Legatura dintre diabet si gluten: Cand tii dieta fara gluten?

Cu siguranță ai observat și tu o mulțime de produse alimentare ambalate, pe rafturile supermarketurilor, care au pe eticheta specificația "fără gluten” (sau gluten free). Dacă ai diabet, probabil că te întrebi dacă glutenul este un lucru pe care ar trebui să îl eviți.

Ce este glutenul?

Glutenul este un tip de proteină care se găsește în anumite cereale, cum ar fi grâul, orzul și secară. Glutenul poate provoca inflamația intestinului subțire la persoanele care au boală celiacă. Acest lucru poate duce la simptome precum durerea abdominală, diareea gazele intestinale, anemia, dureri articulare și musculare, boli de piele sau senzația de oboseală, de epuizare. 

Ține cont că unele dintre alimentele considerate sigure într-o dietă  fără gluten pot fi nesănătoase pentru cineva care are diabet. Acest lucru poate influența negativ gestionarea zahărului din sânge și poate cauza probleme asociate diabetului.

Probabil știi că este necesar să urmezi o dietă fără gluten pentru tot restul vieții dacă ai boală celiacă, pentru a ține sub control simptomele neplăcute.

Vestea bună este că dacă înveți să gestionezi ambele afecțiuni prin dietă, poți observa îmbunătățiri în sănătatea ta. Dar nu există nicio îndoială că respectarea a două diete simultan poate fi o provocare.

Legătura dintre gluten și diabet

Posibila legătură dintre diabetul de tip 1 și boala celiacă a deschis discuția în rândul cercetătorilor despre efectele unei diete fără gluten asupra modului în care diabetul afectează organismul.

În principiu, cei diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 au mai multe riscuri de a avea boala celiacă, deoarece ambele afecțiuni implică sistemul imunitar. Dacă ai sensibilitate la gluten și ești diagnosticat cu diabet, trebuie să ții sub control nivelul zahărului din sânge și să eviți alimentele cu gluten.

Diabetul de tip 1 și sensibilitatea la gluten

Un grup de cercetători a observat că persoanele cu diabet zaharat și boală celiacă care urmau o dietă fără gluten aveau o tensiune arterială mai scăzută, comparativ cu persoanele care trăiesc doar cu diabet.

Aproximativ 1 persoană din 100 are boală celiacă, dar aproape 10% dintre pacienții cu diabet de tip 1 au, totodată, boală celiacă, potrivit Asociației Americane de Diabet. Cercetările sugerează că ar putea să existe o legătură genetică între boală celiacă și diabetul de tip 1.

Anumiți biomarkeri din sângele tău, care te fac mai predispus la a avea boală celiacă, ar putea să îți crească riscul de a dezvolta diabetul de tip 1. Ambele afecțiuni au o componentă inflamatorie, care determina sistemul imunitar să atace țesuturile corpului sau organele, cum ar fi intestinele sau pancreasul. Totodată, nu pare să existe vreo legătură între boală celiacă și diabetul de tip 2.

Diabetul de tip 2 și sensibilitatea la gluten

Studiile nu au arătat încă dovezi că o dietă fără gluten este benefică pentru prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2.

Unii cercetători sugerează că o dietă fără gluten reduce riscul de obezitate și diabet de tip 2. Cu toate acestea, există puține dovezi și sunt necesare mai multe cercetări.

În prezent, medicii nu recomandă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 să evite glutenul.

Glutenul și carbohidrații

Glutenul se găsește în multe alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați, deoarece acestea sunt, adeseori bazate pe cereale sau grâne. Alimentele bogate în carbohidrați pot să îți crească glicemia, așa că fii foarte atent atunci când le mănânci. Dacă, de asemenea, eșți prevăzător în privința glutenului, ar trebui să citești cu atenție etichetele produselor.

Dacă nu vezi pe eticheta sintagma "fără gluten", poți presupune că majoritatea tipurilor de paște, alimente coapte, bere și gustări au o anumită cantitate de gluten. Este nevoie doar de o cantitate foarte mică de gluten pentru că o persoană cu boală celiacă (și uneori o intoleranță la gluten) să aibă o reacție.

Dacă ești în căutarea unor alimente cu amidon pentru a-ti alcătui o dietă bună pentru diabetul zaharat, există o mulțime de opțiuni care nu au în compoziție glutenul. Acestea sunt:

Exemple de alimente și băuturi fără gluten care sunt adecvate pentru persoanele cu diabet și boală celiacă includ:

  • Lactate - Lapte 1% grăsime, brânzeturi, iaurt grecesc și lapte de soia fortificat
  • Proteine animale slabe - ouă, carne de pui, pește, vită și porc
  • Grăsimi sănătoase - nuci, ulei de măsline și avocado
  • Legume - morcovi, fasole verde, castraveți, dovlecei, broccoli, conopidă, sparanghel, ciuperci, ceapă, ardei, spanac, varză, verdețuri și roșii
  • Surse de proteine vegetale - hummus, unt de arahide, chia, fasole și leguminoase
  • Cereale integrale - cereale fără gluten, hrișcă, quinoa, mei
  • Fructe - fructe întregi cu indice glicemic scăzut
  • Lichide fără zahăr - apă plată, ceaiuri neîndulcite, băuturi care au zero zahăr, zero calorii sau sunt îndulcite cu înlocuitori de zahăr cu conținut scăzut sau fără calorii

Trecerea la o dietă fără gluten cu alimente ce conțîn amidon nu înseamnă că ar trebui să oprești contorizarea carbohidraților din dietă ta. Vei avea o mulțime de alternative sănătoase dacă cerealele cu gluten sunt excluse de pe lista ta de cumpărături.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Produsele fără gluten ar putea avea un adaos mare de zahăr sau sare pentru că le ajută să aibă un plus de savoare, așa că citește etichetele cu atenție. De asemenea, multe produse fără gluten conțîn mai puține fibre, iar acest aspect poate să însemne că acești carbohidrați sunt mai rapid absorbiți în organism, lucru care îți provoacă creșteri ale glicemiei.

Ar trebui sau nu să adopți o dietă fără gluten, dacă ai dabet?

Dacă nu ai boală celiacă sau nu ai sensibilitatea la gluten non-celiacă, atunci nu trebuie să urmezi o dietă fără gluten. Nu par să existe beneficii extraordinare pentru sănătate, comparativ cu alte diete concepute pentru persoanele cu diabet.

Dacă, însă, ai diabet și ai și boală celiacă, ar trebui să mergi pe o dietă fără gluten. Acesta este singurul mod prin care poți evita durerea și neplăcerile cauzate de faptul că mănânci chiar și o cantitate foarte mică de gluten. Discuta cu un medic nutriționist sau dietetician care este specializat pe diabet și boli metabolice despre cum poți face trecerea la o dietă fără gluten.

 

Sursa foto: Shutterstock

Blbliografie:

7-Day Meal Plan

The Role of Gluten in Celiac Disease and Type 1 Diabetes

Diabetes Meal Plan

Possible Prevention of Diabetes with a Gluten-Free Diet


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0