3 retete delicioase de burgeri vegani

Iti plac la nebunie burgerii, dar fie ai adoptat o dieta vegetariana, fie tii post? Iata cum poti prepara un burger vegan gustos, insa totodata foarte sanatos!

Reteta de burger cu ciuperci

Ingrediente pentru 5 portii:

  • 1 lingura de ulei vegetal la alegere
  • 1 ceapa mica, maruntita
  • 1 catel de usturoi pisat
  • 3 cepe verzi, maruntite
  • ½ lingurita de chimion
  • ¾ cana de ciuperci proaspete, maruntite
  • 1 conserva de fasole
  • 1 lingurita de patrunjel
  • sare si piper, dupa gust
  • 5 chifle din faina integrala (pot fi preparate in casa)
  • salata verde
  • castravete (murat sau nu)
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Mod de preparare:

Soteaza ceapa si usturoiul in ulei timp de 3-5 minute (pana cand ceapa se inmoaie), amestecand incontinuu. Adauga apoi ceapa verde, chimionul si ciupercile maruntite si mai tine pe foc inca 5 minute. Pune acest amestec intr-un bol.

Pune apoi boabele de fasole din conserva in blender si transforma-le intr-o pasta. Amesteca aceasta pasta cu ciupercile trase la tigaie anterior si adauga patrunjelul, sarea si piperul. Modeleaza cu mainile acest amestec, astfel incat sa obtii 5 chiftelute pentru burger.

Preincalzeste cuptorul si pune chiftelele vegetariene intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Lasa-le sa se gateasca pe o parte, apoi intoarce-le si pe cealalta. La final, scoate-le pe o farfurie.

Monteaza apoi burgerul punand o chiftea intre cele doua parti ale chiflei taiata pe jumatate. Adauga cateva frunze de salata, dar si castrevete crud sau murat.

Reteta de burger cu linte

Ingrediente pentru 4 portii:

  • ½ cana de ceapa rosie
  • 1 catel de usturoi
  • o bucatica de ghimbir
  • ½ cana de nuci
  • 1/5 cana de coriandru proaspat
  • ¾ lingura de sare
  • ¾ lingurita de chimion
  • ½ lingurita de pudra de usturoi
  • ½ lingurita de boia (dulce sau iute, dupa gust)
  • 3-4 frunze de busuioc (optional)
  • ¾ cana de orez brun fiert
  • 1 ½ cana de linte fiarta
  • 2 lingurite de ketchup
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 lingura de seminte de in inmuiate in 2 ½ linguri de apa calda
  • 3 linguri de faina integrala
  • sos guacamole preparat din 2 avocado, putina ceapa verde, putin patrunjel, zeama de lamaie, sare si piper
  • 4 chifle din faina integrala
  • cateva frunze de salata verde
  • cateva felii de rosie

 

Mod de preparare:

Pune in blender ceapa, usturoiul, ghimbirul, nucile si coriandrul proaspat, apoi marunteste-le. Adauga apoi si condimentele, orezul, busuiocul, o jumatate din cantitatea de linte fiarta si porneste iar blenderul. Pune amestecul obtinut intr-un bol si adauga lintea intreaga, ketchup-ul, semintele de in inmuiate in apa, ulei si foloseste mainile pentru a incorpora ingredientele nou adaugate. Completeaza cu faina integrala, mai amesteca o data si lasa apoi 10 minute la frigider, sa se raceasca.

Daca dupa racire pasta obtinuta este prea umeda, mai poti adauga faina. Modeleaza apoi tot amestecul in 4 chiftele. Unge o tigaie cu putin ulei si pune chiftelele in tigaie. Le vei gati pret de 4-6 minute pe fiecare parte.

Taie chiflele pe jumatate, unge-le cu un strat de guacamole, apoi asaza intre cele doua jumatati chiftelele vegetariene, salata, dar si cateva felii de rosii.

Reteta veggie burger cu fasole si seminte

Ingrediente pentru 8 portii:

  • 3 linguri seminte de in
  • 1/3 cana de apa calda
  • 1 conserva de fasole neagra, spalata si uscata
  • 1 lingura de ulei de masline extravirgin
  • ¾ cana de ceapa rosie maruntita
  • 2 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 cana de morcov dat pe razatoare
  • 1/3 cana de patrunjel tocat
  • ½ cana de mieji de floarea soarelui, trasi la tigaie
  • 1 lingura de sos de soia
  • 1 lingurita de boia
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 1 lingurita de chimion
  • ½ cana de tarate de ovaz
  • ½ cana de pesmet
  • 1-2 linguri de faina integrala
  • sare si piper, dupa gust
  • 8 chifle din faina integrala
  • toppinguri la alegere: frunze de salata, felii de rosie, fasii de ardei copt, muraturi

 

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.

Se pun semintele de in la inmuiat in apa calda.

Intre timp, se transforma o mare parte din fasolea din conserva in piure, cu ajutorul blenderului. Se pune pasta obtinuta intr-un bol si se adauga boabele intregi.

Intr-o tigaie, se incinge uleiul la foc mic, se soteaza ceapa si usturoiul, cu un praf de sare. Se incorporeaza apoi in pasta de fasole din bol, dupa care se adauga si semintele de in hidratate, morcovul ras, patrunjelul, miejii de floarea soarelui, sosul de soia, boia, oregano, precum si chimionul. Se completeaza cu taratele de ovaz, cu pesmetul si cu faina integrala pana cand amestecul se leaga. Se asezoneaza cu sare si piper, apoi se formeaza, cu ajutorul mainilor, 8 chiftele.

Se asaza chiftelele in tava acoperita cu hartie de copt si se baga la cuptor. Dupa 15 minute, se intorc chiftelele pe partea cealalta si se mai lasa inca 5-10 minute.

Se taie apoi chiflele de burger pe jumatate si se asaza chiftelele intre cele doua jumatati, alaturi de topping-urile dorite.

Ponturi pentru prepararea unui burger vegetarian reusit:

  • Cand chifteaua de burger este prea umeda, lasa-o la racit 15 minute. Daca nu isi modifica textura, adauga faina sau pesmet, astfel incat sa fie absorbita apa in exces.
  • Pe de alta parte insa, cand chifteaua este prea uscata, nu se va lega si trebuie sa adaugi fie ou, fie seminte de in inmuiate in apa calduta.
  • Paseaza legumele pentru chifteaua de burger foarte bine, astfel incat aceasta sa nu se dezbine.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0