5 suplimente benefice pentru scaderea glicemiei

In prezent, oamenii de stiinta testeaza diferite suplimente, pentru a determina daca acestea ajuta sau nu la scaderea glicemiei.

De acest gen de suplimente nutritive ar putea beneficia persoanele cu prediabet sau cele cu diabet, in special oamenii cu diabet de tip 2, insa nu trebuie sa uitam ca suplimentele nu pot inlocui medicamentele prescrise de medicul specialist pentru controlul diabetului.

Iata, asadar, cateva suplimente care sunt benefice in ceea ce priveste scaderea glicemiei:

Ginsengul american

S-a aratat in cadrul unui studiu din 2018 ca ginsengul american scade glicemia postprandiala cu aproximativ 20% in cazul persoanelor sanatoase si in cazul celor care sufera de diabet de tip 2. In plus, acelasi studiu arata ca atunci cand persoanele cu diabet de tip 2 au luat 1 gram de ginseng american cu 40 de minute inainte de micul dejun, inainte de pranz si inainte de cina, pe o perioada de 2 luni, timp in care au respectat si tratamentul regulat pentru diabet, glicemia lor (pe nemancate) a scazut cu 10%, in comparatie cu cea a persoanelor care au luat o substanta placebo.

stop diabet

Aloe vera

Si aloe vera ii poate ajuta in unele cazuri pe cei care vor sa scada glicemia. Suplimentele sau sucurile facute din frunzele plantei ar putea ajuta la scaderea glicemiei a jeun (pe nemancate) si la scaderea valorilor hemoglobinei glicozilate (o medie a glicemiilor pe 3 luni), in cazul persoanelor cu prediabet sau celor cu diabet de tip 2, arata un studiu.

O analiza ce a avut la baza 9 studii facute pe pacientii cu diabet de tip 2 s-a observat ca folosirea suplimentelor cu aloe vera pe o perioada de 4 pana la 14 saptamani a scazut glicemia a jeun (pe nemancate) cu pana la 46,6 mg/dl si a scazut si hemoglobina glicozilata cu pana la 1,05%.

Probioticele

Cand bacteriile care alcatuiesc flora intestinala au de suferit (un exemplu ar fi atunci cand iei antibiotice pe o anumita perioada de timp), acest lucru este asociat cu un risc de a dezvolta anumite afectiuni, inclusiv diabetul. Suplimentele cu probiotice, care contin bacterii benefice, aduc multe beneficii pentru sanatate si pot imbunatati modul in care organismul proceseaza carbohidratii.

In cadrul unei analize efectuate pe 7 studii, in care au existat pacientii cu diabet de tip 2, acei pacienti care au luat suplimente cu probiotice pe o perioada de cel putin 2 luni au avut glicemia a jeun cu 16 mg/dl mai mica si hemoglobina glicozilata (Hb A1c) cu 0,53% mai mica, in comparatie cu persoanele care au luat substante placebo.

Acidul alfa lipoic

Acest acid este un compus chimic asemanator unei vitamine si in acelasi timp este un antioxidant puternic, produs in ficatul nostru si care se gaseste in anumite alimente (spanac, broccoli, carne rosie).

Studiile arata ca atunci cand pacientii cu diabet de tip 2 au luat doze de 300 mg, 600 mg, 900 mg sau 1200 mg de acid alfa lipoic, pe langa tratamentul clasic pentru diabet, pe o perioada de 6 luni, glicemia a jeun si hemoglobina glicozilata au scazut, iar aceasta scadere a fost mai accentuata pe masura ce doza de acid alfa lipoic a crescut.

Vitamina D

Deficienta de vitamina D in organism este considerata un potential factor de risc pentru diabetul de tip 2. Un studiu arata ca participantii cu diabet de tip 2, care aveau deficit de vitamina D, au reusit sa observe rezultate dupa doua luni in care au luat zilnic un supliment cu vitamina D (doza fiind egala cu 4500 IU). Dupa aceasta perioada, s-a observat ca atat glicemia a jeun (pe nemancate), cat si hemoglobina glicozilata s-au imbunatatit.

Completeaza chestionarul disponibil aici pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Efficacy and safety of American ginseng (Panax quinquefolius L.) extract on glycemic control and cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial.", publicat in 2018 in European Journal of Nutrition, autori: Vuksan V, Xu ZZ, Jovanovski E, Jenkins AL, Beljan-Zdravkovic U, Sievenpiper JL, Mark Stavro P6, Zurbau A, Duvnjak L, Li MZC.
  • Analiza "Effect of probiotics on glucose metabolism in patients with type 2 diabetes mellitus: A meta-analysis of randomized controlled trials.", publicata in 2016 in Medicina (Kaunas, Lituania), autori: Zhang Q, Wu Y, Fei X.
  • Studiul "Non-Pharmaceutical Intervention Options For Type 2 Diabetes: Diets And Dietary Supplements (Botanicals, Antioxidants, and Minerals).", publicat in 2018 in Endotext, autor Skye A McKennon.
  • Analiza "Reduction of Fasting Blood Glucose and Hemoglobin A1c Using Oral Aloe Vera: A Meta-Analysis.", publicata in 2016 in Journal of alternative and complementary medicine (New York), autori Dick WR, Fletcher EA, Shah SA.
  • Studiul "Glycemic and oxidative status of patients with type 2 diabetes mellitus following oral administration of alpha-lipoic acid: a randomized double-blinded placebo-controlled study.", publicat in 2012 in Asia Pacific journal of clinical nutrition, autori: Porasuphatana S, Suddee S, Nartnampong A, Konsil J, Harnwong B, Santaweesuk A.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0