Ce sunt caloriile negative si care sunt mai bune surse

Cand facem referire la termenul "calorii negative", conceptul poate fi destul de confuz. De fapt, este vorba despre o balanta energetica negativa. Conceptul de calorii negative se refera la alimentele, printre acestea fructele si legumele, care, in timpul digestiei, ard mai multa energie decat cea pe care o contin.

Asta inseamna ca organismul nostru foloseste mai multe calorii pentru a metaboliza nutrientii din alimentele pe care le ingeram. Nu este vorba despre acceleratori ai metabolismului ci, pur si simplu, sunt alimente care in compozitia lor contin mai putine calorii decat are nevoie organismul nostru pentru digestie si pentru a le asimila. Acest fapt face ca organismul, in mod indirect, sa consume mai multe calorii. Prin urmare, acestea au fost denumite "calorii negative", deoarece, pentru procesul de digestie, ard mai multe calorii.

Sursele de calorii negative

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest concept se refera in special la proteine: aportul caloric este de 4 calorii pe 1 gram, iar pentru a le metaboliza, organismul consuma 8 calorii, proteine de inalta calitate sau cu biodisponibilitate buna. Astfel, soldul final este de -4 calorii, motiv pentru care, multe dintre dietele bogate in proteine au mare succes in reducerea greutatii, intr-un timp relativ scurt.

Practic, proteinele ajuta sistemul digestiv sa consume in mod constant energie pentru a metaboliza nutrientii furnizati. De cele mai multe ori, pentru a obtine greutatea ideala si pentru a pierde kilogramele in plus, facem adevarate nebunii. Am sustinut intotdeauna o dieta sanatoasa, care se bazeaza pe o alimentatie cat se poate de naturala. De aceea, ar fi indicat sa introducem in alimentatia noastra zilnica fructe si legume care contin aceste asa-zise "calorii negative".

Fructe si legume cu calorii negative

De fapt, putem spune ca fructele si legumele fac parte din categoria “alimentelor inteligente”. Asta nu inseamna ca aceste alimente nu contin calorii, ci doar ca organismul nostru arde mai multe calorii decat aportul lor caloric si ne ajuta astfel sa tinem sub control greutatea. Atentie insa, caci nu toate alimentele au aceste caracteristici.

Voi pune accent pe unele alimente pe care le putem include in dieta noastra, cum ar fi telina, care contine aproximativ 17 calorii pe portia de 100 grame, iar organismul foloseste aproximativ treizeci de calorii pentru digestie si asimilare. Acelasi lucru se intampla si cu citricele, portocale sau lamai.

Legumele cu frunze verzi ne ajuta, de asemenea, sa ardem mai multe calorii in digestia si asimilarea lor decat ne ofera, de aceea se recomanda la dieta salata verde, rucola, spanac, frunzele de kale. Sparanghelul intra si el in aceasta categorie (este si un bun diuretic).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La fel, conopida, broccoli, ardeiul gras si morcovul sunt de mare ajutor. Sa nu uitam ca majoritatea acestor alimente ne ofera doze mari de fibre, ceea ce ne va ajuta sa ne saturam mult mai repede, intr-un mod cu totul sanatos. In plus, vom obtine o curatare corecta a corpului, un tranzit intestinal bun si ni se va imbunatati starea de bine.

Fructele trecute pe lista celor cu “calorii negative” sunt pepenele verde, ananasul, marul, pepenele galben, afinele, pomelo si grepfrutul. Iar la legume, as adauga dovleacul, sfecla rosie, dovlecelul, ceapa, usturoiul si andivele.

Cand ingeram orice aliment din aceasta lista de alimente cu calorii negative, trebuie sa tinem cont de faptul ca organismul arde aproximativ de doua ori mai multe calorii decat cele furnizate. De exemplu, daca mancam 100 de grame de sparanghel (17 calorii), corpul va arde 30 de calorii pentru a-l metaboliza, prin urmare, am pierdut 13 calorii. In loc de a adauga, scadem. Iata ca, pana la urma, totul tine de matematica, chiar si atunci cand vine vorba despre mancare si nutritie sanatoasa! Nu uitati ca "sanatatea se invata".

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2