Loboda: beneficii si 6 retete de sezon

Loboda este extrem de benefica pentru sanatate, mai ales la inceput de primavara, atunci cand organismul are nevoie de vitamine si minerale din belsug. pe langa gustul foarte specific si racoritor, ce conține loboda?

Loboda contine mari cantitati de vitamina C, vitamina K, carotenoizi, dar si  calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu, precum si fibre, insa si  acid oxalic, asa ca trebuie utilizata cu precautie de catre cei litiaza biliara , renala sau  guta. Datorita antocianidelor are un efect diuretic si protector pentru sistemul urinar Profita de sezonul lobodei si consum-o din belsug pentru ca are foarte putine calorii si foarte multi nutrienti.

Loboda, cunoscută și sub numele de "spanac sălbatic" este o sursă bună de nutrienți și compuși bioactivi benefici pentru sănătate, printre care se numără:

  • Vitamine și minerale -  inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, fier, calciu, potasiu și magneziu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru funcționarea organismului și pot contribui la menținerea sănătății oaselor, a sistemului imunitar și a sănătății inimii.

  • Antioxidanți -  cum ar fi carotenoidele și flavonoidele, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor oxidative. Acești compuși pot contribui la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și bolile neurodegenerative.

  • Fibre - care pot ajuta la menținerea sănătății digestive și la menținerea senzației de sațietate. Consumul de fibre poate ajuta, de asemenea, la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge și la reducerea riscului de boli cronice.

  • Acizi grași esențiali -precum acidul alfa-linolenic, care poate ajuta la menținerea sănătății inimii și a sistemului nervos.

Cea mai populara forma de consum este ciorba de lobodă care mentine mare parte din proprietățile lobodei, deoarece multi dintre nutrienții și compușii benefici ai lobodei sunt stabili la temperaturi ridicate și sunt prezenți în ciorba de lobodă chiar dacă este fiartă. Totuși, este important să țineți cont de faptul că fierberea poate reduce conținutul de nutrienți din alimente în general, așa că este recomandat să gătiți ciorba de lobodă la foc mic și pentru o perioadă scurtă de timp pentru a reduce pierderea de nutrienți.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că loboda este curățată bine înainte de gătire pentru a evita riscul de infecții alimentare. Dacă doriți să maximizați conținutul de nutrienți din ciorba de lobodă, puteți adăuga și alte legume verzi, cum ar fi pătrunjelul, ceapa verde sau spanacul.

Chiar daca romanii consuma loboda numai sub forma de ciorba de loboda, exista si alte maniere in care poti consuma loboda, asa ca am pregatit pentru tine o serie de retete pe baza de frunze de loboda.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Smoothie de loboda

Ingrediente:

  • ½ banana
  • 1 portocala decojita
  • o mana de fructe de padure inghetate
  • 2 maini de frunze de loboda
  • ½ cana de iaurt grecesc
  • sucul de la ½ lamaie

 

Pune toate ingredientele intr-un blender si vei obtine un smoothie gustos si hranitor, pe care il poti consuma atat dimineata, la micul dejun, cat si seara, dupa antrenamentul de la sala de fitness.

 

Salata de loboda

Ingrediente:

  • 4 cani de loboda
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 4 linguri de zeama de lamaie
  • sare si piper

 

Amesteca ingredientele intr-un bol si serveste salata alaturi de un fel principal.

 

 

Salata de loboda cu ridichi

Ingrediente:

  • 2-3 maini de loboda
  • o mana de spanac
  • 1 legatura de ridichi
  • 3-4 cepe verzi
  • 3-4 linguri de ulei de masline
  • zeama de la o lamaie
  • 2 linguri de otet de mere
  • sare

 

Curata, spala, toaca si amesteca toate ingredientele. Serveste salata alaturi de felul principal.

