Bananele, unele dintre cele mai hrănitoare fructe

Bananele pot fi cu siguranță menționate pe o listă scurtă cu alimente extrem de nutritive și sățioase, recomandate pentru a echilibra aportul de vitamine și minerale din organism și a potoli senzația de foame. Așadar, dacă ai în meniul tău obișnuit și banane, te poți bucura nu doar de gust, ci și de o serie de beneficii ale acestora.

Ți s-a recomandat să mănânci banane după un antrenament la sală? Sau când te recuperai după o răceală gravă? Sau dacă ai suferit o operație? Bananele sunt apreciate de medici fiindcă au o formulă cremoasă, ușor de mâncat chiar și de persoanele cu dificultăți de mestecare sau înghițire, sunt la fel de hrănitoare ca un sendviș de aceleași dimensiuni și pot înlocui cu succes un supliment cu vitamine și minerale.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Banane: beneficii pentru sănătate

Bananele sunt bogate în zaharuri, vitaminele A, B6, C și E acid folic, potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc și conțin, de asemenea, fibre și proteine. Aceste fructe sunt o alegere excelentă pentru sănătate, deoarece oferă numeroase beneficii datorită conținutului lor bogat în nutrienți. 

Te scapă de stres și simptomele depresiei

Bananele conțin un aminoacid numit triptopfan care, atunci când ajunge în corp, provoacă secreția de serotonină, un mesager chimic care se găsește în întregul organism. Când ai un nivel normal de serotonină, te simți mai calm, mai binedispus, te concentrezi mai ușor asupra activităților zilnice și faci față mai bine situațiilor tensionate.

Combat oboseala și stările de tensiune

Vitamina B6 ajută organismul să proceseze zaharurile din banane, iar potasiul îmbunătățește activitatea cerebrală și oxigenarea creierului. Aceste două procese diminuează presiunea de la nivel cerebral, durerile de cap, stresul și oboseala acumulate.

Contribuie la sănătatea cardiovasculară

Potasiul, sodiul, vitaminele C și B6 sunt esențiale pentru sănătatea inimii. Datorită acestor substanțe, consumul de banane ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Cantitățile suficient de mari de potasiu din organism reduc riscul de infarct, accident vascular cerebral, tromboză și cheaguri de sânge.

Tratează anemia și carențele nutriționale

Persoanele cu deficit de fier pot obține acest mineral din banane. Fierul este important pentru producția hemoglobinei din sânge. Bananele sunt recomandate în general persoanelor cu anemii fiindcă pot completa într-un timp scurt mai multe carențe nutriționale. Sunt recomandate și bolnavilor în convalescență, bătrânilor și copiilor, din același motiv.

Reglează tranzitul intestinal

Bogate în fibre, bananele te pot scăpa de constipație, dar și de diaree. Formula lor cremoasă acționează ca un antiacid și antiinflamator în cazurile de reflux gastroesofagian, gastrită, ulcer sau indigestii. În plus, sunt ușor de digerat și elimină în doar câteva minute disconfortul local.

Ajută la gestionarea greutății

Deoarece sunt bogate în fibre și au un conținut moderat de calorii, bananele pot ajuta la menținerea senzației de sațietate și la controlul poftei de mâncare, ceea ce poate susține gestionarea greutății corporale.

Îmbunătățesc performanța sportivă

Datorită conținutului de carbohidrați și potasiu, bananele pot fi o alegere excelentă pentru a susține energizarea și hidratarea în timpul activităților fizice intense. Și dacă nu faci sport de performanță, poți mânca banane pentru a te bucura de acele beneficii care au legătură cu energia; deoarece conțin glucoză, fructoză și fibre, acest aspect le face o sursă naturală de energie atunci când te simți obosit.

Susțin sistemul imunitar

Conținutul de vitamina C din banane poate contribui la buna funcționare a sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Cine nu ar trebui să mănânce banane sau să le consume cu precauție?

Fiindcă sunt bogate în zaharuri, bananele pot fi periculoase pentru unii pacienți cu diabet, de aceea trebuie consumate cu moderație. Nu sunt interzise dacă suferi de diabet, însă e bine să îți întrebi medicul curant dacă poți mânca banane și în ce cantitate; în principiu, poți să mănânci o bucată mică de banană la o masă la care nu ai mâncat și pâine sau alți carbohidrați. Dacă mănânci bucata de banană între mese, combin-o cu o lingură de miez de nucă sau cu două linguri de iaurt.

Excesul de potasiu poate să fie periculos pentru persoanele cu afecțiuni renale, care nu îl pot elimina corect din sânge. Acest exces apare după un aport prea mare de potasiu din alimentație, dar și la pacienții care urmează tratamente cu beta-blocante și mănâncă prea multe banane.

Ocazional, anumite persoane pot dezvolta alergii la banane. Simptomele alergiilor alimentare pot include mâncărimi, umflături, erupții cutanate, dificultăți de respirație sau chiar șoc anafilactic în cazuri rare. Dacă ai un istoric de alergii alimentare, ai grijă la consumul de banane. Unii oameni pot fi sensibili la histamină, un compus natural găsit în alimente, inclusiv în banane. Dacă ai reacții adverse precum mâncărimi sau roșeață după consumul de banane, este posibil să fie legate de sensibilitatea la histamină.

