Uleiul de susan si nenumaratele sale beneficii pentru sanatate

Uleiul de susan este folosit atat la gatit, cat si in scopuri medicinale. Specialistii sunt de parere ca susanul a fost prima planta folosita pentru producerea uleiului, chinezii folosind acest ulei in urma cu 3000 de ani pentru gatit, iar egiptenii utilizandu-l pentru tratarea durerilor. De asemenea, soldatii greci si cei romani il foloseau, combinat cu miere, pentru a capata puteri.

In zilele noastre, uleiul de susan este folosit in special in tarile asiatice, insa adeptii unui stil de viata sanatos din intreaga lume l-au introdus in dieta lor datorita proprietatilor sale benefice pentru sanatate.

In medicina ayurvedica, uleiul de susan este folosit pentru intarirea organismului, pentru detoxifierea sa, dar si pentru stimularea organelor vitale.

Exista doua tipuri de ulei de susan:

  • Uleiul de susan alb, obtinut prin presare la rece, a carui aroma este subtila
  • Uleiul de susan negru, obtinut din semintele de susan prajite, care are o aroma mai puternica

 

 

 

Calitati nutritive ulei de susan

Uleiul de susan contine o cantitate mare de antioxidanti cu proprietati antiinflamatoare. De asemenea acesta este bogat in vitamina E, minerale precum calciul, fierul, magneziul, seleniul si cuprul, dar si in acizi grasi Omega-3.

Iata ce calitati nutritionale are o cantitate de 28 g de susan:

Proteine: 4,7 g

Calciu: 277 mg (28% din doza zilnica recomandata)

Fier: 41 mg (23% DZR)

Magneziu: 99,7 mg (25% DZR)

Triptofan: 93 mg

Zinc: 2 mg (13% DZR)

Fibre: 3,9 g (16% DZR)

Vitamina B6: 0,2 mg (11%DZR)

 

Beneficii ulei de susan

Antiinflamator: cuprul, care se regaseste din belsug in uleiul de susan, are proprietati antiinflamatoare puternice. Asadar, acesta poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor articulare cauzate de artrita sau alte afectiuni.

Reduce tensiunea arteriala – pacientii hipertensivi pot consuma ulei de susan pentru a reduce tensiunea arteriala. Magneziul care se regaseste in acest ulei echilibreaza tensiunea arteriala.

Previne cancerul – uleiul de susan contine fitati, substante cunoscute ca fiind anticancerigene. Si cantitatea mare de magneziu din uleiul de susan previne multiplicarea celulelor cancerigene.

Intareste sistemul osos – mineralele precum cuprul, zincul si calciul din uleiul de susan intaresc oasele, prevenind instalarea bolilor precum osteoporoza.

Trateaza anxietatea si depresia – tirosina este un amino-acid care se regaseste in uleiul de susan. Tirosina stimuleaza secretia de serotonina, dspre care se stie ca imbunatateste starea de spirit. Asadar, daca suferi de depresie sau anxietate, uleiul de susan este benefic.

Protejeaza inima – continutul ridicat de acizi grasi polisaturati al uleiului de susan fac din acesta un ingredient minune pentru sanatatea inimii. Uleiul de susan ajuta la scaderea nivelului de colesterol “rau” si previne atacul de cord si arteroscreloza.

Benefic pentru cavitatea bucala – medicii stomatologi recomanda clatirea cavitatii bucale cu ulei de susan, acesta avand proprietati antibacteriene.

Protejeaza ADN-ul de radiatii – sesamolul din uleiul de susan protejeaza, potrivit studiilor, structura ADN atunci cand este expusa radiatiilor.

Elimina constipatia – datorita continutului ridicat de fibre, uleiul de susan imbunatateste tranzitul intestinal, asigurand un colon sanatos.

Benefic pentru piele – zincul este important pentru o piele frumoasa si se regaseste din plin in uleiul de susan. Asadar, consumul de ulei de susan mareste elasticitatea pielii, o face sa fie mai catifelata si previne imbatranirea pielii.

Adaugati ulei de susan in salatele din frunzele verzi care au invadat piata, leurda, spanac, salata verde, tulpini de papadie, patrunjel, salata rosie creata, usturoi si ceapa verde. Sau puteti trage la tigaie cu putin ulei de susan felii lungi de dovlecel, morcov, zucchini, castravete, alaturi de fasii de carne de curcan rece sau pui, peste care adaugati cateva seminte de susan, incinse pe plita, incorporate in otet balsamic. Puteti adauga si cateva frunze proaspete de menta si semintele delicioase din miezul unui sfert de rodie, pentru un gust mai exotic si mai multa savoare. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0