Insulina: Ce este si care este rolul ei in organism?

Informatii generale despre insulina
- Ce este insulina
- Anatomia pancreasului si cum produce acesta insulina
- Rolul insulinei in organism
- Diabetul si tratamentul cu insulina
- Insulina injectabila
      - Cum actioneza insulina injectabila
             - Momentul de start al actiunii insulinei in organism
             - Momentul de varf al actiunii insulinei in organism
             - Durata totala a actiunii insulinei in organism
- Tipuri de insulina injectabila
      - Insulina rapida
      - Insulina ultra rapida
      - Insulina cu actiune intermediara
      - Insulina cu actiune lenta sau bazala
      - Insulina pre-mixata


Folosirea insulinei injectabile
- Cum se alege tipul de insulina potrivit
- Cum se administreaza insulina
      - Seringi de aministrare a insulinei
      - Stilouri sau pen-uri de administrare a insulinei
      - Pompele de insulina
- Unde se administreza insulina in corp
- Posibilele complicatii ale utilizarii insulinei injectabile
- Cum se pastreaza insulina si valabilitatea insulinei
- Cum se achizitioneaza insulina


Folosirea insulinei injectabile in vacanta
- Insulina in bagajul de avion
- Adaptarea tratamentului cu insulina la un fus orar diferit
- Pastrarea insulinei la destinatie
- Cum poti cumpara insulina la destinatie

 

Informatii generale despre insulina

La fel ca in cazul medicamentelor cu administrare orala prescrise celor cu diabet, insulina este o alternativa pentru unii pacienti cu diabet non-insulino-dependenti, care nu isi pot tine sub control glicemia cu ajutorul dietei ori cu ajutorul exercitiilor fizice. In situatiile speciale, cum ar fi o interventie chirurgicala sau in sarcina, insulina este o modalitate temporara, dar importanta prin care se poate tine sub control glucoza din sange.

Ce este insulina

Insulina este un hormon secretat de o aglomerare de celule care se afla in pancreasul endocrin, iar acest hormon participa la metabolismul glucidelor. De asemenea, insulina este cel mai important hormon implicat in metabolismul glucidelor. Ea contribuie la reducerea concentratiei glucozei in sange. Pe de o parte, insulina este un medicament care poate salva vieti - persoanele care au diabet de tip 1 depind de insulina pentru a supravietui. Dar pe de alta parte, unii oameni se lupta pentru a nu fi nevoiti sa intre pe tratamentul ce presupune insulina.

Insulina este descrisa ca fiind un hormon care scade concentratia glucozei (zaharului) in sange. Acest lucru este adevarat. Insulina este un hormon (si o proteina) care este produs de celulele beta ale pancreasului. Acest hormon functioneaza pentru a transporta glucoza din fluxul sangvin in celulele care folosesc glucoza pe post de energie. De asemenea, insulina transporta aminoacizii in celulele pentru a ajuta la producerea proteinelor si pentru a intensifica depozitarea grasimilor.

tratament cu insulinaAnatomia pancreasului si cum produce acesta insulina

Pancreasul este organul responsabil de controlul nivelului glucozei (zaharului). El face parte din sistemul digestiv si este localizat in abdomen, in spatele stomacului si imediat langa duoden - prima parte a intestinului subtire. Pancreasul are doua componente functionale principale:

1. o functie exocrina; celulele exocrine sunt celulele care elibereaza enzime digestive in intestin prin intermediul ductul pancreatic (un canal).

2. pancreasul endocrin - aglomerari de celule cunoscute sub numele de "insulele lui Langerhans" in "marea" tesutului exocrin; aceste insule de celule elibereaza/secreta hormoni cum ar fi insulina si glucagonul in sangele nostru, pentru a controla nivelul zaharului din sange.

Insulele pancreatice sau insulele lui Langerhans sunt puternic vascularizate (alimentate de vasele de sange) si specializate pentru a monitoriza substantele nutritive din sange. Celulele alfa ale insulelor pancreatice secreta glucagon, in timp ce celulele beta pancreatice (cele mai abundente de pe insulele din pancreasul endocrin) elibereaza insulina. Secretia/eliberarea de insulina, ca raspuns la cresterea cantitatii de glucoza, are doua faze: o prima faza la aproximativ 5-10 minute dupa ce nivelul glucozei este ridicat si o a doua faza dupa 30-60 de minute.

