Insulina: Ce este si care este rolul ei in organism?

Informații generale despre insulină
        - Ce este insulina?
        - Anatomia pancreasului și cum produce acesta insulina
        - Rolul insulinei în organism
        - Diabetul și tratamentul cu insulină
Cum acționează insulina injectabilă?
       - Momentul de start al acțiunii insulinei în organism
       - Momentul de vârf al acțiunii insulinei în organism
       - Durata totală a acțiunii insulinei în organism
Tipuri de insulină injectabilă
      - Insulină rapidă
      - Insulină ultra rapidă
      - Insulină cu acțiune intermediară
      - Insulină cu acțiune lentă sau bazală
      - Insulină pre-mixată
Folosirea insulinei injectabile
      - Cum se alege tipul de insulină potrivit?
      - Cum se administrează insulina?
      - Seringi de aministrare a insulinei
      - Stilouri sau pen-uri de administrare a insulinei
      - Pompele de insulină
      - Unde se administreză insulina în corp?
      - Posibilele complicații ale utilizării insulinei injectabile
      - Cum se păstrează insulina și valabilitatea insulinei
      - Cum se achiziționează insulina?
Folosirea insulinei injectabile în vacanță
      - Insulina în bagajul de avion
      - Adaptarea tratamentului cu insulină la un fus orar diferit
      - Păstrarea insulinei la destinație
      - Cum poți cumpăra insulină la destinație?

 

Informații generale despre insulină

La fel ca în cazul medicamentelor cu administrare orală prescrise pacienților cu diabet, insulina este o alternativă pentru unii non-insulino-dependenți, care nu își pot ține sub control glicemia cu ajutorul dietei și cu ajutorul exercițiilor fizice. În situațiile speciale, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau în sarcină, insulina este o modalitate temporară, dar importantă prin care se poate ține sub control glucoza din sânge.

Ce este insulina?

Insulina este un hormon secretat de o aglomerare de celule care se află în pancreasul endocrin, iar acest hormon participă la metabolismul glucidelor. De asemenea, insulina este cel mai important hormon implicat în metabolismul glucidelor. Ea contribuie la reducerea concentrației glucozei în sânge. 

Pe de o parte, insulina este un medicament care poate salva vieți - persoanele care au diabet de tip 1 depind de insulină pentru a supraviețui. Dar pe de altă parte, unii oameni se luptă pentru a nu fi nevoiți să intre pe tratamentul care presupune administrarea de insulină.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Insulina este descrisă ca fiind un hormon care scade concentrația glucozei (zahărului) în sânge. Acest hormon funcționează pentru a transporta glucoza din fluxul sangvin în celulele care folosesc glucoză pe post de energie. De asemenea, insulina transportă aminoacizii în celule pentru a ajuta la producerea proteinelor și pentru a intensifica depozitarea grăsimilor.

Anatomia pancreasului și cum produce acesta insulina

Pancreasul este organul responsabil de controlul nivelului glucozei; face parte din sistemul digestiv și este localizat în abdomen, în spatele stomacului și imediat lângă duoden - prima parte a intestinului subțire. Pancreasul are două componente funcționale principale:

1. o funcție exocrină; celulele exocrine sunt celulele care eliberează enzime digestive în intestin prin intermediul ductului pancreatic (un canal).
2. pancreasul endocrin - aglomerări de celule cunoscute sub numele de „insulele lui Langerhans” în „marea” țesutului exocrin; aceste insule de celule eliberează hormoni cum ar fi insulina și glucagonul în sânge, pentru a controla nivelul zahărului din sânge.

Insulele pancreatice sau insulele lui Langerhans sunt puternic vascularizate (alimentate de vasele de sânge) și specializate pentru a monitoriza substanțele nutritive din sânge. Celulele alfa ale insulelor pancreatice secretă glucagon, în timp ce celulele beta pancreatice (cele mai abundente de pe insulele din pancreasul endocrin) eliberează insulină. 

Secreția de insulină, ca răspuns la creșterea cantității de glucoză, are două faze: o prima fază la aproximativ 5-10 minute după ce nivelul glucozei este ridicat și o a doua fază după 30-60 de minute.

