Flori de soc: beneficii pentru sanatate si retete

Florile, dar si fructele de soc au o multime de beneficii pentru sanatate. Datorita proprietatilor sale antiseptice si antiinflamatoare, socul este folosit de mii de ani in scopuri curative.

beneficii-flori-soc-reteta-socata

Beneficii flori de soc

Florile de soc nu numai ca imbunatatesc starea de sanatate in general, insa au si o multime de efecte terapeutice, ajutand in tratarea multor afectiuni.

Reduc colesterolul “rau” – potrivit Institutului American al Sanatatii Inimii, socata ajuta la scaderea trigliceridelor din sange, precum si a nivelului de colesterol. Florile de soc contin quercetina, de aici efectele pozitive asupra colesterolului LDL.

Lupta cu raceala – florile de soc, fie ca sunt consumate sub forma de ceai sau de suc, sunt eficiente in ameliorarea simptomelor specifice racelii. Consumul de flori de soc poate ameliora simptomele racelii cu pana la 60%.

Lupta cu stafilococul auriu – florile de soc au abilitatea de a lupta cu stafilococul auriu, bacterie recunoscuta pentru rezistenta sa la antibiotice.

Trateaza si previne constipatia – datorita continutului de acid cinamic, florile de soc sunt eficiente in tratarea si prevenirea constipatiei, stimuland activitatea intestinala.

Substante active din florile de soc

Florile de soc au un continut bogat in bioflavonoizi, substante cu efect antioxidant, anticancerigen, dar si antiinflamator si antiviral.

De asemenea, florile de soc contin si acizi clorogenici, printre care si acidul cinamic, eficient in tratarea alergiilor, dar si in reglarea nivelului de zahar din sange.

Continutul bogat in triterpenoizi are o multime de efecte benefice asupra organismului, printre care efectul analgezic, antiinflamator, dar si anticancerigen.

Cum se consuma florile de soc

Florile de soc pot fi consumate sub forma de socata, dar si sub forma de ceai, dupa o uscare prealabila. Cu toate ca florile si fructele de soc au o multime de beneficii pentru sanatate, frunzele, ramurile si radacina de soc contin substante toxice pentru organism asa ca trebuie evitate.

 

 

Retete pe baza de flori de soc

Socata homemade

Timp: 20 minute

Ingrediente: 300 g de zahar brun, 2 lamai, 70g flori de soc, 75 g suc lamaie alimentar.

Pune zaharul intr-o oala cu 1,5 litri de apa plata. Incalzeste apa pana cand zaharul este complet dizolvat, amestecand din cand in cand.

Curata lamaile de coaja, apoi taie-le rondele. Dupa ce apa cu zahar incepe sa fiarba, opreste focul si lasa sa se raceasca. Curata apoi florile de pe crengutele de soc, spala-le bine sub jetul de apa rece apoi pune-le in siropul de apa cu zahar preparat anterior, iar apoi adauga si rondelele de lamaie, precum si sucul de lamaie si amesteca bine. Acopera oala si lasa amestecul sa "se aseze" cel putin 48 de ore. Dupa cele doua zile, strecoara socata si pune-o in recipiente pe care le vei tine la rece, in frigider. Consuma socata rece, asezonata cu frunze de menta.

Pentru a avea un gust mai acidulat, unele persoane adauga 8 g de drojdie de bere proaspata, insa fermentatia este posibila si fara acest adaos,in prezenta  zaharului si florilor de soc.

Ceai de flori de soc

Culege florile de soc din copac. Fierbe apa intr-un ibric. Pune cateva flori de soc intr-o cana, dupa ce le-ai spalat in prealabil, apoi adauga apa fierbinte peste. Pune un capac si lasa sa se faca infuzia in jur de 10 minute. Strecoara ceaiul si serveste-l fierbinte.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0