Caju: 7 beneficii ale consumului regulat

Deși nucile de caju nu sunt tocmai sărace în calorii, acestea conțin foarte multe substanțe nutritive, printre care și grăsimi sănătoase, de care organismul are nevoie pentru a funcționa adecvat. Nucile de caju sunt și o sursă sănătoasă de carbohidrați, proteine și fibre și sunt apreciate în special de persoanele care urmează un regim vegan sau vegetarian; iată ce beneficii au acestea, cum să le consumi și cum să faci acasă brânză de caju.

30 de grame de caju depășesc 150 de calorii, însă îți asigură 25% din doza zilnică de magneziu, mineral extrem de util în lupta cu stresul. Pe lângă magneziu, caju-ul conține și cupru, fosfor, mangan, triptofan, Omega 3 și flavonoide. Nucile de caju au multe potențiale beneficii pentru sănătate, de aceea le poți introduce cu moderație în meniul tău obișnuit.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Caju: ce beneficii au aceste nuci pentru sănătate?

Nucile de caju sunt cunoscute pentru gustul lor distinct, ușor dulceag și textura crocantă și folosite fie crude, simple, ca gustare, fie în alte preparate, sărate sau dulci. Caju-ul este apreciat pentru valoarea sa nutritivă, fiind o sursă bună de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine și minerale.

1. O inimă mai sănătoasă

Când medicul te atenționează în privința grăsimilor rele pentru sănătatea inimii, asta nu înseamnă că nu ai voie deloc să consumi grăsimi. Important este să eviți grăsimile trans, cum sunt cele din produsele prăjite, din multe produse de patiserie sau din unele margarine, iar pe cele saturate (din carne, ouă, brânză) și nesaturate (măsline și ulei de măsline, avocado și ulei de avocado, pește gras, fructe oleaginoase) să le consumi cu moderație și în combinații potrivite. Grăsimile sănătoase, printre care și Omega 3 pe care le regăsim în caju, au multe beneficii în special pentru artere, fluidizând sângele și prevenind apariția cheagurilor.

2. Risc mai scăzut de cancer

Flavonoidele din caju susțin buna funcționare a sistemului imunitar și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Organismul are astfel o mai bună capacitate de a se apăra de tumori și de toxinele din mediu și din alimentație, care favorizează dezvoltarea unor boli grave precum cancerul.

3. Prevenirea pietrelor la vezica biliară

Studii recente au arătat că persoanele care au consumat caju în mod regulat timp de cel puțin 3 luni, au avut un risc mai scăzut de formare a pietrelor la vezica biliară. Aceste efecte benefice au fost observate în special în cazul femeilor.

4. Oxigenare mai bună a creierului

Magneziul din caju te ajută să lupți cu stresul și oboseala și îmbunătățește oxigenarea creierului și a țesuturilor. Dacă ai probleme cu atenția și memoria, mănâncă un căuș de palmă de caju pe zi, în prima parte a zilei, timp de 2 săptămâni și vezi dacă observi îmbunătățiri.

5. Ajutor în cura de slăbire

Deși au multe calorii, dacă le cosumi cu moderație, nucile de caju au printre beneficii și faptul că te pot ajuta să slăbești. Acestea sunt sățioase, deci îți țin de foame între mese, și au efect diuretic, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Câteva nuci caju de 2-3 ori pe săptămână îți vor potoli foamea între mese și îți vor oferi o cantitate importantă de vitamine și minerale.

6. Util în diabet

O analiză mai veche a arătat că nucile de caju îmbunătățesc controlul glicemic la persoanele cu diabet de tip 2. Un studiu mai recent a concluzionat că aportul zilnic de caju a redus insulina serică și a îmbunătățit raportul colesterol LDL - colesterol HDL la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

7. Aliat pentru o piele mai frumoasă

Efectele nucilor caju asupra pielii, unghiilor și părului se datorează conținutului de grăsimi, dar și antioxidanților. Te poți bucura de o piele mai luminoasă și mai hidratată, de unghii și păr mai rezistente, fie că alegi să consumi caju sau să îl aplici sub formă de pastă, în măștile pentru ten. Zdrobit în bucăți medii, caju poate fi utilizat și ca un exfoliant.

Cum folosești caju-ul în alimentație?

  • Nucile de caju crude sunt o gustare sănătoasă și se recomandă a fi consumate ca atare, între mese sau adăugate în salate de crudități pentru un gust crocant. E important ca nucile de caju să fie depozitate într-un loc uscat și răcoros pentru a preveni râncezirea.
  • Nucile de caju coapte fără ulei sunt de asemenea o alegere bună, fie consumate simple, fie cu un praf de condimente (boia, piper, turmeric etc., după gust).
  • Și untul de caju este o alegere sănătoasă și îl poți consuma ca gustare, o lingură de unt de caju cu un biscuit integral, cu un fruct sau pus într-un dressing pentru salată.
  • Caju-ul poate fi combinat cu alte nuci și fructe uscate sau semințe, din care se pot face porții de 28 de grame, ca să ai în fiecare zi o gustare sănătoasă și energizantă.
  • În plus, nucile de caju sunt folosite pentru a crea rețete vegane delicioase, cum ar fi creme, sosuri și dressing-uri - de exemplu, se poate face un sos Alfredo vegan din caju sau un cheesecake vegan cu cremă de caju.

