3 retete delicioase de burgeri vegani

Iți plac la nebunie burgerii, dar fie ai adoptat o dietă vegană, fie ții post? Iată cum poți prepara un burger vegan gustos, sănătos și care nu conține carne!

Odată cu avântul pe care l-a luat veganismul în ultimii ani, companiile producătoare de alimente au început să-și diversifice ofertele ca să includă și noile trenduri alimentare. Faptul că ai o dietă vegană, bazată pe legume, fructe, leguminoase, cereale, nuci, semințe și uleiuri nu înseamnă că nu te poți bucura și de burgeri, chiftele, pizza sau alte produse care conțin în general carne, dar care pot fi imitate din ingrediente vegetale cu rezultate bune.

Există în comerț diverse sortimente de burgeri vegani gata preparați, trebuie doar să cauți și să alegi ceea ce îți place. Din păcate, nu toți producătorii acordă atenție ingredientelor, și deci trebuie să citești cu atenție pe etichetă pentru a evita produsele pline de E-uri nocive, iar alții nu reușesc să redea gustul real al burgerilor. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sigur că există pe piață și variante de burger delicioase, care au reușit cumva să surprindă și gustul și textura unui burger de vită, alte sortimente de burger au mai degrabă gust de cârnați, dar, cum spuneam, trebuie să cauți și să testezi pentru a vedea ce îți place și ce nu - o rețetă de burger vegan poate să nu mulțumească pe toată lumea.

Pentru a ști exact ce conține burgerul tău și pentru a-l personaliza cum dorești, noi îți propunem în acest articol câteva rețete de burgeri vegani făcuți în casă.

Burger vegan: rețetă cu ciuperci și fasole roșie

Ciupercile au o textură asemănătoare cu a cărnii și sunt și foarte hrănitoare, de aceea pot fi utilizate într-o rețetă de burger vegan, iar fasolea vine cu un aport bun de fibre și proteine.

Ingrediente pentru 5 porții

1 cană de ciuperci pleurotus, mărunțite
1 conservă de fasole boabe roșie
1 ceapă mică, mărunțită
3 cepe verzi, mărunțite
1 cățel de usturoi pisat
2 linguri de pătrunjel tocat
½ linguriță de chimen
1 lingură de ulei
sare și piper, după gust

Pentru asamblare:

5 chifle din faină integrală
Foi de salată verde, spălate și uscate
Felii de roșii
Castraveți murați feliați
Sos de usturoi sau maioneză vegană
Sos de roșii preparat în casă ori ketchup

Mod de preparare

Sotează ceapa și usturoiul în ulei timp de 3-5 minute (până când ceapa se înmoaie), amestecând continuu. Adaugă apoi ceapa verde, chimenul și ciupercile mărunțite și mai ține pe foc până când dispare apa lăsată de ciuperci. Scoate acest amestec într-un bol.

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune apoi boabele de fasole din conservă în blender ca să se transforme într-o pastă mai groasă. Amestecă această pastă cu ciupercile trase la tigaie anterior și adaugă pătrunjelul tocat, sarea și piperul. Modelează cu mâinile acest amestec, astfel încât să obții 5 chifteluțe pentru burger.

Unge o tigaie cu o lingură de ulei și pune burgerii, lasă-i să se gătească pe o parte câteva minute, apoi întoarce-i și pe cealaltă parte și, dacă mai e nevoie de ulei, mai unge-i cu o pensulă. Când s-au gătit, scoate-i pe o farfurie. Burgerii vegani pot fi copți și la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, însă vor ieși un pic mai uscați.

Montează apoi burgerul în chifla tăiată pe jumătate. Unge o jumătate cu sos de usturoi sau maioneză, iar cealaltă cu sos de roșii preparat în casă ori cu ketchup. Pune burgerul pe una dintre jumătăți, apoi feliile feliile de roșii și cele de castraveți murați și o frunză-două de salată verde, apoi închide burgerul cu cealaltă jumătate de chiflă și e gata de consum. Opțional, mai poți pune și o felie-două de brânză vegană - există unele sortimente care se și topesc ușor la căldură și seamănă cu brânza Cheddar.

Burger vegan: rețetă cu linte și orez brun

Lintea este un aliment plin de proteine vegetale și fibre și are o textură potrivită pentru a prepara cu el burgeri vegani.