Insulina nu este doar un hormon, ci si un mesager chimic produs intr-o parte a corpului, pentru a avea o actiune clara in alta parte a corpului. Este o proteina responsabila de reglarea cantitatii de glucoza in sange, ca parte a metabolismului. Corpul nostru "fabrica" insulina in pancreas, iar hormonul este secretat de celulele beta pancreatice, in principal ca raspuns la glucoza. Celulele beta pancreatice sunt "senzorii perfecti de combustibil", stimulati fiind de glucoza. Pe masura ce concentratia glucozei creste in plasma din sange, absorbtia si metabolizarea de catre celulele beta pancreatice sunt intensificate, ducand la secretia de insulina.

tipuri de insulinaRolul insulinei in organism

Insulina are doua moduri de actiune in corpul nostru - un rol stimulant (excitator) si un rol inhibitor.

• Pe de o parte, insulina stimuleaza absorbtia glucozei si sinteza lipidelor;

• Pe de alta parte, insulina inhiba descompunerea lipidelor, proteinelor si glicogenului si inhiba gluconeogeneza si productia de cetone (cetogeneza). Nivelurile glucozei sunt controlate strict de insulina, astfel incat viteza de producere a glucozei de catre ficat este egalata de rata sau viteza cu care celulele o folosesc.

In diabet, hiperglicemia inseamna ca pierderea glucozei prin urina este, de asemenea, necesara pentru a atinge acest echilibru. In cazul persoanelor sanatoase, rolul insulinei este de a mentine un nivel constant al glicemiei (cantitatea de glucoza in sage), prin asigurarea unei cantitati suficiente de la ficat. Nivelurile scazute de insulina determina eliberarea de glucoza, in timp ce mai multa insulina inhiba productia de glucoza prin faptul ca ii "spune" ficatului sa pastreze/depoziteze glucoza sub forma de glicogen.

Diabetul si tratamentul cu insulina

Diabetul apare atunci cand corpul tau nu foloseste insulina in mod corespunzator sau nu produce suficienta insulina. Exista doua tipuri principale de diabet: de tip 1 si de tip 2.

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. Acestea sunt bolile in care corpul se ataca singur. Daca ai diabet de tip 1, corpul tau nu poate produce insulina, iar asta se intampla deoarece sistemul tau imunitar a distrus toate celulele pancreatice care produceau insulina. Aceasta boala este mai des diagnosticata la pacientii tineri (si copii), desi se poate dezvolta si la adulti.

In diabetul de tip 2, corpul tau a devenit rezistent la efectele insulinei. Asta inseamna ca corpul tau are nevoie de mai multa insulina pentru a obtine aceleasi efecte. Prin urmare, corpul tau produce in exces insulina, pentru a mentine glucoza la un nivel normal. Cu toate acestea, dupa multi ani de productie in exces, celulele pancreatice (raspunzatoare de productia de insulina) se epuizeaza.

Diabetul de tip 2 afecteaza oamenii de toate varstele, dar de regula se dezvolta mai tarziu de-a lungul vietii. Injectiile cu insulina (ca un inlocuitor sau ca un supliment pentru insulina pe care ar trebui sa o produca corpul tau) pot ajuta in tratamentul ambelor tipuri de diabet.

Deoarece pacientii cu diabet de tip 1 nu pot produce insulina, ei trebuie sa foloseasca acest hormon pentru a-si controla glicemia (cantitatea de glucoza care se afla in sange). Multi pacienti cu diabet de tip 2 pot sa isi tina sub control glicemia cu ajutorul modificarilor in ceea ce priveste stilul de viata si cu ajutorul medicamentelor orale. Cu toate acestea, daca aceste tratamente nu functioneaza, acesti pacienti vor avea nevoie si de insulina pentru ca aceasta ii va ajuta sa isi controleze glicemia.

 

Insulina injectabila

Ca pacient cu diabet, trebuie sa stii ca nu poti lua insulina pe cale orala (pe gura). Trebuie sa iti injectezi insulina cu o seringa, cu un "stilou" (sau pen) sau cu o pompa de insulina. Tipul de injectie cu insulina pe care il folosesti se va baza pe preferintele tale personale, pe nevoile medicale si pe asigurarea de sanatate.