Precauții legate de consumul de caju

Deși am văzut că aportul de caju are multe beneficii pentru sănătate, e important să cunoști și reversul medaliei. Persoanele cu alergii la alte nuci pot prezenta un risc mai mare de alergie la caju, deci dacă ai un istoric de alergii alimentare, cere sfatul unui specialist în alergii înainte de a consuma caju. De asemenea, dacă sunt consumate în exces, aceste nuci pot contribui la creșterea în greutate. Pentru unele persoane, consumul de cantități mari de caju poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonare, diaree sau greață, din cauza conținutului ridicat de grăsimi. 

Rețetă de brânză de caju cu mărar, ardei și ceapă verde

Persoanele vegane consumă, printre altele, brânzeturi vegetale, iar caju-ul este un ingredient din care se poate pregăti o astfel de brânză. Iată mai jos o rețetă delicioasă și puternic vitaminizantă de brânză de caju, ideală pentru un aperitiv sau chiar un prânz frugal. Brânza are consistență și un aport excelent de nutrienți care provin atât din caju, cât și de drojdia de bere bogată în vitamine din complexul B, iar ardeiul gras și lămâia contribuie cu un aport mare de vitamina C.

Ingrediente

  • 150 g de caju lăsat la hidratat peste noapte în apă plată (minim 8 ore)
  • 4 fire de ceapă verde, mărunțite bine
  • ½ de pachețel de drojdie de bere
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin presat la rece
  • 2 linguri de zeamă de lămâie sau lime
  • 2‑4 linguri de apă (în funcție de consistența pe care vrei să o obții)
  • ½ de ardei gras verde, tocat
  • 1 lingură de mărar proaspăt, tocat
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Caju-ul hidratat se mărunțește bine în robotul de bucătărie, apoi se adaugă drojdia de bere, cele două linguri de ulei de măsline turnate treptat și zeama de lămâie. Dacă este prea densă compoziția, se subțiază adăugând câte o lingură de apă și se mixează în continuare, apoi se pune și ardeiul și se mai mixează câteva secunde. Oprește robotul, gustă compoziția și vezi câtă sare și piper vrei să adaugi, mai mixează dacă e cazul, apoi oprește robotul și scoate brânza de caju într-un bol. Adaugă bucățelele de ceapă verde mărunțite și mărarul, amestecă totul cu o lingură, netezește compoziția și las-o la frigider pentru 2-3 ore. Când scoți brânza de caju pentru consum, o poți orna cu câteva bucățele de ceapă verde sau cu mărar.

Tort vegan cu cremă de caju

Acest tort cu cremă de caju și lămâie este o opțiune gustoasă și sănătoasă pentru un desert vegan. Este bogat și cremos, cu o notă răcoritoare de lămâie, iar crusta din nuci și curmale adaugă o textură crocantă și dulceață naturală.

Ingrediente pentru crustă

1 ceașcă de nuci
½ ceașcă de migdale
1 cană de curmale (fără sâmburi)
O lingură de ulei de nucă de cocos
O linguriță de extract de vanilie
Un praf de sare

Ingrediente pentru cremă

2 cești de nuci de caju (înmuiate timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte)
½ ceașcă de lapte de caju sau alt lapte vegetal
½ ceașcă de sirop de arțar sau alt îndulcitor natural
Sucul și coaja rasă de la 2 lămâi mari
O lingură de ulei de nucă de cocos
Un praf de sare

Mod de preparare

Într-un robot de bucătărie, combină nucile, migdalele, curmalele, uleiul de nucă de cocos, extractul de vanilie și un praf de sare și mixează până obții o pastă omogenă. Acoperă cu hârtie de copt fundul unei forme de tort (de aproximativ 20 cm diametru) sau a unei forme de copt cu fund detașabil. Așază pasta în formă și preseaz-o uniform pe fund.

În blender, combină ingredientele pentru cremă: nucile de caju înmuiate și scurse, laptele vegetal, siropul de arțar, sucul și coaja rasă de lămâie, uleiul de nucă de cocos și un praf de sare. Mixează până obții o cremă fină și omogenă. Toarnă crema de caju deasupra crustei din formă și nivelează suprafața cu o spatulă. Acoperă tortul și pune-l la frigider pentru aproximativ 4 ore sau până când crema se încheagă. Înainte de consum, decorează tortul cu felii subțiri de lămâie, coajă de lămâie rasă sau migdale feliate prăjite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Cashews Nutrition: Helps Prevent Cancer, Diabetes & More
https://draxe.com/nutrition/cashews-nutrition/
NCBI - Effects of Daily Consumption of Cashews on Oxidative Stress and Atherogenic Indices in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled-Feeding Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408729/
Studiul „Effects of Daily Consumption of Cashews on Oxidative Stress and Atherogenic Indices in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled-Feeding Trial”, apărut în Int J Endocrinol Metab. 2019 Jan; 17(1): e70744. Published online 2019 Jan 23. doi: 10.5812/ijem.70744, autori: Reihaneh Darvish Damavandi et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0