Ingrediente pentru 4 porții

1 cană de linte verde fiartă și bine scursă
1 cană de orez brun fiert
½ cană de nuci mărunțite
½ cană de ceapă roșie
1 lingură de semințe de in înmuiate în 2 linguri de apă caldă
3 linguri de făină integrală
2 căței de usturoi
1 cm de ghimbir ras
½ legătură de pătrunjel proaspăt
½ linguriță de boia (dulce sau iute, după gust)
1 lingură de sos barbeque
1 lingură de ulei

Pentru asamblare:

4 chifle din făină integrală
câteva frunze de salată verde
câteva rondele de castravete murat
sos guacamole

Mod de preparare

Pune în blender ceapa, usturoiul, ghimbirul, nucile și pătrunjelul proaspăt și mărunțește-le. Adaugă apoi și condimentele, orezul, o jumătate din cantitatea de linte fiartă și pornește iar blenderul. Pune amestecul obținut într-un bol și adaugă restul de boabe de linte, semințele de in, sosul barbeque, uleiul și folosește mâinile pentru a încorpora ingredientele nou adăugate. Completează cu făină integrală, mai amestecă o dată și lasă apoi bolul 15 minute la frigider, să se răcească.

Dacă, după răcire, pasta obținută este prea umedă, mai poți adăuga făină. Modelează apoi tot amestecul în 4 chiftele. Unge o tigaie cu puțin ulei și pune chiftelele în tigaie și gătește-le preț de 4-6 minute pe fiecare parte.

Taie chiflele pe jumătate, unge o parte cu un strat de guacamole, apoi așază pe acesta burgerul, salata, rondelele de castraveți murați și apoi închide burgerul cu cealaltă jumătate de chiflă.

Burger vegan: rețetă cu fasole neagră și semințe de floarea-soarelui

Fasolea neagră sau cea roșie, dacă nu găsești neagră, însoțită de orez și nuci reprezintă baza pentru acest burger vegan gustos.

Ingrediente pentru 8 porții

3 linguri semințe de in
1/3 cană de apă caldă
1 conservă de fasole neagră, clătită și uscată pe un șervet
1 lingură de ulei de măsline 
¾ cană de ceapă roșie mărunțită
2 căței de usturoi, mărunțiți
1 cană de morcov ras
½ legătură de pătrunjel tocat
½ cană de miez de floarea-soarelui, rumenit fără ulei
1 lingură de sos de soia
1 linguriță de boia, la alegere
1 linguriță de oregano uscat
1 linguriță de chimion
½ cană de tărâțe de ovăz
½ cană de pesmet
1-2 linguri de făină integrală
sare și piper, după gust

Pentru asamblare:

8 chifle din faină integrală
frunze de salată verde
felii de roșie
fâșii de ardei copt
murături feliate

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Se pun semințele de in la înmuiat în apa caldă.

Se transformă o jumătate din cantitatea de fasole în piure, cu ajutorul blenderului. Se pune pasta obținută într-un bol și se adaugă restul boabelor de fasoale pisate doar ușor cu furculița, pentru textură.

Într-o tigaie, se încinge uleiul la foc mic, se sotează ceapa și usturoiul, cu un praf de sare. Se încorporează apoi în pasta de fasole din bol, după care se adaugă și semințele de in hidratate, morcovul ras, pătrunjelul, miezul de floarea-soarelui, sosul de soia, boiaua, oregano, precum și chimionul. Se completează cu tărâțele de ovăz, cu pesmetul și cu făina integrală până când amestecul se leagă. Se asezonează cu sare și piper, apoi se formează, cu ajutorul mâinilor, 8 chiftele.

Se așază acești burgeri vegani într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și se dau la cuptor. După 15 minute, se întorc chiftelele pe partea cealaltă și se mai lasă încă 5-10 minute.
Se taie apoi chiflele pe jumătate și se așază burgerul între cele două jumătăți, alături de topping-urile dorite.

Ponturi pentru prepararea unui burger vegan reușit

  • Când chifteaua de burger este prea umedă, las-o la răcit în frigider pentru 15 minute. De altfel, e indicat să faci acest lucru oricum. Dacă nu își modifică textura și tot este prea umedă, mai adaugă făină sau pesmet, astfel încât să fie absorbit lichidul în exces.
  • În cazul în care chifteaua este prea uscată, nu se va lega, și trebuie să adaugi semințe de in înmuiate în apă călduță (acestea leagă compoziția precum oul). Și apa gelatinoasă dintr-o conservă de năut este utilă pentru a lega compoziția de burger vegan.
  • Când prăjești burgeri vegani, nu îi pune în baie de ulei, deoarece riscă să se dezmembreze. Doar unge tigaia sau unge-i direct pe ei cu o pensulă îmbibată în ulei și întoarce-i ușor cu o spatulă pentru a nu-i rupe. Poți găti burgerii vegani și pe o tigaie gen grill sau pe un grătar.
  • Dacă nu îți plac anumite condimente, nu le pune, ci adaugă altele care sunt pe gustul tău, însă nu uita că este important să folosești ierburi aromatice și condimente pentru un plus de savoare. Dacă nu îți place lintea, poți pune năut. În loc de morcov ras, poți pune dovlecel ras, pe care îl storci bine sau sfeclă roșie rasă și stoarsă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC Goodfood - Vegan burger recipes 
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/vegan-burger-recipes

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0