Insulina nu este doar un hormon, ci și un mesager chimic produs într-o parte a corpului, pentru a avea o acțiune clară în altă parte a corpului. Este o proteină responsabilă de reglarea cantității de glucoză în sânge, ca parte a metabolismului. Corpul nostru „fabrică” insulină în pancreas, iar hormonul este secretat de celulele beta pancreatice, în principal ca răspuns la glucoză. 

Celulele beta pancreatice sunt „senzorii perfecți de combustibil”, stimulați fiind de glucoză. Pe măsură ce concentrația glucozei crește în plasma din sânge, absorbția și metabolizarea de către celulele beta pancreatice sunt intensificate, ducând la secreția de insulină.

Rolul insulinei în organism

Insulina are două moduri de acțiune în corpul nostru - un rol stimulant (excitator) și un rol inhibitor.

• Pe de o parte, insulina stimulează absorbția glucozei și sinteza lipidelor;
• Pe de altă parte, insulina inhibă descompunerea lipidelor, proteinelor și glicogenului și inhibă gluconeogeneza și producția de cetone (cetogeneza). Nivelurile glucozei sunt controlate strict de insulină, astfel încât viteza de producere a glucozei de către ficat este egalată de rata sau viteza cu care celulele o folosesc.

În diabet, hiperglicemia înseamnă că pierderea glucozei prin urină este, de asemenea, necesară pentru a atinge acest echilibru. În cazul persoanelor sănătoase, rolul insulinei este de a menține un nivel constant al glicemiei (cantitatea de glucoză în sânge), prin asigurarea unei cantități suficiente de la ficat. Nivelurile scăzute de insulină determină eliberarea de glucoză, în timp ce mai multă insulină inhibă producția de glucoză prin faptul că îi „spune” ficatului să depoziteze glucoza sub formă de glicogen.

Diabetul și tratamentul cu insulină

Diabetul apare atunci când corpul nu folosește insulina în mod corespunzător sau nu produce suficientă insulină. Există două tipuri principale de diabet: de tip 1 și de tip 2.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Acestea sunt bolile în care corpul se atacă singur. Dacă ai diabet de tip 1, corpul nu poate produce insulină, iar asta se întâmplă deoarece sistemul imunitar a distrus toate celulele pancreatice care produceau insulină. Această boală este mai des diagnosticată la pacienții tineri (și copii), deși se poate dezvolta și la adulți.

În diabetul de tip 2, corpul a devenit rezistent la efectele insulinei. Asta înseamnă că organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a obține aceleași efecte. Prin urmare, corpul produce în exces insulină, pentru a menține glucoza la un nivel normal. Cu toate acestea, după mulți ani de producție în exces, celulele pancreatice (răspunzătoare de producția de insulină) se epuizează.

Diabetul de tip 2 afectează oamenii de toate vârstele, dar de regulă se dezvoltă mai târziu de-a lungul vieții. Injecțiile cu insulină (ca un înlocuitor sau ca un supliment pentru insulina pe care ar trebui să o producă organismul) pot ajuta în tratamentul ambelor tipuri de diabet.

Deoarece pacienții cu diabet de tip 1 nu pot produce insulină, ei trebuie să folosească acest hormon pentru a-și controla glicemia. Mulți pacienți cu diabet de tip 2 pot să își țină sub control glicemia cu ajutorul modificărilor în ceea ce privește stilul de viață și cu ajutorul medicamentelor orale. Cu toate acestea, dacă aceste tratamente nu funcționează, acești pacienți vor avea nevoie și de insulină.

Cum acționeză insulina injectabilă?

Ca pacient cu diabet, trebuie să știi că nu poți lua insulină pe cale orală (pe gură). Trebuie să îți injectezi insulină cu o seringă, cu un fel de stilou (pen) sau cu o pompă de insulină. Tipul de injecție cu insulină pe care îl folosești se va baza pe preferințele tale personale și pe nevoile medicale.

Acțiunea insulinei injectabile măsoară cât de repede după injectarea acestui hormon începe acesta să funcționeze. Durata acțiunii insulinei se referă la cât de mult timp (după injectare) doza de insulină va continua să funcționeze în cazul acelui pacient. Acțiunile insulinei sunt un concept extrem de important, în special pentru pacienții cu diabet insulino-dependenți. Odată injectată, insulina are nevoie de o anumită perioadă până când începe să acționeze, apoi, după un alt interval, insulina atinge momentul de vârf al acțiunii sale.

