Sarea: ce tip si ce cantitate e indicat sa consumam

Consumul excesiv de sare este extrem de daunator, mai mult ca sigur toata lumea stie asta multumita campaniilor de constientizare facute in ultimii ani. Ceea ce nu stiu insa multi este ca si lipsa acestui ingredient din alimentatie este cel putin la fel de daunatoare si contraindicata.

 

Sarea nu este numai ingredientul care ofera un gust mai bun preparatelor gatite de noi, ci si un ingredient necesar pentru supravietuire. Lipsa sarii din alimentatie creste riscul de afeciune cardiaca in aceeasi masura in care excesul de sare o face. Asadar, evitarea sarii nu reprezinta o solutie pentru afectiunile cardiace, ci limitarea consumului acesteia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii sustin ca ar trebui sa ne limitam la 2 lingurite de sare pe zi (4000 mg sodiu) pentru a beneficia de proprietatile acesteia. In cazul persoanelor care depun un efort fizic intens, consumul de sare poate fi chiar putin mai mare pentru ca organismul are nevoie de sare pentru a face fata.

Problema apare insa atunci cand aceasta cantitate permisa este cu mult depasita. Intrucat sarea face mancarea mai gustoasa, dar ofera si o usoara dependenta, majoritatea restaurantelor de tip fast-food si nu numai, prefera sa foloseasca cantitati mari de sare pentru a se asigura ca preparatele consumate ii vor face pe clienti sa revina. Un cheeseburger, spre exemplu, contine 700 mg de sodiu. Sandvisurile mai mari vin cu un aport de sodiu si mai mare. Aici apare problema.

Asadar, tragem concluzia ca sarea este necesara, insa in cantitati echilibrate, nicidecum excesive. Ce facem insa atunci cand trebuie sa alegem un anumit tip de sare?

Ce tip de sare sa alegi

Cele mai comune tipuri de sare in zilele noastre sunt: sarea de masa, sarea de mare si sarea de Himalaya. Cea mai indicata este, potrivit specialistilor, sarea de Himalaya.

Sarea de masa este un tip de sare extrem de rafinat si procesat, astfel incat sa capete textura fina si o nuanta imaculata de alb. In timpul procesului de rafinare, sarea de masa este incalzita si albita si poate avea chiar si urme de substante chimice daunatoare.

 
 

 

 

Sarea de mare este mai benefica decat sarea de masa intrucat nu este supusa rafinarii. Pe de alta parte insa, un studiu realizat recent a scos la iveala un lucru ingrijorator: sarea de mare este contamina cu plastic. Cantitatea mare de plastic aruncata in oceane anual se descompune in mici particule de plastic, care ajung in sarea de mare pe care noi o consumam fiind convinsi ca este extrem de sanatoasa. Dupa ce au testat 17 marci diferite de sare de mare din 16 tari, oamenii de stiita au descoperit ca in toate se regaseste plastic. Plasticul creeaza dezechilibre majore in organism.

Sarea de Himalaya este preferata specialistilor in nutritie. Acest tip de sare provine din Himalaya si contine peste 80 de minerale diferite, toate extrem de benefice pentru organism.

In concluzie, consumata in cantitati echilibrate, sarea nu este daunatoare organismului, este chiar necesara pentru buna functionare a acestuia. Pentru limitarea consumului de sodiu ar trebui sa eliminam alimentele procesate din dieta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0