Ce medicamente interacționează cu bananele?

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) – enalapril, captopril etc. și blocanții receptorilor de angiotensină (BRA) - candesartan, losartan etc. sunt adesea prescrise pentru controlul tensiunii arteriale. Potasiul din banane poate interacționa cu aceste medicamente și poate duce la acumularea excesivă de potasiu în corp. Și diureticele pot afecta echilibrul de potasiu din corp, ceea ce ar putea duce la niveluri prea ridicate sau prea scăzute, iar consumul excesiv de banane în combinație cu diureticele poate amplifica această dezechilibrare.

De asemenea, dacă iei suplimente cu potasiu adăugarea bananelor în dietă ar putea duce la niveluri excesive de potasiu în organism.

Recomandarea noatsră este ca, dacă te afli în tratamente medicamentoase pentru hipertensiune sau alte probleme cronice, să ceri sfatul medicului legat de alimentele la care ar trebui să fii atent pentru a nu interfera cu tratamentul tău.

Cum e mai bine să consumi banane pentru a te bucura de beneficii?

Pentru a-și păstra calitățile, se recomandă ca bananele să fie consumate crude, ca atare. Poți mânca o banană la micul-dejun dacă ai probleme cu constipația, de exemplu, sau o poți consuma ca gustare între mese inclusiv atunci când ești la dietă (nu mai mult de o banană mică sau medie). Bananele sunt excelente și pentru copii în perioada de diversificare. În final, îți propunem și câteva rețete de desert hrănitor și sănătos cu banane.

Budincă de banane și ovăz

Această rețetă de budincă de banane și ovăz este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru un desert sau chiar pe post de mic-dejun. Este bogată în fibre, vitamine și minerale, și îți va oferi o senzație de sațietate și energie. 

Ingrediente

2 banane medii bine coapte
240 ml de lapte (poate fi lapte de vacă, vegetal etc.)
40 g fulgi de ovăz
1 linguriță extract de vanilie
Un praf de sare
½ linguriță de scorțișoară (opțional)
Miez de nucă sau migdale tocate (opțional, pentru servire)

Mod de preparare

Într-un bol mare, zdrobește cele două banane coapte cu o furculiță până obții o pastă omogenă. Adaugă laptele și amestecă bine până când compoziția devine uniformă. Pune și fulgii de ovăz, extractul de vanilie, scorțișoara (dacă folosești) și un praf de sare și amestecă bine toate ingredientele până când sunt combinate. Acoperă bolul cu un capac și lasă-l în frigider peste noapte sau timp de cel puțin 4 ore, astfel încât ovăzul să absoarbă lichidul și să se formeze o consistență de budincă.

După ce budinca s-a format, amestec-o din nou pentru a obține o textură uniformă. Dacă budinca este prea groasă, poți adăuga puțin lapte pentru a o subția. Pune budinca în cupe individuale și presară migdale sau miez de nucă tocată deasupra pentru un efect crocant. Poți să adaugi și alte toppinguri sănătoase, cum ar fi bucăți de fructe proaspete, pentru a-i da budincii un gust și o textură mai interesante.

Banane cu ciocolată și caju

Această rețetă simplă de banane cu ciocolată și caju oferă o combinație minunată de dulce și crocant, fiind totodată o alternativă sănătoasă la deserturile prea bogate în zahăr.

Ingrediente

2 banane medii, tăiate în bucăți potrivite
50 g ciocolată neagră (cu conținut ridicat de cacao, cel puțin 50%)
30 g caju crud, tocat grosier
O linguriță de ulei de cocos (opțional, pentru topirea ciocolatei)

Mod de preparare

Într-un bol mic, topește ciocolata neagră în bain-marie. Dacă vrei, poți adăuga o cantitate mică de ulei de cocos pentru a ajuta la topirea uniformă a ciocolatei. Într-un alt bol mic, toacă grosier caju-ul (poți folosi alte nuci sau semințe, după preferințe). Separat, pregătește bucățile de banană pe o farfurie. 

Cu o furculiță, înmoaie fiecare bucată de banană în ciocolată topită, asigurându-te că este bine acoperită. Pune bucățile de banane acoperite cu ciocolată pe o foaie de copt sau pe o farfurie și presară caju tocat pe deasupra. Pune farfuria în frigider pentru 30 de minute sau până când ciocolata se întărește, după care te poți bucura de acest desert. Bananele cu ciocolată și caju reprezintă un desert sănătos și gustos, care poate fi consumat ca atare sau combinat cu iaurt grecesc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 5 Health Benefits of Bananas
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-bananas/
Research Gate - Health benefits of banana (Musa) - A review study
https://www.researchgate.net/publication/352793672_Health_benefits_of_banana_Musa-_A_review_study
Studiul „Health benefits of banana (Musa) - A review study”, apărut în April 2021, International Journal of Biosciences (IJB) 18(4):189-199, DOI:10.12692/ijb/18.4.189-199, autori: Fatima Zahra et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0