Insulina are 3 caracteristici:tratament cu insulina

1. Momentul de start - este durata înainte ca insulina să intre în fluxul sangvin și să înceapă să scadă nivelul glucozei din sânge.
2. Momentul de vârf - este durata în care insulina se află la capacitate maximă, în termeni de scădere a nivelului glucozei din sânge.
3. Durata totală a acțiunii - înseamnă cât de mult timp insulina continuă să scadă cantitatea de glucoză din sânge.

Momentul de start al acțiunii insulinei în organism

În funcție de tipul de insulină, această injecție poate avea un moment de start (momentul când începe să acționeze în organism) diferit. În funcție de tipul de insulină injectabilă pe care pacientul îl folosește, acesta poate observa că insulina are un moment de start al acțiunii care poate începe la 15 minute de la injectare, la 30 de minute, la 1 oră, 2 ore sau chiar la 4-6 ore de la injectare.

Momentul de vârf al acțiunii insulinei în organism

În cazul unui tratament ideal, viteza la care insulina începe să funcționeze s-ar potrivi perfect cu rata sau viteza la care glicemia începe să crească, după fiecare masă diferită pe care o iei pe parcursul zilei. Tocmai de aceea este important să gasești acel tip de insulină care are momentul de vârf potrivit în cazul tău.

Anumite tipuri de insulină injectabilă nu sunt concepute pentru a avea un moment de vârf al acțiunii, ci sunt create astfel încât să elibereze insulină în mod constant, pe durata de activitate a insulinei. 

Durata totală a acțiunii insulinei în organism

În funcție de tipul de insulină injectabilă, pacientul cu diabet poate să descopere că durata totală a acțiunii acestui hormon diferă. Anumite tipuri de insulină au o durată totală de acțiune (durata după injectare) de 3 până la 4 ore, în alte cazuri durata este de 6-8 ore, 18-24 de ore, mai mult de 42 de ore sau chiar 28-36 de ore.

Tipuri de insulină injectabilă

Diferite tipuri de insulină au fost dezvoltate de-a lungul timpului, pentru a avea mai bine grijă de nevoile fiecărei persoane cu diabet. Insulina care este disponibilă în prezent pentru pacienții cu diabet este folosită pentru a mima acțiunea pancreasului. În mod normal, pancreasul secretă o cantitate mică de insulină 24 de ore pe zi (insulină bazală) și ca răspuns la alimentele pe care le mâncăm (bolus). Tipurile de insulină folosite pentru a trata diabetul sunt enumerate mai jos.

Să nu uităm că toată insulina este disponibilă pacienților în formă lichidă. Toate tipurile de insulină enumerate mai jos produc același efect. 

Insulină rapidă

Insulina cu acțiune rapidă înseamnă că acest tip de insulină începe să funcționeze la aproximativ 15 minute după injectare; efectele ei pot dura între 2 și 4 ore și este adeseori injectată înainte de a lua masa.

Insulină ultra rapidă

Insulină cu acțiune scurtă - pacientul cu diabet își injectează acest tip de insulină înainte de o masă; insulina începe să funcționeze la 30-60 de minute după injectare și efectele ei durează între 5 și 8 ore.

Insulină cu acțiune intermediară

Acest tip de insulină începe să funcționeze într-un interval de 30 de minute (până la 1 oră) de la injectare, iar efectele sale pot dura chiar și până la 8 ore.

Insulină cu acțiune lentă sau bazală

Insulina cu acțiune pe termen lung (sau insulină lentă) nu începe să funcționeze decât după 1-2 ore după ce pacientul și-a injectat-o. Cu toate acestea, efectele pot dura până la 24 de ore.

Insulină pre-mixată

Insulina în combinație pre-mixată conține o combinație de două produse diferite cu insulină; amestecul conține o insulină cu acțiune foarte rapidă și o insulină cu acțiune scurtă.

Folosirea insulinei injectabile

Pentru mulți diabetici, injecțiile cu insulină sunt o parte a vieții de zi cu zi. Chiar și așa, un număr mare de pacienți (și nu doar cei care au fost recent diagnosticați cu diabet zaharat) subliniază că procesul de injectare a insulinei este extrem de supărător. Fobia sau frica de ace este comună în rândul diabeticilor. Însă cu practică și cu multă determinare, injecțiile cu insulină pot să devină mai puțin dureroase urmând câteva reguli simple.

Cum se alege tipul de insulină potrivit?

