Alimente sănătoase pe care le poți depozita pe termen lung

Când vrei să te aprovizionezi cu alimente care au o durată de viață mai lungă și o valoare nutritivă mai mare, iată spre ce te poți îndrepta.

Dacă vrei să-ți faci stocuri de alimente care să aibă o durată de valabilitate mai lungă și în același timp să fie și alegeri sănătoase, poate că unele îți vin mai repede în minte, iar la altele nu te-ai gândit să le iei în calcul. Deși e foarte simplu să îți umpli coșul cu produse frumos ambalate și atrăgătoare, precum supele instant, mezelurile sau cutiile cu prăjituri, e bine să reții că acestea sunt pline de zahăr, sare și grăsimi nocive și nu conțin nutrimentele de care ai nevoie pentru un corp sănătos și un sistem imunitar puternic.

Atunci când vrei să alegi alimente pe care să le poți păstra pe termen lung, este important să ai în vedere atât perioada de valabilitate cât și valoarea lor nutritivă. Caută alimente bogate în antioxidanți, fibre, proteine și grăsimi sănătoase pentru a te asigura că îți vor conferi energie și sănătate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iată câteva alegeri mai sănătoase pe care le poți face când e vorba de a depozita alimente pe termen mai lung:

Leguminoasele

Lintea, năutul, fasolea și mazărea uscată au o medie de 8 grame de proteine la o jumătate de cană, ceea ce le face unele dintre cele mai bune surse de proteine pe bază de plante. Dacă mănânci doar o farfurie de leguminoase de trei ori pe săptămână nu doar că beneficiezi de un aport de proteine, dar te asiguri că adaugi și fibre în alimentație. Atât leguminoasele din conserve, cât și cele uscate au un termen de valabilitate mare și pot fi adăugate într-o varietate de rețete de salate sau supe sau le poți prepara sub formă de cremă (fasole bătută, humus etc).

Fructele și legumele congelate

Atât legumele, cât și fructele congelate reprezintă opțiuni viabile pentru a fi depozitate pe termen lung. Fie că le cumperi de la supermarket, fie că le congelezi chiar tu, când este sezonul lor, acestea sunt alimente sănătoase care îți cresc aportul de vitamine și minerale. Poți depozita la congelator spanac, mazăre, fasole verde, morcovi, vinete, ardei kapia, bame, fructe de pădure etc. fie crude, fie opărite sau coapte, important este să fie într-o stare perfectă (să nu aibă părți stricate, să fie proaspete etc.). Astfel, le poți folosi ulterior la supe, mâncăruri gătite, piureuri, smoothie-uri etc.

Fructele uscate

Cu un termen de valabilitate extins, prunele, caisele, curmalele sau alte fructe uscate care îți plac sunt o opțiune excelentă pentru a fi depozitate pe termen lung. Fructele uscate fără adaos de zahăr nu numai că oferă o sursă bună de fibre, utile pentru sănătatea digestivă, dar reprezintă și un dulce sănătos, pe care îl poți consuma ca atare, sub formă de gustare sau cu care poți înlocui zahărul în anumite prăjituri făcute în casă.

Pastele de legume

E adevărat că pastele făinoase ne fac cu ochiul când mergem la cumpărături, dar acestea, mai ales consumate cu carne, îngreunează digestia și au și multe calorii. Putem lua, în schimb, paste de legume sau le putem face chiar noi acasă, cu un aparat de spiralat, din dovlecei, zucchini, morcovi etc. Dacă le preparăm acasă, putem pune la congelator spiralele de legume porționate, pentru a putea să scoatem ulterior doar câte avem nevoie pentru o masă. Dacă ținem neapărat să depozităm și paste de grâu în cămară, e bine să le alegem pe cele integrale în loc de cele albe.

Conservele de ton și de somon

Atât tonul, cât și somonul sunt alimente sănătoase, pline de proteine și acizi grași Omega 3, iar conservele rezistă mult timp în cămară. De asemenea, în cazul în care consumi carne, e bine să optezi pentru păsări de curte sau pentru alte tipuri de carne slabă cumpărată de la un magazin specializat și să le depozitezi la congelator. Bucățile de carne din congelator pot fi consumate în siguranță și după o jumătate de an, iar dacă e vorba de un pui întreg, de exemplu, acesta rezistă și un an.

Laptele de cocos

Laptele de cocos are și el un termen mare de valabilitate, așa că îl poți depozita fără probleme în cămară. Poate fi folosit atât în mâncăruri gătite, cum ar fi curry-urile indiene, dar și în smoothie-uri sau pentru prepararea dulciurilor de casă, în loc de lapte animal.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Foods with a Long Shelf Life: 9 to Buy, 6 to Avoid
https://www.healthline.com/health-news/foods-with-a-long-shelf-life

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0