Polifenolii din mango, pretiosi pentru sanatate - Incearca 3 retete apetisante

Mango contine multi compusi activi cu proprietati antioxidante, printre care vitamina C, betacaroten, dar si polifenoli, toate cu actiuni anticancerigene si antiinflamatoare.

Ce beneficii are mango

Un studiu pilot publicat recent in revista Molecular Nutrition si Food Research a urmarit analizele de sange si sumarul de urina a 11 voluntari sanatosi, cu varste cuprinse intre 21 si 38 de ani. Voluntarii au consumat aproximativ 400 de grame de pulpa de mango pe zi, intr-un interval de 10 zile. In aceasta perioada si cu o saptamana inainte, nu au avut voie sa ia suplimente nutritive sau sa consume alimente bogate in acid galic, polifenoli care se gasesc si in mango. 

Rezultatele studiului confirma faptul ca mango poate fi o sursa importanta de polifenoli cu actiuni anticancerigene si antiiinflamatoare, chiar si dupa doar cateva zile de consum. Asa cum mentionam mai sus, efectul antioxidant al fructelor mango este potentat si de continutul de vitamina C si de cel de betacaroten.

Mango este si o sursa excelenta de fibre, vitamina B6, vitamina A, potasiu, magneziu si cupru.

Cum alegem si consumam mango

Din pacate, la noi in tara mango ajunge deseori copt insuficient, de aceea se poate ca la o prima degustare sa ti se para usor lemnos, acrisor sau poate chiar amar. La culoare, mango ar trebui sa fie rosu inchis, cu eventuale zone verde inchis, portocalii sau maronii. La atingere, fructul trebuie sa se simta usor moale, insa priveste-l cu atentie si ai grija sa nu existe lovituri sau crapaturi pe suprafata fructului.

Cu cat mango este mai copt, cu atat va fi mai simplu sa separi pulpa de sambure. Dupa ce il tai sau il cureti, pulpa va oxida in 24 de ore, asa ca fructul trebuie consumat cat mai rapid.

Mango poate fi consumat crud, in sucuri sau smoothie-uri, dar poate fi adaugat si in dulciuri sau prajituri. Foarte multe deserturi raw vegane il folosesc fiindca are o aroma delicata. Poate fi combinat si cu seminte de chia, iaurturi sau tarate de ovaz, in variante sanatoase de mic dejun.

Cele mai apetisante retete cu mango, pe care trebuie sa le incerci vara asta:

Smoothie cremos cu mango si lapte de cocos

Ingrediente

200 ml lapte de cocos

4 linguri iaurt din lapte de cocos (poti folosi si iaurt din lapte de vaca, daca vrei)

1 banana

1 lingura seminte de in, seminte de floarea-soarelui si seminte de dovleac (toate macinate)

120 g bucati de mango congelate

1 bucata fructul pasiunii, optional

Mod de preparare

Masoara toate ingredientele, insa retine ca nu trebuie sa fie cantitati exacte. Pune-le intr-un blender si amesteca pana la omogenizare. Toarna lichidul intr-un pahar inalt sau in doua pahare mai mici. Taie fructul pasiunii pe jumatate, daca folosesti, si scoate cu o lingura semintele, punandu-le in cele doua pahare cu smoothie.

Felii de mango in alcool

Ingrediente

3 mango

3 linguri lichior frantuzesc

1 mana de frunze proaspete de menta

Mod de preparare

Feliaza fructele de mango, pune-le intr-un bol de sticla si stropeste-le cu lichior. Acopera vasul si da-l la frigider cel putin 2 ore sau peste noapte. Serveste feliile de mango direct din frigider, decorate cu o mana de frunze de menta tocate sau lasate intregi.

Budinca rapida de mango

Ingrediente

1 mango mare, copt

6 cupe de inghetata de vanilie

2 linguri smantana groasa

3 bucati fructul pasiunii

Mod de preparare

Curata si taie cubulete fructul copt de mango. Paseaza-l pana capata consitenta unui piure, intr-un robot de bucatarie. Adauga cele 6 cupe de inghetata de vanilie si 2 linguri de smantana groasa si amesteca din nou la robotul de bucatarie. Pune budinca in 6 boluri pentru desert si peste fiecare portie, pune miezul de la o jumatate de fructul pasiunii.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0