Deși în unele cazuri, este o practică destul de comună ca pacientul să încerce (înainte de a injecta insulină) anumite pastile prescrise pentru diabet, trebuie să știi că poți începe tratamentul cu insulină bazându-te pe o serie factori. Acești factori te ajută să alegi tipul de insulină potrivit pentru tine, în funcție:

• de cât timp ai diagnosticul de diabet
• de cât de mare este nivelul glucozei în sânge
• de celelalte medicamente pe care le iei
• de starea ta generală de sănătate
• de recomandările medicului tău. 

Medicul tău te va ajuta să găseșți tipul de insulină potrivit pentru tine, care să țină cont de nevoile tale și de stilul tău de viață. Deoarece pilulele pentru diabet par să ajute corpul să folosească insulina mai bine, unii pacienți le iau împreună cu injecțiile cu insulină. 

Cum se administrează insulina?

Administrarea insulinei poate fi o problemă majoră pentru pacienții cu diabet, mai ales că este vorba de stilul de viață și de faptul că aceștia trebuie să își injecteze în mod regulat acest hormon esențial. Insulina nu poate fi luată sub formă de pastilă, deoarece s-ar descompune în timpul digestiei, la fel ca proteinele din alimente, ci trebuie să fie injectată în grăsimea de sub piele pentru a întra astfel mai repede în sângele pacientului. În cazuri rare, insulina poate duce la o reacție alergică în locul în care a fost injectată.

Seringi de administrare a insulinei

Cere sfatul medicului sau farmacistului despre ce tip de seringi trebuie să folosești pentru administrarea insulinei. O seringă este un dispozitiv cu un centru gol, cu un piston, ac și un dispozitiv de protecție detașabil.

Exteriorul seringii este marcat cu liniuțe, care te ajută la stabilirea cantității corecte de insulină. Iată câteva sfaturi pentru utilizarea corectă a seringilor de administrare a insulinei:

• acele mai scurte înseamnă mai puțin disconfort la injectare; cu toate acestea, adâncimea injectiei influențează viteza cu care insulina își face efectul;
• coordonează dimensiunea seringii pentru a se potrivi dozei tale de insulină;
• nu reutiliza o seringă;
• nu împărți cu alte persoane o seringă;
• aruncă seringile folosite într-un recipient care se poate închide și care este rezistent.

Stilourile sau pen-uri de administrare a insulinei

Pentru administrarea insulinei, mai există și opțiunea de a folosi unele stilouri sau pen-uri. Unele pen-uri pentru tratamentele cu acest hormon conțin un cartuș cu insulină care este introdus în stilou, iar unele sunt pre-umplute cu insulină și aruncate după ce toată insulina a fost utilizată.

Doza de insulină este formată pe stilou (pen), iar apoi insulina este injectată cu un ac, la fel ca și când pacientul ar utiliza o seringă. Cartușele și pen-urile de insulină pre-umplute conțin doar un singur tip de insulină. Dacă pacientul știe că trebuie să folosească două tipuri de insulină, trebuie făcute două injecții diferite cu un astfel de pen.

tipuri de insulina

 

Pompele de insulină

Pompele de insulină sunt mici dispozitive computerizate care livrează insulină în două moduri:

• într-o doză constantă, continuă și bine măsurată (insulină bazală);
• ca o doză bruscă sau subită (bolus), către pacient, în preajma mesei.

Dozele de insulină sunt livrate printr-un tub de plastic flexibil, numit cateter. Cu ajutorul unui ac mic, cateterul este introdus prin piele, în țesutul gras al pacientului și apoi este lipit sau fixat în acel loc.

Pompa de insulină nu este un pancreas artificial (deoarece pacientul tot va fi nevoit să își monitorizeze glicemia), însă pompele de acest gen pot ajuta unii oameni să obțină un control mai bun al cantității de glucoză din sânge, iar mulți pacienți preferă acest sistem de injectare a insulinei, renunțând la clasicele injecții.

Pompele de insulină pot fi programate să elibereze mici doze de insulină în mod continuu (insulină bazală) sau o doză bolus, aproape de perioada meselor, pentru a controla creșterea cantității de glucoză în sânge după o masă. Acest sistem mimează cel mai bine capacitatea corpului de eliberare normală a insulinei.

Unde se administrează insulina în corp?

