Tipurile de iaurt si diferentele dintre ele

Iaurtul este unul dintre cele mai populare produse lactate fermentate din lume, facut prin adaugarea culturilor de bacterii vii in lapte.

Iaurtul este folosit fie ca parte dintr-un preparat culinar, ca gustare sau ca o componenta esentiala in diverse sosuri si deserturi. Sa nu uitam ca iaurtul contine bacterii benefice si ca functioneaza ca un probiotic, asa ca iti poate oferi o varietate de beneficii pentru sanatate, dincolo de cele pe care ti le aduce laptele simplu. Asa ca astazi incercam sa "descifram" secretele iaurtului si sa aflam care sunt diferentele dintre tipurile cele mai cunoscute de iaurt.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sana

Iaurturile de baut sunt o gustare la indemana tuturor. Ele sunt simple versiuni mai subtiri, lichide, ale iaurtului obisnuit, insa exista cateva diferente usoare intre ele. De exemplu, sana este o sursa bogata de proteine si o sursa excelenta de probiotice.

La fel ca "vărul" ei, laptele batut, Sana ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase, insa are un continut mare de grasimi comparativ cu alte produse lactate lichide traditionale, unele ajungand si la 3,6% grasime. Desi este mai grasa decat alte tipuri de iaurt, delicioasa Sana are aceeasi metoda de fermentare, spun specialistii.

Chefir

Un alt "văr" apropiat al iaurtului, chefirul isi are radacinile in Europa de Est. Chefirul este o bautura fermentata din familia iaurtului, despre care se stie ca este bogata in continutul de proteine, calciu, minerale si vitamina D. Deoarece chefirul (un delicios iaurt de baut) are un proces lung de fermentare, asta inseamna ca el contine mai multe probiotice, care ajuta la sustinerea unui sistem digestiv sanatos.

Chefirul poate fi facut din orice tip de lapte (capra, vaca, oaie, soia, orez, etc.) si ceea ce il face unic este faptul ca laptele este amestecat cu "culturi" vii de bacterii. Aceste culturi contin o varietate de bacterii si de drojdii care sunt benefice pentru intestinul tau.

Iaurt grecesc

Preferat de multa lume si cu o cantitate dubla de proteine, iaurtul grecesc continua sa castige la capitolul "popularitate". Spre deosebire de iaurtul traditional, cel grecesc este strecurat pentru a se indeparta lichidul si zerul si, astfel, are o consistenta mai groasa. Cele mai multe tipuri de iaurt grecesc contin mai putin zahar si mai putini carbohidrati.

Iaurtul grecesc simplu este gustos si are un gust inconfundabil, asa ca este un ingredient ideal in gastronomie, mai ales ca poti sa il folosesti in diferite sosuri, precum sosul tzatziki, fiind foarte gros si cremos. Ce ar trebui sa cauti pe eticheta atunci cand cumperi acest tip de iaurt? Sa aiba doua ingrediente principale: lapte si culturi active de bacterii.

Iaurt vegetal (de soia)

Iaurtul de soia incepe cu o baza de lapte de soia, facuta din boabe de soia si combinata apoi cu culturi vii de bacterii, pentru a fi ingrosata. Este un iaurt fara lactoza (ideal pentru cei cu intolerante), cu un continut sarac de colesterol si o optiune la indemana pentru cei care adora iaurtul, dar care vor sa nu consume proteine de origine animala.

Cea mai dificila parte in legatura cu aceasta gustare sanatoasa? Este greu sa gasesti o versiune neindulcita si fara adaos de agenti de ingrosare. Consistenta iaurtului de soia este destul de apropiata de cea a unui lichid si nu are vreo aroma majora.

Iaurt de capra

Un studiu din 2016 a aratat ca 93% dintre copiii mici alergici la laptele de vaca au putut sa bea lapte de capra fara sa aiba nicio reactie alergica - asa ca acest tip de iaurt este o optiune excelenta daca nu esti fanul iaurtului din lapte de vaca.

Sa nu uitam ca iaurtul de capra are o textura mai bogata, mai cremoasa si mai catifelata decat cel de vaca, insa gustul lui (similar cu cel al branzei de capra) s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor.

Iaurt de oaie

Iaurtul din lapte de oaie este optiunea pe care o poti alege daca esti in cautarea unui gust si a unei texturi similare cu cele ale iaurtului de vaca. Iaurtul de oaie este o sursa excelenta in ce priveste complexul de vitamine B, calciu si riboflavina (vitamina B2).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iaurtul de oaie este ideal pentru gatit, deoarece nu creeaza probleme, la fel ca alte iaurturi, atunci cand gatesti la temperaturi mari. Insa nu uita: continutul de grasime al iaurtului de oaie este mai mare decat cel al iaurtului de vaca.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0