Uleiuri pentru gătit: beneficii, dezavantaje, cum le alegi pe cele mai bune

De-a lungul ultimilor 50 de ani, s-a tot vorbit despre problemele generate de consumul uleiurilor, aşa că astăzi ne-am dori să clarificăm puțin subiectul. Ce fel de uleiuri ar trebui să consumăm în salate şi ce uleiuri ar trebui să folosim la prepararea termică a alimentelor?

Nu există un raspuns universal pentru că grasimile bune se pot transforma în grăsimi rele dacă primele nu sunt gătite corespunzător. Grăsimile nesaturate pot fi foarte ușor deteriorate și oxidate atunci când ele sunt gătite la temperaturi mari, transformând astfel o grăsime sănătoasă într-un inflamator, dăunător pentru organism.

Ce uleiuri sunt sănătoase

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se recomandă folosirea la temperaturi scăzute a uleiurilor presate la rece, extravirgine cum ar fi: uleiul de avocado, uleiul din nuci de macadamia, nucile și semințele, în general, uleiul de măsline, de susan sau alune.

Pentru temperaturile înalte este recomandat uleiul de palmier.

Beneficiile uleiului de palmier

Acesta se obține din miezul fructului de palmier African, e bogat în vitamina E și în carotenoizi, precursorii vitaminei A, ambele fiind antioxidanți naturali, ce protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi. Se digera ușor, având o consistență similară țesutului adipos uman. În plus, nu pătrunde în alimente, nu are un gust pregnant și nu miroase. În plus, ca orice grăsime de origine vegetală, nu conține colesterol.

O particularitate a uleiului de palmier este aceea că se solidifică spontan la temperatura camerei. Aceasta pentru că el are în compoziție un procent crescut de acizi grați saturați, mai mare decât alte uleiuri vegetale. Studiile realizate până în acest moment arată că, spre deosebire de acizii grași din grăsimile de origine animală, cei din uleiul de palmier nehidrogenat nu afectează sănătatea vaselor de sânge.

Evitați cu orice preț consumul de grăsimi artificiale și uleiuri rafinate de semințe (uleiul de porumb, ulei din semințe de struguri, uleiul din tărâțe de orez, uleiul de floarea soarelui, uleiul din soia, uleiul vegetal) deoarece sunt foarte procesate și se pot oxida cu ușurință la lumină sau prin expunerea la căldură. Așadar, gătitul cu ulei e departe de a fi pus pe lista celor mai îngrozitoare lucruri pe care le poți face pentru organismul tău. E mai degrabă o chestiune de alegere înțeleaptă.

Ce să ai în vedere când alegi uleiul pentru gătit?

Uleiul de canola (un hibrid de rapiţă) este unul dintre uleiurile favorite pentru gătit ale multor oameni şi începe să câştige teren şi la noi. Exista "guri" care spun că este ideal pentru gătit. Atunci când îţi alegi tipul de ulei cu care vrei să găteşti, este important să iei în considerare cum vrei să foloseşti uleiul atunci când vei prepara o mâncare cu el.

Pentru gătit, trebuie să ştii punctul de ardere al uleiului. Multe tipuri de ulei nu se descurcă foarte bine când vine vorba de temperaturile înalte şi pot să devină toxice. De asemenea, unele tipuri de ulei nu sunt recomandate pentru a fi folosite la gătit. Aşa că foloseşte uleiurile precum cel de măsline extravirgin doar în dressingul pentru salată sau în reţetele care nu necesită o temperatură prea mare de preparare sau care nu necesită deloc preparare termică. 

Există două proprietăţi ale uleiurilor pentru gătit care contează cel mai mult:

•    punctul de ardere (punctul de fum): temperatura la care grăsimile încep să se descompună şi să se transforme în fum.
•    stabilitatea oxidativă: cât de rezistente sunt grăsimile din acel ulei la reacţia chimică cu oxigenul.

Dacă vrei să micşorezi expunerea la compuşii nocivi şi cancerigeni (ceea ce este întotdeauna o idee bună), atunci este esenţial să găteşti doar cu grăsimi/uleiuri care sunt stabile la temperaturi foarte mari.

Avantajele gătitului cu ulei de canola

Uleiul de canola încă este considerat o opţiune sănătoasă pentru gătit, în ciuda lucrurilor negative care s-au scris despre el. Iată mai jos câteva argumente "pro" pentru a folosi uleiul de canola pentru gătit:

•    este bogat în grăsimi mononesaturate,
•    are un continut redus de grăsimi saturate,
•    are un punct de ardere mare,
•    este o sursa bună de acizi graşi Omega-3,
•    are o aromă/savoare neutră.

Ce alte alternative ai în privinţa uleiurilor pentru gătit

Fiecare tip de ulei are un punct de ardere diferit. Dacă, de exemplu, un ulei are un punct de ardere scăzut, acesta nu ar trebui folosit pentru gătitul care implică o temperatură mare, cum ar fi prăjirea, prepararea pe foc sau pe grill.

Iată alte uleiuri pentru gătit pe care le poţi folosi în locul uleiului de canola, dacă doreşti:

•    Uleiul de măsline - este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit, dar are un gust mai puternic comparativ cu alte produse. Uleiul de măsline extravirgin nu este stabil la căldură şi ar trebui să fie folosit doar pentru temperaturi scăzute sau doar la preparatele care nu necesită pregătire termică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Uleiul de cocos - acesta conţine trigliceride cu lanţ medium, despre care se spune că accelerează metabolismul şi poate să ajute la potolirea foamei, fâcându-te să te simţi mai sătul(ă). Uleiul de cocos extravirgin ar trebui folosit la temperaturi mai joase, aşa că nu este bun pentru prăjit sau pentru gătitul la temperaturi mari. Uleiul de cocos rafinat este mai stabil la căldură.

•    Uleiul de avocado - este foarte bogat în acizi graşi mononesaturaţi şi este foarte stabil la temperaturile înalte, aşa că este o opţiune excelentă pentru prăjire (în ulei), pentru gătitul pe grill şi pentru gătitul la cuptor sau la foc deschis, scrie healthline.com.

•    Uleiul din seminţe de struguri - acesta este un produs care are un punct de ardere mare şi care, totodată, conţine cantităţi substanţiale de acizi graşi Omega-6 şi Omega-9. Aceste grăsimi pot fi pro-inflamatoprii atunci când sunt consumate în exces, aşa că mare atenţie! Este un ulei cu o aromă destul de neutră şi este un produs mai scump decât altele.
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0