Diabetul de tip 2, asociat cu declinul cognitiv [studiu]

Diabetul de tip 2 este o boala cronica, ce afecteaza productia de insulina din corp si glicemia (cantitatea de glucoza care se gaseste in sange). O cercetare noua sugereaza ca aria de acoperire a acestei afectiuni poate fi mai mare decat se credea pana acum, iar oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre diabetul de tip 2 si declinul cognitiv in decursul a 5 ani.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Tasmania, din Hobart, Australia, a condus acest studiu nou, in scopul de a investiga daca exista o asociere intre diabetul de tip 2, pe de o parte, si atrofia cerebrala si declinul cognitiv, pe de alta parte. Mai mult, in cazul in care cercetatorii descopereau o astfel de conexiune intre acesti factori, ei si-au propus sa descopere ce cauze se aflau la baza relatiei dintre diabet si declinul cognitiv.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetatorii australieni au recrutat in total 705 oameni, cu varste intre 55 si 90 de ani, si apoi au facut o serie de masuratori in ceea ce priveste creierul si cognitia participantilor.

Acesta este primul studiu care compara atat cognitia cat si dimensiunea creierului in randul persoanelor cu si fara diabet de tip 2, iar rezultatele cercetarii au fost publicate in "Diabetologia", jurnalul Asociatiei Europene pentru Studierea Diabetului.

In ce a constat studiul

Din numarul total de participanti, 348 de persoane aveau diabet de tip 2 si 357 de oameni nu sufereau de aceasta boala. Cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica nucleara, scanand participantii pentru a examina volumul total al creierului si volumul ventricular, acestia fiind doi markeri ai atrofiei creierului.

De asemenea, cercetatorii au masurat functia cognitiva globala si functia cognitiva vizavi de 7 domenii, in 3 momente diferite, pe parcursul a 4,6 ani. Desigur, cercetatorii au ajustat rezultatele pentru "varsta, sex, educatie si factorii de risc vasculari", printre care se afla fumatul, evenimentele cardiovasculare precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral (AVC) sau hipertensiunea arteriala, precum si hipercolesterolemia si indicele de masa corporala (IMC).

Analiza oamenilor de stiinta australieni a scos la iveala o asociere puternica intre diabetul de tip 2 si declinul cognitiv, care inseamna un declin in ceea ce priveste memoria verbala si fluenta verbala.

In plus, cercetatorii au aplicat si un "test de mediere", pentru a vedea daca atrofia creierului poate sa explice asocierile dintre diabetul de tip 2 si declinul cognitiv. Cu toate acestea, ei nu au descoperit nicio dovada cum ca rata sau viteza cu care creierul s-a atrofiat a avut vreun impact asupra asocierii dintre diabet si functia cognitiva.

 
 

Mai mult, analiza din Australia nu a descoperit nicio diferenta in ce priveste rata la care creierul s-a micsorat cand au fost comparati oamenii cu diabet cu cei fara diabet, chiar daca diabeticii aveau un grad mai mare de atrofiere a creierului la inceputul studiului.

Declinul cognitiv ar putea duce, in timp, la dementa

S-a constatat ca in timp ce persoanele fara diabet au inregistrat o usoara crestere in fluenta verbala pe durata acestui studiu, pacientii cu diabet au avut un declin. "Un astfel de declin cognitiv accelerat ar putea contribui la dificultatile in ceea ce priveste executarea activitatilor de zi cu zi si in ceea ce priveste comportamentul sanatos - cum ar fi complianta la tratamentul medicamentos", au explicat autorii studiului.

 

Ei sugereaza ca, tocmai pentru ca diabeticii nu adera asa cum ar trebui la tratamente si nu respecta medicatia, de exemplu, aceasta decizie ar putea sa "influenteze in mod nefast sanatatea vasculara si declinul cognitiv si exista posibilitatea sa ca debutul dementei sa aiba loc mai devreme in cazul celor care sufera de diabet de tip 2".

In concluzie, oamenii de stiinta au declarat ca "In cazul pacientilor varstnici, diabetul de tip 2 este asociat cu un declin in ce priveste memoria verbala si fluenta verbala in decursul a aproximativ 5 ani, dar efectele diabetului asupra atrofiei cerebrale pot sa inceapa chiar mai devreme, ca de exemplu la varsta a doua."

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Type 2 diabetes mellitus, brain atrophy and cognitive decline in older people: a longitudinal study", publicat in decembrie 2018, in Diabetologia, autori Michele L. Callisaya, Richard Beare, Chris Moran, Thanh Phan, Wei Wang, Velandai K. Srikanth.
  • Diabetologia - https://diabetologia-journal.org/2018/12/13/study-shows-in-older-people-type-2-diabetes-is-associated-with-a-decline-in-brain-function-over-five-years/

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0