Dieta la pacientii insulino-dependenti

Diabetul apare atunci cand organismul nu este capabil sa produca insulina sau nu poate sa o foloseasca in mod corespunzator. Cand copiii si adultii tineri au diabet de tip 1, fara o forma externa de insulina, glucoza lor nu poate ajunge in celule, pentru a fi folosita ca energie.

Pacientii cu diabet de tip 2 si femeile cu diabet gestational nu pot folosi in mod corespunzator insulina pe care corpul lor o produce. Tratamentul in caz de diabet include coordonarea dietei, exercitii si administrarea de insulina sau a unor medicamente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce trebuie sa faca pacientul dependent de insulina

Un medic nutritionist poate stabili un plan alimentar sanatos care sa intruneasca nevoile calorice estimate pentru varsta, sexul, greutatea si nivelul de activitate fizica al pacientului, pentru a se coordona astfel cu recomandarile medicului specialist in ceea ce priveste administrarea insulinei sau medicamentelor pentru diabet.

Planul tau, daca esti pacient cu diabet si esti insulino-dependent, ar trebui sa includa un echilibru intre carbohidrati, grasimi si proteine, pentru a-ti asigura aportul adecvat de nutrimente, si reglarea concentratiei de zahar (glucoza) in sange. Acest lucru este foarte important pentru persoanele cu diabet de tip 1, insulino-dependente, pentru a preveni astfel cresterile bruste ale glicemiei.

Calcularea carbohidratilor si cantarirea meselor

Cand un medic nutritionist iti calculeaza necesarul caloric estimat in cazul tau, acesta va determina, de asemenea, si cantitatea de carbohidrati (in grame), pe care ar trebui sa ii consumi la mesele principale si la gustari. Gramele de carbohidrati, de obicei, incep de la valori cuprinse intre 45 si 60 de grame la mese si ajung la cel putin 15 grame la gustari.

Atunci cand gramele de carbohidrati sunt distribuite in mod egal la mesele principale si la gustari, acest truc te ajuta pe tine, ca pacient cu diabet, sa iti tii glicemia mult mai bine sub control. Este o idee buna sa iti monitorizezi aportul de carbohidrati si nivelurile glucozei in sange inainte si dupa ce ai mancat si sa faci exercitii fizice pentru a-ti ajuta medicul specialist si pe cel nutritionist sa evalueze astfel daca regimul tau alimentar trebuie sa fie sau nu schimbat.

Tocmai din aceste motive, diabeticii insulino-dependenti trebuie sa isi cantareasca alimentele de la mesele principale si de la gustari, pentru a respecta acea valoare de carbohidrati (in grame) pe care i-a recomandat-o medicul sau ori nutritionistul.

Cum sa iti calculezi carbohidratii

Calculatul carbohidratilor este completat cu grupe de alimente, cum ar fi grau, cereale, legume cu amidon, fructe, sucuri de fructe, lapte, iaurt si alimente combinate. Fiecare dintre urmatoarele portii masurate si calculate contine aproximativ 15 grame de carbohidrati:

  • 1 bucata mica de fruct proaspat;
  • 90 g fructe congelate sau conservate;
  • 1 felie de paine care are aproximativ 28-30 de grame;
  • 1 tortilla mica;
  • 40 g fulgi de ovaz;
  • 65 g paste;
  • 1/2 cana orez;
  • 6 biscuiti sarati (crakers);
  • 1/2 briosa englezeasca;
  • jumatate de chifla de hamburger;
  • 1/2 cana fasole neagra;
  • 1/2 cana alimente cu amidon, precum porumbul sau mazarea;
  • 1/4 cartof mare copt.

 

Citeste informatiile nutritionale de pe etichete pentru a descoperi cantitatea de carbohidrati in grame, din produsele alimentare pe care vrei sa le consumi, socotind cate grame vin la o portie. Alege si consuma cantitatea de carbohidrati (in grame) de care ai nevoie, pentru a respecta planul tau alimentar in ceea ce priveste mesele principale si gustarile.

Nu trebuie sa calculezi gramele de carbohidrati in cazul legumelor care nu contin amidon, diverselor tipuri de carne, carne de pasare, peste si grasimi, insa portiile trebuie sa aiba dimensiunile corespunzatoare pentru a fi incluse in dieta ta.

Cum iti poti imbunatati dieta daca esti insulino-dependent

Gramele de carbohidrati necesare in regimul alimentar al unui diabetic ar trebui, de asemenea, sa includa variante bogate in fibre, cum ar fi painea integrala si cerealele integrale, pastele din grau integral, orezul brun si fructele si legumele proaspete. Aceste alimente contribuie la o crestere mai lenta in ceea ce priveste concentratia de glucoza in sange. Consumul sucurilor din fructe ar trebui limitat, deoarece ele provoaca o crestere brusca a glicemiei.

Cantarirea si masurarea alimentelor

Este extrem de important sa cantaresti si sa masori alimentele pentru a obtine numarul corect de calorii de care ai nevoie zilnic. Impreuna cu canile si lingurile de masurat, alege un cantar alimentar care masoara gramele. Alimentele ar trebui cantarite si masurate dupa ce le-ai gatit.

Dupa ce au masurat toate alimentele pentru o aproximativ saptamana, majoritatea pacientilor pot sa estimeze cu destul de multa acuratete, "ochiometric" sau tinand in mana alimentul, fara sa fie nevoie sa masoare sau sa cantareasca totul de fiecare data cand mananca.

Pacientii cu diabet care sunt dependenti de insulina ar trebui sa isi coordoneze administrarea insulinei cu aportul caloric. In general, ei ar trebui sa manance trei mese pe zi, la intervale de timp regulate. Gustarile sunt adeseori necesare. Acesti pacienti nu ar trenui sa sara peste o masa principala, in special daca iau insulina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutție a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0