Cum actioneza insulina injectabila

Actiunea insulinei injectabile masoara cat de repede dupa injectarea acestui hormon incepe acesta sa functioneze. Durata actiunii insulinei se refera la cat de mult timp (dupa injectare) doza de insulina va continua sa functioneze in cazul acelui pacient. Actiunile insulinei sunt un concept extrem de important, in special pentru pacientii cu diabet insulino-dependenti. O data injectata, insulina are nevoie de o anumita perioada de timp pana cand incepe sa actioneze, apoi dupa un alt interval, insulina atinge momentul de varf al actiunii sale.

Insulina are 3 caracteristici:

1. Momentul de start - este durata de timp inainte ca insulina sa intre in fluxul sanvin si sa inceapa sa scada nivelul glucozei din sange.

2. Momentul de varf - este durata de timp in care insulina se afla la capacitate maxima, in termeni de scadere a nivelului glucozei din sange.

3. Durata totala a actiunii - inseamna cat de mult timp insulina continua sa scada cantitatea de glucoza din sange.

Momentul de start al actiunii insulinei in organism

In functie de tipul de insulina, aceasta injectie poate avea un moment de start (momentul cand incepe sa actioneze in organism) diferit. In functie de tipul de insulina injectabila pe care pacientul il foloseste, acesta poate observa ca insulina are un moment de start al actiunii care poate incepe la 15 minute de la injectare, la 30 de minute, la 1 ora, 2 ore sau chiar la 4-6 ore de la injectare.

Momentul de varf al actiunii insulinei in organism

In cazul unui tratament ideal, viteza la care insulina ta incepe sa functioneze s-ar potrivi perfect cu rata sau viteza la care glicemia ta incepe sa creasca, dupa fiecare masa diferita pe care o iei pe parcursul zilei. Tocmai de aceea este important sa gasest acel tip de insulina care are momentul de varf potrivit in cazul tau.

In general, rapiditatea insulinei pe care ti-o administrezi ar trebui sa se potriveasca, in mare, cu viteza la care glicemia ta creste dupa ce mananci. Cu toate acestea, poti sa descoperi ca viteza cu care insulina ta actioneaza nu se potriveste perfect cu cresterea pe care o are glucoza in sange.

Anumite tipuri de insulina injectabila nu sunt concepute pentru a avea un moment de varf al actiunii, ci sunt create astfel incat sa elibereze insulina in mod constant, pe durata de activitate a insulinei. In functie de tipul de insulina injectabila pe care pacientii il folosesc, acesta poate avea un moment de varf al actiunii la 15 minute pana la 1 ora de la injectare, intre 1-3 ore, intre 2-5 ore, intre 2-12 ore, intre 6-12 ore sau intre 10-20 de ore de la injectare.

Durata totala a actiunii insulinei in organism

In functie de tipul de insulina injectabila, pacientul cu diabet poate sa descopere ca durata totala a actiunii acestui hormon difera. Anumite tipuri de insulina au o durata totala de actiune (durata dupa injectare) de 3 pana la 4 ore, in alte cazuri durata este de 6-8 ore, 18-24 de ore, mai mult de 42 de ore sau chiar 28-36 de ore.

Tipuri de insulina injectabila

Diferite tipuri de insulina au fost dezvoltate de-a lungul timpului, pentru a avea mai bine grija de nevoile fiecarei persoane cu diabet. Insulina care este disponibila in prezent pentru pacientii cu diabet este folosita pentru a "mima" actiunea pancreasului. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate mica de insulina 24 de ore pe zi (insulina bazala) si ca raspuns la alimentele pe care le mancam (bolus). Tipurile de insulina folosite pentru a trata diabetul sunt enumerate mai jos.

Sa nu uitam ca toata insulina este disponibila pacientilor in forma lichida. Toate tipurile de insulina enumerate mai jos produc acelasi efect. Trasaturile diferitelor tipuri de insulina influenteaza cat de repede si cat de mult functioneaza injectiile cu insulina pentru a ajuta organismul sa "mimeze" cresterea si scaderea naturala a nivelului de insulina pe parcursul zilei.

Insulina rapida

Insulina cu actiune rapida inseamna ca acest tip de insulina incepe sa functioneze la aproximativ 15 minute dupa injectare; efectele ei pot dura intre 2 si 4 ore si este adeseori injectata inainte de a lua masa.