Alegerea locului în care îți vei face injecția cu insulină este foarte importantă, mai ales pentru nevoile tale individuale, ca pacient diabetic. Medicul te va ajuta în acest sens. Există 4 zone cheie în care cei cu diabet trebuie să își injecteze insulina:

• abdomenul
• brațele
• coapsele
• fesele.

Medicul îți va arăta cum să îți faci singur injecțiile cu insulină. Nu injecta insulina la un interval mai mic de 5 cm de buric, pentru că organismul nu o va absorbi la fel de bine. Ar trebui să schimbi frecvent locul în care îți faci injecțiile cu insulină, pentru a preveni îngroșarea pielii datorată expunerii constante la insulină.

Posibilele complicații ale utilizării insulinei injectabile

La fel ca în cazul oricărui medicament sau tratament, efectele secundare și complicațiile sunt posibile și în cazul insulinei. Medicul tău înțelege riscurile posibile asociate cu insulina și cu alte medicamente pe care ți le prescrie dacă ai diabet. Acesta este un alt motiv pentru care e recomandat să îi împărtășești istoricul tău medical complet, să îi dai informații despre alergii, medicamentele pe care le iei zilnic și suplimentele alimentare (fie că e vorba de vitamine ori de suplimente pe bază de plante).

Hipoglicemia (nivelul scăzut ale glucozei în sânge) poate să se întâmple uneori atunci când persoana ia insulină. Acest lucru este numit reacție la insulină.

Simptomele reacțiilor la insulină includ:

• oboseală
• incapacitatea de a vorbi
• transpirație
• confuzie
• pierderea conștienței
• convulsii sau crize
• zvâcnirea mușchilor
• piele palidă.

Cum se păstrează insulina și valabilitatea insulinei

Deși producătorii recomandă să păstrezi sau să depozitezi insulina în frigider, injecțiile cu insulină rece pot uneori să facă procedura mult mai dureroasă. Pentru a evita acest lucru și alte neplăceri, mulți producători sugerează să păstrezi recipientele cu insulină pe care le folosești la temperatura camerei. Insulina păstrată la temperatura camerei va fi valabilă aproximativ o lună.

Amintește-ți însă că, dacă îți cumperi mai mult de o sticluță o dată, pentru a economisi bani, trebuie să păstrezi recipientele cu insulină în frigider. Apoi scoate dozele din timp, astfel încât insulina să fie gata pentru următoarea ta injecție.

Iată câteva sfaturi despre cum se păstrează insulina:

• nu depozita insulina lângă surse extreme de căldură sau în zone cu frig extrem;
• nu păstra niciodată insulina în congelator, în lumina directă a soarelui sau în torpedoul mașinii;
• verifică data la care expiră insulina înainte de a o injecta și nu folosi doza de insulină după data de expirare a valabilității;
• examinează sticluța cu atenție, pentru a te asigura că insulina arată normal înainte de a extrage hormonul cu seringa.
• în funcție de tipul de insulină pe care îl foloseșți, verifică și alte semne, cum ar fi particule prezente sau decolorarea insulinei.

Cum se achiziționează insulina?

Bolnavii cu diabet care au nevoie de insulină pot merge la farmaciile cu circuit deschis pentru a achiziționa insulină.

Folosirea insulinei injectabile în vacanță

Bolnavii de diabet care călătoresc sau merg în vacanță trebuie să știe că este important să continue tratamentul cu insulină oriunde s-ar afla. Atunci când călătorești, e bine să iei seringile folosite înapoi cu tine acasă. Împachetează-le într-un recipient rezistent, cum ar fi o cutie de creioane din plastic, tare, pentru transport, și nu le arunca la întâmplare. Regulile sunt chiar mai stricte atunci când călătorești cu avionul.

Insulina în bagajul de avion

Să călătorești peste hotare cu insulină nu mai este o problemă. Pacienții cu diabet pot să își ia insulina cu ei, în bagajul de mână, însă o scrisoare sau o recomandare de la medicul tău este esențială. Această scrisoare ar trebui să explice în mod clar necesitatea de a transporta atât insulina, cât și seringile (sau pompa de insulină) cu tine, la bordul avionului.

