cimbrul si nucsoara. Mai lasa apoi pe foc in jur de 2 minute, asezoneaza cu sare si piper si toarna compozitia peste varza de Bruxelles, intr-un vas pe care il poti introduce la cuptor.

Pune deasupra branza, apoi introdu vasul la cuptor si lasa compozitia in jur de 25 de minute – pana cand capata o nuanta aurie.

Varza de Bruxelles gratinata poate fi consumata calda, imediat dupa preparare, dar si dupa ce se raceste.

Salata calda cu varza de Bruxelles si sos cremos de caju

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru sosul de caju:

  • 1 ¼ cana de nuci caju hidratate peste noapte
  • si ¼ cana de lapte de cocos (poti folosi si supa de legume),
  • ¼ cana de mustar,
  • 2 catei de usturoi maruntiti,
  • 1 lingurita de ulei de masline,
  • sare si piper dupa gust

 

Pentru salata:

  • 4-5 cani de varza de Bruxelles taiata pe jumatate
  • 1 ceapa maruntita
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 2 lingurite de otet balsamic
  • sare si piper dupa gust
  • fulgi chilli si ierburi proaspete pentru asezonare la final (optional)

 

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele pentru sos in blender si mixeaza pana cand se transforma intr-o crema.

Se pune 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie si se incinge uleiul, dupa care se soteaza 7-10 minute jumatatile de varza de Bruxelles. In ultimul minut, se pune si otetul balsamic.

Se adauga apoi in tigaie sosul de caju preparat anterior, apoi se asezoneaza cu sare si piper si se mai tine tigaia pe foc in jur de 3-5 minute.

La final, se pune salata calda intr-un bol si se decoreaza cu ierburi proaspat tocate si cu fulgi de chilli.

Salata se poate servi imediat dupa preparare, calda, dar si rece.

Varza de Bruxelles cu parmezan

Ingrediente pentru 6-8 portii:

  • 600 g de varza de Bruxelles, taiata pe jumatate
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 linguri de unt nesarat
  • ¾ cana de parmezan ras
  • sare si piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Pe o hartie de copt asezata intr-o tava, se pun jumatatile de varza de Bruxelles, uleiul si untul, precum si ½ cana de parmezan ras. Se asezoneaza cu sare si piper si se da la cuptor.

Dupa 20 de minute, se scoate varza de Bruxelles din cuptor si se adauga deasupra un strat de parmezan, dar si piper.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0