Insulina ultra rapida

Insulina cu actiune scurta - pacientul cu diabet isi injecteaza acest tip de insulina inainte de o masa; insulina incepe sa functioneze la 30-60 de minute dupa injectare si efectele ei dureaza intre 5 si 8 ore.

Insulina cu actiune intermediara

Acest tip de insulina (cu actiune intermediara) incepe sa functioneze intr-un interval de 30 de minute (pana la 1 ora) de la injectare, iar efectele sale pot dura chiar si pana la 8 ore.

Insulina cu actiune lenta sau bazala

Insulina cu actiune pe termen lung (sau insulina lenta) este insulina care nu incepe sa functioneze decat dupa 1-2 ore dupa ce pacientul si-a injectat-o. Cu toate acestea, efectele ei pot dura pana la 24 de ore.

Insulina pre-mixata

Insulina in combinatie pre-mixata - contine o combinatie de doua produse diferite cu insulina; amestecul contine o insulina cu actiune foarte rapida si o insulina cu actiune scurta.

Folosirea insulinei injectabile

Pentru multi diabetici, injectiile cu insulina sunt o parte a vietii de zi cu zi. Chiar si asa, un numar mare de pacienti (si nu doar cei care au fost recent diagnosticati cu diabet zaharat) subliniaza ca procesul de injectare a insulinei este extrem de suparator. Fobia sau frica de ace este comuna in randul diabeticilor. Insa cu practica si cu multa determinare, injectiile cu insulina pot sa devina mai putin dureroase urmand cateva reguli simple.

Cum se alege tipul de insulina potrivit

Desi in unele cazuri, este o practica destul de comuna ca pacientul sa incerce (inainte de a injecta insulina) anumite pastile prescrise pentru diabet, trebuie sa stii ca poti incepe tratamentul cu insulina bazandu-te pe o serie factori. Acesti factori te ajuta sa alegi tipul de insulina potrivit pentru tine, in functie:

• de cat timp ai diagnosticul de diabet

• de cat de mare este nivelul glucozei in sange

• de celelalte medicamente pe care le iei

• de starea ta generala de sanatate

• de recomandarile medicului tau. Exista zeci de tipuri de insulina vandute in tarile dezvoltate, precum SUA. Aceste tipuri de insulina difera in ceea ce priveste modul in care sunt fabricate, modul in care functioneaza in corp si de cat de mult costa.

Medicul tau te va ajuta sa gasesti tipul de insulina potrivit pentru tine, care sa tina cont de nevoile tale si de stilul tau de viata. Deoarece pilulele pentru diabet par sa ajute corpul sa foloseasca insulina mai bine, unii pacienti le iau impreuna cu injectiile cu insulina. Ideea din spatele acestei terapii "combinate" este de a incerca sa ajuti insulina sa functioneze mai bine in cazul tau.

insulina rapidaCum se administreaza insulina

Administrarea insulinei poate fi o problema majora pentru pacientii cu diabet, mai ales ca este vorba de stilul de viata si de faptul ca acestia trebuie sa isi injecteze in mod regulat acest hormon esential. Insulina nu poate fi luata sub forma de pilula/pastila, deoarece s-ar descompune in timpul digestiei, la fel ca proteinele din alimente. Ea trebuie sa fie injectata in grasimea de sub piele pentru a intra astfel mai repede in sangele pacientului. In cazuri rare, insulina poate duce la o reactie alergica in locul in care a fost injectata.

Seringi de administrare a insulinei

Asa cum ti-a spus si medicul tau, nu poti lua insulina pe gura. Trebuie sa o injectezi cu o seringa. Multi pacienti care fac tratamente cu insulina folosesc seringile, insa exista si alte optiuni.

Cere sfatul medicului sau farmacistului despre ce tip de seringi trebuie sa folosesti pentru administrarea insulinei. O seringa este un dispozitiv cu un centru gol, cu un piston, ac si un dispozitiv de protectie detasabil.

