Alune de padure: beneficii si proprietati

Alunul este un arbust din familia betulaceelor, care se găsește și la noi în țară. Denumirea lui științifică este Corylus avellana. Fructele acestui arbust, numite alune de pădure, sunt acoperite de o coajă tare, iar în centru se găsește un miez care are un conținut bogat de vitamine și minerale.

Alunele de pădure sunt fructe comestibile bogate în nutrienți, cum ar fi proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Acestea pot fi consumate crude (așa sunt cel mai sănătoase), dar și coapte (rumenite, nu prăjite în ulei) sau puse în deserturi. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Proprietăți alune de pădure

Alunele de pădure sunt foarte nutritive și au o valoare energetică mare. Sunt o sursă bună de proteine, care ajută la construirea și repararea țesuturilor din corpul uman, conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași mononesaturați și polinesaturați, care ajută la menținerea sănătății inimii și la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și la controlul nivelului de zahăr din sânge. Când mănânci alune de pădure, primești și minerale precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu și fier, dar și vitamine. 

Nu numai alunele au valoare terapeutică, ci și frunzele acestui arbust. Coaja și ramurile arbuștilor mai tineri pot fi folosite și acestea în scop terapeutic. De asemenea, în diverse terapii, sunt valoroși și mâțișorii de alun. 

Frunzele de alun conțin compuși naturali cu proprietăți antiinflamatorii, ceea ce le face utile în tratarea inflamațiilor și a durerilor de diferite tipuri, cum ar fi durerile de cap și cele musculare. Acestea au și proprietăți astringente și antiseptice, care ajută la curățarea pielii și la reducerea inflamațiilor și a iritațiilor; pot fi utilizate sub formă de ceai sau infuzie pentru a clăti fața sau pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau acneea.

Scoarța de alun conține compuși bioactivi, cum ar fi acizii fenolici și flavonoidele, care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Ce beneficii au alunele de pădure?

Când consumi alune de pădure poți avea parte de o serie de beneficii pentru sănătate:

Au grijă de sănătatea inimii 

Nucile de tot felul sunt un aliat cunoscut în lupta contra bolilor de inimă, iar alunele de pădure nu fac excepție de la această regulă. În compoziția lor intră o serie de vitamine și de minerale care contribuie la sănătatea cardiovasculară. Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de fibre, alunele conțin o cantitate mare de acizi grași mononesaturați, care ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL). Alunele de pădure conțin și o cantitate considerabilă de magneziu, care ajută la reglarea echilibrului de calciu și de potasiu și care este crucial pentru tensiunea arterială.

Pot fi consumate și de diabetici

Diabeticii care au colesterolul mărit ar trebui să adauge alune de pădure și alte nuci în meniul lor de zi cu zi. Atunci când planifici o dietă pentru a ține diabetul sub control, este important să alegi grăsimi mononesaturate și le eviți pe cele trans și pe cele saturate. Alunele de pădure sunt o sursă excelentă de grăsimi bune, iar consumând porțiile recomandate de alune de pădure, poți înlocui grăsimile rele din alte alimente.

Fructele alunului îmbunătățesc intoleranța la glucoză și au un nivel ridicat de mangan, care, de asemenea, ajută în lupta contra diabetului atunci când este folosit ca supliment alimentar. Alunele de pădure sunt și o sursă excelentă de magneziu, care scade riscul de diabet.

Încetinesc îmbătrânirea

Alunele de pădure au multe vitamine și minerale care sunt, de fapt, antioxidanți puternici. Acești antioxidanți combat acțiunea radicalilor liberi din corp și ajută la prevenirea unor boli grave. Alunele de pădure sunt și o sursă excelentă de vitamina E, care ajută organismul să lupte contra îmbătrânirii și a bolilor, reducând inflamația.

Stimulează creierul

Alunele de pădure ar trebui să fie considerate un aliat care stimulează funcția creierului. Acestea sunt bogate în elemente care îmbunătățesc funcția cerebrală și pe cea cognitivă și ajută la prevenirea bolilor degenerative ale creierului, la vârsta a treia.

Pentru că au mari concentrații de vitamina E, mangan, tiamină, acid folic și acizi grași, un meniu îmbogățit cu alune de pădure te poate ajuta să îți menții mintea „ascuțită” și îți ajuta creierul să funcționeze la capacitate maximă. Nivelurile ridicate de vitamina E coincid cu un declin cognitiv mai slab pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și, de asemenea, joacă un rol major în prevenirea și tratarea unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Cum incluzi alunele de pădure în meniul tău?

