Gustari vegane din ingrediente locale

Adeptii unei diete vegane nu consuma niciun produs de origine animala, ci numai fructe, legume, cereale, nuci si seminte, precum si grasimi de origine vegetala.

Am pregatit o serie de gustari vegane atat pentru adeptii unei asemenea diete, cat si pentru adeptii unui stil de viata sanatos, care isi doresc gustari light din ingrediente locale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mamaliga “pai”

Poti prepara, in loc de nesanatosii cartofi pai, o portie de mamaliga “pai”, pe care o poti consuma pe post de gustare intre masa de pranz si cina.

Pentru a prepara mamaliga “pai” ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Mamaliga racita
  • Ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
  • 3 catei de usturoi
  • 3 rosii cherry
  • 1 lingurita de otet
  • 3 frunze de busuioc

Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Acopera o tava cu hartie de cop.

Taie mamaliga deja racita in forma unor cartofi pai si unge-o apoi cu putin ulei de masline, asezoneaz-o cu sare si piper. Intr-un colt al tavii, pune rosiile si cateii de usturoi intregi.

Dupa 10 minute, scoate rosiile si usturoiul si pune-le in blender cu putin ulei de masline, cu lingurita de otet si cu frunzele de busuioc.

Dupa inca 15 minute, poti scoate mamaliga “pai” din cuptor pe un platou. Serveste gustarea cu sosul preparat in blender.

 

 

Chiftelute de gulie

O gustare ideala pentru orice ora din zi sunt si chiftelele din gulie, gustoase si sanatoase. Pentru a prepara aceasta reteta ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • gulie
  • sare si piper dupa gust

Curata gulia de coaja si fierbe-o intreaga in jur de 5 minute. Scoate-o apoi si las-o sa se raceasca.

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si acopera o tava cu hartie de copt.

Dupa ce gulia este complet rece, da-o pe razatoare si asezoneaz-o cu sare si piper. Formeaza apoi cu ajutorul unei linguri, dar si cu mainile, mici chiftelute din gulia rasa. Pune chiftelutele, una langa alta, pe hartia de copt din tava. Introdu tava la cuptor si lasa chiftelele sa se coaca in jur de 10 minute sau pana cand observi ca au capatat o crusta aurie.

Legume fasii cu sos tzatziki vegan

Legumele precum morcovul, ardeiul gras sau castravetele, taiate fasii, pot fi servite alaturi de un sos tzatziki vegan. Pentru a prepara sosul tzatziki vegan ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 4 castraveti mici
  • 1 lingurita de sare de mare
  • 2 cani de iaurt de soia
  • 4 catei de usturoi
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de menta
  • 1 lingurita de marar
  • piper negru dupa gust

Curata castravetii de coaja si da-i pe razatoare. Adauga lingurita de sare peste castraveti si lasa sarea sa patrunda in acestia in jur de 15 minute. Pune apoi castravetii dati pe razatoare intr-un prosop pentru a stoarce tot lichidul din ei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intr-un bol, pune iaurtul de soia, peste care vei adauga castravetele stors, usturoiul maruntit, zeama de lamaie, uleiul, piperul, menta si mararul tocate. Amesteca bine sosul si lasa-l sa se raceasca in jur de 3 ore la frigider. Serveste sosul cu legumele preferate.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0