Exteriorul seringii este marcat cu liniute, care te ajuta la stabilirea cantitatii corecte de insulina. Iata cateva sfaturi pentru utilizarea corecta a seringilor de administrare a insulinei:

• acele mai scurte inseamna mai putin disconfort la injectare; cu toate acestea, adancimea injectiei influenteaza viteza cu care insulina isi face efectul;

• coordoneaza dimensiunea seringii pentru a se potrivi dozei tale de insulina;

• nu reutiliza o seringa;

• nu imparti cu alte persoane o seringa;

• arunca seringile folosite intr-un recipient care se poate inchide si care este rezistent.

Stilourile sau pen-uri de administrare a insulinei

Pentru administrarea insulinei, mai exista si optiunea de a folosi unele "stilouri" sau pen-uri. Unele pen-uri pentru tratamentele cu acest hormon contin un cartus cu insulina care este introdus in stilou, iar unele sunt pre-umplute cu insulina si aruncate dupa ce toata insulina a fost utilizata.

Doza de insulina este formata pe stilou (pen), iar apoi insulina este injectata cu un ac, la fel ca si cand pacientul ar utiliza o seringa. Cartusele si pen-urile de insulina pre-umplute contin doar un singur tip de insulina. Daca insa pacientul stie ca trebuie sa foloseasca doua tipuri de insulina, trebuie facute doua injectii diferite cu un astfel de pen.

Pompele de insulina

Pompele de insulina sunt mici dispozitive computerizate care livreaza insulina in doua moduri:

• intr-o doza constanta, continua si bine masurata (insulina "bazala");

• ca o doza brusca sau subita ("bolus"), catre pacient, in preajma mesei.

Dozele de insulina sunt livrate printr-un tub de plastic flexibil, numit cateter. Cu ajutorul unui ac mic, cateterul este introdus prin piele, in tesutul gras al pacientului si apoi este lipit sau fixat in acel loc.

Pompa de insulina nu este un pancreas artificial (deoarece pacientul tot va fi nevoit sa isi monitorizeze glicemia), insa pompele de acest gen pot ajuta unii oameni sa obtina un control mai bun al cantitatii de glucoza din sange, iar multi pacienti prefera acest sistem de injectare a insulinei, renuntand la clasicele injectii.

Pompele de insulina pot fi programate sa elibereze mici doze de insulina in mod continuu (insulina bazala) sau o doza "bolus", aproape de perioada meselor, pentru a controla cresterea cantitatii de glucoza in sange dupa o masa. Acest sistem mimeaza cel mai bine capacitatea corpului de eliberare normala a insulinei.

 

Unde se administreaza insulina in corp

Alegerea locului in care iti vei face injectia cu insulina este foarte importanta, mai ales pentru nevoile tale individuale, ca pacient diabetic. Medicul tau te va ajuta in acest sens. Exista 4 zone cheie in care cei cu diabet trebuie sa isi injecteze insulina.

Acestea sunt:

• stomacul

• bratele

• coapsele

• fesele.

Medicul iti va arata cum sa iti faci singur injectiile cu insulina. Poti sa injectezi insulina sub piele, in diferite parti ale corpului, cum ar fi coapsa, fesele, antebratul si abdomenul. Nu injecta insulina la un interval mai mic de 5 cm de buric, insa, pentru ca organismul tau nu o va absorbi la fel de bine. Ar trebui sa schimbi locul in care iti faci injectiile cu insulina, pentru a preveni ingrosarea pielii datorata expunerii constante la insulina.

Posibilele complicatii ale utilizarii insulinei injectabile

La fel ca in cazul oricarui medicament sau tratament, efectele secundare si complicatiile sunt posibile si in cazul insulinei. Medicul tau intelege riscurile posibile asociate cu insulina si cu alte medicamente pe care ti le prescrie daca ai diabet. Acesta este un alt motiv pentru care e recomandat sa ii impartasesti istoricul tau medical complet, sa ii dai informatii despre alergii, medicamentele pe care le iei zilnic si suplimentele alimentare (fie ca e vorba de vitamine ori de suplimente pe baza de plante).

Hipoglicemia (nivelul scazut ale glucozei in sange) poate sa se intample uneori atunci cand persoana ia insulina. Acest lucru este numit "reactie la insulina".

Simptomele reactiilor la insulina includ:

• oboseala

• incapacitatea de a vorbi

• transpiratie

• confuzie

• pierderea constientei

• convulsii sau crize

• zvacnirea muschilor

• piele palida.