Cel mai bine este să consumi alune de pădure crude sau coapte fără ulei ca gustare între mese, fie ca atare, fie alături de un iaurt sau de un fruct. Alunele au multe calorii, cam 536 la suta de grame, așa că un căuș de palmă este suficient ca parte a unui meniu echilibrat, pentru a nu te pomeni cu kilograme în plus. De asemenea, poți pune un căuș de palmă de alune sfărâmate peste o salată de crudități sau peste un smoothie de fructe și legume. Când vrei să te răsfeți, la ocazii, poți încerca și un desert cu alune de pădure.

Deși multă lume preferă să mănânce alune și nuci prăjite, eventual și date prin sare, e bine de știut că prăjirea alunelor poate distruge o parte dintre nutrienți, cum ar fi vitaminele, în special vitamina E și acidul folic. În plus, prăjirea poate reduce și conținutul de fibre și proteine din alune. În alunele prăjite se poate forma acrilamida, un compus chimic carcinogen evident dăunător sănătății. Acest compus se formează atunci când alimentele care conțin aminoacizi și zaharuri sunt expuse la temperaturi ridicate (la fel se întâmplă și cu cartofii prăjiți, dar și cu cărnurile).

Cât despre sare, deși consumul moderat este important pentru menținerea echilibrului electrolitic și a hidratării corpului, excesul de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la apariția altor probleme de sănătate. Așadar, consumul moderat de alune de pădure fără sare este o opțiune mai sănătoasă și mai sigură decât consumul de alune cu sare, în special pentru persoanele hipertensive sau pentru cele care doresc să limiteze consumul de sare din alimentație.

Prăjitură cu alune de pădure

Iată o rețetă de prăjitură cu alune de pădure ușor de preparat, cu care te poți răsfăța într-un weekend împreună cu familia:

Ingrediente

400 g de făină (poate fi albă sau integrală)
2 plicuri de praf de copt
50 g unt nesărat
50 g zahăr brun pudră (sau stevia, dacă vrei să nu aibă calorii)
4 ouă mari
200 ml de lapte (poate fi animal sau vegetal)
200 g de alune de pădure măcinate
1 linguriță de esență de vanilie
Pentru glazură:
100 g de unt nesărat
50 g de zahăr brun pudră
100 ml de lapte
50 g de alune de pădure măcinate

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180°C și tapetează o tavă de prăjituri de 22 sau 24 de cm cu hârtie de copt.

Într-un bol, pune făina cu praful de copt și adaugă untul tăiat cubulețe. Amestecă totul cu mâinile până când compoziția devine fărâmicioasă, apoi adaugă zahărul pudră și amestecă bine. Într-un bol separat, bate ouăle cu laptele și cu esența de vanilie. Adaugă amestecul de ouă în compoziția de făină și amestecă bine. Pune și alunele de pădure măcinate și amestecă din nou.

Toarnă compoziția în tava pregătită și dă prăjitura la copt timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când este rumenită și bine coaptă. Pentru a pregăti glazura, amestecă untul, zahărul pudră, laptele și alunele de pădure măcinate într-un bol până când obții o compoziție fină.

Lasă prăjitura să se răcească timp de câteva minute înainte de a pune glazura pe deasupra, iar când s-a răcit complet, se poate tăia în bucăți și consuma.

Cremă de ciocolată cu alune de pădure

O altă rețetă pentru răsfăț în weekend este și crema de ciocolată cu alune de pădure.

Ingrediente

200 g de ciocolată neagră, răzuită
100 ml de smântână pentru frișcă
50 g de alune de pădure, măcinate sau tocate grosier
1 lingură de unt nesărat

Mod de preparare

Încălzește smântâna pentru frișcă într-un vas mic până când începe să fiarbă, apoi redu focul la minimum. Adaugă ciocolata răzuită în smântâna fierbinte și amestecă până se topește complet. Pune și untul în amestecul de ciocolată și smântână și amestecă până se omogenizează.

Adaugă alunele de pădure măcinate sau tocate grosier și amestecă bine. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei și apoi pune-o la frigider pentru cel puțin o oră sau până când se întărește. Scoate crema de ciocolată din frigider și amestec-o bine pentru a o face pufoasă și aerată. Consumă această cremă de ciocolată cu alune de pădure ca atare sau ca topping pentru biscuiți integrali.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Benefits of Hazelnuts (Filberts) for the Heart and Brain
https://draxe.com/nutrition/hazelnuts/
NCBI - A Hazelnut-Enriched Diet Modulates Oxidative Stress and Inflammation Gene Expression without Weight Gain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6637671/
Studiul „A Hazelnut-Enriched Diet Modulates Oxidative Stress and Inflammation Gene Expression without Weight Gain”, apărut în Oxid Med Cell Longev. 2019; 2019: 4683723. Published online 2019 Jul 4. doi: 10.1155/2019/4683723, autori: Laura Di Renzo et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0