Cum prepari un falafel delicios

Falafelul este un preparat oriental, sub formă de chiftea, pe bază de boabe de năut, ierburi proaspete și condimente, care se consumă într-o pita bread sau pe farfurie alături de humus, pastă de susan, castraveți murați, măsline verzi și crudități. Cum pregătești un falafel delicios?

Falafelul este un produs de fast-food originar din Orientul Mijlociu, dar care capătă tot mai mulți admiratori și în Occident. Se crede că falafelul își are originea în Egipt, unde creștinii copți ar fi căutat un înlocuitor consistent pentru carne în timpul perioadelor de post. În prezent, falafelul a devenit o mâncare vegană populară nu doar în Egipt și în tot Orientul Mijlociu, ci și în alte părți ale lumii.

Considerat o mâncare de stradă, în orașele din Orientul Mijlociu falafelul este adesea servit sub formă de sandviș, în pita bread, cu pastă de susan (tahini), humus și o cantitate generoasă de salată de crudități, împreună cu felii de vinete prăjite, cu castraveți murați și uneori chiar cu cartofi prăjiți. Având în vedere că este, totuși, un produs de fast-food, e bine să fie consumat cu moderație, nu mai des de o dată pe săptămână.

De ce ingrediente ai nevoie pentru un falafel reușit?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest fel de mâncare este simplu de preparat, din ingrediente ușor de găsit:

Boabe de năut uscate. Nu folosi boabe fierte din conservă, deoarece compoziția chiftelelor nu va ieși potrivită și se vor dezintegra la prăjit!
Verdețuri proaspete: pătrunjel, mărar și coriandru - acesta din urmă, deși este considerat ingredient-cheie, are un gust aparte, pe care nu toată lumea îl apreciază. Dacă știi că nu-ți place gustul, e mai bine să îl excluzi din rețetă.
Ceapă: de obicei se folosește ceapă galbenă, dar merg la fel de bine și ceapa albă sau cea roșie.
Usturoi: pentru cea mai bună aromă, folosește usturoi proaspăt, nu granulat.
Sare
Condimente: pulbere de ardei iute (chilli, boia) și chimen. Alături de ierburile proaspete, aceste mirodenii oferă falafelului un gust autentic și îndrăzneț. La fel ca în cazul coriandrului, dacă nu ești cel mai mare fan al chimenului, îl poți elimina din rețetă.
Praf de copt: îi conferă falafelului o textură aerisită și pufoasă.
Bicarbonat: se pune în apa în care se lasă năutul la înmuiat.
Semințe de susan (opționale).

Pentru 6 porții, ai nevoie de 250 g de năut uscat, 10 linguri de verdețuri tocate, 1 ceapă mare tocată fin, 5 căței de usturoi zdrobiți, 1 linguriță de sare, ½ linguriță de pulbere de ardei iute, 3 lingurițe de chimen, 1 linguriță de praf de copt, 1 linguriță de bicarbonat, 2 linguri de semințe de susan prăjite (opțional).

Cum prepari falafelul?

1. Înmoaie năutul timp de 24 de ore, într-un castron cu 1 litru de apă și cu 1 linguriță de bicarbonat, apoi scurge-l bine.
2. Pune în blender boabele de năut, ierburile, usturoiul, ceapa și mirodeniile și macină până când obții o pastă nu fină, ci cu o textură mai grosieră.
3. Transferă amestecul de falafel într-un bol, acoperă-l și pune-l la frigider 1-2 ore. Acest lucru te va ajuta să formezi mai ușor chifteluțele de năut.
4. După ce amestecul de falafel s-a răcit suficient, scoate-l de la frigider, amestecă în el praful de copt și semințele de susan ușor prăjite, apoi formează bile de dimensiunea aproximativă a unei mingi de ping-pong sau chiftele aplatizate, dar nu foarte subțiri.
4. Prăjește chifteluțele de năut în baie de ulei. Prăjirea este modalitatea tradițională de a găti falafelul și așa obții cel mai autentic și cel mai bun rezultat. (Dacă nu dorești să îl prăjești, îl poți coace într-o tavă la cuptor.) Încinge uleiul bine și pune bilele în tigaie folosind o paletă sau o lingură pentru prăjit și lasă-le timp de 3-5 minute până când se rumenesc pe exterior. Nu înghesui prea multe bile în tigaie, lasă spațiu între ele astfel încât să nu se atingă. Este întotdeauna o idee bună să pui întâi la prăjit o singură chiftea pentru a te asigura că temperatura uleiului nu trebuie ajustată. Odată gătit, falafel trebuie să fie crocant și auriu-mediu la exterior, pufos și verde deschis la interior. 

Cum consumi și servești falafelul?

Pe străzile din Orientul Mijlociu, falafelul este de obicei servit clienților fierbinte, cu o cantitate generoasă de sos tahini, în pita sau pe farfurie. Acasă, îl poți consuma sau servi familiei la masă astfel:

 
 

Ca sandviș: încălzește niște pita bread (un soi de lipii mai mici și mai groase), taie-le ușor pe o parte (ca să le poți deschide ca pe niște buzunare) și umple-le cu bile de falafel, sos tahini după gust, rucola sau altă verdeață, roșii proaspăt tăiate și felii de castraveți murați.

Pe farfurie, ca mic dejun: pune bilele de falafel alături de cruditățile tale preferate, o felie de brânză și măsline.

Ca fel principal: pune bilele de falafel pe farfurie, alături de o porție de hummus, vinete prăjite sau baba ganoush (salată de vinere orientală) și salată tabbouleh sau altă salată de crudități.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Mediterranean Dish - Easy Authentic Falafel Recipe: Step-by-Step
https://www.themediterraneandish.com/how-to-make-falafel/
Anne Hildyard - „Appetizers 170”, Hermes House, 2011

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0