Cum se pastreaza insulina si valabilitatea insulinei

Desi producatorii recomanda sa pastrezi sau sa depozitezi insulina in frigider, injectiile cu insulina rece pot uneori sa faca procedura mult mai dureroasa. Pentru a evita acest lucru si alte neplaceri, multi producatori sugereaza sa pastrezi recipientele cu insulina pe care le folosesti la temperatura camerei. Insulina pastrata la temperatura camerei va fi valabila aproximativ 1 luna, scrie diabetes.org.

Aminteste-ti insa ca, daca cumperi mai mult de o sticluta o data, pentru a economisi bani, pastreaza recipientele cu insulina in frigider. Apoi scoate dozele din timp, astfel incat insulina sa fie gata pentru urmatoarea ta injectie.

Iata cateva sfaturi despre cum se pastreaza insulina:

• nu depozita insulina langa surse extreme de caldura sau in zone cu frig extrem;

• nu pastra niciodata insulina in congelator, in lumina directa a soarelui sau in torpedoul masinii;

• verifica data la care expira insulina inainte de a o injecta si nu folosi doza de insulina dupa data de expirare a valabilitatii;

• examineaza sticluta cu atentie, pentru a te asigura ca insulina arata normal inainte de a extrage hormonul cu seringa.

• in functie de tipul de insulina pe care il folosesti, verifica si alte semne, cum ar fi particule prezente sau decolorarea insulinei; cristale formate in interiorul recipientului cu insulina.

Cum se achizitioneaza insulina

Bolnavii cu diabet care au nevoie de insulina pot merge la farmaciile cu circuit deschis pentru a achizitiona insulina.

Folosirea insulinei injectabile in vacanta

Bolnavii de diabet care calatoresc sau merg in vacanta trebuie sa stie ca este important sa continue tratamentul cu insulina chiar si in aceasta perioada. Atunci cand calatoresti, e bine sa iei seringile folosite inapoi cu tine acasa. Impacheteaza-le intr-un recipient rezistent, cum ar fi o cutie de creioane din plastic, tare, pentru transport, si nu arunca seringile la intamplare. Regulile sunt chiar mai stricte atunci cand calatoresti cu avionul.

Insulina in bagajul de avion

Sa calatoresti peste hotare cu insulina nu mai este o problema. In ciuda securitatii de pe aeroport, pacientii cu diabet pot sa isi ia insulina cu ei, in bagajul de mana, insa o scrisoare sau o recomandare de la medicul tau este esentiala, potrivit diabetes.co.uk. Aceasta scrisoare ar trebui sa explice in mod clar necesitatea de a transporta atat insulina, cat si seringile (sau pompa de insulina) cu tine, la bordul avionului.

Scrisoarea ar trebui sa explice ca ai nevoie de insulina si ar trebui sa o prezinti celor din staff-ul care se ocupa de securitate. Cercetarile facute de producatorii de insulina ne sfatuiesc ca rezervele si dozele de insulina trebuie pastrate in bagajul de mana. Asta pentru ca o calatorie cu avionul poate face ca bagajul tau (daca e la cala), sa inghete si sa afecteze calitatea insulinei. In unele cazuri, este bine ca insulina sa fie bine izolata sau pastrata intr-un recipient etans daca este posibil si este bine sa o plasezi cat mai aproape de centrul valizei tale, daca este posibil.

In unele cazuri, poate fi un protocol standard ca echipajul din cabina sa ceara toate medicamentele de la calatori, pentru a fi pastrate in timpul zborului. Cu o scrisoare de la medicul tau la indemana, nu ar trebui sa fie nicio problema sa te urci in avion cu insulina si cu seringile. Cu toate acestea, este bine sa verifici politica companiei aeriene cu care vei zbura si sa ii suni pe reprezentanti, pentru a te asigura daca ai voie cu insulina si cu seringile la bordul avionului.

Adaptarea tratamentului cu insulina la un fus orar diferit

Atunci cand calatoresti in zone cu un fus orar diferit, este bine sa te pregatesti in ceea ce priveste injectiile cu insulina. Calatoriile cresc riscul de hipoglicemie, in special daca intercalezi multe zone cu fus orar diferit. Calatoriile pe distante lungi pot, de asemenea, sa duca la deshidratare, care creste potentialul ca glicemia ta sa creasca foarte mult. Adaptarea tratamentulu cu insulina va depinde de directia in care calatoresti.

