Mousse de ciocolată și clătite vegane: 5 rețete simple

Te poți bucura de un desert pe bază de ciocolată, lipsit de toate adaosurile de sinteză și conservanți, fără lactoză și fără urme de gluten sau soia. Prepară-ți singur(ă) un desert vegan cu ciocolată, cu care să îți potolești pofta de dulce atunci când aceasta atacă.
 
La fel ca multe alimente vegane, deserturile vegane conțin ingrediente naturale de calitate superioară, care sunt bune pentru sănătate, cum ar fi fructele și nucile. Beneficiile acestora pot varia de la netezirea pielii până la a ajuta la reducerea riscului de cancer, boli de inimă, dureri cronice și diabet. În plus, multe alimente crude sunt mult mai ușor de absorbit și de digerat eficient de către corpul tău decât alimentele gătite. Acest lucru are ca rezultat creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea nivelului de fertilitate și îmbunătățirea sistemului imunitar. 

Despre cacao și beneficiile ei

Se crede că pudra de cacao a fost folosită pentru prima dată de civilizația Maya din America Centrală. A fost introdus în Europa de cuceritorii spanioli în secolul al XVI-lea și a devenit rapid popular ca medicament care promovează sănătatea.

Pudra de cacao se obține prin zdrobirea boabelor de cacao și îndepărtarea grăsimii sau a untului de cacao. Cacaua este o sursă excelentă de: fier, proteine, magneziu, potasiu, fibre. Iar un consum regulat poate scădea tensiunea arterială, datorită flavonoidelor. De asemenea, flavonoidele din pudra de cacao pot ajuta la creșterea sensibilității la insulină, reducând riscul de diabet. Oferă și un risc redus de boli de inimă, întrucât conține mult potasiu și are un efect antiinflamator. De asemenea, atât sub formă de pudră, cât și sub formă de ciocolată neagră, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Pe lângă acestea, se pare că cacaua are și alte proprietăți care pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. În plus, s-a descoperit că cacaua reduce colesterolul LDL „rău”, are un efect de subțiere a sângelui similar cu aspirina, și reduce inflamația.

Mai multe studii au descoperit că polifenolii, cum ar fi cei din cacao, pot reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sangvin. Efectul pe care îl are cacaua asupra creierului poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit și simptomele depresiei. În plus, se crede că cacaua poate fi benefică pentru pacienții cu astm bronșic, deoarece conține compuși anti-astmatici, cum ar fi teobromina și teofilina.

Atenție la consumul în cantități mari care poate provoca efecte secundare legate de aportul crescut de cofeină, cum ar fi nervozitate, urinare crescută, insomnie și bătăi rapide ale inimii. Cacaoa poate provoca reacții alergice ale pielii și poate declanșa, de asemenea, migrene la unele persoane. De asemenea, poate provoca greață, disconfort la digestiv, constipație sau opusul - diaree, balonare și gaze. Cacaoa poate avea un efect puternic asupra sistemului nervos central și consumul de cantități mari poate interfera cu retenția de calciu. Nu consuma mai mult de 40 de grame (sau patru până la șase lingurițe pline) de cacao crudă pe zi.

Rețete vegane 

Ți-am pregătit două rețete de mousse de ciocolată și trei rețete de clătite vegane – alege rețetele potrivite, în funcție de ingredientele pe care le ai la îndemână, și Poftă Bună!

Rețetă: Mousse de ciocolată raw vegan

Acest mousse de ciocolată raw este pe cât de simplu de preparat, pe atât de sănătos și delicios. Are doar câteva ingrediente și îi va ține pe copii și pe adulți departe de ciocolata din comerț. E bogat în acizi grași esențiali și puternic antioxidant.  

Ingrediente: 1 avocado copt, 1 banană, zeama și coaja de la o portocală mică, 30 g cacao, 60 g pudră roșcove, 2 lingurițe sirop de agave, 1/2 linguriță vanilie. 

  • Se curăță avocado și banana și se adaugă în robotul de bucătărie alături de zeama și coaja de portocală. Se mărunțesc câteva secunde apoi se pun și restul ingredientelor. Se procesează până se ajunge la consistența unei creme fine.
  • Se dă la rece pentru 30 de minute și apoi se poate servi ca atare, decorat cu fulgi de cocos sau fructe, dar și pe post de umplutură de clătite.

Rețetă: Mousse de ciocolată din 2 ingrediente

Pentru a prepara acest mousse ai nevoie de: 45 g de năut fiert și 150 g de ciocolată neagră vegană.

Scurge bine năutul fiert și folosește blenderul pentru a-l transforma într-o pastă. Topește apoi ciocolata neagră în cuptorul cu microunde sau în baie de aburi pe aragaz și adaug-o în blender, peste pasta de năut. Transformă acest amestec într-un mousse pe care îl poți îndulci, opțional, cu puțină esență de vanilie sau cu îndulcitor pe bază de ștevie. Poți servi mousse-ul cu fructe de pădure congelate.

Rețetă: Clătite vegane cu banane și scorțișoară

Pentru a prepara clătite vegane ai nevoie de următoarele ingrediente: 4 banane, 2 linguri de făină de in, 15 ml de zeamă de lămâie și ½ linguriță de scorțișoară. Adaugă toate ingredientele într-un bol și amestecă bine toate acestea, folosind un blender. Prepară-le apoi într-o tigaie antiaderentă. După ce le iei din tigaie, le poți umple cu mousse-ul din ciocolată sau cu un piure de fructe.

Rețetă: Clătite vegane cu lapte de migdale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a prepara aceste clătite ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 cană de făină (de cocos, de in), 1 lingură de praf de copt, ½ linguriță de sare, ¼ cană de sirop de arțar, 2 linguri de ulei de cocos topit, 1 cană de lapte de migdale, 1 linguriță de ulei vegetal la alegere pentru gătitul clătitelor.

Amestecă toate ingredientele uscate într-un bol. Incorporează apoi ingredientele lichide și amestecă până când capeți o compoziție omogenă. Lasă compoziția să se așeze în jur de 10 minute.

Încinge apoi o tigaie și pune lingurița de ulei vegetal în tigaie. Prepară clătitele în tigaia încinsă, întorcându-le pe ambele părți și servește-le apoi calde.

Rețetă: Clătite vegane cu portocală și cardamom

Pentru a prepara această rețetă de clătite, specială pentru sezonul rece în perioada sărbătorilor de iarnă, ai nevoie de: 2 căni de făină, 2 căni lapte de cocos, ½ cană de apă minerală, 2 linguri de ulei de cocos în stare lichidă, coaja de la o portocală și o linguriță de cardamom. În plus o să mai fie necesar un ulei vegetal la alegere pentru gătitul clătitelor.

Pentru partea de preparare, amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui mixer de bucătărie sau incorporează pe rând și amestecă bine cu ajutorul unui tel. Încinge apoi o tigaie, pune o linguriță de ulei vegetal la alegere și gătește clătitele la foc potrivit.

La final, se pot servi cu gem la alegere sau cu unt de arahide și banane. De asemenea, merg perfect și goale, cu puțin sirop de arțar sau de agave, numai bune de savurat lângă o cană de ceai, ciocolată caldă sau vin fiert.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0