Scrisoarea ar trebui să explice că ai nevoie de insulină și ar trebui să o prezinți celor din staff-ul care se ocupă de securitate. Cercetările făcute de producătorii de insulină sfătuiesc ca rezervele și dozele de insulină să fie păstrate în bagajul de mână. O călătorie cu avionul poate face ca bagajul tău (dacă e la cală), să înghețe și să afecteze calitatea insulinei. Este bine că insulina să fie bine izolată sau păstrată într-un recipient etanș dacă este posibil și este bine să o plasezi cât mai aproape de centrul valizei tale, dacă este posibil.

În unele cazuri, poate fi un protocol standard ca echipajul din cabină să ceară toate medicamentele de la călători, pentru a fi păstrate în timpul zborului. 

Adaptarea tratamentului cu insulină la un fus orar diferit

Atunci când călătorești în zone cu un fus orar diferit, este bine să te pregătești în ceea ce privește injecțiile cu insulină. Călătoriile cresc riscul de hipoglicemie, în special dacă intercalezi multe zone cu fus orar diferit. Călătoriile pe distanțe lungi pot, de asemenea, să ducă la deshidratare, care crește potențialul ca glicemia să crească foarte mult. Adaptarea tratamentulu cu insulină va depinde de direcția în care călătorești.

Dacă zbori spre vest, zilele sunt mai lungi. În ziua de dinaintea plecării, fă-ți doza obișnuită de insulină, la momentul zilei la care o faci de obicei. Când începi să călătorești, ține-ți ceasul setat pe fusul orar al zonei din care ai plecat și fă-ți jumătate din doza normală de insulină, la ora la care ești obișnuit. 

După ce ți-ai făcut această jumătate de doză, potrivește-ți ceasul la fusul orar al destinației tale. Potrivit fusului orar de la destinație, fă-ți cealaltă jumătate a dozei de insulină (bazală) cu acțiune lungă la aceeași oră la care ești obișnuit să îți injectezi insulina. 
Pentru a fi în siguranță, cel mai bine este să îi spui medicului curant unde mergi exact pentru ca acesta să te învețe cum să îți calculezi dozele de insulină.

Păstrarea insulinei la destinație

Când ajungi la destinație, este important să păstrezi insulina în cele mai bune condiții. Expunerea la temperaturile extreme (mai ales dacă ai călătorit într-o zona caldă) poate dezactiva insulina. De aceea este bine să ții insulina în bagajul de mână dacă mergi cu avionul. Însă dacă ai o călătorie lungă, cu mașina, într-o zi foarte călduroasă sau într-o țară în care este foarte cald, atunci ar fi bine să găsești modalități prin care îți poți proteja insulina de căldură.

Ai la dispoziție (înainte de a pleca din țară sau din oraș), diverse genți, portofele și cutii frigorifice, precum și alte accesorii de călătorie, care îți vor permite să îți păstrezi insulina la rece, când ești în mișcare sau când ai ajuns la destinație. Dacă ești la un hotel și camera este dotată cu un mic frigider, atunci îți poți păstra acolo insulina, oricât este nevoie. 

Cum poți cumpăra insulină la destinație?

Uneori, din diferite motive, se poate întâmpla să observi că insulina ta s-a deteriorat în timpul zborului sau că nu ai luat suficiente doze pentru acea călătorie ori vacanță. Nu uita: ar trebui să examinezi insulina, pentru a depista orice urmă de cristale formate în interiorul recipientului. Dacă ai găsit cristale, ar trebui să arunci această insulină și să cauți farmacii locale, de unde să îți cumperi alte doze. 

Caută numele generice și brandurile locale, deoarece în acest fel îți va fi mai ușor să găsești insulina de care ai nevoie, atunci când ai ajuns la destinație. Insulina folosită în țară de origine poate să aibă o concentrație diferită de cea a insulinei din alte țări, adică poate fi disponibilă sub formă de alte unități.

Dacă trebuie să folosești aceste tipuri de insulină când ai ajuns la destinație, trebuie să cumperi noi seringi pentru a se potrivi cu noul tip de insulină, pentru a preveni eventualele greșeli în ceea ce privește dozajul insulinei. Cere sfatul unui specialist sau farmacist și alege variantă cea mai bună în cazul tău, atât în privința insulinei, cât și în privința seringilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association – Insulin Basics 
https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables/insulin-basics
Diabetes UK – Insulin and diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/treating-your-diabetes/insulin
CDC – 4 Ways To Take Insulin 
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/type-1-4-ways-to-take-insulin.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0