Drojdia inactiva: ce este si ce beneficii are?

Datorită conținutului său nutrițional bogat, drojdia inactivă poate crește energia unei persoane, poate susține sistemul imunitar și poate oferi și beneficii suplimentare pentru sănătate.

Drojdia inactivă, numită și nutritivă, este un produs alimentar folosit în special de persoanele vegane, pe post de condiment cu aromă de brânză, dar nu numai. Bogată în proteine, vitamine, minerale și antioxidanți, acest tip de drojdie are multe beneficii pentru organism, dovedite de cercetări științifice.

Ce este drojdia inactivă și cum se deosebește de alte tipuri de drojdie?

Drojdia inactivă este o specie de drojdie cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae. Este același tip de drojdie care se folosește la coacerea pâinii și la prepararea berii, numai că este fabricată diferit. Astfel:

  • Drojdia de brutărie este cea „vie”, activă, folosită la dospitul pâinii. Deși este practic neutralizată în timpul gătirii, îi oferă pâinii o aromă specifică.
  • Drojdia de bere poate fi achiziționată tot activă și este folosită la fabricarea berii. Celulele moarte de drojdie rămase din procesul de fabricare a berii pot fi consumate ca supliment nutritiv, dar au un gust foarte amar.
  • Drojdia nutritivă este cultivată special pentru a fi utilizată ca produs alimentar. Celulele de drojdie sunt distruse în timpul producției și nu sunt vii în produsul final (de aceea se numește inactivă). Se folosește la gătit și, în funcție de gustul fiecărei persoane, poate avea o aromă de brânză sau de nucă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru a produce drojdie nutritivă, celulele S. cerevisiae sunt crescute timp de câteva zile pe un mediu bogat în zahăr, cum ar fi melasa. Drojdia este apoi dezactivată cu ajutorul căldurii, recoltată, spălată, uscată, mărunțită și ambalată pentru distribuție.

Drojdia inactivă poate fi nefortificată sau fortificată

Există două tipuri de drojdie nutritivă: nefortificată și fortificată. Cea nefortificată nu conține vitamine sau minerale adăugate, ci doar vitaminele și mineralele care sunt produse în mod natural de celulele de drojdie pe măsură ce cresc. Cea fortificată conține vitamine sintetice adăugate în timpul procesului de fabricație pentru a crește conținutul de nutrienți. Dacă s-au adăugat vitamine la drojdie, acestea vor fi incluse în lista de ingrediente.

Drojdia nutritivă fortificată este cel mai obișnuit tip disponibil pentru cumpărare. Drojdia este vândută sub formă de fulgi, granule sau pulbere și poate fi găsită în zonele cu produse vrac sau ambalate ale magazinelor naturiste, dar poate fi găsită și ambalată direct în supermarketuri și alte magazine.

Drojdia nutritivă este un aliment versatil care funcționează cu aproape orice tip de dietă sau stil de alimentație. Este în mod natural săracă în sodiu și calorii, și nu are grăsimi, zahăr sau gluten.

Ce beneficii are drojdia inactivă?

Drojdia inactivă are câteva beneficii importante pentru organism, cum ar fi faptul că este foarte hrănitoare, poate crește imunitatea și poate scădea colesterolul mărit.

Drojdia inactivă este foarte hrănitoare

Drojdia nutritivă este o proteină completă, deoarece conține toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care oamenii trebuie să-i obțină din alimente. O lingură conține 2 grame de proteine, ceea ce, pentru vegani, este o modalitate ușoară de a adăuga proteine de înaltă calitate la mese. În plus, o lingură conține între 2 și 30% din doza zilnică recomandată de oligominerale, cum ar fi zinc, seleniu, mangan și molibden.

Drojdia inactivă previne lipsa de vitamina B12

Vitamina B12 este necesară pentru un sistem nervos sănătos, producerea de ADN, metabolismul energetic și crearea globulelor roșii, însă, pentru că se găsește în mod natural doar în produsele de origine animală, persoanele vegane trebuie să ia de obicei un supliment alimentar cu B12.

Consumul de drojdie nutritivă poate fi o modalitate eficientă de a preveni lipsa de vitamina B12 când se urmează o dietă vegană. Un mic studiu care a inclus 49 de vegani a constatat că aportul zilnic de drojdie inactivă fortificată (1 lingură) a restabilit nivelul de vitamina B12 la cei care aveau deficiență. În acest studiu, drojdia nutritivă conținea 5 mcg de vitamina B12 per lingură, ceea ce înseamnă puțin mai mult decât dublu față de cantitatea zilnică recomandată pentru adulți.

Drojdia inactivă conține antioxidanți

În fiecare zi, corpul se confruntă cu potențiale leziuni celulare cauzate de radicalii liberi, iar antioxidanții din dietă ajută la combaterea acestor daune prin legarea de radicalii liberi. Drojdia nutritivă conține antioxidanții numiți glutation și selenometionină, care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi și metalele grele și ajută corpul să elimine toxinele din mediu.

Consumul de alimente precum drojdia nutritivă, fructele, legumele și cerealele integrale poate ajuta la creșterea nivelului de antioxidanți și la apărarea împotriva bolilor cronice, inclusiv bolile de inimă, cancerul și degenerescența maculară.

Drojdia inactivă poate crește imunitatea

Drojdia nutritivă conține doi carbohidrați principali, alfa-manan și beta-glucan. Studiile arată că adăugarea de alfa-manan și beta-glucan la hrana animalelor poate reduce frecvența infecțiilor cu bacterii precum E. coli și Salmonella la porci și poate reduce formarea de tumori la șoareci.

Deși studiile pe animale sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se stabili dacă alfa-mananul și beta-glucanul au aceste efecte și la oameni.

Drojdia inactivă poate ajuta la scăderea colesterolului

Beta-glucanul găsit în drojdia nutritivă poate, de asemenea, să scadă colesterolul. Într-un studiu¹, bărbații cu colesterol ridicat care au consumat zilnic 15 grame de beta-glucan derivat din drojdie timp de opt săptămâni și-au scăzut nivelul total de colesterol cu 6%.

Cum se utilizează drojdia inactivă?

Drojdia inactivă trebuie ținută într-un loc răcoros și întunecat pentru a-și păstra vitaminele. De asemenea, ar trebui să stea într-un recipient etanș pentru a împiedica umezeala să pătrundă înăuntru. Când este depozitată corespunzător, poate ține și doi ani.

Drojdia inactivă poate fi utilizată în mai multe moduri, cum ar fi presărată peste pastele făinoase, cartofii copți sau peste floricelele de porumb, amestecată în supe sau în sosuri vegane dacă se dorește a da o aromă de brânză, dar și pe post de agent de îngroșare. E bine ca drojdia nutrivită să fie consumată cu moderație, două-trei linguri pe zi fiind de obicei suficiente.

Drojdia inactivă poate fi consumată în siguranță de majoritatea persoanelor, dar trebuie evitată de cele care știu că au alergie la drojdie în general.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Clinical and Physiological Perspectives of β-Glucans: The Past, Present, and Future
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28872611/
1. Studiul „Clinical and Physiological Perspectives of β-Glucans: The Past, Present, and Future”, apărut în Int J Mol Sci. 2017 Sep 5;18(9):1906. doi: 10.3390/ijms18091906, autori: Khawaja Muhammad Imran Bashir, Jae-Suk Choi et al.
Healthline - Why Is Nutritional Yeast Good for You? 
https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast#TOC_TITLE_HDR_4


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0