 

 

Risotto cu loboda

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de masline
  • ¾ cana de ceapa rosie tocata marunt
  • 2 catei de usturoi maruntiti
  • 1 ½ cana de orez pentru risotto
  • ½ cana de vin alb
  • 3 cani de supa de legume
  • 60 g de loboda tocata marunt
  • sare si piper
  • 1 lingura de marar tocat marunt
  • 2 linguri de branza feta

 

Incinge uleiul intr-o tigaie si caleste apoi ceapa si usturoiul. Mareste apoi intensitatea focului, adauga orezul si, dupa ce acesta devine opac, adauga vinul.

Intr-o oala separata, fierbe supa de legume.

Pune apoi loboda tocata marunt in tigaia cu orez. Asezoneaza cu sare si piper, apoi adauga treptat supa fierbinte, pana cand orezul este fiert. La final, adauga marar si serveste risotto-ul cu branza feta deasupra.

 

Loboda cu leurda la tigaie

Ingrediente:

  • 8 cani de loboda
  • 1 legatura de leurda
  • 2 linguri de ulei de masline
  • ½ cana de supa de legume
  • 4 linguri de unt
  • sare si piper dupa gust

 

Incinge uleiul intr-o tigaie, adauga leurda si caleste-o pret de 2 minute. Adauga apoi loboda, supa de legume si untul, asezoneaza cu sare si piper si asteapta ca supa sa se evapore. Apoi, mai lasa 2-3 minute tigaia pe foc si gata, preparatul poate fi servit.

 

Supa de loboda

 

Ingrediente:

  • 2 litri de apa
  • 1 ceapa data pe razatoare
  • 1 morcov dat pe razatoare
  • ½ cana de orez
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3-4 maini de loboda
  • 2 linguri de otet clasic sau de mere
  • ½ cana de patrunjel
  • 1 cana de pasta de tomate
  • sare dupa gust
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Incinge uleiul de masline, apoi caleste morcovul si ceapa in oala. Adauga apa, dar si orezul si acopera oala cu un capac. Dupa 20 de minute, cand orezul este gatit, adauga loboda si pasta de tomate si mai fierbe inca 5 minute. La final, adauga patrunjelul tocat, otetul si sare dupa gust.

Beneficiile lobodei au fost confirmate de cercetatatori

Există mai multe studii care arată că loboda poate fi benefică pentru sănătate în mai multe moduri.

Un studiu publicat în revista Food Chemistry a constatat că extractul de lobodă poate fi eficient în reducerea nivelului de glucoză din sânge și a nivelului de colesterol la șoarecii cu diabet. De asemenea, extractul de lobodă a redus nivelurile de lipide din sânge și a îmbunătățit activitatea enzimelor antioxidante.

Un alt studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că extractul de lobodă poate fi benefic în prevenirea dezvoltării cancerului. Studiul a constatat că extractul de lobodă poate ajuta la reducerea inflamației și la încetinirea creșterii celulelor canceroase.

De asemenea, un studiu publicat în revista Molecules a constatat că sulforafanul, un compus prezent în lobodă, poate avea efecte antiinflamatorii și antioxidante și poate ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a deteriorării.

Loboda si santatea ficatului

Profitati de loboda proaspata din piete, intrucat, prin continutul de  vitamine A, C și K, precum și minerale precum fierul și calciul, loboda poate ajuta la menținerea sănătății ficatului.

În plus, loboda conține și compuși benefici precum sulforafan, care poate ajuta la stimularea producției de enzime detoxifiante în ficat și poate contribui la eliminarea substanțelor toxice din organism. De asemenea, loboda conține și acid folic, care poate ajuta la reducerea inflamației și la protejarea celulelor hepatice împotriva deteriorării.

Cu toate acestea, este important să vă asigurați că loboda pe care o consumați este curată și proaspătă pentru a evita expunerea la substanțe chimice sau toxine, care pot fi prezente în solul în care este cultivată. 

În general, loboda este o sursă sănătoasă și nutritivă de alimente, care poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Pofta buna!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0