Daca zbori spre vest, zilele sunt mai lungi. In ziua de dinaintea plecarii, fa-ti doza obisnuita de insulina, la momentul zilei la care o faci de obicei. Cand incepi sa calatoresti, tine-ti ceasul setat pe fusul orar al zonei din care ai plecat si fa-ti jumatate din doza normala de insulina, la ora la care esti obisnuit. Dupa ce ti-ai facut aceasta jumatate de doza, potriveste-ti ceasul la fusul orar al destinatiei tale. Potrivit fusului orar de la destinatie, fa-ti cealalta jumatate a dozei de insulina (bazala) cu actiune lunga la aceeasi ora la care esti obisnuit sa iti injectezi insulina.

De exemplu, daca de obicei iti injectezi insulina la ora 8 seara in Bucuresti, fa-ti injectia la 8 seara, potrivit noului fus orar in care te afli. In urmatoarea zi, tine cont de fusul orar de la destinatie si fa-ti doza completa, la ora la care te-ai obisnuit.

Nu uita ca modificarile exacte pe care ar trebui sa le faci in privinta dozei de insulina trebuie intotdeauna discutat cu medicul tau. El iti va recomanda ce sa faci in cazul in care calatoresti spre est, unde zilele pot fi mai scurte si te va invata cum sa iti calculezi doza de insulina.

Pastrarea insulinei la destinatie

Cand ajungi la destinatie, este important sa pastrezi insulina in cele mai bune conditii. In primul rand, verifica daca este nevoie sa iti pastrezi insulina la rece. Insulina poate fi manevrata, in timpul calatoriilor scurte, si cand nu este pastrata la rece (in mici recipiente frigorifice, speciale pentru a fi mai usor de transportat).

Asa ca trebuie sa retii ca expunerea la temperaturile extreme (mai ales daca ai calatorit intr-o zona calda) poate dezactiva insulina. De aceea este bine sa tii insulina in bagajul de mana daca ai calatorit cu avionul. Insa daca ai o calatorie lunga, cu masina, intr-o zi foarte calduroasa sau intr-o tara incare este foarte cald, atunci ar fi bine sa gasesti modalitati prin care iti poti proteja insulina de caldura.

Prin ce metode iti poti proteja insulina la destinatie: ai la dispozitie (inainte de a pleca din tara sau din oras), diverse genti, portofele si cutii frigorifice, precum si alte accesorii de calatorie, care iti vor permite sa iti pastrezi insulina la rece, cand esti in miscare sau cand ai ajuns la destinatie.

Daca esti la un hotel si camera este dotata cu un mic frigider, atunci iti poti pastra aici insulina, oricat ai nevoie. Asadar, cel mai bun sfat: pastreaza/depoziteaza insulina in frigiderul de la hotel sau intr-o cutie termorezistenta (frigorifica) atunci cand sosesti, lucru extrem de important mai ales daca calatoresti in zone cu clima foarte calda.

Cum poti cumpara insulina la destinatie

Uneori, din diferite motive, se poate intampla sa observi ca insulina ta s-a deteriorat in timpul zborului sau ca nu ai luat suficiente doze pentru acea calatorie ori vacanta. Nu uita: ar trebui sa examinezi insulina, pentru a depista orice urma de cristale formate in interiorul recipientului. Daca ai gasit cristale, ar trebui sa arunci aceasta insulina si sa cauti farmacii locale, de unde sa iti cumperi alte doze. Este bine sa iti cunosti cat mai bine medicamentele.

Retine numele generice si brandurile locale, deoarece in acest fel iti va fi mai usor sa gasesti insulina de care ai nevoie, atunci cand ai ajuns la destinatie. Insulina folosita in tara ta de origine poate sa aiba o concentratie diferita de cea a insulinei din alte tari, adica poate fi disponibila sub forma de alte unitati.

Daca trebuie sa folosesti aceste tipuri de insulina cand ai ajuns la destinatie, trebuie sa cumperi noi seringi pentru a se potrivi cu noul tip de insulina, pentru a preveni eventualele greseli in ceea ce priveste dozajul insulinei. Cere sfatul unui specialist sau farmacist si alege varianta cea mai buna in cazul tau, atat in privinta insulinei, cat si in privinta seringilor.

 

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutție a diabetului!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0